در دنیای کاهش وزن و لاغری، همیشه به رژیمهای غذایی با کربوهیدرات پایین و پروتئین بالا توجه زیادی میشود. رژیم کتوژنیک لاغری یکی دیگر از رژیمهای غذایی است که گفته میشود کمک قابل توجهی به لاغری و سلامت بدن میکند. در ادامه مطلب با ما همراه باشید تا درباره انواع رژیم کتوژنیک، فواید آن برای بدن و لاغری، مواد غذایی موجود در این رژیم و عوارض احتمالی آن صحبت کنیم.
رژیم کتوژنیک (یا به طور خلاصه رژیم کتو) رژیم غذایی شامل کربوهیدرات محدود و چربی بسیار است که فواید بسیاری را برای بدن به همراه دارد. بر خلاف دیگر رژیم های غذایی با کربوهیدارت پایین، رژیم کتو بر چربی که مسئول تهیه و تولید ۹۰ درصد انرژی روزانه مورد نیاز بدن است تمرکز میکند. این رژیم با کاهش شدید کربوهیدرات مصرفی بدن، آن را مجبور به پیدا کردن سوخت دیگری یعنی چربی میکند.
بیشتر سلولهای بدن ترجیح میدهند تا برای تولید انرژی از قند خون (که از مصرف کربوهیدرات ها به دست می آید) استفاده کنند. زمانی که قند کافی برای سلولها در جریان خون موجود نباشد، بدن شروع به شکستن چربیهای ذخیره شده در بدن به مولکولهایی به نام اجسام کتونی میکنند؛ این فرایند کتوزیس نام دارد. به عبارت دیگر، کتوزیس وضعیتی است که در آن بدن به جای کربوهیدرات، از چربی برای تولید انرژی استفاده میکند. رژیم کتوژنیک از موثرترین راههای رساندن بدن به وضعیت کتوزیس است.
عادت دادن سلول های بدن به مصرف اجسام کتونی به جای گلوکز برای تولید انرژی عموما بعد از دو تا چهار روز مصرف کمتر از ۲۰ تا ۵۰ گرم روزانه کربوهیدرات میسر میشود. البته توجه داشته باشید که این فرایند در هر فرد متفاوت است و بعضی ممکن است نیاز به رژیم غذایی تخصصی تری برای رسیدن به کتوزیس داشته باشند.
از آنجایی که رژیم کتوژنیک لاغری کربوهیدرات اندکی دارد، مقادیر بالایی چربی و پروتئین را شامل میشود. این رژیم عموما شامل مقادیر زیادی گوشت، تخم مرغ، سوسیس، پنیر، ماهی، مغزها، کره، روغن و سبزیجات سرشار از فیبر است.
از آنجایی که رژیم کتوژنیک لاغری این رژیم مواد غذایی مصرفی را بسیار محدود میکند، پایبندی بلند مدت به آن دشوار است. البته باید در مصرف این مواد احتیاط داشت، چراکه مصرف بیش از اندازه پروتئین باعث تبدیل پروتئین به گلوکز شده و وقوع کتوزیس را به تاخیر میاندازد.
انواع مختلفی از رژیم کتوژنیک وجود دارد:
با این حال، انواع استاندارد و پر پروتئین رژیم کتوژنیک بیشتر مورد استفاده عموم قرار میگیرند و دو نوع دیگر بیشتر توسط بدنسازان و ورزشکاران استفاده میشود. اطلاعات موجود در این مطلب مربوط به رژیم کتوژنیک لاغری استاندارد میشوند، اما بسیاری از نکاتی که درباره این رژیم گفته میشود برای دیگر انواع رژیم کتو نیز صدق میکند.
همانگونه که به آن اشاره شد، رژیم کتوژنیک علاوه بر تاثیرات مثبتی که در سلامت بدن دارد، همچون کاهش خطر ابتلا به انواع بیماریها، برای لاغری بسیار موثر است و به کاهش وزن کمک بسیاری میکند. در واقع تحقیقات ثابت کرده است که این رژیم پر چربی میتواند به موثری رژیمهای کم چربی واقع شود.
تحقیقی که روی سیزده داوطلب انجام شده است نشان داده است که افرادی که از رژیم کتو برای لاغری استفاده کردهاند، ۲ پوند از افرادی که از رژیم های غذایی کم چربی استفاده کردهاند بیشتر لاغر شدند. همچنین، تحقیق دیگری که بر ۳۴ فرد مسن انجام شده است نشان داده است که پایبندی به یک رژیم کتوژنیک برای مدت هشت ماه پنج برابر پایبندی به یک رژیم کم چربی باعث کاهش وزن شده است.
دیگر فواید رژیم کتوژنیک لاغری
رژیم کتوژنیک درواقع برای درمان بیماریهای عصبی همچون اپیلپسی ابداع شد، اما امروزه تحقیقات ثابت کردهاند که این رژیم فواید بسیاری همچون کاهش فشار خون دیاستولیک و سطح کلسترول خون را برای بدن به همراه داشته و در جلوگیری از بیماری هایی همچون بیماریهای قلبی، آلزایمر، پارکینسون، سندروم تخمدان پلیکیستیک و آسیب های مغزی موثر واقع میشود. اما در نظر داشته باشید که تحقیقات بیشتری باید در این زمینه ها صورت بگیرد.
هنگام پایبندی به یک رژیم غذایی، دانستن این مهم که رژیم کتوژنیک لاغری شامل مصرف چه مواد غذایی میشود مهم است. رژیم کتوژنیک رژیمی کم کربوهیدرات و پر چربی است، در نتیجه از خوردن مواد غذایی که مقادیر بالایی کربوهیدرات دارند باید خودداری شود. چنین مواردی شامل مواد غذایی شیرین (نوشابه، آبمیوه، انواع اسموتی، کیک، بستنی و آبنبات) ، غلات و مواد نشاستهدار (محصولات گندم، رنج، پاستا و غلات صبحانه)، میوهها (شامل تمامی انواع میوه، به غیر از میوههایی همچون بلوبری، تمشک، یا توت فرنگی)، ریشه سبزیجات و تجهها (سیب زمینی، سیبزمینی شیرین، هویج و زردک) ، محصولات کم چرب یا رژیمی (مایونز کم چرب و سس سالاد کم چرب) و بعضی سسها و چاشنیها انواع ناسالم چربی (روغن گیاهی فراوری شده و مایونز) میشود.
در رژیم غذایی کتوژنیک لاغری، وعدههای غذایی باید بر اساس مواد غذایی ای همچون گوشت (گوشت قرمز و گوشت مرغ و بوقلمون)، ماهیهای چرب (سالمون، قزل آلا، تون و ماهی خال مخالی)، پنیر فراوری نشده (پنیر چدار، پنیر بز، پنیر خامهای، پنیر آبی و موزارلا)، دانهها و مغزها (بادام، گردو، تخم کدو، دانه چیا و دانه کتان)، انواع سالم چربی (روغن زیتون فرابکر، روغن نارگیل و روغن آووکادو)، سبزیجات کم کربوهیدرات (سبزیجات برگ سبز، گوجه فرنگی، پیاز و فلفل دلمه ای) تخم مرغ، کره، خامه، و چاشنی هایی همچون نمک، فلفل و انواع ادویه باشد.
در این مطلب از وبسایت سبک زندگی، میتوانید طرز تهیه نان کتوژنیک را پیدا کنید.
همانند هر رژیم دیگری، رژیم کتو نیز می تواند عوارضی را به همراه داشته باشد. مهمتر از هر چیز، این رژیم سرشار از چربیهای اشباع است. همچنین شواهد نشان داده است که مصرف چربی های اشباع شده در رژیم کتوژنیک لاغری باعث افزایش سطح LDL یا همان «کلسترول بد» خون میشود که میتواند منجر به بیماریهای قلبی شود. همچنین برخی از افراد ممکن است به آنفولانزای کتویی دچار شوند که در وبسایت سبک زندگی می توانید در این باره به طور مفصل بخوانید.
دیگر خطرهای احتمالی رژیم کتوژنیک لاغری شامل موارد زیر میشوند:
رژیم کتوژنیک لاغری، یکی از رژیمهای لاغری است که علاوه بر کمک به کاهش وزن، فواید دیگری را نیز همچون درمان اپیلپسی و جلوگیری از ابتلا به بیماریها به همراه دارد. این رژیم با محدود کردن مصرف کربوهیدرات، باعث میشود سلولهای بدن قند کافی برای تولید انرژی نداشته و به دنبال منبع انرژی دیگری باشند. در این شرایط، کبد با شکستن چربیهای ذخیره بدن اجسام کتونی تولید میکند تا به عنوان سوخت جایگزین از آن استفاده شود؛ بدین صورت باعث کاهش چربی ذخیره بدن میشود. رژیم کتو میتواند برای کاهش وزن ناگهانی مفید باشد، اما پایبندی به آن برای طولانی مدت توصیه نمیشود. به علاوه، این رژیم برای کسانی که بیماریهای کبدی و یا کلیوی دارند میتواند خطرناک باشد؛ پس توصیه میشود قبل از شروع این رژیم، با پزشک متخصص خود مشورت کنید.
۶ نفر امتیاز دادهاند
۵
۴
۳
۲
۱
لطفا دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
پنجشنبه ۰۴ دی ۱۳۹۹
حق همهی ماست که زندگی سالم و شادتری را تجربه کنیم. تمام تلاش تیمهای مختلف سبک زندگی همین است که حال شما بهتر شود.
کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به شرکت داده کاو(سهامی خاص) میباشد.