(0 نفر)
۶ دقیقه
۰۶ خرداد ۱۳۹۹
سینه زنان از انواع بافتهای مختلف تشکیل میشود. دو نوع اصلی این بافتها غدههای شیری است که شیر در آنجا تولید میشود و همچنین مجاری یا لولههای شیر، که عملکرد آنها عبوردهی شیر برای رسیدن به نوک سینه است. ایجاد توده سینه دلایل مختلفی دارد و بیشتر تودهها سرطانی نیستند و خطری به وجود نمیآورند. علل ایجاد توده سینه ممکن است عفونت، تروما (آسیب)، فیبروآدنوم، کیست، نکروز چربی یا پستان فیبروکیستیک است. توده سینه در هر دو گروه زنان و مردان ایجاد میشوند اما در زنان بسیار شایعتر است. وقتی فرد وجود تودهای را در سینه خود تشخیص میدهد باید هر چه سریعتر برای ارزیابی آن به متخصص مراجعه کند. اما ما در این مقاله علل مختلف بروز توده سینه در زنان را شرح دادهایم.
آنچه در ادامه میخوانید:
علل احتمالی ایجاد توده سینه عبارتند از:
بعضی تودههای سینه به گونهای هستند که مرز مشخصی دارند، در حالی که ممکن است بعضی دیگر هنگام لمس مانند یک ناحیه کلی از بافت ضخیمشده باشند.
اندازه، احساس و بافت توده سینه میتواند به میزان قابل توجهی متفاوت باشد و حالت انسجام تودهها به پزشک در تشخیص نوع توده کمک میکند.
کیست سینه یک کیسه خوشخیم یا غیر سرطانی پر از مایع در پستان است که معمولا در زیر پوست به صورت یکنواخت و لاستیکی لمس میشود. بعضی از کیستهای سینه بدون دردند و بعضی دیگر میتوانند بسیار دردناک باشند. ایجاد کیست سینه در زنان بالای پنجاه سال نادر است و هنوز مشخص نیست که چه عواملی باعث ایجاد آن میشوند، اما شکلگیری آنها میتواند ناشی از پاسخ به هورمونهای مربوط به قاعدگی باشد. ممکن است اندازه کیستها آنقدر کوچک بوده که فقط در اسکن سونوگرافی قابل مشاهده باشند، یا این که اندازه آنها به دو و نیم تا پنج سانتیمتر برسد. کیستهای بزرگ میتوانند به بافتهای دیگر فشار بیاورند و به احساس ناراحتی منجر شوند.
اگر مجاری غدد چربی یا سباسه مسدود شود ممکن است کیست سباسه را ایجاد کند. کیسه یا کیست بسته در زیر پوست ایجاد و گاهی در اثر آسیب یا تحریک هورمونی بزرگتر میشود. کیستهای سباسه معمولا نیازی به درمان ندارند، اما در صورتی که دردناک یا آزار دهنده باشند میتوان آنها را از بین برد.
گاهی در سینه آبسههایی ایجاد میشود که دردناکاند. آبسهها غیر سرطانی بوده و عامل معمول بروز آنها باکتریها هستند. احتمالا، پوست سینه در نزدیکی آبسه قرمز شود و هنگام لمس احساس داغی یا سفتشدگی داشته باشد. احتمال شکلگیری آبسه سینه در زنانی که به کودکان خود شیر میدهند بیشتر است.
آدنوما به معنی رشد غیر طبیعی بافت غدهای در سینه است. فیبروآدنومها، شایعترین انواع آدنوم سینه هستند و معمولا زنان زیر سی سال را تحت تاثیر قرار میدهند، اما ممکن است در زنان مسنتر نیز رخ دهند. آنها پنجاه درصد از موارد بیوپسی سینه را تشکیل میدهند، ولی معمولا به سرطان تبدیل نمیشوند. در واقع، فیبروآدنومها سرطانی نیستند و اغلب خود به خود از بین میروند. این ضایعات معمولا گرد و سفتاند و مرزهای صاف و یکنواخت دارند.
پاپیلومای داخل مجرایی ضایعات رشد یافتهای مانند زگیل هستند که در مجاری پستان ایجاد میشوند. آنها معمولا در زیر نوک سینه شکل میگیرند و گاهی با ترشحات خونین همراه میشوند. تعداد این ضایعات در زنان جوانتر بیشتر است، در حالی که در زنان نزدیک به سن یائسگی معمولا فقط یک مورد از آنها دیده میشود.
اگر بافت چربی در سینه آسیب ببیند یا تجزیه و شکسته شود، ممکن است نکروز چربی را ایجاد کند. سینه مستعد شکلگیری تودههای غیر سرطانی بوده که گاهی با درد همراه است. همچنین ممکن است ترشح از نوک سینه روی دهد و پوست روی توده حالت فرورفتگی داشته باشد. لیپوما تودهای نرم و غیر سرطانی است که قابلیت جابهجایی داشته و بدون درد است. لیپوما تومور خوشخیم چربی به حساب میآید.
توده یا تومور سرطان پستان هنگام لمس معمولا سخت یا سفت احساس میشود، شکل آن نامنظم است و ممکن است فرد پس از لمس احساس کند توده به پوست یا بافت عمیق داخل سینه چسبیده است. سرطان سینه به خصوص در مراحل اولیه معمولا دردناک نیست. این بیماری میتواند در هر قسمت از سینه یا نوک آن ایجاد شود، اما در یک چهارم بالایی اندام رایجتر است. بعضی از تومورهای بدخیم دردناک هستند و تولید درد در صورتی روی میدهد که تومورها بزرگ باشند، یا ساختارهای دیگر را درون سینه تحت فشار قرار دهند و یا زخم شوند یا درون پوست رشد کنند.
اگر میخواهید در مورد تفاوت توده سینه با سرطان سینه اطلاعات کاملی داشته باشید، روی لینک کلیک کنید: سرطان سینه؛ نشانهها، مراحل، علل، عوامل خطر، انواع، تشخیص و درمان
بسیار مهم است که زنان با بدن و سینههای خود آشنا باشند. شناخت حالت و وضعیت طبیعی سینهها هنگام لمس کمک خواهد کرد فرد هرگونه تغییر مشکلساز یا ایجاد توده را تشخیص دهد.
اگرچه بیشتر تودههای سینه خوشخیم هستند، ولی لازم است هر گونه مورد غیر عادی توسط پزشک معاینه شود.
مراجعه به پزشک در رابطه با هر نوع توده سینه که باعث نگرانی شود اقدامی ارزشمند است، ولی این تودهها بسته به علت ایجاد اغلب به درمان نیازی ندارند. پزشک معاینه فیزیکی را انجام میدهد و ممکن است برای بررسی نوع توده انجام ماموگرافی یا اسکن سونوگرافی را توصیه و در صورت وجود کیست یا توده فیبری، نظارت و بررسی مداوم توده را بدون هیچ گونه اقدام دیگری پیشنهاد کند.
در صورت وجود آبسه ممکن است پزشک آن را با یک سوزن ظریف تخلیه کرده و از شما بخواهد آنتیبیوتیک مصرف کنید.
اگر پزشک مشکوک به سرطان باشد ممکن است از بیمار بیوپسی بگیرد. در صورت تشخیص سرطان، بسته به مرحله بیماری درمان آن معمولا شامل جراحی و شیمیدرمانی یا پرتودرمانی خواهد بود. همچنین ممکن است آزمایش تغییر ژنهای BRCA1 یا BRCA2 توصیه شود. اگر این ژن وجود داشته و فرد به سرطان پستان مبتلا شده باشد میتوان از جراحی پیشگیری به عنوان گزینهای برای جلوگیری از عود بیماری استفاده کرد.
گفتنی است، بیشتر توده سینه، سرطانی نیستند اما بررسی آنها توسط متخصص اقدامی مفید خواهد بود.
شاید از این موارد هم خوشتان بیاید
0 نفر امتیاز دادهاند
۵
۴
۳
۲
۱
لطفا دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
حق همهی ماست که زندگی سالم و شادتری را تجربه کنیم. تمام تلاش تیمهای مختلف سبک زندگی همین است که حال شما بهتر شود.
کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به شرکت داده کاو(سهامی خاص) میباشد.