آشنایی با فواید سرکه بالزامیک برای سلامتی
زمان خواندن ۹ دقیقه دوشنبه ۰۳ خرداد ۱۴۰۰ ۱۸:۰۳

ارزش غذایی
انرژی | ۸۸ کیلوکالری |
کربوهیدرات | ۱۷ گرم |
پروتئین | ۰.۵ گرم |
چربی کل | ۰ گرم |
کلسترول | ۰ میلی گرم |
فیبر خوراکی | ۰ گرم |
بسیاری از مردم معتقدند که سرکه بالزامیک تاثیر به سزایی در سلامت بدن میگذارد. سالیان سال است که از سرکه بالزامیک برای ضدعفونی کردن سبزیجات و همچنین کمک به بهبود مشکلات گوارشی استفاده میشود. بعضی دیگر معتقدند که مصرف سرکه بالزامیک حتی میتواند منجر به کاهش وزن و کاهش کلسترول خون نیز شود. اما آیا این ادعاها صحیح است؟ فواید سرکه بالزامیک برای بدن چیست؟ آیا مصرف سرکه بالزامیک عوارضی را نیز به همراه دارد؟ با ما در ادامه این مطلب از وبسایت سبک زندگی همراه باشید تا به عوارض، میزان و نحوه مصرف، نحوه تولید و مهمتر از همه، خواص سرکه بالزامیک بپردازیم.
فهرست مطالب
سرکه بالزامیک چیست
سرکه بالزامیک اصیل از انگور سفید تریبیانو و انگور قرمز لامبروسکو که در مودنای ایتالیا، زادگاه این سرکه، کاشت و برداشت میشود به دست میآید.
تهیه سرکه بالزامیک اصیل نیازمند تخمیر و تغلیظ آهسته انگورهای تریبیانو در بشکههای چوبی است که ممکن است حتی دههها طول بکشد؛ در صورتی که فرایند تولید سرکه بالزامیکهای متداول امروزی (که انواعی از آنها تنها چند وجه اشتراک با سرکه بالزامیک اصلی دارند و ۱۰۰٪ سرکه بالزامیک واقعی نیستند)، زمان بسیار کمتری میگیرد و تنها چند ماه پس از شروع تخمیر آماده مصرف است.
سرکه بالزامیک کالری اندکی دارد و منبع غنی کلسیم، فسفر، پتاسیم، منیزیم و استیک اسید است؛ همین فواید سرکه بالزامیک است که آن را برای استفاده به عنوان چاشنی در وعدههای غذایی سالم (به خصوص اگر بروی میزان چربی یا سدیم غذای خود حساس هستید) به انتخابی مناسب تبدیل میکند.
سرکه بالزامیک را میتوان در انواع مغازههای مواد غذایی و معمولا در شیشههایی به رنگ تیره پیدا کرد. توصیه میشود پس از خریداری سرکه بالزامیک، آن را در مکانی سرد و خشک نگه دارید؛ چراکه قرار گرفتن سرکه بالزامیک در معرض نور افتاب و یا حرارت میتواند طعم منجر به تغییر طعم آن شود.
انواع سرکه بالزامیک کدامند
همانگونه که گفته شد، تمامی سرکه های بالزامیک موجود در بازار، صد درصد سرکه بالزامیک خالص نیستند. در واقع، سه نوع سرکه بالزامیک در بازار موجود است:
- Tradizionale: اگر روی برچسب محصول، عبارت ACETO BALSAMICO TRADIZIONALE درج شده باشد، محصول حاوی سرکه بالزامیک اصیل و طبیعی و غالبا از قیمتهای بالایی برخودار است. برای تهیه این انگور، همانگونه که به آن اشاره شد، از انگور شیرین ایتالیایی استفاده میشود و فرایند تهیه آن حداقل ۱۲ سال زمانبر خواهد بود. در تهیه سرکه بالزامیک اصیل و به روش سنتی، بر تمامی مراحل تولید توسط گروهی از متخصصین کارکشته نظارت میشود.
- Condimento Balsamico: آن دسته از تولید کنندگانی که خارج شهر مدونا هستند، یا پایبندی چندانی به استدانداردهای سخت و زمانبردار ندارند، این عبارت را بر محصولات خود درج میکنند. از آنجایی که تولید این نوع از سرکه بالزامیک نبست به تولید سرکه بالزامیک اصیل زمان کمتری میگیرد، تمامی ویژگیها و فواید سرکه بالزامیک اصیل را ندارد.
- Aceto Balsamico di Modena: اکثر سرکههای بالزامیکی که در ایران یافت میشوند از این نوع سوم هستند. این نوع سرکه با اینکه سرکه بالزامیک نامیده میشود، اما میتواند حاوی آب انگور یا سرکه معمولی نیز باشد و مدت زمان زیادی صرف تولید آن نمیشود.
در نتیجه، تنها سرکه ACETO BALSAMICO TRADIZIONALE سرکه بالزامیک اصیل است. دیگر انواع سرکه بالزامیک تمام خاصیتهای سرکه بالزامیک را دارا نیستند و به علت شکری که به آنها افزوده میشود (تا طعم آنها را به طعم سرکه بالزامیک اصیل شبیه کند) قند بالاتری نیز دارند.
فواید سرکه بالزامیک برای سلامت بدن چیست
تحقیقات ثابت کردهاند که مصرف سرکه سیب فواید بسیاری را برای سلامت افراد به همراه خواهد داشت. گفته میشود سرکه بالزامیک میتواند باعث کاهش کلسترول خون، کمک به لاغری شود. در ادامه این مقاله، به مهمترین فواید سرکه بالزامیک میپردازیم:
- خاصیت ضد عفونی و ضد باکتری
سرکه بالزامیک شامل ۶ درصد اسید استیک میشود که در مقایسه با دیگر انواع سرکه، همچون سرکه سیب، بسیار قابل توجه است. از آنجایی که گفته میشود اسید استیک خاصیت میکروب کشی دارد، ضد عفونی و ضد باکتری بودن از فواید سرکه بالزامیک محسوب میشود. به همین علت است که همانگونه که گفته شد، از گذشته برای ضدعفونی کردن سبزیجات از این سرکه استفاده میشده است. همچنین گفته میشود آغشته کردن سبزیجات به سرکه بالزامیک میتواند از رشد میکروبهایی همچون سالمونلا روی آنها جلوگیری کند.
- کمک به بهبود دیابت
کمک به بهبود دیابت، یکی دیگر از خواص سرکه بالزامیک است. سرکه بالزامیک یکی از انواع سرکههایی است که از افزایش ناگهانی سطح گلوکز خون جلوگیری میکند. حتی گفته میشود مصرف سرکه بالزامیک میتواند منجر به کاهش قند خون نیز شود. تحقیقات ثابت کرده است که مصرف میزان معقولی از سرکه بالزامیک قبل از وعدههای غذایی به کنترل قند خون مبتلایان به دیابت نوع دوم کمک به سزایی میکند. البته واضح است که سرکه بالزامیک نمیتواند جایگزین داروهای تخصصی درمان دیابت شود. با دنبال کردن این صفحه از وبسایت سبک زندگی میتوانید درباره بیماری دیابت اطلاعات جمعی به دست آورید.
- کاهش کلسترول خون
یکی دیگر از فواید سرکه بالزامیک است، کمک به سزای آن به کاهش کلسترول خون است. آنتی اکسیدان های موجود در سرکه بالزامیک، جلوی آن دسته از سلولهای بیگانه خوار که سمی هستند و باعث افزایش کلسترول بد خون (LDL) میشوند را میگیرند.
- کاهش وزن و لاغری
تمامی سرکهها به تاثیرگذاری در کاهش وزن معروفند؛ سرکه بالزامیک نیز این قاعده مستثنی نیست. یکی از بزرگترین مشکلات کسانی که به دنبال کاهش وزن هستند، اشتهای فراوان و احساس گرسنگی مکرر است، اما خبر خوش این است که گفته میشود مصرف سرکه بالزامیک باعث میشود تا در طول روز بیشتر احساس سیری کنید که به نوبه خود، باعث کاهش وزن و لاغری میشود.
گفته میشود خاصیت سیرکنندگی سرکه بالزامیک در کسانی که در وعده صبحگاهی خود مقداری از آن را مصرف میکنند، باعث میشود تا در طول روز کالری مصرفی کمتری داشته باشند. گفتنی است این ویژگی به دلیل شاخص سیری بالای بالزامیک است.
- کاهش فشار خون
پایین آوردن فشار خون از دیگر خواص سرکه بالزامیک است. تحقیقاتی که به روی موشهای ازمایشگاهی انجام شده، ثابت کرده است که مصرف مرتب و روزانه سرکه بالزامیک میتواند در کاهش فشار خون افراد موثر واقع شود. اگر در تهیه مواد غذاییتان مواد غذایی چرب همچون روغن و کره را با سرکه بالزامیک جایگزین کنید، تاثیرات شگفتانگیز آن در کاهش فشار خون را مشاهده خواهید کرد.
- تقویت سلامت پوست
از دیگر فواید سرکه بالزامیک، تاثیر آن در سلامت پوست است. سرکه بالزامیک خاصیت ضدعفونی کننده دارد و شامل اسید استیک و انواع آنتیاکسیدانها میشود که میتواند در گذر زمان سلامت پوست فرد را تقویت کرده و رنگ وروی وی را بهبود بخشد.
همچنین گفته میشود که سرکه بالزامیک در رفع جوش و آکنه نیز موثر واقع میشود، اما از آنجایی که استفاده موضعی از آن برروی پوست باعث بروز لکه میشود، بهتر است تنها به مصرف خوراکی آن بسنده کنید.
- بهبود مشکلات گوارشی
کمک به رفع و تسکین مشکلات گوارشی از دیگر فواید شگفتانگیز سرکه بالزامیک است. اسید استیک، ترکیب فعال موجود در سرکه بالزامیک، شامل زنجیرهای از باکتریهای پروبیتیک میشود که در بهبود مشکلات گوارشی نقش به سزایی بازی میکنند. باکتریهای پروتیک موجود در سرکه بالزامیک، علاوه بر بهبود ناراحتیهای گوارشی، سلامت روده را تقویت کرده، عملکرد سیستم ایمنی بدن را بهبود میبخشد و همچنین باعث میشود تا برای مدت طولانیتری احساس سیری کنید.
- کاهش ریفلاکس معده
طبق تحقیقات انجام شده، تسکین ریفلاکس معده و زخم معده از دیگر فواید سرکه بالزامیک است. البته ممکن است تاثیر مصرف سرکه بالزامیک در فردی با فرد دیگر متفاوت باشد و در شرایطی حتی باعث وخامت رفلاکس معده شود؛ به همین علت بهتر است در مصرف سرکه بالزامیک احتیاط کنید.
- جلوگیری از بروز سرطان
در سرکه بالزامیک انواعی از آنتی اکسیدان یافت میشود که شامل ترکیبات پلیفنولیک هستند. این ترکیبات قادرند رادیکالهای آزاد موجود در بدن را خنثی کنند. در نتیجه، مصرف سرکه بالزامیک علاوه بر تقویت سیستم ایمنی بدن، از ابتلا به سرطان جلوگیری میکنند.
- بهبود جریان خون
پلیفنولهای موجود در سرکه بالزامیک، در تقویت عملکرد قلب و عروق نیز موثرند. سرکه بالزامیک از انگور تولید شده و گفته میشود مصرف انگور از انباشته شدن پلاکتها در عروق خونی جلوگیری کرده و در نتیجه خطر سکته قلبی را کاهش میدهند.
آیا مصرف سرکه بالزامیک عوارضی به همراه دارد
مصرف سرکه بالزامیک عموما بیخطر است، اما ممکن است برای افرادی که آلرژی دارند خطرناک باشد. به طور کل، مصرف بیرویه سرکه بالزامیک میتواند منجر به بروز عوارضی احتمالی همچون اروژن (سایش شیمیایی دندان) و از بین رفتن مینای دندان، التهاب گلو، آسیب رسیدن به مری و اختلالات معده مانند بیماری زخم معده شود.
توصیه میشود برای بهرهمندی از فواید بسیار سرکه بالزامیک و همچنین جلوگیری از بروز عوارض احتمالی آن، مصرف روزانه سرکه بالزامیک از ۲ قاشق غذاخوری تجاوز نکند.
راههای مصرف سرکه بالزامیک چیست
بسیاری از افراد تنها راه مصرف و بهرهمندی از فواید سرکه بالزامیک را استفاده از آن در تهیه سسها میدانند، درصورتی که میتوان از سرکه بالزامیک به شیوههای گوناگون در تهیه انواع مواد غذایی استفاده کرد.
در کنار دستورپختهای فراوانی که از سرکه بالزامیک در تهیه غذا استفاده میکنند، راههای عمومیتری برای استفاده از سرکه بالزامیک موجود است. از جمله این روشها میتوان موارد زیر را ذکر کرد:
- اگر طعمهای تند و تیز برایتان آزاردهنده نیست، به حمص (خوراکی مدیترانهای که از نخود پخته، روغت زیتون، ارده، آبلیمو و سیر له شده تیهه میشود) خود سرکه بالزامیک بیفزایید و از طعم متمایز آن لذت ببرید.
- سرکه بالزامیک را با عسل، سیر و سس خردل مخلوط کرده و جوجه کبابتان را در آن بخوابانید.
- تعدادی توت فرنگی را به سرکه بالزامیک آغشته و با بستنی نوش جان کنید.
- در پخت سوپ گوجه از آن استفاده کنید.
- با ترکیب کردن سرکه بالزامیک با مایونز و ادویههای ایتالیایی، سسی خوش عطر و طعم برای انواع ساندویچ درست کنید.
- سرکه بالزامیک را با روغن زیتون و پنیز پارمزان مخلوط کرده و با سبزیجات کبابی ترکیب کنید.
سخن پایانی
سرکه بالزامیک، سرکهای اصالتا ایتالیایی است که از قدیم الایام برای ضدعفونی کردن سبزیجات و همچنین بهبود بیماریهای گوارشی کاربرد داشته است. سرکه بالزامیک در انواع فروشگاههای مواد غذایی یافت میشود اما نوع اصیل آن کمیابتر و گرانقیمتتر است. سرکه بالزامیک، علاوه بر طعم متمایزی که دارد، به علت داشتن کالری و قند ناچیز، مواد غذایی سالمی به حساب میآید و خواص بسیاری از جمله کاهش کلسترول خون، بهبود دیابت، کمک به لاغری و تقویت سیستم ایمنی را برای بدن به همراه دارد. طعم خاص و فواید سرکه بالزامیک، محبوبیت بسیاری بین مردمان انواع نقاط دنیا پیدا کرده است و به همین علت است که در تهیه انواع مواد غذایی به کار میرود. اما حائز اهمیت است که توجه داشته باشیم مصرف بیش از اندازه سرکه بالزامیک میتواند به دندانها و بافت دستگاه گوارشی آسیب برساند و باید در مصرف آن مراعات شود.
نظرات کاربران