سرطان سینه خوش خیم و نکات مهمی که باید بدانید!
زمان خواندن ۸ دقیقه جمعه ۲۲ مرداد ۱۴۰۰ ۲۰:۰۵
بیماری سرطان سینه خوش خیم بسیار شایع است و اکثر زنان به آن مبتلا میشوند. در حقیقت، اکثر تغییرات سینه در زنان خوشخیم هستند. برخلاف سرطان سینه یا همان سرطان پستان، بیماریهای خوش خیم پستان تهدید کننده زندگی نیستند. اما برخی از آنها با افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه مرتبط هستند. برخی تغییرات پستان ممکن است علائم ایجاد نکند و در طول ماموگرافی قابل مشاهده است. اما گاهی اوقات میتوانند علائم مشابهی با سرطان سینه ایجاد کنند، بنابراین تشخیص تفاوت تنها بر اساس علائم دشوار است. اگر ماموگرافی شما علائم یا نتایجی را نشان دهد که ممکن است مشکلی در سینههای شما وجود داشته باشد، پزشک اقدامات بعدی را برای پی بردن به مشکل انجام میدهد.
فهرست مطالب
تفاوت سرطان سینه با توده خوش خیم سینه چیست
سرطان سینه، شایعترین تومور اندام در زنان است. این تنها ۱۹ درصد از میزان مرگ و میر سالانه زنان در جهان را تشکیل میدهد. سرطان پستان اولین سرطان شایع در بین زنان ایرانی و مهمترین علت مرگ و میر ناشی از سرطان است. بر اساس آمارهای موجود، شیوع این بیماری در بین زنان ایرانی به طور کلی رو به افزایش است. بنابراین، تعیین عوامل خطر مرتبط با سرطان سینه خوش خیم در زنان بسیار مهم است.
سرطان سینه نوعی سرطان است که تقسیم سلولهای سینه را مختل میکند و سلولهای سرطانی سینه در بدن فرد مبتلا به طور غیرقابل کنترل تکثیر میشوند. انواع مختلفی از سرطانهای سینه وجود دارد که نوع آن به نوع سلول تحت تأثیرسینه، بستگی دارد. این سرطان ممکن است در محل دیگری از سینه شروع شود. در اینجا شناخت آناتومی سینه اهمیت پیدا میکند؛
سینه سه بخش کلی دارد:
- لوبولها: غدههایی که شیر در آنها ساخته میشود.
- مجراها: لولههایی که شیر را از لوبول به نوک سینه میرسانند.
- بافت همبند: بافت لیفی و بافت چربی که بخشهای دیگر سینه را در برمیگیرد و کنار هم نگاه میدارد.
بیشتر سرطانهای سینه در مجاری یا لوبولها شروع میشوند. سلولهای سرطانی میتوانند از طریق سینه از طریق رگهای خونی و لنفاوی خارج شده و به بقیه بدن پخش شوند. در این مورد میگوییم سرطان متاستاز رخ داده است. در این مطلب درباره پیشگیری از سرطان سینه بیشتر میخوانید.
انواع مختلف سرطان سینه کدام هستند
شایعترین انواع سرطان سینه عبارتند از؛
- سرطان تهاجمی مجرای شیر سینه: در این نوع سرطان سینه، سلولهای سرطانی در مجرا تشکیل میشوند. پس از پیشرفت کم کم، آنها از آنجا خارج میشوند و راه خود را به دیگر نقاط سینه میرسانند. این سلولها حتی میتوانند از سینه جدا شده و سایر قسمتهای بدن را تحت تأثیر قرار دهند.
- سرطان تهاجمی لوبولی سینه: در این نوع سرطان، سلولهای سرطانی ابتدا در لوبول تشکیل شده و سپس به دیگر قسمتهای سینه و فراتر از آن مهاجرت میکنند.
انواع دیگری از سرطانهای سینه وجود دارد که به اندازه بیماری پاژه، سرطان مدولاری، سرطان مخاط و سرطان التهابی سینه رایج نیستند.
علائم سرطان سینه چیست و چطور آنها را تشخیص دهیم
این بیماری در برخی افراد بدون علامت ظاهر میشود و گاهی علائم متفاوتی دارد که در افراد مختلف متفاوت است. داشتن علائم زیر لزوما به این معنی نیست که شما به این بیماری مبتلا هستید، اما ممکن است با مشاهده این علائم عمومی به بیماری مشکوک شویم و به پزشک مراجعه کنیم:
- ایجاد شدن برجستگی یا اجزای توده خوش خیم سینه مانند در سینه یا حفره زیر بغل
- تورم مقداری از سینه یا ضخیم شدن پوست
- نارنجی شدن پوست سینه
- درد نوک سینه یا کشیدن نوک سینه به داخل
- قرمزی یا پوست پوست شدن نوک سینه
- ترشح هرگونه ماده غیر از شیر (مانند خون) از نوک سینه
- هرگونه تغییر در شکل سینه یا احساس درد
چه آزمایشاتی برای تشخیص سرطان سینه مورد نیاز است
برای پیشگیری و همچنین تشخیص سرطان سینه خوش خیم باید مراحلی را که به طور مختصر شرح میدهیم.
- معاینه فیزیکی
- ماموگرافی
- اولتراسوند
- MRIبیوپسی
برخی عوامل تا حد زیادی بر خطر سرطان سینه تأثیر میگذارند و این عوامل خطر برگشتناپذیر هستند. به عنوان مثال، مهمترین عوامل خطر برای سرطان سینه زن بودن و افزایش سن است و عوامل دیگری نیز وجود دارند که فقط کمی خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش میدهند که ممکن است بتوانید آنها را کنترل کنید. به عنوان مثال، داشتن یک شیوه زندگی سالم میتواند به شما در کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه خوش خیم کمک کند. دانستن اینکه کدام عوامل خطر ممکن است بر شما تأثیر بگذارد میتواند به رفع هرگونه نگرانی و ایجاد یک برنامه غربالگری سرطان سینه که برای شما مناسب است کمک کند.
عوامل خطر تغییرناپذیر مانند جنسیت زن و بالارفتن سن در بروز سرطان سینه خوش خیم موثر هستند.
- جهشهای ژنی و سایر رویدادها در طول زندگی
- تاریخ شروع (اولین بار) و تاریخ پایان (یائسگی) بر بروز سرطان سینه تأثیر میگذارد. هرچه سن شروع و بزرگتر شدن بیشتر باشد، خطر ابتلا به سرطان بیشتر است. در این مطلب از وبسایت سبک زندگی درباره خطرات یائسگی زودرس بیشتر بخوانید.
- سابقه سرطان خانوادگی یا شخصی (قبلی) سینه میتواند خطر بیماری را افزایش دهد.
- سایر بیماریهای غیر سرطانی مربوط به سینه خطر عفونت را افزایش میدهند.
- پرتودرمانی و استفاده فرد از دی اتیل استیل بسترول در دوران بارداری نیز دو عامل هستند.
علائم سرطان سینه خوش خیم
علائم متعددی از سرطان سینه خوش خیم وجود دارد که میتواند بر تغییرات بافت سینه در بافت غده (سیستم لوبولها و مجاری تولید شیر و تحویل آن به نوک سینه) یا بافت سینه پشتی یا بافت استروما تأثیر بگذارد. همه تغییرات سینه و غده چربی درون سینه زنان، نیاز به تحقیقات بیشتری دارند تا سرطان بدخیم سینه به عنوان علت احتمالی رد شود.
علائم سرطان سینه خوش خیم که با سرطان بدخیم سینه مشترکند، شامل:
- درد، تورم یا حساسیت در سینهها؛
- وجود تودهای در پوست یا نوک سینه؛
- سوزش پوست سینه؛
- قرمزی یا پوسته پوسته شدن پوست سینه؛
- احساس انقباض در سینه و یا نوک آن؛
- ترشحات غیر طبیعی سینه؛
- تشخیص بیماریهای خوش خیم سینه
آزمایشات و روشهای مورد استفاده برای تشخیص سرطان سینه خوش خیم را میتوان برای اهداف زیر انجام داد.
- مطمئن شوید که رشد توده خوش خیم سینه یا سایر تغییرات سینه خوش خیم هستند.
- تعیین کنید آیا این بیماری با افزایش خطر ابتلا به سرطان همراه است یا خیر.
بیماریهای مرتبط با سرطان سینه خوش خیم
بسیاری از بیماریهای توده خوش خیم سینه، ابتلا به سرطان سینه خوش خیم را افزایش نمیدهند. برخی از تودههای خوش خیم سینه علائم ایجاد میکنند، در حالی که برخی دیگر ممکن است در ماموگرافی غربالگری معمول یا سونوگرافی ظاهر شوند. بیماریها عبارتند از:
- کیست سینه
- تغییرات فیبروکیستیک سینه
- فیبرو آدنومها
- تودههای ملتهب و عفونت
- فیبروکیستیک سینه
- نکروز چربی
کیستهای سینه کیسههای کوچک با دیواره نازک و حاوی مایع هستند. کیستها بسیار شایع هستند و بسیاری از زنان ممکن است یک یا چند کیست در یک یا هر دو سینه داشته باشند. در صورت دردناک بودن این زخمها میتوان از داروهای خوراکی برای درمان آنها استفاده کرد. اگر کیست بزرگ باشد یا علائم مشخصی در طی سونوگرافی کیست سینه ظاهر شود، لازم است کیست سینه تخلیه شود.
فیبروآدنوم شایعترین تومورهای خوش خیم سینه هستند که بیشتر در زنان ۲۰ تا ۳۵ ساله دیده میشوند. فیبروآدنوم سینه شایعتر از کیست قبل از ۲۵ سالگی است. درمان نیازی به جراحی ندارد، اما اگر توده در حال رشد باشد یا آنقدر بزرگ باشد که بتوان آن را برداشت، به جراحی نیاز است که یک عمل ساده است.
توده التهابی سینه توسط عواملی مانند عفونت ایجاد میشود. التهاب در بافت سینه باعث ایجاد توده یا تنگی در سینه میشود و گاهی اوقات با قرار دادن در پوست یا نوک سینه علائم سرطان سینه خوش خیم را تقلید میکند. عفونت بافت سینه معمولا در زنانی که شیر میدهند رخ میدهد، اما گاهی اوقات در افراد دیگر نیز مشاهده میشود. درمان اولیه این تودهها استفاده از آنتی بیوتیکها است، زیرا این التهاب میتواند به آبسه تبدیل شود، در این صورت ممکن است تخلیه یا جراحی لازم باشد.
فیبروکیستیک سینه نوعی تغییر سینه در زنان است که با درد و التهاب سینه قبل از قاعدگی و بهبود نسبی آن پس از قاعدگی همراه است. در مواردی که درد خفیف است، از محرک هایی مانند قهوه، چای قوی، نسکافه و کاکائو خودداری کنید. ویتامینها برای تسکین درد موثر هستند، اما اگر درد شدید و آزاردهنده باشد، داروهای دیگری تجویز میشود.
نکروز چربی اغلب در سینه بزرگ به دلیل ضربه به بافت چربی یافت میشود و به عنوان یک توده خوش خیم پستان بدون درد احساس میشود. این ضایعه اغلب خود به خود از بین میرود، اما در برخی موارد نیاز به نمونه برداری و برداشتن دارد، زیرا از نظر بصری از ضایعه بدخیم قابل تشخیص نیست. لازم به ذکر است که هر تودهای که پس از آسیب ایجاد شود، نکروز چربی نیست، گاهی اوقات آسیب باعث کشف توده هایی میشود که در حال حاضر وجود دارند، اما به دلیل دردناک نبودن آنها از دید پنهان میشوند و باید مورد بررسی قرار گیرند.
سخن پایانی
مشورت با پزشک متخصص میتواند در مناسبترین زمان برای شروع مراقبت از سرطان سینه خوش خیم به شما کمک کند. به گفته انجمن سرطان آمریکا، زنان بالای ۴۵ سال باید سالانه ماموگرافی سینه انجام دهند تا ماهیت تودههای سینه را تشخیص داده و احتمال سرطان پیشرفته پستان را رد کنند. اگر به دلیل سابقه خانوادگی یا جهشهای ژنی در معرض خطر بالای سرطان سینه هستید، باید معاینات دورهای پستان را در سنین پایین شروع کنید.
نظرات کاربران