بیماری های مزمن از جمله بیماریهایی است که ممکن است مدت زمان زیادی همراه فرد باشد و به مرور زمان سلامتی او را تهدید کند. متن زیر چکیدهای از سوالات اساسی و مهم درباره بیماریهای مزمن است که میتواند راهنمای مناسبی در این زمینه باشد. ما در این متن سعی کردهایم به سوالات پرتکرار افراد درباره بیماریهای مزمن پاسخ دهیم. امید است که با خواندن این مقاله اطلاعات مورد نیاز خود را بدست آورید.
بیماری مزمن، بیماری است که مدت زمان درمان مشخصی ندارد و ممکن است سالها با فرد همراه باشد. بیماری مزمن همچنین به سرعت با دارو بهبود نمییابد و باید مدتها دارو مصرف شود. حتی ممکن است بیماری مزمن درمان مشخصی نداشته و تنها راه حل، کنار آمدن با آن باشد.
زمانی به بیماریای، مزمن میگوییم که حداقل سه ماه ادامه داشته باشد و بهبود نیابد. بیماری های مزمن قابل انتقال و واگیردار نیستند و سرعت بهبودشان کند است.
نمیتوان با زدن واکسن از بروز بیماریهای مزمن جلوگیری کرد و معمولا دارو برای درمان این بیماریها موثر نیست. بیماری های مزمن خود به خود درمان نمیشوند.
بیماری های مزمن در بین افراد مسن رواج بیشتری دارند و افراد بالای ۶۵ سال حداقل به یکی از بیماری های مزمن دچار هستند. تحقیقات نشان داده است با گذشت سن، احتمال ابتلا به بیماری های مزمن هم بیشتر میشود.
بیماری های مزمن بیشتر به سبک زندگی افراد مربوط میشوند. رفتارهای مخربی مثل مصرف دخانیات و تنباکو، ورزش نکردن و عادتهای بد غذایی با بروز بیشتر بیماری های مزمن در ارتباط هستند.
بیماری های مزمنی مثل مشکلات قلبی، سرطان، دیابت، سکته و آرتروز مسئول ایجاد ناتوانی و مرگ در افراد هستند. این بیماریها سالانه باعث مرگ بسیاری از افراد میشوند و عدهای بسیاری از افراد جامعه در حال مبارزه با این بیماریها هستند. هزینه درمان و بیمه درمانی این افراد هم به خاطر مدت طولانی درمان بالاست.
بر اساس تعریف کلی که در قسمت قبل کردیم، تمام بیماریهایی که مدت درمان آنها به طول بیانجامد، میتوانند مزمن باشند. یک شکستگی ساده دست اگر طی یک ماه بهبود پیدا نکند و درمان آن چندین ماه طول بکشد، یک بیماری مزمن است. سردردهای میگرنی در افراد جزو بیماری های مزمن هستند. پس بیماری های مزمن میتوانند دامنه وسیعی داشته باشند و طبقه بندی کردن آنها به چند دسته محدود امکان پذیر نیست. در اینجا لازم است اشاره کنیم که حتما به دردهای بدن، به خصوص انواع سردردها توجه کنید و در صورت ادامه، چکاپ کرده و با پزشک مشورت کنید.
اما بعضی از بیماری های مزمن شایعتر بوده و بیشتر افراد در طول دوران زندگی خود با آن دست و پنجه نرم میکنند. افراد مبتلا به بیماری های مزمن باید از طولانی بودن روند درمان خود مطلع شوند تا از نظر روحی و جسمی آمادگی پیدا کنند.
بیماری های مزمن تنها به بیماریهای جسمی مربوط نمیشوند. بیماری های مزمن دامنه وسیعی از بیماریهای روحی و روانی را هم در بر میگیرد. زیرا بسیاری از بیماریهای روانی نیاز به درمان طولانی مدت دارند و این افراد باید مدت زیادی تحت نظر پزشک باشند.
همان طور که گفتیم بیماری های مزمن دامنه وسیعی از بیماریها را شامل میشوند، اما بعضی از این بیماریها شایعتر و معمولتر هستند. برای راحتی و فهم بهتر مطلب، بیماری های مزمن را به دو دسته کلی بیماری های مزمن جسمی و بیماری های مزمن روحی تقسیم میکنیم.
دیگر بیماری های مزمن جسمی به اختصار شامل:
بیماریهای مزمن روانی به اختصار شامل:
اغلب بیمار یهای مزمن درمان مشخصی ندارند و تنها باید تحت نظر پزشک باشند و کنترل شوند. میتوان گفت افراد مبتلا به بیماری های مزمن در تمام طول عمر باقی مانده خود با این بیماریها درگیر هستند و باید سبک زندگی خود را متناسب با بیماری یا بیماری های مزمن خود تغییر دهند.
برای مثال افسردگی مزمن یک بیماری مزمن روانی است که در دورههای تشدید و در دورههایی خفیف میشود. اما فرد مبتلا به افسردگی مزمن باید تحت مشاوره و روانکاوی قرار گیرد.
همچنین باید داروهای ضد افسردگی را طبق تجویز روان پزشک مصرف کند. این فرد در تمام طول زندگی خود باید با افسردگی کنار بیاید و با وجود آن به زندگی خود ادامه دهد زیرا این بیماری مثل بسیاری دیگر از بیماری های مزمن علاجی ندارد.
بیماریهای مزمن دسته وسیع و گستردهای از بیماریها هستند. بعضی از این بیماریها به صورت ژنتیکی و بعضی دیگر در سنین مختلف به وجود میآیند. ممکن است برخی از این بیماریها باعث مرگ شوند و خطرناک باشند؛ در حالی که برخی دیگر تنها باید تحت کنترل و درمان قرار گیرند.
برای مثال طبق آمارهای به دست آمده، مرگ بسیاری از افراد کهنسال و مسن به دلیل داشتن چندین بیماری مزمن به صورت همزمان بوده است که به آن مرگ بر اثر کهولت سن هم گفته میشود. زیرا بدن ما پس از مدت زمان مشخصی کارکرد اولیه خود را از دست میدهد و اعضای بدن فرسوده میگردند. در این شرایط انواع بیماریهای مزمن گریبانگیر فرد میشوند و تا آخر عمر همراه او هستند.
اما بعضی دیگر از بیماری های مزمن که ممکن است بدون علاج یا صعب العلاج باشند باعث مرگ فرد مبتلا نمیشوند و تنها فرد باید یاد بگیرد چگونه با این بیماریها زندگی کند.
تعداد دیگری از این بیماریها هم ممکن است پس از دوره درمان طولانی مدت بهبود یابند یا برای مدتی مشکل خاصی ایجاد نکنند.
بیشتر بیماریهای مزمن دارای علائم و نشانههایی هستند که با دقت در وضعیت بدن میتوانیم آنها را متوجه شویم. البته برخی از بیماریهای مزمن مثل انواع سرطانها میتوانند در ابتدا خاموش و پنهان باشند. در نتیجه چکاپ سالانه، معاینه فیزیکی و انجام آزمایشات لازم نقش بسیار مهمی در تشخیص بیماری های مزمن ایفا میکنند.
شما با کمک پزشک و راهنماییهای او میتوانید از سلامت بدن خود اطمینان حاصل کنید و در صورت مشاهده علائم غیرمعمول، مراجعه به پزشک را به تعویق نندازید و در اسرع وقت برای معاینه، به پزشک متخصص مراجعه کنید.
پس از اینکه از ابتلا به بیماری مزمن مطمئن شدیم باید حتما با پزشک خود صحبت کنیم. پزشک باید به صورت دقیق، روند درمان یا تسکین بیماری را برای ما توضیح دهد و ما را از عوارض این بیماری به طور کامل آگاه کند. باید داروهای تسکین دهنده یا بهبود دهنده مناسب را برای ما تجویز کند و روش دقیق مصرف و زمان مصرف آنها را به ما آموزش دهد.
همچنین نحوه مراقبت از خود در خانه و نحوه کنار آمدن با این بیماری را هم به ما آموزش دهد. پزشک باید در تغییر سبک زندگی به ما کمک کند و راهکارها و راهنماییهای لازم را به ما بگوید.
ما باید در ابتدا، ابتلا به این بیماری مزمن را بپذیریم، سپس انتظارات واقع بینانه نسبت به آن داشته باشیم. باید برای درمان آمادگی داشته باشیم و آن را به طور کامل بپذیریم و از عمل کردن به دستورات پزشک سرپیچی نکنیم و به موقع داروهایمان را مصرف کنیم.
شاید مشاوره و روان درمانی در پذیرش بهتر این بیماری و کنار آمدن با عواقب آن به ما کمک کند. بسیاری از گروههای درمانی و حمایتی هم برای حمایت از فرد و پذیرش بهتر او به وجود آمدهاند تا بیمار احساس تنهایی و طرد شدگی نکند و با افرادی که مشکلاتی مثل او دارند، همدلی و همدردی کند.
شبکههای حمایتی فرد به گروههای درمانی محدود نشده و در ابتدا از خانواده و دوستان او آغاز میشود. پس درخواست کمک و حمایت از دوستان سبب بهتر شدن حال روحی ما میشود و روند درمان را آسانتر میکند.
انجام فعالیتهای گروهی و اجتماعی، در افزایش روحیه خوب و تقویت اعتماد به نفس فرد نقش دارند. پس از انجام فعالیتهای دسته جمعی مثل ورزش گروهی، رقص یا فعالیتهای هنری نباید غافل شد.
ما باید سبک زندگی خود را بر اساس این بیماری تغییر دهیم و عادات سالم غذایی و ورزش و تحرک بدنی را در آن بگنجانیم. در آخر نباید ناامید شویم و باید تمام تلاشمان را برای کنترل بیماری خود انجام دهیم تا خوشحالتر و بهتر زندگی کنیم.
بعضی از بیماری های مزمن به صورت ژنتیکی و در بدو تولد در نوزاد وجود دارند. اما اغلب بیماریهای مزمن، به دلیل نداشتن سبک زندگی سالم به وجود میآیند.
مصرف دخانیات و الکل، خوردن غذاهای ناسالم و نداشتن تحرک و فعالیت بدنی باعث به وجود آمدن بسیاری از بیماریهای مزمن میشوند. به طور مثال، چاقی مفرط ممکن است یکی از عوامل مهم در بروز بیماری های مزمن باشد و خطر ابتلا به سرطان های مرتبط با چاقی را افزایش دهد. در نتیجه برای پیشگیری از ابتلا به بیماریهای مزمن باید سبک زندگی سالم و عادات غذایی مفید را ترویج دهیم و سعی کنیم از جسم و روانمان محافظت کنیم.
بیماریهای حاد معمولا آن دسته از بیماریها را گویند که ناگهانی پیشرفت کرده و مدت کوتاهی مثلا از چند روز تا چند هفته فرد مبتلا را درگیر میکنند. برای مثال بیماریهایی مثل سرماخوردگی، آنفولانزا، سوختگی، حمله قلبی و شکستگی استخوان جزو بیماریهای حاد محسوب میشوند.
علت بروز بیماریهای حاد معمولا عفونت یا ویروسی در بدن است. علاوه بر این صدمات جسمی مثل شکستگی بر اثر سقوط یا تصادف هم میتواند باعث بروز بیماریهای حاد شود.
بیماری های مزمن بر خلاف بیماری های حاد به صورت کند و آهسته پیشرفت میکنند و در دورههایی تشدید میشوند و فرد مبتلا را ممکن است به مدت چندین سال درگیر کنند. علت بروز بیشتر بیماری های مزمن عادات غلط غذایی و سبک زندگی ناسالم است.
بیماری های مزمن دامنه وسیعی از بیماریها را در بر میگیرد. فرد مبتلا به بیماریهای مزمن باید به خوبی با عوارض و عواقب بیماری مزمن خود آشنا شود و از آن مطلع باشد. بیماریهای مزمن به دلیل اینکه به مدت طولانی افراد را درگیر میکنند، نیاز به آمادگی روحی و جسمی دارند. افراد مبتلا باید زندگی خود را بر اساس بیماری تنظیم کرده و عادات سالم غذایی و ورزش کردن را در سبک زندگی خود جای دهند. پس اگر سبک زندگی شما هنوز به اندازه کافی سالم نیست، با مطالعه درباره عادات غذایی سالم و ورزش میتوانید آن را تغییر دهید. خوشبختانه سایت سبک زندگی همانطور که از اسمش پیداست میتواند در داشتن یک سبک زندگی سالم به شما کمک کند. پس وقت را هدر نداده و به دیگر مطالب این سایت را بخوانید.
۹ نفر امتیاز دادهاند
۵
۴
۳
۲
۱
لطفا دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
حق همهی ماست که زندگی سالم و شادتری را تجربه کنیم. تمام تلاش تیمهای مختلف سبک زندگی همین است که حال شما بهتر شود.
کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به شرکت داده کاو(سهامی خاص) میباشد.