بسیاری از افراد سیگاری از تاثیر مخرب دخانیات بر بهداشت دهان و دندان خود بیخبرند. برخلاف تصور افراد سیگاری، دود محصولات دخانی تنها بر رنگ دندان تاثیر میگذارد و حال آنکه لثه و حتی استخوانها هم از دود سیگار آسیب میبینند. اگر میخواهید بدانید سیگار کشیدن چه تاثیری بر وضعیت دهان و دندان دارد تا انتها با ما همراه باشید.
سیگار کشیدن منجر به مشکلات مربوط به دهان میشود، از جمله:
سیگار و سایر محصولات دخانی حاصل از تنباکو با تاثیرگذاری بر اتصال استخوان و بافت نرم به دندان، میتواند منجر به بیماری لثه شود. به ویژه، به نظر میرسد که استعمال دخانیات در عملکرد طبیعی سلولهای بافت لثه اختلال ایجاد میکند. این تداخل باعث میشود افراد سیگاری در معرض عفونتهایی مانند بیماری پریودنتال قرار بگیرند و همچنین باعث اختلال در جریان خون به لثهها میشود - که ممکن است در بهبود زخم تاثیر بگذارد.
بله، سیگار، پیپ و سیگار برگ منجر به مشکلات دهان و دندان میشوند. براساس نتایج یک مطالعه منتشر شده در مجله انجمن دندانپزشکی آمریکا که ۲۳ سال طول کشید، نشان داد تاثیر سیگار بر بهداشت دهان و دندان قطعی است و افرادی که سیگار برگ میکشند به اندازه افرادی که سیگار [معمولی] میکشند، افتادن دندان و تحلیل استخوان آوئول (استخوان فک در قسمتی که ریشه دندان در آن قرار گرفته است) را تجربه میکنند.
افرادی که پیپ میکشند هم به اندازهی سیگاریها در معرض افتادن دندان هستند. فراتر از این خطرات، افرادی که پیپ یا سیگار برگ میکشند هم در معرض خطر ابتلا به سرطان دهان و حلق (گلو) هستند - حتی اگر دود آن را داخل ریه فرو نبرند - و سایر عواقب دهان - مانند بوی بد دهان، لکهدار شدن دندان و افزایش خطر بیماری پریودنتال (مرتبط با لثه).
خیر. مانند سیگار برگ و سیگار، محصولات دخانی بدون دود (برای مثال، انفیه و تنباکو جویدنی) نیز حاوی حداقل 28 ماده شیمیایی هستند که خطر ابتلا به سرطان دهان و سرطان گلو و مری را افزایش میدهند. در واقع، تنباکو جویدنی نسبت به سیگار نیکوتین بیشتری دارد در نتیجه ترک آن سختتر از سیگار است. یک قوطی انفیه بیشتر از ۶۰ عدد سیگار نیکوتین دارد. دخانیات بدون دود میتواند بافت لثه شما را تحریک کند و باعث عقبرفتن یا جدا شدن آن از دندانتان شود. با عقبرفتن بافت لثه، ریشه دندان بیحفاظ میماند و خطر پوسیدگی دندان را افزایش میدهد. ریشههای دندان در این حالت نیز به گرما و سرما یا سایر مواد تحریک کننده حساستر میشوند و خوردن و آشامیدن را دشوار میسازند. علاوه بر این، قند که غالبا برای بهبود طعم دخانیات بدون دود به آن اضافه میشود، ممکن است خطر پوسیدگی دندان را افزایش دهد. مطالعه منتشر شده در مجله انجمن دندانپزشکی آمریکا نشان داد که مصرف کنندگان دخانیات جویدنی چهار برابر بیشتر از افراد دیگر در معرض گسترش پوسیدگی دندان هستند. تنباکوی بدون دود نیز به طور معمول حاوی شن و ماسه است که میتواند دندانهای شما را از بین ببرد.
صرفنظر از مدت زمان استفاده از محصولات دخانی، ترک آن میتواند خطرات جدی برای سلامتی شما را کاهش دهد. احتمال ابتلا به بیماری پریودنتال (لثه) در افرادی یازده سال از ترک آنها میگذرد، تفاوت چندانی با افرادی که هرگز سیگار نکشیدند، ندارد. حتی کاهش میزان مصرف سیگار نیز کمککننده است. در یک مطالعه مشخص شده است که سیگاریهایی که میزان سیگار را به کمتر از نصف بسته در روز کاهش داده اند، فقط سه برابر افراد غیر سیگاری در معرض خطر ابتلا به بیماری لثه پیشرفته هستند، که به طور قابل توجهی از شش برابر خطر بیشتر در افرادی که در روز بیش از یک بسته و نیم سیگار میکشند، کمتر است. مطالعه دیگری نشان داد که زخم دهانی لکوپلاکی در۹۷.۵ درصد از بیمارانی که از محصولات دخانیات بدون دود استفاده میکنند، در مدت شش هفته پس از ترک، کاملا برطرف شده است.
برخی از آمارهای انجمن سرطان آمریکا دلایل هشدار دهنده دیگری از تاثیر سیگار بر بهداشت دهان و دندان نشان می دهد. چرا که:
حدود ۹۰ درصد از مبتلایان به سرطان دهان، لب، زبان و گلو از دخانیات استفاده میكنند و خطر ابتلا به این سرطانهای پیشرونده به نسبت مقدار دودی یا ماده جویدنی و مدت زمان این عادت افزایش مییابد. احتمال بروز این سرطانها در افراد سیگاری شش برابر بیشتر از غیرسیگاریها است.
در حدود ۳۷ درصد از بیمارانی که پس از درمان مسلم سرطان خود مصرف سیگار را ادامه میدهند، مبتلا به سرطانهای دیگری از جمله سرطان دهان، لب، زبان و گلو میشوند. این عدد در افرادی که مصرف سیگار را متوقف میکنند، شش درصد است.
برای متوقف کردن مصرف دخانیات، دندانپزشک یا پزشک شما ممکن است میل نیکوتین را با داروهایی مانند آدامس نیکوتین و برچسبهای نیکوتن تسکین دهد. برخی از این محصولات میتوانند بدون نیاز به نسخه خریداری شوند. بقیه نیاز به نسخه دارند. داروهای دیگر (مانند زیبان Zyban) نیاز به نسخه دارند. جلسههای ترک سیگار و گروههای حمایتی اغلب در کنار داروهای درمانی استفاده میشوند. این برنامهها از طریق بیمارستانهای محلی و بعضی اوقات از طریق کارفرما یا بیمه درمانیتان ارائه میشود. از پزشک یا دندانپزشک خود درباره برنامههای مشابهی که ممکن است از آنها اطلاع داشته باشند، سوال کنید. داروهای گیاهی و همچنین هیپنوتیزم و طب سوزنی، سایر روشهای درمانی هستند که ممکن است در ترک این عادت به شما کمک کنند.
0 نفر امتیاز دادهاند
۵
۴
۳
۲
۱
لطفا دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
حق همهی ماست که زندگی سالم و شادتری را تجربه کنیم. تمام تلاش تیمهای مختلف سبک زندگی همین است که حال شما بهتر شود.
کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به شرکت داده کاو(سهامی خاص) میباشد.