search

نکاتی مهم و خواندنی درباره خواص سرکه سیب

clock icon زمان خواندن ۱۲ دقیقه ساینا یعسوبی شنبه ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۰ ۲۳:۵۷

نکاتی مهم و خواندنی درباره خواص سرکه سیب
۵/ ۵.۰۰
امتیاز دهید
امروزه، بسیاری از مردم در تلاشند تا با تقویت عادات سالم، سبک زندگی خود را ارتقا بخشیده و سلامت خویش را تضمین کنند. به همین علت است که هر کجا که سخن از تغذیه و عادات غذایی سالم باشد، نام سرکه سیب‏ به گوش می‏‌رسد و هر روز افراد بیشتری به مصرف آن روی می‌‏آورند. اما حقیقتا خواص سرکه سیب برای بدن چیست؟ در این مطلب درباره فواید سرکه سیب بیشتر می‌خوانید.

ارزش غذایی

انرژی۲۲ کیلوکالری
کربوهیدرات۰.۹ گرم
پروتئین۰ گرم
چربی کل۰ گرم
کلسترول۰ میلی گرم
فیبر خوراکی۰ گرم

‌سرکه سیب همواره به عنوان درمانی گیاهی و خانگی برای انواعی از بیماری‏‌ها استفاده می‌‏شده و به علاوه به عنوان ضدعفونی کننده و نگه‏دارنده‌‏ای طبیعی کاربرد داشته است. در واقع سرکه سیب یکی از باستانی‌‏ترین مواد درمانی گیاهی است که نقش موثری در سلامت بدن بازی می‏‌کند. اما این خواص شگفت‌‏انگیز سرکه سیب کدامند؟ با ما در ادامه این مطلب از وبسایت سبک زندگی همراه باشید تا درباره فواید سرکه سیب، عوارض احتمالی آن، میزان مناسب مصرف آن و دیگر اطلاعات مربوط به سرکه سیب بیشتر بدانید و پاسخ سوال‏‌های‌تان را پیدا کنید.

فهرست مطالب

سرکه سیب چیست و چگونه بدست می آید

سرکه سیب چیست و چگونه به دست می‌آید

همانگونه که از اسم آن پیداست، سرکه سیب نوعی سرکه است که از سیب به دست می‌‏آید. به عبارت دیگر، سرکه سیب آب سیب تخمیر شده است.

تولید سرکه سیب، فرایندی دو مرحله‌‏ایست؛ برای تولید سرکه سیب، ابتدا سیب‏‌ها را له کرده سپس آن‏ها را با مخمر ترکیب می‏‌کنند تا قند طبیعی موجود در سیب تخمیر شده و به الکل تبدیل شود. سپس در مرحله دوم، باکتری‏‌هایی را به این ترکیب الکلی می‌‏افزایند تا بار دیگر با تخمیر شدن الکل، اسید استیک به دست بیاید. در واقع، این اسید استیک است که عطر و طعم خاص سرکه سیب را به آن می‏بخشد. فواید بسیار سرکه سیب نیز به علت وجود اسید استیک در آن است!

علاوه بر اسید استیک، سرکه سیب شامل سیتریک اسید، مالیک اسید و همچنین مواد مغذی بسیاری مانند پکتین (ژلاتین گیاهی)، ویتامین ب۱ (تیامین) ، ویتامین ب۲ (ریبوفلاوین) ، ویتامین ب۳ (نیاسین) ، ویتامین ب۵ (پانتوتنیک اسید) ، ویتامین ب۶ (پیریدوکسین) ، ویتامین ب۷ (بیوتین) ، ویتامین ب۹ (فولیک اسید یا فولات) ، ویتامین ث، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، آهن، فسفر، منگنز، پلی‏فنل‏‌ها و انواع آمینواسیدها و آنتی اکسیدان ‏ها می‏‌شود. به علاوه، هر قاشق غذاخوری سرکه سیب تنها سه کالری دارد!

سرکه سیب، مانند دیگر مواد غذایی تخمیری، در بهبود سلامت بدن نقش موثری بازی می‏‌کند. برای مثال، باکتری‌‏های مفید موجود در سرکه سیب باعث تقویت دیواره روده کوچک شده و باعث بهبود سلامت روده می‌‏شود. اما دیگر خواص سرکه سیب برای بدن چیست؟ با ما در ادامه مطلب همراه باشید تا با جزئیات به فواید سرکه سیب بپردازیم.

فواید سرکه سیب

فواید سرکه سیب برای سلامت بدن چیست

سرکه سیب، این ماده شگفت‏‌انگیز، از قدیم برای خواص بسیاری که برای سلامتی به همراه دارد مورد استفاده افراد بوده است. خوشبختانه، تحقیقات اخیر تنها شگفتی سرکه سیب را تایید کرده و به لیست فواید سرکه سیب برای سلامت بدن افزوده است. در ادامه، چند مورد از مهمترین خواص سرکه سیب را بررسی می‌کنیم:

  • کمک به جلوگیری و بهبود دیابت

بهبود دیابت یکی از فواید مصرف سرکه سیب است، اما سرکه سیب در جلوگیری از ابتلا به دیابت نیز معرکه عمل می‏‌کند. به همین خاطر، اگر در خانواده خود سابقه دیابت دارید، توصیه می‏‌شود از خواص سرکه سیب برای دیابت غافل نشوید.

ثابت شده است که مصرف سرکه سیب به کاهش قند (گلوکز) خون هنگامی که مشغول غذا خوردن نیست کمک به سزایی می‏‌کند که برای افرادی که بدنشان توانایی تنظیم صحیح قند خون را ندارد (مانند افراد دیابتی) بسیار مفید است. همچنین گفته می‌‏شود که مصرف سرکه سیب حساسیت به انسولین را تقویت می‏‌کند.

در نظر داشته باشید که سرکه سیب نمی‌‏تواند جایگزین داروی دیابت شود. همچنین توصیه می‌‏شود اگر برای دیابت خود دارو یا انسولین مصرف می‏‌کنید، قبل از مصرف سرکه سیب برای جلوگیری از افت بیش از حد پتاسیم خونتان با پزشک متخصص خود مشورت کنید.

  • کاهش کلسترول و فشار خون

یکی دیگر از خواص سرکه سیب، کمک به پایین آوردن کلسترول و فشار خون است. رنین هورمونی است که از کلیه‌‏ها ترشح شده و مسئول انقباض و انبساط عروق خونی است.

وقتی که عروق خونی منقبض می‏‌شوند، فشار خون بالا می‏‌رود. سرکه سیب با کنترل کردن رنین، باعث م‌ی‏شود تا عروق خونی منبسط شده و در نتیجه فشار خون را پایین می‌‏آورد.

همچنین ثابت شده است که مصرف سرکه سیب قبل از وعد‌ه‌‏های غذایی باعث کاهش کلسترول خون می‌‏شود. گفته‏ می‏‌شود خاصیت آنتی اکسیدانی سرکه سیب باعث کاهش میزان کلسترول بد (LDL) و افزایش سطح کلسترول خوب (HDL) می‏‌شود.

  • کاهش وزن و لاغری با سرکه سیب

سالیان سال است که از سرکه سیب برای لاغری استفاده می‏‌شود‏. خوشبختانه، تحقیقات بسیاری که در این زمینه انجام شده ثابت کرده‏ است که استفاده از سرکه سیب واقعا در کاهش وزن موثر واقع می‌‏شود.

طبق شواهد، مصرف سرکه سیب حتی بدون تغییر دادن عادات غذایی نیز باعث کاهش وزن می‏‌شود و اگر با اصول رژیم غذایی سالم تلفیق شود، نتایجی باورنکردنی به همراه خواهد داشت.

یکی از علل خاصیت لاغرکنندگی سرکه سیب، کاهش اشتها و افزایش احساس سیری است. بسیاری از اوقات اضافه وزن به علت مصرف بیش از حد مواد غذایی و پر اشتهایی است. سرکه سیب باعث می‌‏شود تا بیشتر و طولانی‌‏تر احساس سیری کنید و از همین رو به کاهش وزن کمک می‏‌کند.

مصرف سرکه سیب به خصوص برای کسانی که در آغاز رژیم غذایی خود هستند و برای کاهش اشتهای خود نیاز به کمک دارند بی‌‏نظیر است.

  • بهبود مشکلات گوارشی

از دیگر فواید سرکه سیب بهبود مشکلات گوارشی است. سرکه سیب می‌‏تواند سوزش معده را برطرف کرده و نفخ را کاهش دهد. از همین رو به طور کل به فرایند هضم و بهبود اختلالات گوارشی کمک می‏‌کند.

درد و ناراحتی بعد از وعده‏‌های غذایی طبیعی نیست؛ به همین خاطر احساس درد در معده یا روده پس از یک وعده غذایی نشان ‏دهنده این است که یا غذای مصرفی بیش از اندازه نیاز بدن بوده و یا یک قسمت از سیستم گوارشی عملکرد صحیحی ندارد.

زمانی فرایند هضم به نحو احسنت پیش می‌‏رود که سطح اسیدهای معده به اندازه‌‏ای باشد که بتواند مواد مغذی موجود در مواد غذایی را جذب کند.

زمانی که اسید معده کافی نباشد، غذا به خوبی تجزیه و شکسته نشده و مواد مغذی به خوبی جذب نمی‏‌شوند. مصرف سرکه سیب باعث افزایش تولید اسید معده می‌‏شود که نقش مستقیمی در بهبود هضم و گوارش دارد.

  • جلوگیری از بروز سرطان

گفته می‏‌شود جلوگیری از سرطان یکی دیگر از فواید سرکه سیب برای سلامت بدن است. عوامل و علل بسیاری باعث وقوع سرطان در افراد می‌‏شوند و هنوز راه زیادی در زمینه درمان و جلوگیری از سرطان‌‏ها پیش روی ماست، اما شواهد نشان داده است که مصرف سرکه سیب به علت دارا بودن مقادیر بالایی از مواد مغذی باعث تقویت سیستم ایمنی و سلامت کلی بدن می‏‌شود که به نوبه خود از ابتلا به سرطان جلوگیری می‏‌کند.

همچنین گفته می‌‏شود مصرف سرکه سیب از رشد سلول‏‌ها و تومورهای سرطانی جلوگیری می‌‏کند. واضح است که سرکه سیب نمی‌‏تواند جایگزین داروهای مخصوص سرطان شود، اما برای کسانی که به دنبال راه‌‏هایی برای  کاهش ریسک ابتلا به انواع سرطان هستند، انتخابی سالم و مفید است.  

  • تقویت سلامت پوست و مو

علاوه بر فواید بسیار مصرف خوراکی سرکه سیب، مصرف موضعی آن نیز فواید بسیاری برای سلامت پوست و مو به همراه خواهد داشت. استفاده موضعی از سرکه سیب در بهبود و کاهش آکنه، التیام آفتاب سوختگی، جلوگیری از پیری پوست، تقویت سلامت، استحکام و درخشندگی مو، کاهش وز و گره خوردن مو، شفافیت و جوانی پوست، آبرسانی به فولیکول‏‌های مو و همچنین درمان و کاهش شوره سر موثر واقع می‏‌شود.

البته در نظر داشته باشید که استفاده موضعی از سرکه سیب خالص به هیچ عنوان توصیه نشده و خود می‌‏تواند باعث آسیب زدن به پوست شود. برای استفاده موضعی، حتما از محلول رقیق شده‏ سرکه سیب با آب استفاده کنید.

  • خاصیت ضد باکتریایی و ضد عفونی

طبق تحقیقات انجام شده، خاصیت ضد باکتریایی فایده‏ دیگر سرکه سیب است. در واقع، در گذشته از سرکه سیب برای ضدعفونی کردن زخم‌‏ها و درمان قارچ‌‏های پوستی استفاده می‌‏شده است.

سرکه سیب راهی عالی برای درمان و جلوگیری از عفونت بوده و هست، چرا که به راحتی باکتری‏‌ها را می‏‌کشد. به علاوه، سرکه سیب از فساد مواد غذایی توسط باکتری‏‌های همچون اشریشیا کلی (به ختصار ای کلی) جلوگیری می‌‏کند، به همین علت از قدیم به عنوان نگهدارنده‏  مواد غذایی کاربرد داشته است.

  • بهبود گلودرد

گفته می‏‌شود نوشیدن یا قرقر کردن سرکه سیب به درمان و بهبود گلودرد کمک می‏‌کند. برای درمان گلودرد توسط سرکه سیب راه‏‌های زیادی پیشنهاد می‌‏شود، اما یکی از ساده‏‌ترین آنها مخلوط کردن یک قاشق غذاخوری سرکه سیب، یک قاشق غذاخوری عسل و مقداری فلفل هلندی در آب ولرم است.

البته در نظر داشته باشید که مصرف سرکه سیب خالص یا مصرف بیش از حد سرکه سیب به بافت گلو آسیب زده و خود باعث گلودرد و ناراحتی هنگام قورت دادن غذا می‏‌شود. همچنین برخی از افراد توصیه می‌کنند برای درمان عفونت سنگ لوزه قرقره سرکه سیب را امتحان کنید. 

  • رفع بوی بد بدن

شواهد ثابت کرده است رفع بودی بد زیر بغل و پا از دیگر فواید سرکه سیب است. سرکه سیب با تنظیم پی اچ پوست و از بین بردن باکتری‏‌ها به رفع بوی بد بدن کمک می‏‌کند. تنها کافیست تا اندکی سرکه سیب را با آب مخلوط کنید، پارچه‌‏ای را با محلول رقیق شده آن خیس کنید و روی کف پا یا زیر بغل خود بکشید. درست است که ابتدا بوی سرکه به مشام م‌ی‏رسد، اما زمانی که پوست خشک شود بوی سرکه سیب نیز محسوس نخواهد بود.

البته هنگام استفاده موضعی از سرکه سیب به یاد داشته باشید که بعضی لباس‌‏ها همچون پوشاک ابریشمی یا چرمی به اسیدی بودن سرکه سیب واکنش نشان می‌‏دهند و آسیب می‏‌بینند.

به علاوه، گفته می‌‏شود سرکه سیب پی اچ بدن را تنظیم کرده و بدن را سم زدایی می‌‏کند. همچنین از سرکه سیب برای بهبود سوزش نیش حشرات و دردهای عضلانی ساق پا بهره برد.

بهترین زمان مصرف سرکه سیب

بهترین زمان مصرف سرکه سیب چیست

حال که با فواید اعجازآمیز سرکه سیب آشنا شدیم، این سوال پیش می‏‌آید که بهترین زمان مصرف سرکه سیب برای بهره ‏مندی از بیشترین خواص آن چیست؟ در پاسخ باید بگوییم که خواص سرکه سیب برای سلامتی خیلی به زمان مصرف آن مربوط نیست و در هر ساعتی از شبانه روز که مصرف شود برای بدن مفید خواهد بود. اما چند نکته است که باید به آنها توجه داشته باشید؛

سرکه سیب اسیدیته بسیار بالایی دارد و استفاده از آن برای کسانی که معده حساسی دارند در هنگام ناشتایی می‌‏تواند باعث سو هاضمه یا ترش کردن شود. برای افرادی که معده حساسی ندارند نوشیدن سرکه سیب پس از بیدار شدن و ناشتایی بلامانع و حتی توصیه‏ شده است، چرا که گفته می‏‌شود مصرف ناشتای سرکه سیب بهترین راه برای سم ‏زدایی بدن، کاهش اشتها، و کاهش وزن است؛ اما اگر از مشکلات معده رنج می‌‏برید، بهتر است از مصرف ناشتای سرکه سیب خودداری کنید.

مصرف ناشتای سرکه سیب می‌‏تواند منجر به حالت تهوع نیز شده و در دراز مدت به مینای دندان یا بافت گلو و معده آسیب بزند، پس بهتر است در مصرف ناشتای سرکه سیب مراعات شود.

اگر خاصیت لاغرکنندگی سرکه سیب برای‌تان مهم است و به دنبال کاهش وزن هستید، توصیه می‏‌شود که در طول روز از سرکه سیب استفاده کنید.

یک لیوان محلول رقیق شده‏ سرکه سیب فراهم کنید و در طول روز در دو یا سه وعده، پیش از هر وعده غذایی میل کنید. این کار به کاهش اشتها و ماندگاری بیشتر احساس سیری کمک می‌‏کند. اگر به محلول سرکه سیب اندکی دارچین نیز بیفزایید، احساس سیری طولان‌ی‏تری خواهید داشت.

در نهایت، طبق شواهد، مصرف سرکه سیب در شب هنگام وقبل از خواب به پایین آمدن قند خون و کمک به بهود دیابت کمک می‏‌کند (اما نمی‌توان سرکه سیب را جایگزین داروی دیابت کرد).

همانگونه که گفته شد، فواید مصرف سرکه سیب در هر ساعتی از شبانه روز برای بدن شما بسیار خواهد بود، اما اگر به دنبال سم زدایی هستید صبح گاه، اگر به دنبال کاهش اشتها و لاغری هستید در طول روز، و اگر خواهان کاهش قند خون خود هستید شب هنگام از مصرف سرکه سیب غافل نشوید.

راه های مصرف سرکه سیب

راههای مصرف سرکه سیب چیست

یکی از ساده‌‏ترین راه‌‏های مصرف سرکه سیب مصرف محلول رقیق شده آن در آب است، اما اگر طعم آن را نمی‏‌پسندید، را‌ه‌‏های دیگری نیز برای مصرف آن وجود دارد. برای بهره‌مندی از خواص شگفت‏انگیز سرکه سیب می‌‏توانید آن را به سس‏ سالادتان بیفزایید.

افزودن آن به اسموتی‏‌های خوشمزه و سالم خانگی نیز راه مناسبی برای مصرف سرکه سیب است. همچنین می‌‏توانید یک قاشق غذاخوری از سرکه سیب را با مقداری عسل یا دارچین (یا حتی اگر از دمنوش‏های تند و پرادویه لذت می‌‏برید، اندکی فلفل!) به چای خود بیفزایید و نوش جان کنید.
یکی دیگر از راه‏‌های مصرف سرکه سیب، استفاده از آن به جای نمک در طبخ غذاست. جایگزین کردن نمک و سدیم با سرکه سیب برای افرادی که به دنبال عادات غذایی سالم‌تری هستند، به خصوص افرادی که مبتلا به فشار خون بالا بوده و به دنبال راه‏‌هایی برای کاهش میزان سدیم مصرفی روزانه‌‏شان هستند بسیار مفید و پرکاربرد است.

آیا مصرف سرکه سیب عوارضی هم دارد

آیا مصرف سرکه سیب عوارضی به همراه دارد

مصرف سرکه سیب به نسبت بدون خطر و عوارض است؛ اما از آنجایی که طبیعتا استفاده بیش از حد از هر چیز عواقبی را به همراه خواهد داشت، توصیه می‏‌شود که مصرف روزانه سرکه سیب از میزان توصیه شده تجاوز نکند. به علاوه، بهتر است که قبل از مصرف سرکه سیب حتما با پزشک متخصص خود مشورت کنید، چرا که مصرف سرکه سیب به افراد مبتلا به بیماری‏‌هایی همچون زخم معده، ریفلاکس گاستروازوفاژیال (ترش کردن) یا بیماری‏های کلیوی ابدا توصیه نمی‌‏شود.

به یاد داشته باشید از آنجایی که سرکه سیب به شدت اسیدی است، به هیچ وجه از سرکه سیب خالص یا رقیق نشده استفاده نکنید. مصرف سرکه سیب خالص و یا زیاده روی در مصرف سرکه سیب می‌‏تواند عوارضی همچون پوسیدگی و از بین رفتن مینای دندان، کاهش پتاسیم بدن، سو هاضمه، مشکلات گوارشی و سوزش پوست (در صورت استفاده موضعی بیش از حد) می‏‌شود.

 شاید از دیدن اختلالات گوارشی و عوارض پوستی در میان عوارض استفاده بی‏رویه از سرکه سیب (چه خوراکی و چه موضعی) تعجب کرده باشید، اما در نظر داشته باشید با اینکه مصرف محدود و مناسب از سرکه سیب فواید بسیاری را برای بدن به همراه دارد، مصرف بی‌‏رویه از آن به علت اسیدیته بالایی که دارد مضراتی را به همراه خواهد داشت.

میزان مناسب مصرف سرکه سیب

میزان مناسب مصرف سرکه سیب چقدر است

میزان مناسب مصرف سرکه سیب می‌‏تواند با توجه به سن و میزان سلامتی فرد متفاوت باشد. اما به طور کل، مصرف محلول رقیق شده حدود ۱۵ تا ۳۰ میلی‌‏لیتر (یک تا دو قاشق غذاخوری) سرکه سیب در ۲۴۰ میلی‌‏لیتر (یک لیوان) آب پیش از هر وعده بلامانع و برای بهره‏‌مندی از فواید سرکه سیب کافی است.

بهتر است ابتدا مصرف روزانه خود را از یک قاشق غذاخوری آغاز کنید و پس از مدتی میزان مصرف خود را بالا برده و به دو قاشق غذاخوری برسانید. توجه داشته باشید که همانگونه که به آن پرداخته شد، مصرف سرکه سیب خالص و رقیق ‏نشده به‏ هیچ وجه توصیه نمی‌‏شود، چرا که می‌‏تواند به مینای دندان، دیواره گلو و معده آسیب برساند.

سخن پایانی

سخن پایانی

سرکه سیب از قدیم برای درمان بیماری‏‌ها و همچنین به عنوان ضد عفونی کننده و نگهدارنده مواد غذایی مورد استفاده قرار می‌‏گرفته است. تحقیقات انجام شده روی سرکه سیب نیز این خواص شگفت‏‌انگیز سرکه سیب را تایید کرده و تاثیر مثبت آن در سلامت بدن همچون کمک به درمان دیابت، بهبود مشکلات گوارشی، جلوگیری از سرطان و تقویت سلامت پوست و مو را اثبات کرده است. از همین رو، به همگان توصیه می‏‌شود تا برای بهره‌‏مندی از فواید بسیار سرکه سیب، میزان توصیه شده‏ سرکه سیب را به برنامه غذایی خود بیفزایند. توجه داشته باشید که مصرف بی‌‏رویه سرکه سیب می‏‌تواند عوارض ناگواری را به همراه داشته و برای افرادی که مبتلا به بیماری‌‏هایی همچون زخم معده یا بیماری‏‌های کلیوی هستند خطرناک باشد. به همین علت، توصیه می‌‏شود قبل از شروع مصرف سرکه سیب با پزشک متخصص خود مشورت کنید.

نظرات کاربران