همه چیز درباره آب مروارید
نشانه آب مروارید چیست؟
زمان خواندن ۵ دقیقه پنجشنبه ۰۷ فروردین ۱۳۹۹ ۱۶:۳۹
در گذشته آب مروارید باعث نابینایی بسیاری از افراد میشد، اما در حال حاضر و با پیشرفت چشم پزشکی این عارضه به سادگی قابل درمان است و جای نگرانی وجود ندارد. اما با این حال بسیاری از سالمندان از عوارض آب مروارید رنج میبرند و نشانههای آن رو به خوبی نمیشناسند. اگر قصد دارید همه چیز در مورد آب مروارید از جمله علل بروز، علائم، انواع آن و دیگر موارد مربوط به این بیماری اطلاعات کافی کسب کنید، به مطالعه ادامه دهید. قول میدهیم در پایان سوالی در مورد آب مروارید برای شما باقی نماند.
در ابتدا روشنایی قوی و عینکها میتوانند به شما در مواجهه با آب مروارید کمک کند. اما اگر اختلال در بینایی فعالیتهای روزمره شما را مختل کند، ممکن است به جراحی احتیاج داشته باشید. خوشبختانه، جراحی آب مروارید عموما روشی امن و مطمئن است.
علائم آب مروارید
نشانه ها و علائم آب مروارید شامل موارد زیر است:
- دید ابری مانند یا تاری دید
- اختلال دید در شب
- نیاز به نور بیشتر برای فعالیتهای روزمره و خواندن
- دیدن هاله در اطراف چراغ
- تغییرات مکرر شماره چشم در تجویز عینک یا عدسیهای چشمی
- محو شدن و یا زرد شدن رنگها
- دو بینی در یک چشم (دوگانگی دید)
در ابتدا تاری دید ناشی از آب مروارید ممکن است روی بخش کوچکی از عدسی چشم شما تاثیر بگذارد و متوجه آن نشوید. اما زمانی که آب مروارید بزرگتر شود، دید شما کاملا تار خواهد شد. علت این امر انحراف نور در هنگام عبور از عدسی است.
در درمان آب مروارید باید چه زمانی به پزشک مراجعه کرد
در صورت مشاهده هرگونه تغییر در دید، برای معاینه چشم به پزشک مراجعه کنید. اگر به صورت ناگهانی تغییراتی مانند دوگانگی دید، حساسیت به نور، درد ناگهانی چشم و یا سردرد ناگهانی را مشاهده کردید بیدرنگ سراغ پزشک بروید.
علت بروز آب مروارید
آب مروارید میتواند به علت بالا رفتن سن و یا آسیب در بافت عدسی چشم باشد. برخی از اختلالات ژنتیکی و ارثی نیز ممکن است خطر ابتلا به آب مروارید را بیشتر کند. آب مروارید همچنین میتواند ناشی از عواملی مانند، جراحی چشم در گذشته، دیابت و استفاده طولانی مدت از داروهای استروئیدی باشد.
آب مروارید چگونه شکل میگیرد؟
عدسی چشم -جایی که آب مروارید شکل میگیرد- در پشت قسمت رنگی چشم (عنبیه) قرار دارد. عدسی، نوری را که به چشم میرسد متمرکز میکند و تصاویری واضح و روشن روی شبکیه تولید میکند. غشای حساس به نور در چشم همچون فیلم در دوربین عمل میکند.
با افزایش سن، انعطاف عدسیهای موجود در چشم و شفافیت آن کاهش مییابد و عدسی ضخیمتر میشود. شرایط سنی و وضعیت سلامتی باعث میشود تا بافت و عدسی چشم تخریب و برهم انباشته شده نواحی کوچکی از عدسی را بپوشاند. همچنان که آب مروارید در حال پیشروی است، تاری در عدسی چشم بیشتر میشود. آب مروارید باعث میشود که نور هنگام عبور از عدسی مسدود شده و مانع از رسیدن تصویری کاملا مشخص به شبکیه چشم بیمار شود.
آب مروارید به طور کلی در هر دو چشم ایجاد میشود، اما ممکن است در یک چشم بیشتر از چشم دیگر پیشرفت کرده و باعث ایجاد اختلاف بینایی بین دو چشم شود.
انواع آب مروارید
انواع آب مروارید شامل موارد زیر است:
آب مرواریدی که بر مرکز عدسی تاثیر میگذارد (آب مروارید هستهای یا نوکلئار): ابتلا به این نوع آب مروارید در ابتدا ممکن است باعث نزدیکبینی بیشتر شود، اما با گذشت زمان عدسیها به تدریج زردتر شده و در ادامه، تاری دید را در پی خواهد داشت. از آن جایی که آب مروارید به آرامی پیش میرود، عدسی ممکن است قهوهای شود. زرد شدن شدید و یا قهوهای شدن عدسی میتواند منجر به عدم تفکیک رنگها شود.
آب مرواریدی که بر لبههای عدسی تاثیر میگذارد (آب مروارید قشری یا کورتیکال): آب مروارید با سفید شدن چشم و شیبدار شدن لبههای بیرونی قشر عدسی چشم آغاز میشود. از آنجایی که پیشرفت بیماری به آرامی شکل میگیرد، رگهها به سمت مرکز گسترش یافته و با عبور نوری که از مرکز عدسی میگذرد تداخل پیدا میکند.
آب مرواريدی که بر پشت عدسی اثر میگذارد (آب مروارید زیرکپسولی یا ساب کپسولر): این آب مروارید کوچک و ناحیه تار (مات) معمولا در نزدیکی پشت عدسی، دقيقا در مسیر نور شکل میگیرد. اين نوع آب مروارید اغلب بر دید مطالعهای تاثیر میگذارد، دید را در نور زیاد کاهش میدهد و باعث ایجاد تابش خفیف یا هاله در اطراف چراغها در شب میشود. این نوع آب مروارید نسبت به انواع دیگر سريعتر پیشرفت میکند.
این آب مروارید همچنین ممکن است به دلیل شرایط خاصی مانند دیستروفی میوتونیک، گالاکتوزمی، نوروفیبروماتوز نوع دوم یا سرخچه باشد. آب مروارید مادرزادی همیشه بر بینایی تاثیر نمیگذارد، اما در صورت بروز بیدرنگ پس از تشخیص برداشته میشوند.
عوامل خطر آب مروارید
عواملی که خطر ابتلا به آب مروارید را افزایش میدهد عبارتند از:
- افزایش سن
- دیابت
- قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید
- سیگار کشیدن
- چاقی
- فشار خون بالا
- آسیب قبلی یا التهاب چشم
- جراحی قبلی چشم
- مصرف طولانی مدت داروهای کورتیکواستروئید
- نوشیدن مقادیر زیاد الکل
پیشگیری از آب مروارید
هیچ مطالعهای ثابت نکرده است که چگونه میتوان از بروز آب مروارید جلوگیری و یا پیشرفت آن را کندتر کرد. اما پزشکان یافتهاند که چندین راهکار ممکن است مفید باشد، از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
چکاپ منظم چشم داشته باشید: معاینات چشم میتواند در ابتدای مراحل به تشخیص آب مروارید و سایر مشکلات چشم کمک کند. از پزشک خود بپرسید که چند بار باید معاینه چشم انجام شود.
سیگار کشیدن را ترک کنید: در مورد چگونگی قطع مصرف سیگار از پزشک خود کمک بخواهید. داروها، مشاوره و راهکارهای دیگر برای کمک به شما در دسترس هستند.
سایر موارد بهداشتی را مدیریت کنید: اگر مبتلا به دیابت یا بیماری دیگری هستید که ممکن است خطر ابتلا به آب مروارید را افزایش دهد، حتما بیماری خود را درمان کنید.
یک رژیم غذایی سالم را انتخاب کنید که شامل میوه و سبزیجات زیادی باشد: افزودن انواع میوهها و سبزیجات رنگارنگ به رژیم غذایی، داشتن ویتامین و مواد مغذی زیادی را تضمین میکند. میوهها و سبزیجات دارای آنتیاکسیدانهای زیادی هستند که به حفظ سلامت چشم شما کمک کرده و خطر ابتلا به آب مروارید را کاهش میدهد. اگرچه هنوز مطالعات نتوانستهاند ثابت کنند که قرص آنتیاکسیدانها میتواند به بهبود سلامت چشم و جلوگیری از بروز آب مروارید کمک کند.
عینک آفتابی بزنید: نور ماورا بنفش خورشید ممکن است در ایجاد آب مروارید نقش داشته باشد. هنگام خروج از منزل، از عینک آفتابی استفاده کنید که اشعه ماورای بنفش را مسدود میکند.
مصرف الکل را قطع کنید: استفاده از الکل میتواند خطر ابتلا به آب مروارید را افزایش دهد.
نظرات کاربران