افرادی که به پرکاری تیروئید مبتلا هستند، باید علاوه بر مصرف دارو، از رژیم غذایی پرکاری تیروئید پیروی کنند. برای مثال غذاهایی با ید بالا باید از سبد غذایی روزانه فرد مبتلا به بیماری تیروئید پرکار حذف شوند. رژیم غذایی که حاوی میزان ید کم باشد و غذاهای مقوی و سرشار از مواد لازم بدن را شامل شود، قطعا تاثیر زیادی بر سلامتی تیروئید دارد. در این متن ما به لیست غذاهای مقوی و مفیدی میپردازیم که در تامین سلامتی تیروئید نقش به سزایی دارند و از غذاهایی نام میبریم که نباید تا حد امکان مصرف شوند. علاوه بر این به طور مختصر به رژیم غذایی تیروئید پرکار در زنان باردار خواهیم پرداخت. پس با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
تیروئید، غده پروانهای شکلی است که در جلوی گلو قرار دارد. تیروئید دو هورمون متفاوت از هم با نامهای تری یدوتیرونین و تیروکسین تولید میکند. این هورمونها، از طریق خون به تمام قسمتهای بدن منتقل میشوند. وظیفه این هورمونها تنظیم متابولیسم بدن است. علاوه بر این، هورمونهای تیروئید به اعضای بدن دستور میدهند آرامتر یا تندتر کار کنند. گفتنی است، غده هیپوفیزبر نحوه عملکرد تیروئید نظارت میکند.
پرکاری تیروئید به شرایطی گفته میشود که تیروئید هورمونهایتری یدوتیرونین و تیروکسین را بیش از اندازه تولید کند و در نتیجه سبب افزایش متابولیسم بدن میشود. بنابراین فرد مبتلا به بیماری پرکاری تیروئید علائمی مثل احساس خستگی مفرط، از دست دادن وزن زیاد، افزایش اشتها، تعریق زیاد، احساس گرگرفتگی و ضعف عضلات را در خود مشاهده میکند. در این مطلب از وبسیات سبک زندگی میتوانید درباره تیروئید پرکار به طور مفصل بخوانید.
یکی از دلایل اصلی ابتلای افراد به بیماری تیروئید پرکار مسایل ژنتیکی است. خوشبختانه تیروئید پرکار بیماری قابل درمانی است و هرچه زودتر در فرد تشخیص داده شود، بهتر است. زیرا عدم تشخیص به موقع آن سبب بروز یائسگی زودرس،مشکلات قلبی، پوکی استخوان و مشکلات دیگر میشود.
همانطور که گفتیم درمان تیروئید پرکار واجب است، زیرا وجود مقادیر زیاد هورمون، سبب مسمومیت میشود. درمان این بیماری در مراحل اولیه توسط دارو و با تشخیص پزشک انجام میگیرد. البته با توجه به نظر پزشک ممکن است به رادیوتراپی یا جراحی هم نیاز باشد.
رعایت کردن یک رژیم غذایی کم ید، گرچه به تنهایی توانایی درمان بیماری تیروئید پرکار را ندارد، اما اگر به همراه مصرف دارو باشد، بهبودی را تسریع میکند. بعضی از غذاها میتوانند سلامتی تیروئید شما را افزایش دهند و اثرات منفی آن را کاهش دهند. بعضی از مواد معدنی، ویتامینها و دیگر مواد مغذی به حفظ تعادل عملکرد تیروئید شما کمک میکنند.
یکی دیگر از مواردی که رعایت رژیم غذایی میتواند به درمان پرکاری تیروئید کمک کند، زمانی است که برای عمل جراحی یا رادیو تراپی آماده میشوید. بسیاری از پزشکان قبل از رادیوتراپی یا جراحی به بیماران، رژیم غذایی کم ید را توصیه میکنند. حتی بعد از جراحی یا دوره رادیوتراپی، رعایت یک رژیم غذایی از اهمیت زیادی برخوردار است و اثرات منفی تروئید پرکار را کاهش میدهد.
برای اینکه یک رژیم غذایی درست و مناسب را انتخاب کنیم، به لیست غذاهای مفید برای تیروئید پرکار نیاز داریم. همچنین باید آگاه باشیم در رژیم غذایی خود چه مواد غذایی میتوانند مضر و خطرناک باشند. ما باید در حد امکان مصرف این مواد غذایی مضر را به حداقل برسانیم و غذاهای سالم را جایگزین آن کنیم.
برای تیروئید پرکار چی خوبه؟ در این بخش درباره رژیم غذایی برای تیروئید پرکار برایتان خواهیم نوشت.
رژیم غذایی کم ید: ید ماده معدنی است که تاثیر بسیاری بر تیروئید دارد. رعایت یک رژیم حاوی ید کم، به کاهش هورمونهای تیروئید کمک میکند. غذاهای زیر ید کمی دارند و میتوانند در رژیم غذایی تیروئید پرکار مصرف شوند:
سبزیجات: بعضی از سبزیجات ممکن است مانع از جذب ید توسط تیروئید شوند. این سبزیجات مفید هستند و باید در رژیم غذایی تیروئید پرکار گنجانده شوند. این سبزیجات شامل:
ویتامینها و مواد معدنی: بعضی از مواد مغذی همانند ویتامینها و مواد معدنی برای حفظ تعادل هورمونهای تیروئید حیاتی بوده که بهترین راه جذب این ویتامینها و مواد معدنی، غذاها هستند. البته اگر پزشک تشخیص دهد، به جای غذا میتوان از قرصهای مکمل و مولتی ویتامین هم برای تامین آنها بهره برد.
آهن: عنصر آهن برای بسیاری از عملکردهای بدن از جمله کارکرد صحیح تیروئید اهمیت بالایی دارد. گلبولهای قرمز برای حمل اکسیژن به تمام نقاط بدن به آهن نیاز دارند. کمبود آهن سبب کم خونی میشود و کم خونی با تیروئید پرکار رابطه مستقیم دارد. پس اضافه کردن غذاهای حاوی آهن به رژیم غذایی تیروئید پرکار، عملی هوشمندانه به نظر میرسد. غذاهای سرشار از آهن عبارتند از:
سلنیوم: غذاهای سرشار از سلنیوم به حفظ تعادل هورمونها و مقابله با بیماریهای آسیب زننده به تیروئید کمک میکنند و مانع از صدمه به سلول و بافتهای سالم میشود. منابع مناسب تامین سلنیوم شامل:
زینک: زینک مادهی معدنی است که به بدن کمک میکند از غذاها انرژی دریافت کنید. همچنین باعث تقویت سیستم ایمنی و سلامتی تیروئید میشود. غذاهای حاوی زینک که باید در رژیم غذایی تیروئید پرکار مصرف شوند شامل:
کلسیم و ویتامین دی: تیروئید پرکار باعث ضعف و شکنندگی استخوانها میشود و حجم استخوانها ممکن است با استفاده از بعضی ویتامینها بهبود یابد. این ویتامینها، کلسیم و ویتامین دی هستند که به داشتن استخوانهای سالم با تراکم بالا کمک میکنند.
غذاهای حاوی کلسیم سرشار:
غذاهای حاوی ویتامین دی و ید کم:
چربیهای سالم: چربیهای مواد غذایی کامل و غذاهای فرآوری نشده ممکن است در کاهش التهابات موثر باشند. این اتفاق به حفاظت از سلامتی تیروئید و حفظ تعادل هورمونها کمک میکند. این نوع چربیها نقش مهمی در رژیم غذایی پرکاری تیروئید دارند. لیست غذاهای حاوی چربیهای سالم به شرح زیر است:
ادویهجات: بعضی از ادویهجات و گیاهان دارای خاصیت ضد التهابی هستند، که به عملکرد بهتر تیروئید و حفظ تعادل هورمونها کمک شایانی میکنند. با کمک ادویهها هم طعم و مزه بهتری به غذاهای خود میهید و هم غذاهای حاوی آنتی اکسیدان بیشتری میل کنید. این ادویهها شامل:
آیا نمک دریا جایگزین مناسبی برای نمک ید دار در رژیم غذایی تیروئید پرکار است؟
نمک دریا به نسبت نمک ید دار مقادیر ید کمتری دارد. اما مقدار ید نمک دریا در حقیقت یک میلی گرم در لیتر است که مقدار کمی محسوب نمیشود. در نتیجه بهتر است هم مصرف نمک دریا و هم مصرف نمک یددار را از رژیم غذایی پرکاری تیروئید خود حذف کنید و نمک بدون ید را جایگزین آن کنید.
حال به این سوال مهم میپردازیم که در رژیم غذایی برای تیروئید پرکار باید از خوردن چه غذاهایی بپرهیزیم یا مصرف آنها را به حداقل برسانیم؟
خوردن غذاهای حاوی ید بالا در رژیم غذایی پرکاری تیروئید ممنوع؛ خوردن غذاهایی که ید سرشار دارند یا حاوی ید هستند میتواند باعث بیماری تیروئید پرکار شود یا حتی آن را وخیمتر کند. یک قاشق چایخوری نمک حاوی ید شامل ۲۸۴ میلیگرم ید میشود. غذاهای دریایی بیشترین مقدار ید را دارند. تنها ۱ گرم از غذاهای دریایی ۲ میلیگرم ید دارد. این درحالیست که، مقدار توصیه شده روزانه ید ۱.۱ میلیگرم در روز است. یک رژیم غذایی کم ید حتی مقدار کمتری ید باید داشته باشد. از غذاهای دریایی و یددار زیر بپرهیزید:
از مصرف غذاهای ید دار زیر هم در رژیم غذایی برای پرکاری تیروئید دوری کنید:
بعضی از داروها هم حاوی ید هستند که بهتراست با دستور پزشک مصرف آنها را قطع کرده یا کاهش دهید:
نیتراتها: مواد شیمیایی که نیتراتها نامیده میشوند ممکن است باعث جذب بیشتر ید شوند. این اتفاق باعث به وجود آمدن تیروئید پرکار میشود یا آن را بدتر میکند. نیتراتها به طور طبیعی در بعضی غذاها موجود هستند. غذاهای فرآوری شده هم ممکن است نیترات داشته باشند. همچنین نیتراتها در آب آشامیدنی هم وجود دارند. خوردن غذاهای زیر را به حداقل برسانید:
گلوتن؛ در بعضی از افراد گلوتن به تیروئید آسیب میرساند. دلیل این اتفاق این است که گلوتن سبب بروز التهابات در بعضی افراد میشود. حتی اگر حساسیت به گلوتن هم نداشته باشید، بهتر است مصرف گلوتن را در رژیم غذایی برای پرکاری تیروئید کاهش دهید. برچسب اطلاعات غذایی پشت این محصولات را چک کنید تا از میزان گلوتن موجود در آن آگاه شوید. در این مطلب میتوانید درباره رژیم غذایی بدون گلوتن بیشتر بخوانید.
سویا؛ سویا حاوی ید نیست، اما تحقیقات روی حیوانات نشان داده است که با داروهای تجویز شده برای درمان تروئید پرکار تداخل ایجاد میکند. از خوردن غذاهای زیر بپرهیزید:
کافئین: غذاها و نوشیدنیهایی که حاوی کافئین هستند، مثل قهوه، چای، نوشابه گازدار و نوشیدنیهای انرژیزا میتوانند علائم تیروئید پرکار را تشدید کنند. در نتیجه مصرف کافئین باعث افزایش استرس، اضطراب، حساسیت و ضربان قلب بالا میشود. اگر کافئین روی شما هم چنین تاثیراتی دارد، مصرف آن را کمتر کرده یا آن را به طور کلی از رژیم غذایی پرکاری تیروئید خود حذف کنید.
سعی کنید نوشیدنیهای گیاهی و دمنوشها را جایگزین نوشیدنیهای کافئیندار کنید. به طور مثال، در ادامه، نوشیدن دمنوشهای گیاهی زیر را توصیه میکنیم که میتوانند در بهبود تیروئید پرکار موثر باشند:
گیاه بادرنجبویه از تیره نعنائیان بوده و برای غده تیروئید بسیار مفید است. برای دم کردن آن هم تنها نیاز به برگها این گیاه دارید. برگهای تازه یا خشک آن را در توری بریزید و به آن آبجوش اضافه کنید. صبر کنید چند دقیقه دم بکشد سپس دمنوش شما آماده است.
شیرین بیان یکی دیگر از گیاهان مفیدی است که از فواید آن میتوان به سم زدایی از بدن و کلیه اشاره کرد. علاوه بر این شیرین بیان سبب تقویت سیستم ایمنی نیز میشود. برای تهیه این دمنوش باید گیاه شیرین بیان را در آب جوش قرار داده و بگذارید به مدت ۱۰ دقیقه دم بکشد. میتوانید این دمنوش را همراه با عسل میل کنید تا تاثیر بیشتری داشته باشد.
گلهای بابونه و دمنوش درست شده از آن برای کاهش علائم تیروئید و اثرات منفی تیروئید پرکار مفید هستند. تهیه دمنوش بابونه نیز بسیار ساده است و تنها احتیاج به گلهای بابونه دارید. این گلها را در آب جوش ریخته و بگذارید به مدت ۲۰ دقیقه دم بکشد.
در طول دوران بارداری میزان ترشح هورمونهای تیروئید برای شکل گیری مغز و سیستم عصبی جنین و رشد آن بسیار اهمیت دارد. جنین در ماههای اولیه از هورمونهای مادر برای رشد استفاده میکند. کم کم با گذر زمان غده تیروئید جنین هم شکل میگیرد اما قادر به تامین تمام هورمونهای خود نیست.
در ماههای آخر بارداری غده تیروئید جنین تکمیل میشود و دیگر نیازی به هورمونهای مادر ندارد. در دوران بارداری معمولا ترشح هورمونهایی همانند استروژن سبب افزایش کارکرد تیروئید در بدن مادر میشود و هورمونهای ترشح شده از تیروئید را افزایش میدهند. بنابراین، تشخیص اختلالات تیروئیدی از جمله تیروئید پرکار، مشکل است. تیروئید پرکار میتواند اثرات بدی روی جنین بگذارد و یکی از تاثیرات آن به وجود آوردن بیماری تیروئید پرکار در جنین است.
در این دوران با تشخیص پزشک میتوان دارو مصرف کرد تا از صدمات جبران ناپذیر به جنین جلوگیری شود. اما بهتراست در کنار مصرف دارو، رژیم غذایی پرکاری تیروئید رعایت شود. غذاهایی که میتوانند در دوران بارداری برای افراد با تیروئید پرکار مصرف شوند عبارتند از:
بیماری تیروئید همیشه قابل پیشگیری نیست اما درمان پذیر است. اگر علائم این بیماری را دارید حتما به پزشک مراجعه کنید و داروهای تجویز شده را به طور مرتب مصرف کنید. با پزشک خود درباره گرفتن رژیم غذایی پرکاری تیروئید صحبت کنید و درباره تغییراتی که باید در عادات غذایی خود ایجاد کنید، نظر او را جویا شوید. این رژیم غذایی سبب تعادل هورمونها و عملکرد تیروئید در بدن شما میشود و به سلامتی آن کمک میکند. از غذاهای خانگی و سالم لذت ببرید و کمتر غذاهای فست فود و غذاهای فرآوری شده مصرف کنید. زیرا ممکن است به این غذاها ید اضافه شود. اگر یک رژیم غذایی کم ید را رعایت میکنید دریافت ویتامین دی و کلسیم کمی مشکل است، پس برای مصرف مکملها و مولتیویتامین به پزشک خود مراجعه کنید. ممکن است در طی رعایت رژیم غذایی تیروئید پرکار دچار ناراحتی شوید، اما به یاد داشته باشید بیشتر این تغییرات برای مدتی محدود الزامی است و پس از آن دوباره میتوانید به سبک زندگی خود باز گردید. برای داشتن سبک زندگی سالم و تندرست مطالب دیگر سایت ما را هم مطالعه کنید.
۱ نفر امتیاز دادهاند
۵
۴
۳
۲
۱
لطفا دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
حق همهی ماست که زندگی سالم و شادتری را تجربه کنیم. تمام تلاش تیمهای مختلف سبک زندگی همین است که حال شما بهتر شود.
کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به شرکت داده کاو(سهامی خاص) میباشد.