ممکن است تا امروز چندین بار به ترک سیگار فکر کرده و در ذهنتان بهترین راه ترک سیگار را مرور کرده باشید. اما به دلایل مختلفی در پیمودن مسیر ترک سیگار تردید کردهاید. به طور کلی، ترس از عوارض ترک سیگار، سختیهای ترک سیگار و وابستگی به نیکوتن میتواند هر کسی را از تصمیم ترک سیگار منصرف کند. به همین دلیل تصمیم داریم تا در این مقاله درباره راز ترک سیگار بیشتر توضیح دهیم. البته اگر شما جزو آن دسته از افرادی هستید که در دفاع از سیگار کشیدن پافشاری میکند، پس بهتر است کمی جدیتر راجع به مشکلات مربوط به اعتیاد به سیگار و نیکوتین بدانید. نکاتی که شاید بیشتر از عکس ریههای ناسالم روی پاکتهای سیگار، شما را از این نیکوتین آرامبخش بترساند.
قبل از اینکه مستقیما راجع به عوارض سیگار کشیدن حرف بزنیم، اجازه دهید تا عوارض سیگار کشیدن و نیکوتن را مرور کنیم. به محض اینکه شما شروع به سیگار کشیدن میکنید، نیکوتین موجود در آن وارد سیستم گردش خون میشود و سریعا به مغزتان میرسد. درست به همین دلیل است که شما در مدت کوتاهی (معمولا ده الی پانزده ثانیه) احساس آرامش میکنید.
اما متاسفانه در این میان، فقط مغز شما نیست که با یک ماده خارجی درگیر میشود، بلکه ششها و ریههای شما نیز در این میان قربانی میشوند. علاوه بر این، نیکوتین بر پوست، دندانها، بخش مخاطی بینی و ریهها نیز تاثیر میگذارد. این ماده ترسناک میتواند قند خون، ضربان قلب و فشار خون را بالا ببرد و ریتم تنفسی شما را بهم بریزد.
از جمله بیماریهایی که به خاطر سیگار کشیدن گریبانگیر شما میشود، میتوان به آب مروارید، سرطان پوست، سرطان ریه، سرطان سیستم گوارشی، سرطان حنجره، افزایش غلظت خون، ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن، بیماریهای قلبی، سکته قلبی و مغزی و زخم معده اشاره کرد.
در نهایت، از آنجا که نیکوتین باعث ترشح دوپامین میشود شما از همه آسیبهایی که به بندنتان وارد میشود، آگاه نمیشوید و فقط به آرامش کاذبی که به شما میدهد وابسته خواهید شد. متاسفانه باید بگوییم کسی که به محض احساس سردرد، عصبانیت و ناراحتی ترجیح میدهد به جای نوشیدن یک لیوان آب، با یک نخ سیگار مضر خودش را آرام کند، به نیکوتن اعتیاد پیدا کرده است.
اگر بخواهیم تمامی این عوارض را کوتاه و خلاصه بیان کنیم، باید بگوییم که اعتیاد به سیگار و نیکوتین عمر شما را کاهش میدهد. این در حالیست که، این روزها با شیوع بیماری خطرناک کرونا، مرگ در نزدیکی ما کمین کرده است و زندگیمان را تهدید میکند. پس چرا با سیگار کشیدن، آن را نزدیکتر کنیم؟! البته ممکن است شما از آن دسته افرادی باشید که به اشتباه تصور میکنند سیگاریها به بیماری کرونا مبتلا نمیشوند! این تصور اشتباهی است و هیچ پشتوانه علمی ندارد. آخرین تحقیقات درباره ارتباط مصرف سیگار و کرونا را در وبسایت سبک زندگی بخوانید و درباره رابطه مصرف سیگار و کرونا بیشتر بدانید.
اکنون که در مورد عوارض و مشکلات سیگار کشیدن بیشتر میدانیم وقت آن رسیده است که کمی راجع به فواید ترک سیگار و تغییرات ظاهری پس از ترک سیگار صحبت کنیم.
به همان سرعتی که سیگار کشیدن روی مغز شما تاثیر میگذارد، ترک آن نیز تاثیراتی فوری دارد. شاید باورتان نشود ولی مدت زمان کمی بعد از ترک سیگار، شما متوجه خواهید شد که فشار خون و ضربان قلبتان کاهش پیدا کرده است.
همزمان با کاهش فشار خون، جریان و گردش خون نیز افزایش پیدا میکند و بعد از گذشت دوازده ساعت، سطح مونواکسید کربن در خون به حالت اولیه و طبیعی باز میگردد.
روزهای اول ترک سیگار ممکن است کمی دشوار به نظر برسد، اما اگر بتوانید تا دو هفته الی سه ماه دوام بیاورید، متوجه میشوید که گردش خون کاملا بهبود یافته و ریهها بهتر عمل میکنند. به همین ترتیب، بعد از گذشت حدود نه ماه، از شر سرفهها و تنگی نفس بعد از ترک سیگار رها میشوید.
یک سال که از ترک سیگار شما بگذرد، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی خیلی کمتر شما را تهدید خواهد کرد و بعد از گذشت پنج سال، دیگر در خطر ابتلا به انواعِ سرطان، از جمله سرطان زبان قرار نمیگیرید. البته برای اینکه سرطان ریه، سلامتی شما را تهدید نکند، ده سال زمان میبرد.
این بخش میتواند توجه خانمها را بیش از بقیه به خودش جلب کند! البته باور این نکته سخت است که گاهی فقط همین تغییرات چهره باعث ایجاد انگیزه در ترک سیگار میشود و کسی چندان به سلامت جسمانی خود اهمیت نمیدهد. بنابراین، اگر میخواهید بدانید که چهره بعد از ترک سیگار چه تغییراتی میکند، پس به خواندن این مطلب ادامه دهید.
احتمالا خودتان به خوبی میدانید که چروکهای پوست در کسانی که سیگار میکشند، خیلی بیشتر از کسانی است که لب به سیگار نزدهاند و معمولا هشت الی بیست سال پیرتر از سن خودشان به نظر میرسند. در صورتی که سیگار را ترک کنید، با گذشت زمان و افزایش جریان خون، پوست سالمتری خواهید داشت. در نتیجه رنگ و نشاط به چهرهتان باز میگردد و زیباتر میشوید.
رفع سیاهی و کبودی دور چشم
اگر بیماری دیگری ندارید که باعث ایجاد لکههای سیاه رنگی زیر چشمانتان شده باشد، پس سیگار کشیدن حتما باعث ایجاد سیاهی و کبودی دور چشمتان خواهد شد. کبودیهایی که بیشک آزار دهنده هستند و برای رفع آنها مجبورید از پرایمرهای مختلفی استفاده کنید تا آنها را بپوشانید.
البته در روزهای اول ترک سیگار، ممکن است با بیخوابی مواجه شوید و این گودی و سیاهی بدتر شود. اما کاملا موقتی است و به تدریج با خواب کافی و افزایش گردش خون در بدن، این سیاهیها برطرف خواهند شد. به عبارتی پوست شما جانی تازه پیدا میکند.
احتمالا بعد از شروع سیگار، ریزش مو را به صورت جدی تجربه کردهاید. از آنجا که سیگار کشیدن بر فولیکولهای مو و در نتیجه رویش آن تاثیر میگذارد، پس به احتمال زیاد در آیندهای دور یا نزدیک، طاسی سر را تجربه خواهید کرد. اما ترک سیگار باعث افزایش جریان خون میشود و در نتیجه بر بهبود فولیکولهای مو تاثیر میگذارد. در نتیجه موها پرپشتتر، ضخیمتر و بادوامتر خواهند شد.
متاسفانه یکی از بدترین عوارض سیگار کشیدن، زرد شدن دندانهاست و دوام و استحکام دندانها نیز با دود سیگار کاهش پیدا میکند. به این ترتیب، دندانها بیشتر در معرض خرابی و پوسیدگی قرار خواهند گرفت. در صورت ترک سیگار، این نشانهها و به دنبال آن بیماریهای لثه و دهان نیز کاهش مییابند. بنابراین، اگر سیگار میکشید و در همین حال بهداشت دهان و دندان دغدغه شماست، تاثیر سیگار بر بهداشت دهان و دندان را بخوانید.
اکنون که با فواید ترک سیگار آشنا شدهاید، خوب است راه های ترک سیگار را نیز مرور کنیم و در نهایت بهترین راه ترک سیگار را انتخاب کنیم.
ما هیچوقت نمیتوانیم به طور دقیق به یک روش، به عنوان بهترین راه برای ترک سیگار اشاره کنیم. اما به طور کلی، چندین روش وجود دارند که به عنوان بهترین راه ترک سیگار محسوب میشوند و میتوانند شما را از این شرایط نجات دهند. ما این روشها را به ترتیب برای شما بیان خواهیم کرد.
بهترین راه ترک سیگار، مراجعه به یک متخصص
شما نمیتوانید فقط با مشورت با دوستان یا خانواده خود سیگار را کنار بگذارید. توصیه ما به شما این است که حتما به یک متخصص مراجعه کنید تا از روشهای مختلف ترک سیگار و مراحل آن باخبر شوید. متخصص همچنین میتواند به شما در استفاده از برخی داروها نیز کمک کند. سعی کنید که علاوه بر داروها، به طور مرتب پزشک متخصص یا مشاور خود را ببینید و کار خود را با دارو و رفتار درمانی شناختی پیش ببرید.
عرق کردن یکی از بهترین روشها جهت دفع آن حجم نیکوتینی است که سالها وارد خون خود کردهاید. ورزش روزانه و عرق کردن به شما کمک میکند تا هم سم را از بدن خود خارج کنید و هم میل خود را به سیگار کشیدن، کاهش دهید.
ریزهخواری و مشغول کردن دهان، به شما کمک میکند تا میل خود را به سیگار کشیدن کاهش دهید. البته نه در حدی که چاق شوید! اگر استعداد چاقی خوبی دارید سعی کنید سبزیجاتی چون کرفس و هویج یا آدامس بدون شکر را مصرف کنید. در ادامه به معرفی برخی از مواد غذایی که میتواند به شما در ترک سیگار کمک کند اشاره میکنیم.
علاوه بر موارد فوق، صرف مولتیویتامینها را نیز فراموش نکنید. احتمالا پس از ترک سیگار، تحت فشار و ضعف زیادی قرار خواهید گرفت. بنابراین، با مشورت یک متخصص مولتیویتامینهایی مصرف کنید تا کمبود بدنتان جبران شود.
همانطور که مطالعه کردید، ترکیب تمام روشهای بالا میتواند به عنوان بهترین راه ترک سیگار به کار برود. در واقع اگر به دنبال بهترین روش برای ترک سیگار هستید، میتوانید ترکیبی از موارد فوق را در نظر بگیرید. اما همیشه این نکته را به خاطر بسپارید که روش خودسرانه و ناگهانی، قطعا بهترین روش ترک سیگار نخواهد بود و شما با این تصمیم فقط اوضاع را سختتر خواهید کرد.
همه چیز راه و رسم مخصوص به خودش را دارد و شما نباید با ترک یکباره سیگار، شرایط را برای خودتان دشوارتر کنید. اگرچه ترک ناگهانی سیگار، عوارض جدیای ندارد، اما ممکن است شما را کلافه، عصبانی و حتی بیخواب کند.
به طور کلی، با ترک سیگار، به خصوص ترک ناگهانی آن ممکن است علائمی همچون استرس، عصبانیت و برانگیختگی، اختلال در خواب، سردرد، گرسنگی، خستگی و کلافگی را تجربه کنید.
ممکن است سخت به نظر برسد، اما بدانید سختیهای ترک سیگار موقتی است. در واقع، سختیهای ترک سیگار محدود به چند روز نخست است؛ علائم ترک سیگار معمولا در سه ساعت اول آشکار شده و تا دو هفته ادامه دارد. پس شما چهارده روز سخت را در پیش خواهید داشت، اما بعد از آن، همه چیز سادهتر خواهد شد.
با توجه به بیقراری و کلافگیهایی که شخص در دو هفته اول بعد از ترک سیگار تجربه میکند، ممکن است راجع به اتمام این وضعیت سوالاتی داشته باشد. اما بهتر است بدانید که تمامی این نشانهها بعد از سه هفته، کاملا از بین میروند.
ترک ناگهانی سیگار مشکلات جدیای برای شما ایجاد نخواهد کرد. اما ترک ناگهانی آن ممکن است شما را برانگیخته و عصبانی میکند و در روزهای نخست، کلافه و بدخواب شوید. اما این علائم موقتی است و به زودی از بین میروند.
در چند روز اول ممکن است نشانههایی همچون سردرد، بیحوصلگی، بیخوابی و حتی افسردگی را تجربه کنید. اما این نشانهها تنها محدود به سه هفته اولیه است و با گذشت زمان تمامی این نشانهها از بین میرود. در نتیجه، پس از گذشت دو تا سه هفته، نه تنها خبری از علائم ترک سیگار نیست، بلکه جسمی توانمند و ظاهری سر زنده خواهید داشت.
چند روز پس از ترک سیگار، بدن شروع به نشان دادن علائم مثبت ترک سیگار میگند؛ البته ممکن است فردروزهای اول با بی خوابی بعد از ترک سیگار مواجه شود. اما به طور کلی، پس از ۲۱ روز یا همان سه هفته، نیکوتین از بدن خارج میشود.
در این مقاله سعی کردیم تا درباره عوارض اعتیاد به نیکوتین، معرفی بهترین راه ترک سیگار و سختیهای ترک آن مروری داشته باشیم. در نهایت، امیدواریم که آن دو هفته سخت را هرچه سریعتر پشت سر بگذارید و به شخصی آزاد از سیگارهای مضر و گران تبدیل شوید.
۴ نفر امتیاز دادهاند
۵
۴
۳
۲
۱
لطفا دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
حق همهی ماست که زندگی سالم و شادتری را تجربه کنیم. تمام تلاش تیمهای مختلف سبک زندگی همین است که حال شما بهتر شود.
کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به شرکت داده کاو(سهامی خاص) میباشد.