بیماری دیابت که بین عامه به مرض قند معروف است یک بیماری متابولیکی است که باعث افزایش سطح خون میشود. هورمونی در بدن به نام انسولین وجود دارد که تاثیرهای مختلفی بر متابولیسم بدن میگذارد. انسولین با اثر بر سلولهای کبد باعث میشود این سلولها با گرفتن قند از خون و ذخیره آن به صورت گلیکوژن باعث کاهش سطح قند در خون شود. اتفاقی که در بدن افراد مبتلا به بیماری دیابت میافتد این است که یا انسولین کافی تولید نشده و یا به طور موثری عمل نمیکند. در ادامه این مطلب درباره انواع دیابت، علل و عوارض آن بیشتر بخوانید.
فهرست مطالب
همانطور که گفتیم مسئولیت اصلی هورمون انسولین در بدن کنترل میزان قند خون است. بسته به اینکه بدن با کمبود انسولین مواجه بوده یا با عملکرد نادرست آن، بیماری دیابت دارای ۲ نوع اصلی است. همچنین بیماری به نسبت جدیدتری نیز به عنوان دیابت نوع ۳ نامیده شده که شاید کمتر درباره آن شنیده باشیم. در ادامه به معرفی هر یک از انواع بیماری دیابت خواهیم پرداخت.
بیماری دیابت بسته به نوع آن و جنسیت فرد مبتلا شده ممکن است علائم متفاوتی داشته باشد که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
همانطور که مشاهده میکنید علائم بیماری دیابت در بعضی موارد به هم شبیه هستند. همچنین برخی از آنها ممکن است آنقدر خفیف باشند که تشخیص را دشوار کنند. در نظر داشته باشید که باید با مشاهده آنها با پزشک مشورت کنید چرا که او در این زمینه بهتر میتواند شما را راهنمایی کند.
علل ابتلا به این بیماری دارای ابعاد گستردهای است که بسته به نوع آن متفاوت است. در ادامه به توضیح درباره هر یک خواهیم پرداخت.
قند خون بالا از عواملی است که موجب آسیب رسیدن به بافتهای بدن میشود. هر چه میزان قند خون بالاتر و زمان این بالا بودن سطح قند بیشتر باشد، آسیبها شدیدتر خواهد بود. برخی از عوارض معمول مرتبط با بیماری دیابت عبارتنداز:
دیابت بارداری کنترل نشده میتواند منجر به مشکلاتی برای مادر و کودک شود. عوارض این نوع دیابت بر مادر علاوه بر موارد بالا ممکن است سزارین یا افرایش خطر در بارداریهای آینده نیز باشد. اما اثرات آن بر کودک عبارتنداز:
همانطور که گفتیم گاهی نشانههای دیابت آنقدر خفیف است که تشخیص آن را دشوار میکند. بهترین روش شناسایی میزان قند خون بالا استفاده از دستگاههای تست خانگی قند خون است که نوار تست و سوزن دارد.
برای استفاده از دستگاه تست خون ابتدا باید دستها را به خوبی شسته و خشک کنید. سپس با استفاده از سوزن موجود نوک یکی از انگشتان خود را سوراخ کرده تا به اندازه یک قطره خون از آن خارج شود. قطره خون را بر روی نوار بچکانید و آن را دخل دستگاه قرار دهید. پس از چند ثانیه قند خون شما نمایش داده میشود. بسته به اینکه قند خون خود را در حالت ناشتا یا پس از غذا اندازهگیری کرده باشید میزان طبیعی آن متفاوت خواهد بود.
به طور معمول قند خون طبیعی در حالت ناشتا برای افراد بدون دیابت بین ۷۰ تا ۹۹ میلیگرم بر دسیلیتر و برای افراد مبتلا به دیابت ۸۰ تا ۱۳۰ میلیگرم بر دسیلیتر است. همچنین قند خون طبیعی ۲ ساعت بعد از غذا برای افراد بدون دیابت کمتر از ۱۴۰ میلیگرم بر دسی لیتر و برای افراد مبتلا به دیابت کمتر از ۱۸۰ میلیگرم بر دسی لیتر خواهد بود. ذکر این نکته ضروری است که اعداد گفته شده تقریبی بوده و باید با توجه به سن، جنس، شرایط بدنی و داروهای مصرفی با پزشک خود مشورت کرده تا مقدار متناسب شما سنجیده میشود.
به یاد داشته باشید که نوارهای تست قند خون دارای تاریخ انقضا هستند و پس از گذشت این تاریخ کارایی خود را از دست داده و اعداد اشتباهی به ما نشان خواهند داد. همچنین از هر نوار بیش از یکبار نباید استفاده شود.
این بیماری از طریق آزمایشات مختلفی که از طریق خون یا ادرار صورت میگیرد تشخیص قطعی داده شده و بسته به نوع آن دارو درمانی آغاز شود. دیابت دارای درمانها و داروهای مختلفی است که به صورت خوراکی و یا تزریقی مصرف میشوند. بسته به نوع دیابت، این داروها متفاوت خواهند بود که در ادامه به بررسی هر یک خواهیم پرداخت.
گفتنی است برای درمان بیماری دیابت باید رژیم غذایی مخصوصی را رعایت کرد. در این مطلب از وبسایت سبک زندگی درباره رژیم غذایی دیابت نکاتی را جمعآوری کردهایم.
تشخیص دیابت از طریق علائم عمومی گاهی دشوار است چرا که این علائم معمولا به صورت خفیف ظاهر میشوند. بهترین راه برای پایش دائم قند خون استفاده از دستگاههای تست خانگی است. همچنین با مراجعه به پزشک و انجام چند مرحله آزمایش خون در شرایط مختلف نوع دیابت به صورت قطعی تشخیص داده میشود.
در صورت عدم کنترل قند خون، مصرف به موقع داروها و بالا رفتن بیش از حد قند خون امکان بروز اختلالات اساسی در بدن وجود دارد که در نهایت و در صورت عدم دخالت پزشک و دریافت کمکهای اولیه اورژانسی موجب مرگ خواهد شد.
با اینکه هر دو نوع دیابت ۱ و ۲ میتوانند مشکلات جدی برای سلامتی ایجاد کند، اما معمولا دیابت نوع ۲ ملایمتر از نوع ۱ بوده و با تغذیه سالم، ورزش و مصرف به موقع دارو قابل کنترل است.
بیماری دیابت از آن دست بیماریهایی است که هرچه زودتر تشخیص داده شود قابل کنترلتر و درمانپذیرتر خواهد بود. هنوز درمان قطعی برای از بین بردن کامل دیابت ایجاد نشده اما با تشخیص به موقع و مصرف داروهای درست میتوان در کنار این بیماری زندگی خوب و با کیفیتی داشت.
۵ نفر امتیاز دادهاند
۵
۴
۳
۲
۱
لطفا دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
حق همهی ماست که زندگی سالم و شادتری را تجربه کنیم. تمام تلاش تیمهای مختلف سبک زندگی همین است که حال شما بهتر شود.
کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به شرکت داده کاو(سهامی خاص) میباشد.