راهنمای جامع خواص آویشن برای سلامتی و زیبایی

اشتراک گذاری مطلب

راهنمای جامع خواص آویشن برای سلامتی و زیبایی

آویش گیاه محبوبی است که فواید بسیار زیادی برای سلاکتی دارد. بدون شک، شما نیز می‌دانید که آویشن برای سلامتی و لاغری بسیار پرکاربرد است، اما ممکن است ندانید خواص آویشن به طور دقیق چیست؟ چرا برای سلامتی مهم است و چگونه باید آن را مصرف و نگهداری کرد؟ اگر می‌خواهید با خواص این گیاه محبوب آشنا شوید، این مطلب را تا انتها بخوانید.

آویشن یکی از مهم‌ترین و تاثیرگذارترین گیاهان دارویی جهان به شمار می‌رود. از این گیاه در درمان بسیاری از بیماری‌ها از جمله انواع عفونت و التهاب و همچنین در زمینه زیبایی و سلامت پوست و مو بهره‌های زیادی برده می‌شود. پزشکان و دانشمندان بر این عقیده هستند که این گیاه خواص بسیار فراوان و متنوعی داشته که با انجام تحقیقات گسترده‌تر می‌توان بیشتر از کنون به آنها پی برد. در ادامه این مطلب شما را با خواص آویشن و مصارف درمانی این گیاه جادویی آشنا خواهیم کرد، پس با ما همراه باشید.

فهرست مطالب

آویشن چیست

آویشن چیست

آویشن گیاهی از راسته نعناسانان، تیره نعناعیان و سرده اوریگانوم است و حدود ۳۵۰ گونه دارد. از این گیاه علاوه بر مصارف غذایی در صنایع دارویی، آرایشی و بهداشتی نیز بهره‌های زیادی برده می‌شود. نام علمی این گیاه Thymes می‌باشد و در کشور ایران ۱۴ گونه از آن کاشته و مصرف می‌شود.

رایج‌ترین گونه از آویشن Thymes vulgaris نام دارد. گیاه آویشن بومی کشورهای مدیترانه‌ای و همچنین قسمت‌هایی از قاره آفریقا می‌باشد. خواص درمانی آویشن و همچنین افزایش توان جسمی انسان، از مهمترین جنبه‌های مطالعات چند دهه اخیر دانشمندان و داروسازان، بر روی این گیاه بوده است. در ادامه به صورت کامل به خواص آویشن و فواید آن بر روی اجزای مختلف بدن بحث خواهیم کرد.

گیاه آویشن به صورت درختچه کوتاه و با تراکم شاخه و برگ‌های نازک است. اجزای اصلی تشکیل دهنده آویشن شامل، تیمول، کارسیفول، تانن، رزین، کلسیم، پتاسیم، کبالت، منیزیم، آلومینیوم، آهن، بتا-کاروتن، ویتامین ث، اسیدهای آمینه و اسیدهای آلی است.

طبع آویشن گرم و خشک است و افراد دارای طبیعت گرم و دارای طبع صفراوی باید در مصرف بیش از حد آن احتیاط کنند.

خاصیت آویشن

خاصیت آویشن

همانطور که پیش‌تر نیز گفته شد، آویشن یه گیاه پر خاصیت و با فواید دارویی فراوان است. از آویشن برای طعم دهندگی غذاها، سس‌ها، سوپ‌ها و سالادهای مختلف از قبیل پیتزا، ماکارونی و لازانیا استفاده می‌شود.

خواص پزشکی و دارویی این گیاه بسیار زیاد است. در ادامه به صورت مختصر این خواص را نام خواهیم برد، ولی باید به این نکته اشاره کرد، که گیاهان نیز مانند تمام مواد دارویی شیمیایی باید زیر نظر پزشک و به مقدار معین مصرف شوند.

استفاده بیش از حد و غیر اصولی از داروهای گیاهی منجمله آویشن، می‌تواند عوارض و مشکلاتی با خود به همراه آورد. از خواص گیاه آویشن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • خاصیت ضدعفونی کنندگی آویشن
  • خاصیت آنتی‌اکسیدانی
  • خاصیت ضد قارچی
  • خاصیت ضد باکتریایی
  • بهبود سلامت و گردش خون
  • افزایش سیستم ایمنی بدن
  • کاهش اضطراب و استرس
  • بهبود بینایی
  • خاصیت ضد التهابی
  • درمان مشکلات و بیماری‌های پوست و مو
  • درمان سو‌هاضمه
  • خاصیت ضد مسمومیت و دفع مواد زاید از روده‌ها
  • کنترل فشار خون
  • درمان گرفتگی عضلات و افزایش سلامت استخوان‌ها
  • سلامتی دهان و دندان
  • پیشگیری از کم‌ خونی (آنمی)
  • درمان اختلالات تنفسی

خواص آویشن کوهی

خواص آویشن کوهی

گیاه آویشن معمولا بومی مناطق کوهستانی است. آویشن کوهی دارای ترکیباتی با طعم تلخ و خنک است، که به دستگاه گوارش در بهبود عملکرد هضم غذا کمک بسیار زیادی می‌کند.

از جمله خواص دیگر آویشن کوهی می‌توان به درمان مشکلاتی نظیر، سینوزیت، بوی بد دهان، نفخ معده، تراکم استخوانی، بیماری‌های پوستی، ضعف و بی‌حالی، سرفه، روماتیسم و فشار خون بالا اشاره کرد. آویشن کوهی موجب افزایش حرارت بدن و گرمی طبع شده و به هضم غذا در افراد سردمزاج کمک می‌کند.

خواص عرق آویشن

برای تهیه عرق آویشن می‌توان به هر دو روش سنتی و صنعتی اقدام کرد. ابتدا آویشن را به همراه آب می‌جوشانند (تا جایی که آب بخار شود)، پس از تبخیر عملیات تقطیر را انجام می‌دهند.

عرق آویشن به دست آمده، می‌تواند خواص درمانی بسیاری از جمله، خاصیت قاعده‌آور، ضد دردی، رقیق کنندگی خون، ادرار آوری، درمان سودا، ورم، عفونت‌های روده، سنگ کلیه، عفونت‌های قارچی، مشکلات گوارشی، ناتوانی در بینایی، جلوگیری کننده از شب ادراری کودکان و خونریزی‌های رحمی بانوان و برطرف کردن جوش صورت و بدن داشته باشد.

از عرق آویشن برای درمان عفونت‌های ریوی، سرماخوردگی، گلودردهای چرکین نیز استفاده می‌شود. عرق آویشن خاصیت ضد تشنجی نیز دارد. مصرف بیش از حد این عرق می‌تواند، موجب بروز آلرژی، سرگیجه، اسهال و یا استفراغ شود. استفاده زیاد از عرق این گیاه خطر سقط جنین در افراد باردار را نیز افزایش می‌دهد.

خواص آویشن و فشار خون

خواص آویشن و فشار خون

مقادیر بالای پتاسیم موجود در آویشن کمک بزرگی به تنظیم فشار خون می‌کند. مصرف این گیاه همچنین باعث کاهش کلسترول خون و خروج مواد زاید، نمک‌ها و سموم و از بدن می‌شود.

پتاسیم از اهمیت زیادی در تنظیم عملکرد سلول‌های بدن و مواد موجود در خون برخوردار است. مصرف گیاه آویشن به کاهش فشار خون در افراد دارای سابقه فشار خون بالا کمک بزرگی می‌کند.

خواص آویشن برای ریه

خواص آویشن برای ریه

آویشن یکی از گیاهان مفید در زمینه برطرف ساختن سرفه و بهبود عملکرد ریه‌ها محسوب می‌شود. خواص ضد التهابی و ضد آلرژیک این گیاه به بهبود خلط و بیماری‌های مجاری تنفسی از جمله ریه کمک بزرگی می‌کند.

جوشانده آویشن به همراه عسل یکی از بهترین درمان‌های طبیعی سرفه به حساب می‌آید. آویشن موجب بهتر شدن روند تنفس و درمان احتقان بینی و بیماری برونشیت و آسم می‌شود. در این مطلب از وبسایت سبک زندگی می‌توانید درباره خواص دمنوش آویشن به طور مفصل بخوانید. 

خواص آویشن برای لاغری

خواص آویشن برای لاغری

آویشن به درمان نفخ معده و همچنین بهبود گوارش غذا کمک بزرگی می‌کند. افزایش عمل جذب در دستگاه گوارش از چاقی و انباشت چربی در بدن جلوگیری می‌کند. دیورتیک موجود در آویشن باعث دفع سموم و مواد زائد از بدن شده و موجب کاهش وزن می‌شود.

افراد دارای طبع سرد با مصرف آویشن می‌توانند به روند لاغری خود کمک کنند. تهیه دمنوش آویشن و زیره و مصرف مدت‌دار آن موجب کاهش وزن در افراد چاق می‌شود.

نیم لیتر آب جوش را به همراه دو قاشق مربا خوری زیره سبز و دو قاشق مربا خوری آویشن داخل ظرف دربسته، مانند قوری یا ظرف مخصوص دمنوش ریخته، سپس بعد از ۱۵ دقیقه مخلوط حاصله را از صافی رد کرده و محلول یک دست بدست آمده را میل کنید.

خواص آویشن برای قاعدگی

خواص آویشن برای قاعدگی

آویشن گیاهی قاعده‌آور است که جریان خون را در دوران قاعدگی افزایش داده و میزان خون خارج شده از بدن در این دوران را زیاد می‌کند. این گیاه به دلیل خاصیت مسکنی و ضد اسپاسمی عضلات، می‌تواند به کاهش درد در زمان قاعدگی کمک بزرگی کند. آویشن برای درمان سندرم پیش از قاعدگی و اختلالات این دوران بسیار مفید است.

خواص آویشن برای پوست

خواص آویشن برای پوست

 اثر آویشن برای درمان بیماری‌های پوستی به ویژه اکنه به اثبات رسیده است. استفاده از ماسک آویشن که از ترکیب آویشن و روغن زیتون تهیه می‌شود و یا استفاده از بخور این گیاه، برای ایجاد پوستی صاف و بدون دانه‌های سیاه همراه با افزایش گردش خون بسیار مفید است.

آویشن با خاصیت ضد باکتریایی خود می‌تواند، از عفونت‌های پوستی و ایجاد جوش‌های مختلف جلوگیری کند. این گیاه با کاهش میزان استرس نیز به بهبود وضعیت پوست و مو کمک می‌کند. مصرف آویشن چه به صورت دمنوش (خوراکی) و چه به صورت ماسک صورت و بخور (استعمال خارجی) می‌تواند به شادابی، جوانسازی، بهبود جوش صورت وسلامت پوست کمک کند.

خواص بخور آویشن برای پوست صورت

خواص بخور آویشن برای پوست صورت

بخور آویشن همانطور که گفته شد در پاکسازی، جوانسازی پوست و برطرف ساختن مشکلات پوستی بسیار مفید است. در تهیه بخور آویشن بهتر است برای هر قاشق غذاخوری آویشن یک لیوان آب جوش اضافه کرده، سپس با گذاشتن حوله روی سر، صورت خود را به ظرف بخور و یا کتری نزدیک کنید. در صورت حساس بودن پوست فاصله را با محل تبخیر بیشتر کنید.

می‌توان پس از اتمام بخور با پنبه محلول را به صورت مالید، این کار مانند محلول ضدعفونی کننده پوست عمل کرده و به بهبود مشکلات پوستی کمک می‌کند. بعد از چند دقیقه پوست خود را با آب خنک بشویید.

خواص آویشن برای کبد

خواص آویشن برای کبد

آویشن باعث زیادتر شدن ترشح صفرا شده و با کلرتیک کردن، باعث افزایش کار و فعالیت کبد می‌شود. این گیاه درد کیسه صفرا و مشکلات کبدی را کاهش می‌دهد. از آنجایی که آویشن باعث خروج مواد زائد و سمی از بدن می‌شود به کبد (مهمترین اندام تصفیه و سم‌زدای بدن) کمک بزرگی می‌کند. از آویشن برای شکسته شدن سنگ کیسه صفرا و سنگ کلیه نیز استفاده می‌شود.

خواص آویشن برای معده​​​​​​​

خواص آویشن برای معده

آویشن یک ماده ضدعفونی کننده و ضد باکتریایی قوی برای دستگاه گوارش از جمله معده به حساب می‌آید. آویشن موجب کاهش گاز و نفخ در داخل دستگاه گوارش می‌شود. خاصیت ضداسپاسمی آن از التهابات معده جلوگیری می‌کند. به خاطر اثر مسکنی این گیاه از آن در درمان دردهای دیواره معده هم استفاده می‌شود. آویشن به بهبود روند هضم غذا و همچنین کاهش سوءهاضمه کمک می‌کند.

خواص آویشن برای سرماخوردگی

خواص آویشن برای سرماخوردگی

آویشن با خواص ضد التهابی، خلط آور بودن، ضد باکتریایی و عفونت‌کشی خود در درمان بسیاری از انواع سرماخوردگی موثر است. این گیاه تا حد زیادی باعث کاهش عفونت و چرک در گلو و مجاری تنفسی شده و با خاصیت ضد سرفه بودن خود به درمان سرماخوردگی کمک می‌کند.

جوشانده گل‌ختمی و آویشن باعث بهبود عفونت دستگاه تنفسی در این دوران می‌شود. (یک قاشق غذاخوری گل ختمی و یک قاشق غذاخوری آویشن را با دو لیوان آب بجوشانید تا به حجم یک لیوان برسد). آویشن در درمان بیماری‌هایی نظیر، برونشیت، آسم، سیاه سرفه و دیگر التهابات دستگاه تنفسی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.

احتیاط در مصرف آویشن

احتیاط در مصرف آویشن

افراد باردار باید تا حد امکان از مصرف آویشن پرهیز کنند، زیرا موجب افزایش خطر سقط جنین می‌شود. افرادی با مشکلات تیروئیدی و یا دارای طبع گرم و خشک نیز باید از مصرف بیش از حد آن خودداری کنند. کسانی که به آویشن و محصولات آن حساسیت دارند نیز باید در استفاده از آن احتیاط لازم را داشته باشند.

سخن پایانی 

خواص آویشن باعث شده تا این گیاه جایگاه مهمی در درمان‌های طب سنتی داشته باشد. همچنین در تهیه انواع غذا، از آویشن استفاده می شود. آویشن گیاهی با خواص دارویی بسیار زیاد است. این گیاه با خاصیت ضدعفونی و ضدباکتریایی خود در بسیاری از درمان‌ها به کار گرفته می‌شود. از آویشن در زمینه غذایی، دارویی و بهداشتی بهره‌های زیادی برده شده است. به طور کلی مانند بقیه مواد دارویی گیاهی نباید بیش از حد مجاز (برای هر فرد متفاوت است) از آن استفاده کرد. آویشن در کاهش فشار خون، بهبود قدرت بینایی و درمان سرماخوردگی نقش مهمی ایفا می‌کند.

۵

۱ نفر امتیاز داده‌اند

% 0

۵

% 0

۴

% 0

۳

% 0

۲

% 0

۱

امتیاز دهید

image

لطفا دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید


نظرات کاربران


image

هنوز هیچ دیدگاهی ثبت نشده

حق همه‌ی ماست که زندگی سالم و شادتری را تجربه کنیم. تمام تلاش تیم‌های مختلف سبک زندگی همین است که حال شما بهتر شود.

دسترسی سریع
درباره ما
تماس با ما

کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به شرکت داده کاو(سهامی خاص) می‌باشد.