بیماری آپاندیسیت - راهنمای جامع درباره التهاب آپاندیس و درمان آن
زمان خواندن ۷ دقیقه چهارشنبه ۱۷ شهریور ۱۴۰۰ ۲۳:۲۴
آپاندیس زائدهای کوچک، استوانهای و انگشت مانند است که از ابتدای روده بزرگ نشات میگیرد. طول آپاندیس ۱۰ تا ۱۲ سانتیمتر و قطر آن، کمتر از ۶ میلیمتر است. گفته میشود که آپاندیس به بدن در از بین بردن آلودگیها کمک میکند. درد آپاندیس زمانی شروع میشود که آپاندیس ملتهب و عفونی شود. زمانی که آپاندیس مسدود شود، گروهی از باکتریها به آپاندیس هجوم برده و منجر به آپاندیسیت میشوند. اما آپاندیسیت یا التهاب آپاندیس دقیقا چیست؟
فهرست مطالب
آپاندیسیت یا التهاب آپاندیس چیست
همانگونه که به آن اشاره شد، به التهاب آپاندیس، آپاندیسیت گفته میشود. درد آپاندیس عموما در قسمت پایینی شکم حس میشود، اما در بعضی از افراد درد از اطراف ناف شروع شده و بعد از مدتی، تغییر مکان میدهد. هرچقدر که التهاب بیشتر شود، درد آن نیز افزایش خواهش داشت؛ تا حدی که فرد دیگر قادر به صاف ایستادن نیست.
هر کسی ممکن است که دچار التهاب آپاندیس شود، اما وقوع آن در افراد ۱۰ تا ۳۰ ساله بیشتر است. این موضوع به هیچ عنوان به این معنا نیست که نوزادان یا کهنسالان از آپاندیسیت در امانند. اگر مشتاق شدهاید که بدانید علائم التهاب آپاندیس چیست، ادامه مطلب را دنبال کنید.
علائم آپاندیس چیست
علائم اولیه آپاندیس بسیار ملایم بوده و شامل حالت تهوع، کاهش اشتها و احساس ناخوشی میشوند. گاهی اوقات علائم اولیه حتی شامل دردهای شکمی نمیشوند، اما با گذشت زمان علائم آپاندیسیت وخیمتر شده و دردهای شدید شکمی آغاز میشوند. به طور کلی علائم آپاندیسیت عبارتند از:
- دردی ناگهانی که از قسمت پایینی سمت راست شکم آغاز میشود؛
- دردی ناگهانی که از اطراف ناف شروع شده و به سمت قسمت پایینی سمت راست شکم حرکت میکند؛
- دردی که با سرفه کردن، راه رفتن و فعالیتهای از این قبیل تشدید میشود؛
- حالت تهوع و استفراغ؛
- بیاشتهایی؛
- تب ملایمی که با گذشت زمان بدتر و بیشتر میشود؛
- اسهال؛
- یبوست؛
- نفخ شکم
ناحیهای که در آن درد احساس میشود ممکن است با توجه به محل قرارگیری آپاندیس و سن بیمار، در افراد مختلف با یکدیگر تفاوت داشته باشد. در مادران باردار، درد آپاندیسیت در قسمتهای بالایی شکم احساس میشود، چراکه در دوران حاملگی آپاندیس بالاتر از سطح همیشگی خود قرار میگیرد.
اگر در ناحیه شکم خود دردی احساس میکنید بهتر است به پزشک مراجعه کنید، اما به سرعت برچسب آپاندیس به آن نزنید؛ چراکه ممکن است علائم یکی دیگر از اختلالات شکمی باشد.
بیماریهای دیگری که علائمی شبیه علائم التهاب آپاندیس دارند عبارتند از دیورتیکول مکل، بیماری التهابی لگن، بیماریهای مربوط به قسمت بالایی شکم همچون بیماریهای کبد و کیسه صفرا، بیماریهای کلیوی و بیماری کرون.
اما علل التهاب آپاندیس چیست و آپاندیسیت به چه علت اتفاق میافتد؟
علل التهاب آپاندیس چیست
همانگونه که به آن اشاره شد، آپاندیس زمانی ملتهب میشود که به علت انسداد، فضای آن عفونی میشود. باکتریهایی که در آپاندیس جمع شدهاند به سرعت تولید مثل کرده و چندین و چند برابر میشوند. در نتیجه این تولید مثل سریع باکتریها، آپاندیس متورم، ملتهب و چرکی میشود.
اگر به موقع و به درستی به درمان آپاندیسیت اقدام نشود، امکان آن وجود دارد که آپاندیس ترکیده یا دچار جراحت شود. اما به راستی خطر ترکیدن آپاندیس برای بدن چیست؟
آیا ترکیدن آپاندیس خطرناک است
اگر آپاندیسیت به موقع درمان نشود، ممکن است که منجر به پاره شدن یا ترکیدن آپاندیس شود. اما خطر پاره شده آپاندیس ملتهب چیست؟ زمانی که آپاندیس عفونی پاره میشود، کل محیط شکم را عفونی میکند که برای سلامت فرد جدا خطرناک است. در چنین شرایطی به سرعت جراحی انجام شده و پس از خارج کردن آپاندیس ملتهب، محیط شکم را از عفونت تمیز میکنند.
ترکیدن آپاندیس منجر به ایجاد یک آبسه عفونی میشود. عموما یک جراح متخصص با فرو کردن یک لوله از دیواره شکمی به داخل آبسه، آن را تخلیه میکند و لوله را برای مدت ۲ هفته در بدن نگه میدارند.
برای مقاومت با باقی مانده عفونت، برای بیمار آنتی بیوتیک تجویز میشود. زمانی که عفونت از بین رفت، جراحی مجددی انجام شده و آپاندیس برداشته میشود. در بعضی شرایط خاص، بلافاصله بعد از خالی کردن آبسه، آپاندیس نیز برداشته میشود.
مشخص شد که درمان به موقع آپاندیس از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است؛ اما درمان آپاندیس چیست؟
درمان آپاندیس چیست
برای مدتها تنها راه درمان آپاندیس، عمل جراحی و خارج کردن آپاندیس عفونی از بدن بود. در این روش از زمان تشخیص آپاندیس تا زمان جراحی، برای کاهش عفونت آپاندیس بیمار آنتی بیوتیک تجویز میشود.
اما به تازگی گفته میشود در صورتی که التهاب محدود باشد، میتوان با مصرف آنتی بیوتیک عفونت را برطرف و مشکل را حل کرد. در بعضی موارد نادر دیگر، به خصوص در بیماران کهنسال، اگر آپاندیس پاره شده و عفونت موجود در آن به بیرون نفوذ کرده باشد، با مصرف آنتی بیوتیک عفونت برطرف شده و علائم آپاندیسیت هم رفع میشوند. در این موارد خاص، نیازی به جراحی و خارج کردن آپاندیس از بدن نیست.
اما آیا با تمام این تفاسیر، راهی وجود دارد که قبل از دردناک و وخیم شدن التهاب آپاندیس، آپاندیسیت را تشخیص داد و از آن جلوگیری کرد؟ راه تشخیص التهاب آپاندیس چیست؟
راه تشخیص التهاب آپاندیس چیست
با وجود اینکه گاهی اوقات تعداد گلبولهای سفید، آزمایش ادرار، عکسبرداری از شکم، سونوگرافی، سیتی اسکن و لاپاراسکوپی نیز در تشخیص التهاب آپاندیس موثر واقع میشوند، آپاندیسیت عموما به کمک تاریخچه بیمار و معاینه بدنی تشخیص داده میشود و احتمال آنکه قبل از دردناک شدن آپاندیس بتوان آپاندیسیت را تشخیص داد، بسیار کم است. از این رو، با اینکه بیماریهای دیگری به غیر از آپاندیسیت نیز با درد شکم همراهند، توصیه میشود برای جلوگیری از ترکیدن آپاندیس ملتهب، هر زمانی که دردی شدیدی درون ناحیه شکم خود احساس کردید، به پزشک مراجعه کنید.
بعضی از افراد، بعد از تشخیص دادن آپاندیس و عمل جراحی، نگران میشوند که با خارج کردن این عضو از بدنشان، وظایفی که بر آپاندیس بوده است انجام نپذیرد و سلامتیشان به خطر بیفتد. به راستی وظایف آپاندیس در بدن چیست؟ آیا آپاندیس نقشی در سلامت بدن بازی میکند؟
وظایف آپاندیس در بدن چیست
همانگونه که به آن اشاره شد، گفته میشود که آپاندیس به تقویت ایمنی بدن (بخصوص بدن کودکان) کمک کرده و آلودگیها را از بین میبرد. البته هنوز کاملا مشخص نیست که آپاندیس در بدن نوجوانان، جوانان و بزرگسالان نیز چنین خاصیتی را دارد یا تنها مختص کودکان است.
با این وجود، گفته میشود که خارج کردن آپاندیس از بدن منجر به بروز اختلالاتی بلند مدت در بدن شده و احتمال ابتلا به بعضی بیماریها همچون بیماری کرون (نوعی بیماری التهابی روده) را افزایش میدهد. البته این افزایش بسیار جزئی است و جای هیچ گونه نگرانی ندارد.
سخن پایانی
دراین مطلب از وبسایت سبک زندگی، به پاسخ سوالاتی همچون آپاندیس چیست، به چه علت ملتهب میشود، چه علائمی دارد و چگونه درمان میشود پرداختیم. از آنجایی که بعضی افراد اطلاع درستی ندارند که درد آپاندیس چیست و چه علائمی دارد، به علت دردهای شکمی که توسط دیگر اختلالات روده ایجاد میشود به پزشک مراجعه میکند؛ اما مراجعه به پزشک و متوجه شدن اینکه درد شکم مربوط به آپاندیس نبوده، بهتر از ترکیدن آپاندیس و به خطر افتادن سلامت افراد است. درنتیجه، در صورت بروز دردهای ناگهانی شکمی، حتما به پزشک مراجعه کنید.
نظرات کاربران