دیابت پنهان - علائم هشدار دهنده دیابت مزمن چیست
زمان خواندن ۱۱ دقیقه چهارشنبه ۰۳ شهریور ۱۴۰۰ ۲۳:۲۶
یکی از انواع بیماری دیابت، دیابت پنهان است. این نوع دیابت علائم و عوارض دیابت نوع یک و نوع دو را ندارد، اما فرد ممکن است در خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ قرار بگیرد. در متن پیشرو تصمیم داریم به طور کامل به دیابت پنهان و مشکلات پیرامون آن بپردازیم. ابتدا تعریف کامل و دقیق از دیابت پنهان ارائه میکنیم و سپس علت بروز آن را شرح میدهیم. همچنین در این متن به علائم دیابت پنهان، راه کنترل و درمان آن، دیابت پنهان در زنان باردار و کودکان نیز اشاره خواهیم کرد. پس تا آخر با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
دیابت پنهان چیست و چه اهمیتی دارد
دیابت پنهان به شرایطی گفته میشود که قند خون فرد از میزان قند خون افراد دیابتی کمتر و از مقدار استاندارد آن بیشتر است. یعنی با افزایش قند خون، فرد به دیابت نوع دو دچار میشود. به این شرایط مقاومت در برابر انسولین هم میگویند.
در واقع دیابت پنهان شرایطی است که احتمال ابتلای فرد به دیابت نوع دو در آن بالاست. البته داشتن دیابت پنهان بدین معنی نیست که شما حتما به دیابت نوع ۲ مبتلا خواهید شد.
اگر فرد مبتلا به دیابت پنهان، سریعتر اقدام به کاهش وزن و تغییر عادات غذایی نکند، ممکن است به دیابت نوع ۲ مبتلا شود. احتمال ابتلای افراد دچار دیابت پنهان به دیابت نوع ۲، احتمال ۵ از ۱۵ نفر است. افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ حتما دوران دیابت پنهان را پشت سر گذاشتهاند.
دیابت پنهان همان طور که از اسمش مشخص است، در بسیاری از موارد بدون علامت است و افراد متوجه آن نمیشوند. در ایالات متحده، ۸۴ میلیون فرد بالای ۲۰ سال، دیابت پنهان دارند و ۹۰ درصد آنها از این شرایط مطلع نیستند.
- اگر دیابت پنهان سریعتر مشخص شود، چه اهمیتی در سلامتی فرد دارد؟
تشخیص زود هنگام دیابت پنهان سبب میشود از ابتلا به دیابت نوع ۲ و بیماریهای مربوط به قند خون بالا مثل بیماریهای قلبی و عروقی، مشکلات بینایی و کلیوی جلوگیری شود.
علت دیابت پنهان چیست
دیابت پنهان زمانی پدیدار میشود که انسولین به خوبی در بدن شما عمل نکند. انسولین هورمونی است که توسط پانکراس (لوزالمعده) ترشح میشود و در هضم و ذخیره سازی گلوکز نقش دارد.
گلوکز سوخت مصرفی بدن است و از تجزیهی غذاها در بدن به دست میآید. اگر انسولین به درستی عمل نکند، گلوکز توسط بدن جذب نمیشود و نمیتوان آن را در بافتهای چربی ذخیره کرد. در نتیجه گلوکز باقی مانده، در خون جمع میشود و قند خون را افزایش میدهد. افزایش قند خون سبب بروز دیابت پنهان میشود. اگر این قند خون همچنان افزایش یابد، فرد به دیابت نوع ۲ دچار میشود.
دیابت پنهان به دلایل مختلفی به وجود میآید. یکی از این دلایل که از علتهای مهم بروز دیابت پنهان است، چاقی و اضافه وزن است. چاقی سبب افزایش مقاومت بدن نسبت به انسولین میشود. در نتیجه، رعایت اصول تغذیه سالم و مناسب در پیشگیری از ابتلا به دیابت پنهان و دیابت نوع دو از اهمیت زیادی برخوردار است. ورزش و انجام فعالیت بدنی هم به سلامتی بیشتر و پیشگیری از دیابت کمک میکند.
چه افرادی بیشتر در معرض ابتلا به دیابت پنهان هستند
- افرادی که اضافه وزن دارند و چاق محسوب میشوند.
- افرادی که در خانواده (والدین یا خواهر و برادر) سابقه بیماری دیابت دارند.
- افرادی که در دوران حاملگی به دیابت بارداری مبتلا بودند یا نوزادی با وزن بیش از ۹ کیلو به دنیا آوردهاند.
- افرادی که جزو نژادهای آفریقایی، اسپانیایی و آسیایی تبار هستند.
- افرادی که فشار خون بالا دارند.
- افرادی که سطح کلسترول خوب خونشان پایین و تری گلیسریدشان بالا است.
- زنانی که دچار سندروم تخمدان پلی کیستیک هستند.
- افرادی که ورزش نمیکنند.
- افرادی که رژیم غذایی سالم را رعایت نمیکنند. همچنین افرادی که از گوشت قرمز، نوشیدنیهای قندی بسیار استفاده میکنند و میوه و سبزیجات میل نمیکنند.
- افرادی که نشانههای مقاومت بدن نسبت به انسولین دارند مثل داشتن نواحی تیره روی پوست، نداشتن تمرکز، خستگی مفرط و احساس گرسنگی شدید.
علائم دیابت پنهان چیست
همان طور که گفتیم دیابت پنهان علائم مشخصی ندارد و بیشتر مردم وقتی متوجه وجود آن میشوند که آزمایش خون داده باشند، به دیابت نوع ۲ مبتلا شوند یا دچار پیچیدگیهایی مثل حمله قلبی شوند. علائم نامحسوس این بیماری میتواند موارد زیر باشد. البته در خیلی از موارد این علائم در فرد تشخیص داده نشده یا اصلا به وجود نیامده است.
- احساس تشنگی زیاد و غیرمعمول
- تکرر ادرار
- دید تار
- خستگی مفرط و بیش از حد معمول
روش تشخیص دیابت پنهان یا دیابت نوع صفر
برای تشخیص دیابت پنهان، دکتر آزمایش خون را تجویز میکند. برای انجام آزمایش خون باید حتما ناشتا باشید. در آزمایش خون، سطح قند خون در حالت ناشتا مشخص میشود. اگر قند خون شما در محدوده قند خون دیابت پنهان باشد، مشخص میشود شما به این بیماری مبتلا هستید. محدوده قند خون به این صورت است:
- قند خون نرمال = قند خون بین ۷۰ تا ۹۹ میلی گرم در دسی لیتر
- قند خون فرد مبتلا به دیابت پنهان = قند خون بین ۱۰۰ تا ۱۲۵ میلی گرم در دسی لیتر
- قند خون فرد مبتلا به دیابت = قند خون بیشتر از ۱۲۶ میلی گرم در دسی لیتر
اگر آزمایش قند خون ناشتای شما در محدوده دیابت پنهان قرار داشت، ممکن است پزشک انجام آزمایش هموگلوبین A1C را تجویز کند یا اصلا بدون انجام آزمایش قند خون ناشتا، ابتدا سراغ این آزمایش برود.
آزمایش هموگلوبین خون، متوسط قند خون شما را در ۳ ماه گذشته مشخص میکند. بر اساس این آزمایش، دیابت پنهان شما مشخص میشود.
- نرمال = زیر ۷/۵ درصد
- دیابت پنهان = بین ۷/۵ درصد و ۴/۶ درصد
- دیابت نوع ۲ = ۵/۶ درصد یا بالاتر
یکی دیگر از آزمایشهایی که برای تشخیص دیابت در افراد انجام میدهند، تست تحمل گلوکز (GTT) است. در این آزمایش، قند خون شما را ۲ ساعت بعد از خوردن یک نوشیدنی مخصوص با قند بالا اندازهگیری میکنند. آزمایش تحمل گلوکز ۲ ساعته معمولی، باید کمتر از ۱۴۰ میلی گرم در دسی لیتر باشد.
اگر سن شما بالاتر از ۴۵ سال است باید برای دیابت آزمایش دهید. اگر هم سن شما از ۴۵ سال کمتر است، ولی در معرض خطر ابتلا به دیابت هستید، باید برای اطمینان از نداشتن دیابت پنهان به پزشک مراجعه کنید و آزمایش خون دهید.
دیابت پنهان در بارداری
دیابت بارداری به دیابتی گفته میشود که زنان در دوران بارداری به آن مبتلا میشوند و این نوع دیابت با اتمام بارداری از بین میرود. دیابت بارداری به دو صورت در زنان پدیدار میشود. اولین حالت آن به این صورت است که با ورزش و رژیم غذایی از بین میرود. حالت دیگر آن شرایطی است که دیابت با ورزش و رعایت تغذیه مناسب درمان نمیشود و فرد به انسولین و داروهای درمان دیابت نیاز دارد.
علت به وجود آمدن این نوع دیابت در دوران بارداری، جفت شما است. جفت باعث تولید هورمونهایی میشود که گلوکز را در خون شما انباشته میکند. در این حالت پانکراس باید انسولین بیشتری تولید کند تا گلوکز ذخیره شود. اما اگر انسولین به مقدار کافی ترشح نشود، قند خون شما بالا میرود. در این حالت شما به دیابت بارداری مبتلا میشوید.
افرادی که اضافه وزن بالا دارند و پیش از بارداری به دیابت پنهان مبتلا هستند، به احتمال زیاد به دیابت دوران بارداری دچار میشوند. البته شرایط دیگری مثل نژاد، سابقه ابتلا به دیابت بارداری در خانواده، سندروم تخمدان پلی کستیک، سقط جنین، داشتن سن بیش از ۲۵ و سایر موارد دیگر بر روی دیابت بارداری تاثیر میگذارند.
دیابت پنهان در کودکان
کودکانی که به دیابت پنهان مبتلا هستند، قند خون بالاتر از حد معمول دارند که به مرز قند خون دیابت نزدیک است. همانند دیابت پنهان در بزرگسالان، انسولین در بدن کودکان به درستی عمل نمیکند و نمیتواند گلوکز خون را ذخیره یا مصرف کند. در این شرایط قند خون کودکان افزایش مییابد و دچار دیابت پنهان میشوند. این کودکان در معرض ابتلا به دیابت نوع ۲ قرار دارند.
دیابت نوع ۲ در کودکان با دیابت نوع یک متفاوت است. دیابت نوع ۱ بیماری خود ایمنی است که در آن پادتنهای بدن به پانکراس حمله میکنند و به آن آسیب میرسانند. در دیابت نوع یک پانکراس توانایی تولید انسولین را از دست میدهد، اما دیابت نوع ۲ به دلیل افزایش مقاومت بدن نسبت به انسولین در کودکان به وجود میآید. یعنی بدن انسولین تولید میکند، اما به دلایلی نمیتواند این انسولین را مصرف کند.
یکی از دلایل افزایش مقاومت بدن نسبت به انسولین، چاقی و اضافه وزن است. کودکانی که تغذیه ناسالم دارند و به اندازه کافی فعالیت بدنی و ورزشی ندارند، اغلب به دیابت پنهان و سپس به دیابت نوع ۲ مبتلا میشوند. البته دلایلی دیگری مثل سابقه خانوادگی ابتلا به دیابت و دیابت مادر در دوران بارداری هم بر روی کودکان تاثیر میگذارد و میتواند آنها را به دیابت پنهان مبتلا کند.
اگر قند خون کودک شما بالا بوده و به دیابت پنهان مبتلاست به این معنی نیست که حتما به دیابت نوع ۲ دچار خواهد شد. تشخیص زود هنگام دیابت پنهان در کودکان مهم است، زیرا میتوان از دیابت نوع ۲ پیشگیری کرد.
کودکانی که قند خون بالا دارند، در آینده به مشکلاتی قلبی و عروقی، اختلالات بینایی و کلیوی مبتلا میشوند. پس بهتر است با انجام سه اقدام ساده اما ضروری از بروز دیابت پنهان و دیابت نوع ۲ در کودکان جلوگیری کنیم. این اقدامات شامل:
- رعایت رژیم غذایی سالم: مطمئن شوید فرزند شما غذاهای سالم و مقوی مصرف میکند. سبزیجات و میوههای بیشتری در برنامه غذایی روزانه کودکتان بگنجانید و سعی کنید او را از خوردن غذاهای قندی و پرچرب منصرف کنید.
- فعالیت بدنی و ورزش: داشتن فعالیت بدنی در روز به کودک شما کمک میکند تا گلوکز غذاها را مصرف کند تا در خون جمع نشده و سبب افزایش قند خون نشود. حداقل ۶۰ دقیقه فعالیت بدنی در زمین بازی به صورت روزانه کافی است و به سلامتی فرزندتان کمک شایانی میکند.
- کاهش وزن: کاهش وزن میزان مقاومت بدن به انسولین را کاهش میدهد. کاهش ۵ تا ۷ درصد وزن بدن در کاهش مقاومت انسولین موثر است و تاثیر چشمگیری روی آن میگذارد. برای یک رژیم غذایی سالم لاغری، میتوانید به متخصص تغذیه مراجعه کنید تا رژیم غذایی نادرست مانع رشد سالم کودک شما نشود. در این مطلب از وبسایت سبک زندگی می توانید درباره رژیم غذایی سالم برای لاغر شدن کودک بخوانید.
آیا دیابت پنهان قابل درمان است
دیابت پنهان به دلیل قند بالای خون رخ میدهد. اگر شما بتوانید بار دیگر قند خون را به حالت معمولی بازگردانید، دیابت پنهان نیز از بین خواهد رفت و ریسک ابتلا به دیابت نوع ۲ نیز کاهش مییابد. دیابت پنهان قابل درمان است و میتوان از بروز دیابت نوع ۲ هم جلوگیری کرد.
اقدامات ساده زیر میتوانند در درمان دیابت پنهان به شما کمک کنند:
- خوردن غذاهای سالم و رعایت رژیم غذایی سالم
برای اینکه از دریافت کافی مواد مغذی توسط بدنتان مطمئن شوید، با پزشکتان مشورت کنید. موارد زیر میتوانند در داشتن عادات غذایی سالم و دوری از غذاهای قندی و پرچرب به شما کمک کنند:
- به جای غذاهایی که قند و شیرینی زیاد دارند مثل بستنی، شیرینیجات و آبنباتها از غذاهایی با قند طبیعی و سالم مثل میوهها، سبزیجات، کشمش و خرما استفاده کنید.
- سبزیجات مثل کلم بروکلی، کاهو و اسفناج را به سبد غذایی روزانهتان اضافه کنید و به جای غلات تصفیه شده مثل نان سفید، پاستا و آرد سفید از غلات کامل استفاده کنید.
- مصرف غذاهای فرآوری شده را تا حد امکان کم کنید و سعی کنید بیشتر وعدههای غذایی را در خانه آماده کنید تا از سلامت آنها مطمئن شوید.
- در طول روز سه وعده اصلی غذایی داشته باشید و میان وعده صبح و عصر را هم فراموش نکنید.
- ۴۰ درصد از کالری مصرفی خود را از کربوهیدرات تامین کنید و ۲۰ درصد آن را از پروتئین. سعی کنید از کربوهیدرات سالم بیشتر استفاده کنید و فیبر بیشتر مصرف کنید.
- حدودا ۲۰ تا ۳۰ گرم فیبر در طول روز مصرف کنید. شما میتوانید این فیبر را از غلات کامل مثل نان جو و برنج قهوهای دریافت کنید.
- غذاهای متنوع بخورید تا ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز بدن تامین شود.
انجام حرکات ورزشی و داشتن فعالیت بدنی
- تا جای ممکن فعال باشید و روزانه حداقل ۳۰ دقیقه ورزش کنید. ورزشهایی مثل دویدن، پیاده روی، شنا و دوچرخه سواری انتخاب مناسبی هستند.
- دقت کنید که خود را به انجام فعالیت ورزشی که دوست ندارید، مجبور نکنید. فعالیت ورزشی را انتخاب کنید که با شرایط شما هماهنگ است و از آن لذت میبرید.
- فعالیت ورزشی باعث کاهش قند خون و مقاومت نسبت به انسولین میشود. پس از آن غافل نشوید.
درمان دارویی دیابت پنهان
بهترین درمان برای پیشگیری و بهبود دیابت پنهان، همان ورزش و تغذیه سالم بوده و تاثیر این دو مورد حتی از داروها هم بیشتر است. با این حال ممکن است پزشک شما به دلیل ریسک بالای ابتلا به دیابت یا مشکلات دیگر برای شما دارو تجویز کند.
این شرایط ممکن است شامل حال افرادی که دچار چاقی مفرط، سطحتری گلیسرید بالا، میزان کلسترول خوب پایین و فشار خون بالا هستند، شود. در این شرایط پزشک با تشخیص خود داروی مناسب شرایط شما را تجویز میکند. شما هم باید طبق تجویز دکتر این داروها را مصرف کنید.
سخن پایانی
دیابت پنهان شرایطی است که قند خون از میزان نرمال آن بیشتر است و ریسک ابتلای فرد به دیابت نوع ۲ افزایش مییابد. در دیابت پنهان قند خون به دلیل مقاومت بدن نسبت به انسولین افزایش مییابد. دیابت پنهان هم قابل پیشگیری و هم قابل درمان است و میتوان با ورزش و تغذیه سالم دیابت پنهان را کنترل کرد و حتی از بین برد. دیابت پنهان متاسفانه علائمی ندارد و فرد متوجه آن نمیشود. افراد با وزن بالا، بیشتر در معرض خطر هستند. این افراد میتوانند با کاهش وزن دوباره به شرایط عادی بازگردند. سبک زندگی سالم و ایجاد عادتهای سالم غذایی و ورزشی باعث پیشگیری از ابتلا به دیابت پنهان میشود و سلامتی فرد را تضمین میکند.
نظرات کاربران