بسیاری از افرارد بیماری ایدز را با اچآیوی اشتباه میگیرند و برای توصیف بیماری این دو را به جای هم استفاده میکنند. برای اینکه درباره بیمار ایدز، علل و نشانههای آن و همچنین تفاوت ایدز با HIV بیشتر بدانید، این مطلب را تا انتها دنبال کنید. در این مطلب سعی کردهایم تا به هر پرسشی که درباره بیماری ایدز و HIV دارید، پاسخ دهیم.
فهرست مطالب
HIV ویروسی است که به سیستم ایمنی بدن و نوع خاصی از سلولهای این سیستم به نام T آسیب وارد کرده و آنها را از بین میبرد. این ویروس به مرور زمان و با از بین بردن سلولهای سیستم ایمنی آن را تضعیف کرده و بدن را در معرض ابتلا به انواع بیماریها و سرطانها قرار خواهد داد. ویروس HIV در بدن شامپانزهها وجود دارد و اولین بار به دلیل مصرف گوشت این موجودات به انسان منتقل شد. در طی چند دهه HIV در سراسر آفریقا منتشر شد و از آنجا به سایر نقاط جهان گسترش یافت.
ویروس HIV از طریق خون و مایعات بدن مانند شیر مادر، ترشحات واژن و مایعات پیش و پس از انزال قابل انتقال است. برخلاف تصور عموم این ویروس از طریق هوا، تماس پوستی و غذا منتقل نمیشود. البته توجه داشته باشید آب یا غذای آلوده به خون فرد مبتلا را نباید مصرف کرد.
HIV وارد DNA سلولهای فرد مبتلا شده و در آن تغییرات ایجاد میکند. به همین دلیل است که تا امروز درمانی برای از بین بردن این ویروس کشف نشده است. ویروس HIV به محض ورود درون DNA سلول جا گرفته و به صورت مادامالعمر در بدن خواهد ماند. با وجود این، درمانهای ضد ویروسی وجود دارند که با استفاده از آنها میتوان سالها و یا حتی تا پایان عمر با وجود ابتلا به ویروس و بدون مشکل به زندگی ادامه داد.
هنگامی که یک فرد به ویروس HIV مبتلا میشود سه مرحله زیر را طی میکند:
اگر فرد مبتلا به HIV تحت مراقبت قرار نگرفته و اقدام به درمان نکند به بیماری دیگری به نام سندرم نقص ایمنی اکتسابی که به بیماری ایدز معروف است، مبتلا خواهد شد. در این حالت سیستم ایمنی بدن بسیار ضعیف شده و دیگر قادر به مبارزه با عفونتها و بیماریها نخواهد بود. با استفاده از درمانهای ضد ویروسی، HIV به خوبی کنترل شده و شانس زندگی مشابه فردی است که به این ویروس مبتلا نشده است. اما در صورت ابتلا به بیماری ایدز امکان ادامه زندگی بدون مشکل به ۳ سال کاهش خواهد یافت.
در رابطه با روشهای سرایت این ویروس به افراد دیگر تصورات اشتباه فراوانی وجود داریم. در این بخش به شما توضیح خواهیم داد که کدام موارد درست و کدام موارد نادرست هستند.
همانطور که پیشتر گفتیم انتقال HIV بین ۲ فرد تنها از طریق مایعاتی مانند خون، منی انسان و مایعات واژن که از درون بدن به بیرون خارج میشوند، امکانپذیر است. برخی از راههای انتقال HIV عبارتنداز:
ویروس HIV از طریق راههای زیر بین دو فرد منتقل نخواهد شد
- تماس پوست به پوست مانند در آغوش گرفتن، لمس کردن و دست دادن
- هوا و آب
- استفاده از غذا و یا نوشیدنی به صورت مشترک
- بزاق، اشک، عرق و سایر مایعات خارجی بدن مگر در صورتی که به خون آغشته شده باشند
- استفاده از توالت، حمام یا حوله مشترک
- گزیده شدن توسط حشراتی مانند پشه که قبل از شما فرد مبتلا به HIV را گزیده باشد
چند هفته اولیه ابتلا به HIV مرحله عفونت حاد نامیده میشود. در این مدت ویروس به سرعت در حال تکثیر شدن در بدن است. طی این مرحله برخی افراد در ابتدا هیچ علامت خاصی ندارد. با این حال بسیاری از افراد در ماه اول و بعد از ابتلا به ویروس علائمی را تجربه میکنند که ممکن است با سایر بیماریها اشتباه گرفته شود.
علائم مرحله حاد بسیار شبیه آنفولانزا یا دیگر ویروسهای فصلی است و شامل موارد زیر میشود:
در این مرحله بار ویروسی زیاد است و این بدین معنی است که HIV از بدن فرد مبتلا به راحتی به دیگران منتقل خواهد شد. علائم اولیه ذکر شده در طی چند ماه و با ورود فرد به دوره نهفتگی از بین خواهد رفت.
در این مرحله و با وجود مراجعه به مراکز درمانی نیز ممکن است ابتلا به HIV درست تشخیص داده نشود. در صورت داشتن رفتارهای پر خطر و مواردی که قسمتهای پیش در رابطه با راههای انتقال صحبت کردیم، در زمان مراجعه به مراکز درمانی این موضوع را با پزشک در میان بگذارید تا با انجام آزمایشات صحیح بتواند به شما کمک کند.
پس از ورود به دوره نهفتگی برخی از افراد علائمی نداشته و برخی دیگر نیز علائم عمومی خواهند داشت که معمولا با دیگر بیماریها مشترک است. این علائم شامل موارد زیر میشود:
در صورت داشتن این علائم به صورت مکرر و اقدام به درمان و نتیجه نگرفتن بهتر از تست HIV بدهید. پیشرفت این علائم با اقدامات درمانی به میزان قابل توجهی کاهش خواهد یافت.
بسیاری از مبتلایان به ویروس HIV تغییراتی در پوست خود مشاهده میکنند که بثورات غالبا یکی از اولین علائم ابتلا به این ویروس است. به طور کلی بثورات ناشی از HIV به صورت ضایعات کوچک و قرمز در سرتاسر بدن خود را نشان میدهند. این مشکلات پوستی ممکن است ناشی از ۲ عامل زیر باشند:
درست است که علائم HIV فرد به فرد متفاوت است اما در مردان و زنان مشابه است و ارتباط خاصی با جنسیت ندارد. با این حال به دلیل تفاوتهای موجود در دستگاه تناسلی زنان و مردان برخی مسائل برای هر کدام به طور خاص مطرح میشود.
افرادی که در معرض ابتلا به HIV قرار دارند ممکن است به دیگر عفونتهای مقاربتی مانند سوزاک، کلامیدیا، سیفلیس و تریکومونیازیس نیز مبتلا شوند. اینگونه بیماریها دارای علائم ظاهری هستند که مشاهده آنها برای مردان به مراتب راحتتر از زنان است. علاوه بر این موضوع زنان مبتلا به HIV بیشتر در معرض مشکلات زیر خواهند بود:
خطر دیگری که زنان را تهدید میکند مربوط به انتقال ویروس به نوزاد است. زنانی که در دوران بارداری و شیردهی در معرض درمانهای ضد ویروسی هستند به میزان کمتری امکان انتقال HIV به نوزاد خود را دارند.
بدون توجه به میزان پیشرفت بیماری پس از تشخیص HIV درمان باید در اسرع وقت آغاز شود. درمان اصلی HIV درمانهای ضد ویروسی هستند که در مرحله اول تولید مثل ویروس را متوقف کرده و سپس به محافظت از سلولهای T میپردازند. این اقدامات باعث میشود تا سیستم ایمنی بدن به اندازه کافی قوی بماند تا بتواند علیه بیماری به مبارزه بپردازد.
درمانهای ضد ویروسی HIV نه تنها به کاهش خطر ابتلا به ایدز کمک میکنند، بلکه مانع انتشار بیماری به دیگران را نیز خواهد شد. باید توجه داشته باشید که هرگاه روند درمان خود را متوقف کنید ویروس دوباره فعالیت خود را آغاز کرده و به بدن آسیب خواهد رساند.
هیچگونه دارو یا واکسن پیشگیرانهای تا به امروز ساخته نشده تا بتواند جلوی ابتلا به HIV یا فعالیت آن را گرفته و برای انسان مصونیت ایجاد کند. با این حال با داشتن سبک زندگی سالم و انجام برخی اقدامات احتیاطی و پیشگیرانه به میزان زیادی میتوان از ابتلا به این ویروس در امان بود.
بیماری ایدز به عنوان پیشرفتهترین مرحله ابتلا به ویروس HIV شناخته میشود. نکته مهم این است که صرف ابتلای یک فرد به HIV باعث نمیشود که او دچار ایدز نیز باشد. همانطور که پیشتر گفتیم ویروس HIV سلولهای T را از بین میبرد. تعداد استاندارد این سلولها در یک فرد بزرگسال بین ۵۰۰ تا ۱۶۰۰ در میلی متر مکعب است. اگر تعداد سلولهای T فردی که ویروس HIV در بدنش موجود است به زیر ۲۰۰ در میلی متر مکعب برسد، مبتلا به ایدز تشخیص داده میشود.
یکی دیگر از راههای تشخیص ابتلا به بیماری ایدز در فرد دارای ویروس HIV ظاهر شدن سرطان یا عفونتهای خاصی است که به عفونت فرصت طلب مشهور هستند. اینگونه عفونتها معمولا در افراد عادی و فاقد HIV به ندرت اتفاق میافتد. عفونتهای فرصت طلب مانند پنومنی فقط در افرادی رخ میدهد که دچار نقص شدید در دستگاه ایمنی هستند.
بیماری ایدز به عنوان پیشرفتهترین مرحله ابتلا به ویروس HIV شناخته میشود، اما صرف ابتلای یک فرد به HIV باعث نمیشود که او دچار ایدز نیز باشد.
در صورتی که HIV در فرد تشخیص داده نشده و درمان شروع نشود در طول ۱۰ سال به بیماری ایدز منجر خواهد شد. در حال حاضر هیچگونه درمانی برای ایدز وجود ندارد و امید به زندگی پس از تشخیص حدود ۳ سال است. در صورتی که فرد مبتلا به ایدز دچار یک عفونت فرصت طلب شود این زمان کوتاهتر خواهد شد. البته ذکر این نکته مهم است که درمانهای ضد ویروسی در بیماری ایدز نیز تا حدی موثر بوده و میتواند از پیشرفت آن جلوگیری کند.
در صورتی که جلوی پیشرفت ایدز گرفت نشود سیستم ایمنی به شدت آسیب دیده و دیگر توان مقابله با سادهترین عفونتها و بیماریها را هم نخواهد داشت. این موضوع سبب میشود تا فرد مبتلا در برابر طیف وسیعی از بیماریها آسیب پذیر باشد. برخی از این بیماریها عبارتند از:
میزان پایین امید به زندگی در افراد مبتلا به بیماری ایدز کنترل نشده به دلیل خود این بیماری نیست، بلکه نتیجه بیماریها و عوارضی است که به دلیل سیستم ایمنی تضعیف شده به آنها دچار میشوند.
بدون استفاده از یک درمان ضد ویروسی مناسب با شرایط فرد مبتلا به HIV عفونت در بدن او گسترش یافته و بیشتر سیستم ایمنی او را ضعیف میکند تا اینکه سرانجام فرد به بیماری ایدز مبتلا شود. شایعترین علائم بیماری ایدز عبارتند از:
درمانی که بتواند خود بیماری ایدز را از بین ببرد وجود ندارد. با این حال پزشکان با استفاده از درمانها ضد ویروسی سعی میکنند قدرت گسترش و تخریب سیستم ایمنی توسط این بیماری را کند کنند.
با توجه به اینکه نقص سیستم ایمنی میتواند منجر به بروز انواع عفونتها، بیماریها و سرطانها گردد یکی دیگر از گزینههای درمانی استفاده از داروهایی است که از ایجاد اینگونه بیماریها جلوگیری کند.
ایدز و HIV امروزه در جهان میلیونها نفر را درگیر خود کردهاند. بسته به شرایط جسمانی افراد اثرات این دو بر زندگی یک نفر متفاوت است. با این حال آلوده شدن به HIV به معنی پایان زندگی نیست.
به لطف پیشرفتهای شگرف علم پزشکی در سالهای اخیر بسیاری از افراد مبتلا به این ویروس با درمان میتوانند زندگی طولانی و طبیعی داشته باشند. مهمترین نکته این است که در اسرع وقت درمان خود را آغاز کنید. از دیگر راههای بهبود سلامت افراد مبتلا به HIV و بیماری ایدز میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
بیماری ایدز از طریق بزاق منتقل نمیشود. در صورتی امکان انتقال این بیماری از طریق دهان وجود دارد که فرد مبتلا دچار زخم یا خونریزی در ناحیه لثه باشد.
پس از طی دوره نهفتگی ویروس HIV و پیشرفت آن به اندازه کافی که گاهی تا حدود ۱۰ سال طول میکشد، علائم بیماری ایدز شروع به ظاهر شدن میکند.
بیماری ایدز هیچگونه درمان مشخصی ندارد با این حال برخی از درمانهای ضد ویروسی جلوی پیشرفت و آسیب آن به سیستم ایمنی بدن را میگیرند.
بیماری ایدز در بسیاری از مناطق دنیا بیشتر به عنوان یک بیماری مزمن شناخته میشود تا یک بیماری عفونی کشنده. راههای مبتلا شدن به HIV و بیماری ایدز مانند سرماخوردگی ساده و خارج از کنترل نیستند. هر فردی با اصلاح سبک زندگی و پرهیز ار رفتارهای پر خطر به خصوص در روابط جنسی میتواند به راحتی از مبتلا شدن به بیماری در امان باشد. همچنین در صورتی که رفتارهای پرخطری را تجربه کردید یا با فردی در ارتباط بودید که از سلامت جسمی و جنسی وی اطلاعات کافی نداشتید، بدون ترس و انکار به سرعت به مراکز درمانی مراجعه کنید و تست HIV دهید. تشخیص به موقع HIV و ایدز و استفاده از دارو نه تنها میتواند بیماری را کنترل کند بلکه طول عمر شما را افزایش داده و بعضا ممکن است تا آخر عمر بدون هیچ مشکلی به زندگی خود به صورت طبیعی ادامه دهید. پس ترس را کنار بگذارید و درباره این موضوع با پزشک مشورت کنید.
0 نفر امتیاز دادهاند
۵
۴
۳
۲
۱
لطفا دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
حق همهی ماست که زندگی سالم و شادتری را تجربه کنیم. تمام تلاش تیمهای مختلف سبک زندگی همین است که حال شما بهتر شود.
کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به شرکت داده کاو(سهامی خاص) میباشد.