search

۷ نکته شگفت‌انگیز از خواص تخم ریحان

clock icon زمان خواندن ۹ دقیقه ساینا یعسوبی یک‌شنبه ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۰ ۲۱:۱۹

۷ نکته شگفت‌انگیز از خواص تخم ریحان
۵/ ۵.۰۰
امتیاز دهید
تخم ریحان از جمله مواد غذایی است که باید در رژیم غذایی سالم خود در نظر بگیرید. چراکه خواص تخم ریحان آن را به یک منبع غذایی کامل از مواد مغذی تبدیل کرده است. همچنین فیبر فراوان در دانه ریحان، در انواع رژیم لاغری بسیار موثر است. مطمئن باشید پس از خواندن این مطلب از طرفداران این دانه مغذی خواهید شد.

ارزش غذایی

انرژی۴۶۱.۵ کیلوکالری
کربوهیدرات۵۳.۸ گرم
پروتئین۱۵.۴ گرم
چربی کل۱۹.۲ گرم
کلسترول- میلی گرم
فیبر خوراکی۵۳.۸ گرم

تخم ریحان همان بذر گیاه ریحان بوده که دانه‌های آن درشت بوده و رنگ سیاه مات دارد. دانه‌های ریحان دارای خاصیت موسیلاژ (در صورت تماس با آب یا غوطه‌ور شدن در آب بزرگ شده و لعاب‌دار می‌شوند) است. تخم ریحان بومی فلات ایران است ولی در حال حاضر در مزارع کشت و پرورش داده می‌شود. دانه ریحان البته تنها مختص به ایران نیست و در کشورهای آسیایی دیگری همچون چین و هند کاربرد‌های طبی و غذایی دارد. این در حالیست که اخیرا تحقیقاتی در زمینه خواص تخم ریحان در اروپا آغاز شده و تاثیرات سلامتی آن بر انسان‌ها بررسی می‌شود. در ادامه این مطلب درباره خواص تخم ریحان بیشتر خواهیم گفت. 

فهرست مطالب

خواص تخم ریحان

تفاوت تخم شربتی و تخم ریحان

شباهت‌ها؛ تخم شربتی هم مانند تخم ریحان بر گرفته از نوعی ریحان کوهی است و از تبار نعنائیان است و در طبقه موسیلاژها یا همان لعابداران قرار می‌گیرد. تخم شریتی مانند تخم ریحان، اگر در آب غوطه‌ور شود لعاب‌دار شده و حالت ژله‌ای ‍پیدا می‌کند. هم تخم شربتی و هم تخم ریحان، بلافاصله پس از قرار گرفتن در آب به رنگ خاکستری در می‌آیند. طبع هر دو دانه هم گرم و خشک است.

تفاوت‌ها؛ رنگ تخم ریحان سیاه‌تر از تخم شربتی است و به سیاه مات می‌زند در صورتی که تخم شربتی سیاه شفاف‌تری است. تخم ریحان از لحاظ اندازه درشت تر از تخم شربتی است. البته این دو از لحاظ خواص طبی و دارویی نیز تفاوت‌هایی دارند و خواص تخم ریحان، متفاوت از خواص تخم شربتی است. در ادامه به فواید تخم ریحان اشاره خواهیم کرد. 

فرق چیا با تخم شربتی 

شباهت‌ها؛ هم دانه ریحان و هم دانه چیا، هر دو از خانواده لعاب‌داران هستند و با اضافه کردن آب به آن‌ها باد کرده و ژله‌ای می‌شوند.

تفاوت‌ها؛ دانه چیا بومی آمریکای مرکزی و مکزیک است در صورتی که دانه ریحان پیشینه چینی و ایرانی دارد. دانه چیا به رنگ‌های سیاه، خاکستری،‌ سفید یا قهوه‌ای دیده می‌شود، در حالی‌که دانه ریحان به رنگ مشکی است.

دانه چیا هیچ طعم و مزه‌ای ندارد، اما دانه ریحان مزه ریحان را داراست. دانه چیا سرشار از امگا ۳ است در صورتی که دانه ریحان چنین نیست. دانه چیا با قرار گرفتن در آب ده برابر وزن خود را اضافه کرده ولی دانه ریحان با اضافه کردن لایه‌ای شفاف اطراف خود افزایش حجم می‌دهد.

دانه چیا خواص فراوانی دارد که در این مطلب از وبسایت سبک زندگی می‌توانید با خواص آن بیشتر آشنا شوید. 

تخم ریحان

خواص تخم ریحان چیست و برای درمان چه بیماری‌هایی استفاده می‌شود

اگر به دنبال سبک زندگی سالم هستید، حتما برای درمان برخی از بیماری‌ها و بهبهود تغذیه به سراغ گیاهان می‌روید. یکی از این گیاهان ریحان است که علاوه بر برگ، تخم ریحان نیز فواید بی‌شماری دارد. فایده تخم ریحان فراوان است که می‌توان موارد متعددی را برای آن بر شمرد. در ادامه به هفت مورد از فواید شگفت‌انگیز تخم ریحان اشاره می‌کنیم

  1. از خواص تخم ریحان می‌توان اشاره کرد که دانه ریحان منبع مناسبی برای تامین مواد معدنی مورد نیاز بدن است. براساس تحقیقات انجام شده روزانه استفاده یک قاشق غذاخوری (۱۳ گرم ) تخم ریحان باعث تامین ۱۵ درصد کلسیم مورد نیاز روزانه و ۱۰ درصد منیزیم و آهن بدن می‌شود.
  2. از دیگر خواص تخم ریحان داشتن فیبر بالاست که به سلامت دستگاه گوارش کمک کرده و باعث احساس سیری در شما می‌شود. به همین دلیل است که توصیه می‌شود در رژیم غذایی از تخم ریحان استفاده شود. در واقع تخم ریحان دارای خاصیت لاغری است و خوردن آن باعث می‌شود حجم بیشتر معده اشغال شده و میل به پرخوری کاهش یابد.
  3. رفع تشنگی و گرمازدگی از خواص تخم ریحان است و اغلب در تابستان همراه با آب یا آبمیوه برای کم کردن حرارت بدن مورد استفاده قرار می‌گیرد. اگر به دنبال یک نوشیدنی خنک و فوق‌العاده برای روزهای گرم تابستان هستید، طرز تهیه شربت تخم ریحان را از دست ندهید. 
  4. از دانه ریحان برای معده درد و درمان اسید معده هم بهره می‌گیرند. به این دلیل که دانه‌های ریحان لعاب‌دار و دارای آب هستند خوردن آن‌ها هنگام سوزش معده باعث تسلی و آرامش درد معده می‌شود.
  5. یکی از مهم‌ترین خواص دانه ریحان تنظیم قند خون است. در افراد دارای دیابت نوع دو، تخم ریحان تبدیل شدن کربوهیدرات به گلوکز را کنترل کرده و متابولیسم بدن را کاهش می‌دهد. شما می‌توانید تخم ریحان را در یک لیوان شیر خیسانده و صبح به عنوان یک صبحانه مغذی میل کنید. اگر افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ بعد از هر وعده غذایی ۱۰ گرم دانه ریحان به همراه آب به مدت یک ماه مصرف کنند، در پایان ماه قند خونشان  ۱۷ درصد نسبت به ابتدای ماه کاهش خواهد داشت.
  6. ثابت شده دانه ریحان خاصیت آنتی‌اسپاسم دارد، یعنی هنگام سرماخوردگی و آنفولانزا که عضلات دچار اسپاسم و گرفتگی می‌شوند با آرام کردن عضلات و خارج کردن آن‌ها از حالت گرفتگی به بهبود بیماری کمک می‌کند.
  7.  یکی دیگر از خواص تخم ریحان بهبود و درمان پوست و مو است. دانه‌های له شده ریحان همراه با شیر نارگیل را می‌توان بر روی محل ملتهب پوست قرار داد تا التهاب را کاهش داده و به التیام سریع‌تر آن کمک کند. از دانه ریحان برای درمان بیماری‌های پوستی مثل اگزما نیز استفاده می‌شود. خوردن دانه ریحان همچنین سبب افزایش تولید کلوژن خون شده که در بازسازی و ترمیم پوست عنصر اصلی است. از دیگر دلایل استفاده از دانه ریحان می‌توان به تاثیرات مثبتی که بر روی موها می‌گذارد، اشاره کرد. دانه ریحان با داشتن کلسیم، منیزیم و آهن به سلامت موها و درخشان‌تر شدن آ‌ن‌ها کمک کرده و مانع شکنندگی آنها می‌شود.

خاصیت تخم ریحان

خواص شناخته شده تخم ریحان در طب سنتی

ابتدا سوال مهم در طب سنتی این است که طبع دانه ریحان چیست؟ طبع دانه ریحان اول گرم و دوم خشک است.
سوال بعدی این است که خواص تخم ریحان و موارد مصرف آن در طب سنتی چیست؟ تخم ریحان در طب سنتی کاربرد متعددی دارد که در ادامه به برخی از این موارد اشاره می‌کنیم. 

  • از مهم‌ترین موارد مصرف دانه ریحان در طب سنتی استفاده از آن برای تسکین دردها و التهابات بدن است. مصرف دانه ریحان به رفع استرس و درمان سردرد و افسردگی کمک می‌کند.
  • در طب سنتی از دانه ریحان به صورت دم شده برای التیام ورم کلیه و ترشحات زنانه استفاده می‌شده که البته اکنون هم کاربرد دارد.
  • جویدن تخم ریحان به سلامت دهان و سقف دهان و جلوگیری از آفت‌زدگی آن کمک شایانی می‌کند و مانع از عفونت‌های دهان و دندان می‌شود.
  • ترکیب دانه‌های ریحان با صمغ عربی برای درمان اسهال کاربرد دارد.
  • برای رفع نفخ شکم و یبوست و مشکلات گوارشی طب سنتی استفاده از ریحان و تخم ریحان را پیشنهاد می‌کنند.
  • در طب سنتی استفاده از تخم ریحان به زنان و دختران سفارش شده چون به دلیل داشتن آهن موجب ساختن هموگلوبین می‌شود. در نتیجه مانع بروز کم‌خونی در آن‌ها است.

فواید دانه ریحان

طبع ریحان در طب سنتی چیست؟

طبع دانه ریحان اول گرم و دوم خشک است. این دانه در طب سنتی و تسکین درد و التهاب نقش مهمی دارد. همچنین در التیام ورم کلیه، بهبود عملکرد دستگاه گوارشی و درمان ترشحات زنانه موثر است.

مضرات ریحان - ضررهای استفاده از تخم ریحان چیست

همان‌طور که در متن بالا خواص تخم ریحان و فواید آن ذکر شد بهتر است به مضرات آن هم اشاره کنیم که توجه به این موارد ضروری است. 

  • مصرف دانه ریحان در هنگام بارداری و شیردهی توصیه نمی‌شود، چون باعث کاهش بسیار زیاد استروژن شده و سبب تحریک قاعدگی می‌شود. از این رو ممکن است عوارض و اثرات جانبی روی جنین و مادر داشته باشد.
  • اگر داروی خاصی مصرف می‌کنید حتما برای مصرف تخم ریحان با پزشک خود مشورت کنید تا از عوارض جانبی که ممکن است در اثر مصرف همزمان داروها با تخم ریحان پیش آید مطمئن شوید.
  • مصرف زیاد تخم ریحان باعث کاهش فشار خون می‌شود. بنابراین، افرادی که فشار خون پایینی دارند از تخم ریحان استفاده نکنند.
  • مصرف تخم ریحان برای نوزادان، کودکان و افراد سالخورده توصیه نمی‌شود، چون باعث انسداد گلو شده و احتمال خفگی را بالا می‌برد. 

فواید و مضرات تخم ریحان

روش مصرف تخم ریحان

تخم ریحان باید به گونه‌ای مصرقف شود که در زمان مصرف، خواص آن از بین نرود. توجه به این نکات می‌تواند به شما کمک کند تا بیشترین استفاده را از خواص تخم ریحان ببرید. 

یکی از متداول ترین و رایج ترین شیوه‌های مصرف تخم ریحان خیساندن تخم ریحان در آب است که در این صورت لعاب‌دار شده و به حالت نرم و پفکی تبدیل می‌شود. توصیه می‌شود تخم ریحان از شب در آب خیسانده شود تا به طور کامل متورم شده و در صبح مصرف شود. دستور استفاده از تخم ریحان در آب هم این گونه است که به ازای هر قاشق غذاخوری تخم ریحان، یک لیوان اب مورد نیاز است.

روش غوطه‌ور کردن دانه‌های ریحان در آب تنها روش مصرف آن نیست و و از تخم ریحان می‌توان در دسرها یا همراه با بستنی استفاده کرد.

تخم ریحان به صورت خشک نیز در انواع سالادها و ماست‌ها استفاده می‌شود. دانه ریحان را می‌توان به جای آب در شیر یا آبمیوه نیز غوطه‌ور کرد. اما یکی از بهترین روش‌ها برای مصرف تخم ریحان به خصوص در فصل تابستان شربت تخم ریحان است. این شربت دارای فواید بی‌شماری است که از آن‌ها می‌توان به رفع بی‌حالی و تشنگی، رفع گرما زدگی، درمان معده درد، درمان سرماخوردگی و آنفولانزا اشاره کرد.

برای خرید تخم ریحان مرغوب باید به چه ویژگی‌هایی دقت کنیم

اکنون که با تفاوت تخم ریحان، تخم شربتی و دانه چیا را می‌دانیم نباید هنگام خرید آن‌ها را باهم اشتباه بگیریم و توجه به ویژگی‌های ظاهری هرکدام می‌تواند ما را راهنمایی کند. برای خرید دانه ریحان مرغوب باید دقت کنیم تا عاری از گرد و غبار باشد. تخم ریحانه مرغوب، تمیز، تازه، رسیده‌ و بدون ناخالصی است و کیفیت بالایی دارد.

پرسش‌های رایج

خاصیت تخم ریحان

طبع ریحان در طب سنتی چیست؟

طبع دانه ریحان اول گرم و دوم خشک است. این دانه در طب سنتی و تسکین درد و التهاب نقش مهمی دارد. همچنین در التیام ورم کلیه، بهبود عملکرد دستگاه گوارشی و درمان ترشحات زنانه موثر است.

آیا تخم شربتی همان تخم ریحان است؟

خیر. تخم شربتی و تخم ریحان با هم تفاوت‌های زیادی دارند. اگرچه هر دو لعابدار بوده و در لاغری موثر هستند، اما تفاوت‌های ظاهری دارند. رنگ تخم ریحان سیاه‌تر از تخم شربتی است و به سیاه مات می‌زند در صورتی که تخم شربتی سیاه شفاف‌تری است. تخم ریحان از لحاظ اندازه درشت تر از تخم شربتی است.

آیا تخم ریحان جایگزین مناسبی به جای دانه چیا می شود؟

تخم ریحان و دانه چیا به رغم شباهت‌های فراوان، تفاوت‌های ظاهری و درمانی دارند. دانه چیا سرشار از امگا ۳ است و بیش از تخم ریحان در پر کردن حجم معده و کاهش وزن موثر است.

سخن پایانی 

همانطور که مطالعه کردید، خواص تخم ریحان بسیار فراوان بوده و از گذشته تاکنون چه در طب سنتی چه در درمان‌های خانگی کاربرد بسیار داشته است. فواید و خواص تخم ریحان حتی در تحقیقات امروزه نیز که توسط دانشمندان صورت گرفته ثابت شده و حتی به مصرف روزانه آن توصیه شده است. توجه به مطالب گفته شده در متن هم می‌تواند به شما برای طرز صحیح استفاده از تخم ریحان کمک کند. بنابراین، استفاده از تخم ریحان در رژیم غذایی روزانه خود را از یاد نبرده و از خواص آن آگاه باشید و بهره ببرید.

نظرات کاربران