آهن از جمله مواد معدنی ضروری زندگی است و نقش مهمی در ساخت گلبولهای قرمز دارد. کار گلبولهای قرمز جابه جایی اکسیژن در بدن است. از این رو، اگر بدن آهن کافی نداشته باشد، ممکن است دچار کم خونی که همان سطح پایین گلبولهای قرمز است، شود. بدن این ماده را از مواد غذایی و یا مکمل آهن دریافت میکند. در ادامه این مطلب میتوانید درباره مصرف آهن، میزان آهن مورد نیاز روزانه و دوز مصرف قرص آهن بیشتر بدانید.
آهن از اجرای مهم تشکیل دهنده هموگلوبین است. هموگلوبین موجود در خون، اکسیژن را از ریهها به سراسر بدن حمل میکند و حدود ۷۰ درصد از آهن موجود در بدن به هموگلوبینها اختصاص داده شده است.
اگر در بدن به اندازه کافی آهن وجود نداشته باشد این سلولهای حمل کننده اکسیژن، به اندازه کافی تولید نخواهند شد. کمبود گلبولهای قرمز خون، کم خونی فقر آهن نامیده میشود.
بدون این سلولها اندامها و سلولها اکسیژن کافی دریافت نخواهند کرد. اگر بدن اکسیژن مورد نیاز خود را به درستی دریافت نکند دائما احساس خستگی و بی حالی خواهید کرد. این خستگی بر عملکرد مغز و سیستم ایمنی بدن در مقابله با عفونتها و بیماریها تاثیرات منفی میگذارد.
در زنان باردار، کمبود شدید آهن ممکن است خطر تولد کودک نارس را به مقدار زیادی افزایش دهد. در این مطلب از وبسایت سبک زندگی میتوانید درباره رژیم غذایی کم خونی بیشتر بخوانید.
البته باید بدانید آهن در بدن کاربردهای دیگری از جمله حفظ سلامت سلولها، ترمیم و حفظ پوست و رشد مو و ناخن نیز دارد.
میزان آهن مورد نیاز بدن یک مساله نسبی است و بستگی به سن، جنسیت و سلامت کلی بدن دارد. به طور کلی نوزادان و کودکان بیش از بزرگسالان به آهن نیاز دارند، چرا که سرعت رشد بدن آنها بالاتر از بقیه گروههای سنی است. در دوران کودکی و بازه ۴ تا ۸ سال دختران و پسران به میزان ۱۰ میلیگرم و از ۹ تا ۱۳ سالگی ۸ میلیگرم آهن نیاز دارند.
با شروع دوران نوجوانی نیاز روزانه دختران به آهن افزایش پیدا میکند و به همین دلیل میزان آهن مورد نیاز برای زنان متفاوت از مردان است. به دلیل از دست دادن خون در دوران قاعدگی، زنان از سن ۱۹ تا ۵۰ سالگی باید روزانه ۱۸ میلیگرم آهن دریافت کنند. این در حالی است که مردان در همین بازه سنی تنها به ۸ میلیگرم آهن نیاز دارند. دوز مصرف قرص آهن در بزرگسالان، به خصوص بعد از یائسگی زنان کاهش مییابد و به همان میزان ۸ میلیگرم میرسد.
در جدول مقدار آهن مورد نیاز بدن متناسب با سن و جنسیت به تفکیک بازههای سنی آورده شده است.
اغلب افراد تا زمانی که نشانههای کمبود آهن بروز نکرده، از ابتلای خود به کم خونی اطلاعی ندارند. برخی از مهمترین نشانههای ظاهری کمبود آهن عبارتنداز:
برای تشخصی کمبود آهن علاوه بر نشانههای بالا احتیاج به آزمایشات پزشکی نیز هست. با مراجعه به پزشک و انجام آزمایشات میتوانید از سطح کمبود آهن خود اطلاع بهتری پیدا کنید.
تا اینجا متوجه شدید که بدن انسان در روز نیاز به مقدار مشخصی آهن برای عملکرد درست دارد. این میزان آهن را تا حد زیادی میتوان از مصرف غذاهای دارای این ماده مغذی کسب کرد. در ادامه به معرفی ۱۰ ماده غذایی سرشار از آهن خواهیم پرداخت.
برخی از غذاها میتوانند به بدن شما در جذب آهن از غذاهای غنی از آهن کمک کرده و برخی نیز از آن جلوگیری کنند. برای جذب بیشتر از نوشیدن قهوه، چای و مواد کلسیمدار خودداری کنید، چرا که کلسیم جلوی جذب آهن را میگیرد. برای بهبود روند جذب به خصوص در زمان مصرف مکمل آهن آن را همراه منابع ویتامین ث مثل مرکبات میل کنید.
اگر میزان کمبود آهن بدن شما از میزان معینی پایینتر باشد و وارد محدوده خطرناک شوید دیگر صرفا داشتن یک رژیم غذایی نمیتواند در تامین آن موثر باشد و نیاز به استفاده از مکمل آهن دارید.
برای مصرف مکمل آهن باید حتما با پزشک مشورت کنید، چرا که این نوع مکمل دارای انواع و دوزهای مختلفی بوده که باتوجه به شرایط شما تجویز میشود.
در حالی که از مکمل آهن استفاده میکنید، پزشک با انجام آزمایش خون مرتب سطح آهن خون را بررسی کرده و روند درمان را زیر نظر خواهد داشت. افرادی که یکی از شرایط زیر را داشته باشند به استفاده از مکمل آهن نیاز دارند:
توجه به این نکته مهم است که مصرف مکمل آهن در صورتی که به آن نیاز نداشته باشیم میتواند به سلامتی آسیبهای جدی وارد کند.
پاسخ این سوال مثبت است و مکمل آهن میتواند عوارض جانبی ایجاد کند. عوارض جانبی مصرف آن تهوع، استفراغ، اسهال و مدفوع تیره یا یبوست است. افزودن مقداری فیبر به رژیم غذایی میتواند در تسکین این علائم موثر باشد.
باید بدانید که آهن میتواند با بسیاری از داروها و دیگر مکملهای غذایی تداخل داشته باشد. اگر پزشک شما توصیه کرد از مکمل آهن استفاده کنید، ابتدا مطمئن شوید از تمامی داروهای مصرفی توسط شما اطلاع دارد.
برای به حداقل رساندن عوارض مصرف مکمل آهن با مصرف دوز کم شروع کنید و به مرور زمان و با افزایش دوز به سقف مصرف مجاز تعیین شده توسط پزشک برسید. اگر مصرف مکمل آهن موجب ناراحتی معده در شما میشود با پزشک خود مشورت کنید چرا که این مشکل معمولا با تغییر نوع مکمل برطرف میشود. همچنین مصرف مکمل با غذا تا حدی به از بین رفتن این مشکلات کمک خواهد کرد.
برخلاف بعضی از مکملها، زمانی که صحبت از مکمل آهن باشد باید مراقب مقدار مصرف آن بود. در بزرگسالان مصرف بیش از ۴۵ میلیگرم آهن در روز مجاز نیست، مگر در شرایط خاص که به دلیل بیماری و تحت نظر پزشک باشد.
در کودکان مصرف بیش از حد مجاز ایجاد مسمومیت کرده و حتی در مواردی مرگ ناشی از آن نیز گزارش شده است. اگر از مکمل آهن استفاده میکنید حتما آن را از دسترس کودکان دور نگه دارید. از علائم این نوع مسمویت در کودکان استفراغ شدید، اسهال، درد شکم، کمبود آب و مدفوع خونی است.
در بزرگسالان اوردوز مصرف از طریق غذا یا مکمل آهن به سختی اتفاق میافتد، چرا که بدن آنها دارای سیستمی برای تنظیم میزان جذب آهن میباشد. با این حال افراد مبتلا به بیماری هموکروماتوز در این زمینه با مشکلاتی مواجه هستند. افراد مبتلا به این بیماری تا ۳۰ درصد از آهن مصرفی را جذب میکنند که در مقابل میزان معمول آن که ۱۰ درصد است بسیار بیشتر میباشد.
آهن اضافی در اندامهایی مانند قلب، کبد و پانکراس رسوب کرده و موجب سیروز و نارسایی قلبی میشود. افراد مبتلا به بیماری هموکروماتوز نباید از مکمل آهن استفاده کنند.
قرص آهن را طبق دستور پزشک مصرف کنید. این دارو در صورتی که با معده خالی مصرف شود، جذب بهتری خواهد داشت. اگر با مصرف مکمل آهن دچار ناراحتی معده میشوید، میتوانید آن را همراه غذا مصرف کنید.
ممکن است بعضی غذاها مانند تخم مرغ، نان غلات کامل، غلات، لبنیات، قهوه و چای باعث شوند مکمل آهن به خوبی عمل نکند. در صورتی که داروهای ضد اسید معده مصرف میکنید، بهتر است زمان مصرف آن با قرص آهن یکی نباشد.
اگر یکی از دفعات مصرف دارو را فراموش کردید، به محض آن که به خاطر آوردید مقدار فراموش شده را مصرف کنید. اگر به زمان دوز بعدی نزدیک هستید دوز قبلی را فراموش کنید و به روند زمانی عادی خود برگردید. دو دوز دارو را همزمان مصرف نکنید و دوز اضافی از دارو مصرف نکنید.
آهن یک ماده معدنی مهم است که باید به طور منظم مصرف شود، زیرا بدن شما نمیتواند به تنهایی آن را تولید کند .اگر در تهیه آهن کافی از منابع غذایی مشکل دارید، ممکن است به مکمل آهن نیاز داشته باشید. اما ابتدا با پزشک خود در مورد دوز مناسب صحبت کنید و دستورالعمل های وی را با دقت دنبال کنید. از آنجا که این ماده معدنی در شرایط طبیعی به میزان بسیار کمی از بدن دفع میشود، میتواند در بافتها و اندامهای بدن تجمع یافته و رسوب کند.
۱۳ نفر امتیاز دادهاند
۵
۴
۳
۲
۱
لطفا دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
دوشنبه ۲۵ مرداد ۱۴۰۰
حق همهی ماست که زندگی سالم و شادتری را تجربه کنیم. تمام تلاش تیمهای مختلف سبک زندگی همین است که حال شما بهتر شود.
کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به شرکت داده کاو(سهامی خاص) میباشد.