آندومتریوز نوعی اختلال است که در آن بافتی مشابه پوشش داخلی رحم تشکیل شده و در خارج از حفره رحم رشد میکند. به پوشش داخلی رحم آندومتر گفته میشود. آندومتریوز هنگامی اتفاق میافتد که بافت آندومتر روی تخمدان، روده و بافتهای لگن رشد کند. گسترش بافت آندومتر به خارج از ناحیه لگن شما غیرمعمول است، اما غیرممکن نیست. تغییرات هورمونی چرخه قاعدگی بر روی این بافتها که در خارج از محل خود رشد کردهاند تاثیر گذاشته و ایجاد درد میکند. این بافت به رشد خود ادامه داده، پس از مدتی و بعد از تجزیه شدن درون لگن و روی تخمدان گیر افتاده و جایی برای رفتن ندارد. بافت محبوس شده باعث ایجاد سوزش، زخم، چسبندگی بافتی، درد شدید در دوران قاعدگی و مشکلات باروری خواهد شد. رشد آندومتریوز بر روی تخمدان و دیگر نواحی دستگاه تولید مثل موجب ایجاد کیست آندومتریوز میشود. کیست اندومتریوما یک بیماری شایع است که حدود ۱۰ درصد از زنان به آن مبتلا هستند. در ادامه مطلب به بررسی این موضوع بیشتر میپردازیم.
در یک چرخه قاعدگی منظم، پوشش داخلی رحم از بین رفته و خون و ترشحات از طریق دهانه رحم و واژن خارج میشود. هنوز علت دقیق آندومتریوز و کیست آندومتریوز مشخص نیست. یکی از قدیمیترین نظریهها در این زمینه بیان میکند که هنگام قاعدگی خون و ترشحات به جای خروج از واژن از طریق لولههای رحمی به داخل حفره لگن باز میشود.
نظریه دیگر بیان میکند که به دلیل اینکه سلولهای ناحیه شکم نتیجه رشد سلولهای جنینی بوده و چون این سلولها توانایی تغییر شکل دارند مانند سلولهای آندومتر عمل کرده و در نهایت ایجاد کیست آندومتریوز میکند. این سلولها جابهجا شده و بر روی دیواره لگن، مثانه، تخمدانها و راست روده مینشینند. در طول چرخه قاعدگی و به دلیل ترشح هورمونها شروع به رشد نموده، ضخیم شده و خونریزی میکند.
علت دیگری که برای کیست آندومتریوز مطرح میشود مربوط به انتقال سلولهای آندومتر به خارج از رحم از طریق سیستم لنفاوی است.
برخی از محققان اعتقاد دارند که رشد آندومتر در خارج محیط خود ناشی از عوامل محیطی مثل سموم بوده و امکان انتقال از طریق ژنتیک را نیز دارد. این بدین معنی است که ممکن است سوابق خانوادگی در کیست آندومتریوز موثر باشد. با توجه به این موضوع غربالگری و معاینات منظم بعد از سن بلوغ باید برای فرزندان در اولویت قرار گیرد.
علائم این عارضه در زنان مختلف متفاوت بوده و دارای درجات خفیف، متوسط و شدید است. شدت درد، مرحله و وضعیت بیماری را مشخص نمیکند، چرا که ممکن است به نوع خفیف بیماری مبتلا باشید اما در هر صورت، درد شدیدی را تجربه میکنید.
شایعترین علامت کیست آندومتریوز درد لگن است. همچنین ممکن است هر یک از علائم زیر را نیز تجربه کنید:
البته هرگونه بینظمی در چرخه قاعدگی نشان دهنده کیست آندومتریوز نیست. برای فهم بهتر در این باره، میتوانید قاعدگی نامنظم را در وبسایت سبک زندگی بخوانید. نکتهای که باید به آن توجه داشته باشید این است که گاهی برخی از زنان هیچ علامتی را تجربه نمیکنند.
باتوجه به این موضوع پس چگونه باید به وجود کیست آندومتریوز پی ببرید؟ پاسخ به این سوال در مراجعه مداوم و دورهای به دکتر زنان و تحت معاینه قرار گرفتن نهفته است، به خصوص زمانی که هر یک از علائم بالا را تجربه کردهاید.
آندومتریوز دارای ۴ مرحله است:
گفتنی است یکی از انواع کیست آندومتریوز، کیست آندومتروما یا کیست شکلاتی است که درباره شدت خطرناک بودن آن میتوانید به وبسایت سبک زندگی مراجعه کنید.
علائم آندومتریوز شبیه به علائم بیماریهایی مانند کیست تخمدان و بیماری التهابی لگن است. تشخیص دقیق این عارضه احتیاج به معاینه توسط پزشک دارد که شامل مراحل زیر است:
در صورت پیشرفت آندومتریوز و افزایش شدت علائم زندگی فرد مختل میشود. باید بدانید که این عارضه درمانی ندارد، اما علائم آن قابل کنترل است. گزینههای پزشکی مختلفی برای کمک به کاهش علائم و مدیریت عوارض وجود دارد. معمولا افراد مبتلا به این عارضه پاسخ متفاوتی به گزینههای درمانی میدهند و باید باتوجه به شرایط بهترین درمان برای شما انتخاب شود. گزینههای درمان آندومتریوز عبارتند از:
اصلیترین عارضه کیست آندومتریوز و بارداری است. ۳۰ تا ۴۰ درصد زنان مبتلا به آندومتریوز در بارداری مشکل دارند. مصرف دارو در حل مشکلات به وجود آمده در بارداری موثر نیستند. برخی از زنان پس از خارج کردن بافت آندومتر امکان بارداری داشتهاند. از آنجایی که علائم این عارضه با گذشت زمان تشدید خواهد شد اگر تصمیم به بچهدار شدن دارید، باید پس از تشخیص به این موضوع فکر کرده و برای آن برنامهریزی کنید. در این مطلب از وبسایت سبک زندگی درباره کیست آندومتریوز و بارداری بیشتر بخوانید.
از دیگر عوارض کیست آندومتریوز دردهای مزمن، افسردگی، اضطراب و درگیریهای ذهنی است.
اطلاع از عوامل خطرساز در زمینه این عارضه به شما کمک میکند تا ببینید آیا مستعد ابتلا به این بیماری هستید یا خیر و چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید.
مطالعات مختلفی برای یافتن پاسخ این سوال صورت گرفته است. انجمن تولید مثل و جنین شناسی اروپا میگوید که آندومتریوز باعث سرطان نمیشود هرچند که برخی از انواع سرطان در کسانی که این عارضه را تجربه کردهاند، دیده میشود. در ادامه به بررسی اثر این عارضه بر هر یک از سرطانها زنان خواهیم پرداخت.
این بیماری کشنده محسوب نمیشود با این حال عوارض ناشی از آن میتواند بر روی کیفیت زندگی شما تاثیر بگذارد.
داشتن آندومتریوز در طول بارداری ممکن است این دوره و زایمان را برای شما دشوارتر از زنان عادی نماید. همچنین ابتلا به این عارضه در طول دوره بارداری خطر ابتلا به عوارض ناشی از بارداری را افزایش میدهد.
این موضوع ارتباط مستقیمی با سطح بیماری شما دارد. معمولا ۷۰ درصد افرادی که به آندومتریوز خفیف مبتلا هستند بدون نیاز به کمک و بدون مشکل خاصی باردار میشوند. هرچه سطح بیماری شما پیشرفتهتر باشد احتمال مشکل در بارداری و نازایی بیشتر میشود.
زنان مبتلا به آندومتریوز به دلیل اینکه بارداری سختی را تجربه میکنند امکان سقط جنین بالاتری را نیز دارند. یک مطالعه روی ۱۵ هزار نفر نشان داده که ابتلا به این عارضه ۷۶ درصد خطر سقط جنین را افزایش میدهد.
پاسخ این سوال خیر است. آندومتریوز سرطان نیست اما تحقیقات نشان داده با سرطانهای زنانه مثل سرطان رحم، سینه و تخمدان در ارتباط است. این ارتباط به دلیل تغییرات در هورمونهای زنانه است.
همانطور که متوجه شدهاید کیست آندومتریوز یک بیماری مزمن بوده که هیچ درمانی ندارد و علت بهوجود آمدن آن نیز هنوز مشخص نیست. با این حال این بدین معنی نیست که نمیتوان با آن زندگی کرد. با تشخیص به موقع و مشاوره با پزشک نه تنها میتوانید علائم آن را کاهش دهید بلکه بدون ایجاد مشکل خاصی به زندگی روزمره خود نیز خواهید پرداخت.
۲ نفر امتیاز دادهاند
۵
۴
۳
۲
۱
لطفا دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
حق همهی ماست که زندگی سالم و شادتری را تجربه کنیم. تمام تلاش تیمهای مختلف سبک زندگی همین است که حال شما بهتر شود.
کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به شرکت داده کاو(سهامی خاص) میباشد.