فشار خون بالا یکی از عوامل اصلی ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی از قبیل، سکته مغزی، حمله قلبی، نارسایی قلبی و آنوریسم (رگبرآمدگی) به شمار میرود. به منظور حفظ سلامتی و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای یاد شده، لازم است که روند کنترل فشار خون با دقت هر چه تمامتر و به صورت منظم انجام گیرد. در ادامه، دلایل بروز افزایش فشار خون، روش کنترل و آشنایی با راههای طبیعی نگهداشتن آن بررسی خواهد شد.
بهبود سبک زندگی و ارتقا استانداردهای مرتبط با آن، نخستین گام در مسیر کنترل فشار خون بالا به شمار میرود. بهبود سبک زندگی به عوامل گوناگونی بستگی دارد که میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
اغلب، توصیه میشود که همه افراد از جمله مبتلایان به بیماری فشار خون، در هفته به طور متوسط، ۱۵۰ دقیقه به انجام تمرینات ورزشی آرام هوازی یا ۷۵ دقیقه به انجام تمرینات هوازی شدید بپردازند. فارغ از نوع تمرینات ورزشی یا شدت آنها، لازم است همه افراد به طور متوسط ۵ روز در هفته ورزش کنند. از جمله فعالیتهای بدنی مناسب میتوان به پیادهروی، آهسته دویدن، دوچرخه سواری یا شنا اشاره کرد.
اجتناب از فشارهای روانی و استرس یا توانایی مدیریت آنها در کنترل فشار خون موثر است. انجام تمرینات مراقبه (مدیتیشن)، حمام آب گرم، یوگا و پیادهرویهای طولانی از جمله تکنیکهایی هستند که با کمک آنها میتوان میزان استرس را کاهش داد.
برای مقابله با استرس بهتر است از مصرف الکل، مواد مخدر، دخانیات و غذاهای آماده پرهیز کرد. این قبیل مواد به سادگی میتوانند در بالا بردن فشار خون و عوارض ناشی از آن تأثیرگذار باشند.
استفاده از دخانیات میتواند موجب افزایش فشار خون شود. به این ترتیب، ترک سیگار یکی از عوامل موثر در کاهش خطر ابتلا به فشار خون، مشکلات قلبی و عروقی و تعداد قابل توجهی از بیماریها به شمار میرود.
تجویز دارو یکی از روشهایی است که با کمک آن میتوان فشار خون بالا را درمان یا کنترل کرد. پزشکان در اغلب موارد این قبیل داروها را با دوز پایین به بیماران تجویز میکنند. این داروها به طور معمول دارای عوارض جانبی جزئی هستند.
در نهایت، افراد مبتلا به بیماری فشار خون ناچار هستند که برای کنترل این مشکل دو یا چند دارو را بهطور همزمان مورد استفاده قرار دهند. داروهای موثر در کنترل فشار خون عبارتند از:
نوع داروی تجویز شده برای افراد مختلف و در شرایط گوناگون متغیر خواهد بود. از آنجا که داروهای ضد احتقان یا هر داروی بدون نسخه دیگری ممکن است بر روی داروهای تجویز شده برای کاهش فشار خون تأثیر متقابل داشته باشند، لازم است برچسب داروها یا کلیه اطلاعات مندرج بر روی جعبه و داخل آن به خوبی مورد مطالعه قرار گیرد.
پیروی از رژیم غذایی سالم میتواند در کنترل فشار خون و حفظ سلامت قلب موثر باشد.
اغلب افراد جهان به طور میانگین، روزانه 9 تا 12 گرم نمک مصرف میکنند. سازمان بهداشت جهانی (WHO) به منظور کمک به کاهش خطرات ناشی از ابتلا به فشار خون و مشکلات مرتبط با آن، به جهانیان توصیه میکند تا مصرف نمک را به کمتر از 5 گرم در روز تقلیل دهند.
مصرف الکل از عوامل موثر در افزایش خون به شمار میرود. بنابراین، لازم است از مصرف آن خودداری کنید تا برنامه کنترل فشار خون به خوبی صورت گیرد.
افراد مبتلا به فشار خون بالا یا اشخاصی که در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند تا جای ممکن، باید از مصرف روغن و چربیهای اشباع شده بپرهیزند. در عوض، کارشناسان استفاده از مواد غذایی زیر را توصیه میکنند:
بعضی از انواع چربیها مانند روغن ماهی و روغن زیتون بر سلامت قلب تأثیرگذار هستند و از آن محافظت میکنند. با اینحال، همچنان در گروه چربیها طبقه بندی میشوند. بنابراین، با وجود فواید مختلفی که دارند بهتر است از مصرف بی رویه آنها پرهیز کرد.
بالا بودن وزن بدن هم از جمله عوامل تأثیرگذار در افزایش فشار خون است. به طور معمول، کاهش وزن با افت فشار خون همراه است. در این صورت، دیگر نیازی نیست که پمپاژ خون با شدت انجام گیرد. پیروی از یک رژیم غذایی متناسب با سایز، جنسیت و میزان فعالیتهای روزانه به افراد کمک خواهد کرد تا وزن بدن و فشار خون خود را مدیریت کنند. اگر به دنبال کاهش وزن هستید نگاهی به مطالب زیر بیاندازید:
موسسه ملی قلب، ریه و خون ایالات متحده آمریکا (NHLBI) به افرادی که از بالا بودن فشار خون رنج میبرند توصیه کرده که از رژیم دش پیروی کنند. دش (DASH) مخفف عبارت «رویکرد مربوط به رژیم غذایی برای مقابله با فشار خون بالا» است. این رژیم یک برنامه غذایی متعادل و انعطاف پذیر است که در پی تحقیقات انجام شده توسط موسسه ملی قلب، ریه و خون ایالات متحده آمریکا (NHLBI) ارائه شده است. بنا به اظهارات موسسه یاد شده، فواید دنبال کردن این رژیم غذایی عبارت است از:
به منظور اجرای هر چه سادهتر، NHLBI یک کتاب آشپزی ارائه داده که در آن با ایدههای غذایی مناسب برای کنترل فشار خون آشنا خواهید شد.
مطالعات انجام شده از سال 2014 میلادی، مدت 8 هفته استفاده از مکملهای پروبیویک را برای مبتلایان به فشار خون بالا مفید قلمداد کرده است.
در اغلب موارد، ابتلا به فشار خون بالا علت مشخصی ندارد. از طرف دیگر، گاهی اوقات بالا رفتن فشار خون در نتیجه وجود یک مشکل جدی در عملکرد بدن روی میدهد.
از نظر پزشکان، فشار خون اولیه یکی از انواع بیماری فشار خون بالا است که دارای علت مشخصی نبوده و بیش از هر چیز از عوامل محیطی نشأت میگیرد. از طرف دیگر، فشار خون ثانویه، حالتی از افزایش فشار خون است که در نتیجه یک بیماری به وجود میآید.
بروز فشار خون اولیه از عوامل مختلفی ناشی میشود که از آن میان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
بروز بیماریهای مزمن کلیوی (CKD) موجب میشود که کلیهها در انجام وظایف خود با مشکل روبهرو شوند و دیگر از عهده فیلتر کردن خون بر نیایند. به همین دلیل، ابتلا به این نوع بیماریها یکی از دلایل رایج افزایش فشار خون به شمار میرود.
دلایل عمده افزایش فشار خون به صورت ثانویه عبارتند از:
در ادامه به معرفی شماری از عوامل میپردازیم که خطر ابتلا به بیماری فشار خون را افزایش میدهند.
زندگی پر استرس و عوامل ژنتیکی هم میتوانند در بروز افزایش فشار خون موثر باشند.
افزایش فشار خون در افراد ممکن است هیچ علائم خاصی را به دنبال نداشته باشد. به همین دلیل است که از این بیماری، اغلب با عنوان «قاتل ساکت» یاد میشود. عدم تشخیص به موقع یا بیتوجهی به مشکل بالا رفتن فشار خون، ممکن است قلب، رگهای خونی و سایر ارگانها را با صدمات و تهدیدات جدی روبهرو کند. بنابراین، بدیهی است که بررسی و کنترل مرتب فشار خون ضرورت دارد. فشار خون بالا در موارد نادری میتواند به تعریق، مشکلات خواب و برانگیختگی و سرخ شدن پیدرپی صورت منجر شود. با این حال، لازم است توجه داشته باشید که اغلب مبتلایان به فشار خون بالا هیچ نوع علائم خاصی را تجربه نمیکنند.در صورتیکه فشار خون بالا وارد مراحل بحرانی شود، فرد ممکن است با علائمی از قبیل سر درد و خونریزی از بینی مواجه شود.
بروز طولانی مدت افزایش فشار خون، ممکن است به ایجاد عوارضی از قبیل تصلب شرایین منجر شود. تصلب شرایین، حاصل تجمع پلاک در دیواره رگهای خونی است که به سخت و تنگ شدن آنها میانجامد. از آنجایی که تنگ شدن رگ موجب اختلال در گردش خون و پمپاژ شدیدتر آن میشود، میتوان دریافت که این عارضه، خود از جمله عوامل موثر در ازدیاد فشار خون به شمار میرود.
تصلب شرایین ممکن است عوارض مختلفی را در پی داشته باشد که از آن میان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
لازم است توجه داشته باشید که نظارت مداوم و کنترل فشار خون میتواند از شدیدتر شدن عوارض ناشی از آن جلوگیری کند.
دستگاه فشارسنج یا sphygmomanometer از جمله ابزارهایی است که به افراد کمک میکند تا فشار خون خود را اندازهگیری و کنترل کنند. برای کنترل فشار خون، همیشه لازم نیست که به پزشک مراجعه کنید. تهیه دستگاه فشارسنج به شما کمک خواهد کرد تا در منزل و به صورت شخصی، تغییرات فشار خون خود را به طور منظم بررسی کنید.
در بسیاری از مواقع و بسته به شرایط، ممکن است به صورت مقطعی با افزایش فشار خون مواجه شوید. به عنوان مثال، عواملی از قبیل استرس حاد و ورزش شدید میتوانند فشار خون افراد سالم را برای مدتی بالا ببرند. به همین دلیل، تشخیص این بیماری مستلزم بررسیهای مکرر میزان پایداری و کنترل فشار خون است.
در سال 2017 میلادی، انجمن قلب آمریکا (AHA) دستورالعملهایی را صادر کرد که طی آن، فشار خون سیستولیک بالاتر از 130 میلیمتر جیوه و فشار خون دیاستولیک بیشتر از 80 میلیمتر جیوه به عنوان فشار خون بالا شناخته میشود.
فشار دیاستولیک و سیستولیک، هر دو به شدت جریان خون در شریانهای شما اشاره میکنند و واحد اندازهگیری آنها میلیمتر جیوه است. با این حال، فشار سیستولیک، اغلب بالاتر بوده و به فشار خون ناشی از انقباض قلب در زمان پمپاژ اطلاق میشود. از طرف دیگر، فشار دیاستولیک، شدت فشار خون زمان استراحت قلب در روند پمپاژ را اندازهگیری میکند. اگر نتایج حاصله از بررسی به فشار خون بحرانی اشاره داشت، لازم است 2 تا 3 دقیقه صبر کنید و سپس، آزمایش را دوباره از سر بگیرید. در صورت دستیابی به نتایج یکسان، توجه داشته باشید که با یک مورد اضطراری مواجه هستید. در این شرایط، دریافت کمک فوری ضروری است.
جدول زیر بر اساس راهبردهای ارائه شده توسط انجمن قلب آمریکا (AHA) تنظیم شده است:
سیستولیک (میلیمتر جیوه) |
دیاستولیک (میلیمتر جیوه) |
فشار خون نرمال |
کمتر از 120 کمتر از 80 |
فشار خون بالا یا پیش فشار خون |
بین 120 و 129 کمتر از 80 |
پرفشاری مرحله اول |
بین 130 تا 139 بین 80 تا 89 |
پرفشاری مرحله دوم |
حداقل 140 حداقل 90 |
فشار خون بحرانی |
بیش از 180 بیش از 120 |
0 نفر امتیاز دادهاند
۵
۴
۳
۲
۱
لطفا دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
حق همهی ماست که زندگی سالم و شادتری را تجربه کنیم. تمام تلاش تیمهای مختلف سبک زندگی همین است که حال شما بهتر شود.
کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به شرکت داده کاو(سهامی خاص) میباشد.