شب ادراری، پدیدهای متداول در کودکان است و عموما خودبه خود رفع میشود، اما برای خانوادههایی که به دنبال رفع سریعتر این مشکل هستند راهحلهایی وجود دارد. در این مطلب از وبسایت سبک زندگی، به علت شب ادراری کودکان، راههای درمان آن و مطالب مفید دیگر پرداخته شده تا به خانوادهها در مقابله با این مشکل یاری برساند. در نظر داشته باشید که مطالب زیر راهکارها، علتها و درمانهایی کلی و عمومی هستند؛ برای تشخیص دقیق علت و درمان شب ادراری کودکتان، بهتر است که به پزشک متخصص مراجعه کنید.
شب ادراری در کودکانی که به تازگی از پوشک گرفته شدهاند بسیار شایع است و حدود ۲۰ درصد از کودکان ۵ ساله مشکل شب ادراری دارند. این درصد در کودکان ۷ ساله به ۱۰ درصد کاهش پیدا میکند و در اواخر نوجوانی، این آمار به ۱ تا ۳ درصد کودکان میرسد. شب ادراری کودکان در پسربچهها حدود ۲ تا ۳ برابر شایعتر از دختربچههاست.
دو نوع شب ادراری کودکان وجود دارد؛ شب ادراری اولیه و شب ادراری ثانویه.
در شب ادراری اولیه کودک هنگام خواب به هیچ وجه توانایی کنترل مثانه خود را ندارد و همواره جای خواب خود را خیس میکند. در شب ادراری ثانویه، کودک برای مدت حداقل ۶ ماه کنترل مثانه خود هنگام خواب را دوباره به دست میگیرد، اما بار دیگر آن کنترل را از دست داده و جای خواب خود را مجددا خیس میکند. شب ادراری اولیه برای کودکان بسیار شایعتر است.
در صورت وقوع شب ادراری ثانویه در کودکان بزرگتر و نوجوانان، توصیه میشود به پزشک مراجعه کنید؛ چراکه شب ادراری در این سنین میتواند نشانه بیماریهایی از جمله عفونت ادرار، مشکلات عصبی (مربوط به مغز)، اضطراب و غیره باشد.
هنوز کامل مشخص نشده است که به چه علت، شب ادراری در کودکان اتفاق میافتد؛ اما گفته میشود که به طور کل، میتوان این اتفاق را به عملکرد ناصحیح شبانه حداقل یکی از این سه عضو در بدن کودک ربط داد:
در نوزادان و کودکان زیر ۳ سال، ارتباطات میان مغز و مثانه کامل و به درستی شکل نگرفته است. به همین دلیل، مثانه هر زمان که احساس پر بودن کند، خود را تخلیه میکند. با بزرگتر شدن کودکان، ارتباطات میان مغز و مثانه پیشرفت کرده و به کودک این توانایی را میدهد که زمان تخلیه مثانه را آگاهانه و ارادی کنترل کند. این کنترل عموما ابتدا هنگام روز ممکن است و برای به دست آوردن این کنترل در شب هنگام زمان بیشتری لازم است.
به غیر از علل اشاره شده، عوامل دیگری نیز هستند که میتوانند دلیل بروز شب ادراری در کودکان باشند:
شب ادراری اولیه در کودکان عموما نهایتا تا سنین نوجوانی خود به خود رفع و درمان میشود. شب ادراری ثانویه یا درمان شده و یا در شرایطی خود به خود رفع میشود. اگر شب ادراری تا اواخر دوران نوجوانی رفع نشده باشد، مراجعه به پزشک ضروری است.
برای درمان شب ادراری کودکان (مخصوصا از نوع ثانویه) اول سنجیده میشود که شب ادراری به علت استرس و اضطراب است یا علت متفاوتی دارد. در صورتی که دلیل شب ادراری کودکان استرس باشد، برای درمان آن باید به روانپزشک مراجعه شود. برای دیگر علل شب ادراری، درمانهای متفاوتی وجود دارد. به طور کل، در شرایطی که خود کودک نیز نقشی فعال در برنامه درمانی خود دارد، فرایند درمان بهتر و سریعتر پیش میرود.
آلارمهای شب ادراری: تحقیقات ثابت کرده است کودکانی که از آلارمهای شب ادراری استفاده میکنند، تنها پس از چند هفته پیشرفت چشمگیری کرده و درمان میشوند. این آلارمها زمانی که لباس زیر کودک خیس میشود صدا میکنند. در گذر زمان، مغز شنیدن صدای آلارم را به نیاز به بلند شدن و ادرار کردن پیوند میدهد. این درمان نیازمند حضور فعال یک بزرگسال است که پس از بلند شدن صدای آلارم، مطمئن شود که کودک بلند شده و به دستشویی میرود.
قرصهای شیمیایی: تنها دو نوع قرص وجود دارد که برای درمان شب ادراری در کودکان تجویز میشود: ایمیپرامین و دسموپرسین. تا زمانی که شب ادراری کودک کامل درمان نشده باشد، توقف مصرف این قرصها باعث بازگشتن شب ادراری میشود.
در صورت بروز شب ادراری در کودک دلبندتان، بیمعطلی به پزشک مراجعه و نسبت به تشخیص علت و سپس درمان آن اقدام کنید. پزشک در چنین شرایطی ابتدا از کودک سوالاتی در باره دیگر اختلالات ادراری میپرسد، از جمله: «آیا در طول روز زیاد ادرار میکند؟ آیا هنگام ادرار سوزش و درد احساس میکند؟ » پزشک درباره عادات خواب کودک، سابقه سلامت خانواده و همچنین سابقه شب ادراری در والدین نیز سوالاتی میپرسد. در نهایت، ممکن است درباره وقایعی استرسزا در زندگی کودک که ممکن است منجر به شب ادراری شده باشد نیز سوال کند. سپس، از کودک یک آزمایش ادرار گرفته میشود تا در صورت وجود بیماری یا عفونت، تشخیص داده شده و درمان شود. در اکثر مواقع، اما مشکلی در ادرار کودک یافت نمیشود. در چنین شرایطی، پزشک علت اصلی شب ادراری را تشخیص داده و برای درمان آن اقدام میکند.
شب ادراری میتواند تاثیراتی منفی بر سلامت عاطفی و روانی کودکان و اعضای خانوادهشان بگذارد. کودکان مبتلا به شب ادراری ممکن است احساس شرمندگی و اضطراب کنند و از اعتماد به نفس و عزت نفسشان کاسته شود. این موضوع بر روابط اجتماعی، کیفیت زندگی و عملکرد تحصیلی آنها تاثیرگذار خواهد بود.
شدیدا حائز اهمیت است که به یاد داشته باشید شب ادراری کودکان نه تقصیر آنهاست و نه به هیچ وجه تحت کنترلشان. دوستان، آشنایان و اعضای خانواده تحت هیچ شرایطی اجازه مسخره یا تنبیه کردن کودکان مبتلا به شب ادراری را ندارند. به جای آن، توصیه میشود تا با مشورت کردن با پزشک متخصص و تشخیص علت شب ادراری کودک، نسبت به درمان آن اقدام شود تا هم خود کودک و هم دیگر اعضای خانواده احساس بهتری داشته باشند.
شب ادراری کودکان امری رایج و طبیعی است که به هیچ عنوان نه نشانه تنبلی، بلکه یک عمل غیرارادی و خارج از کنترل کودک محسوب میشود. در صورت بروز شب ادراری در کودکان، به جای تنبیه و شماتت کردن آنها برای اتفاقی که هیچ کنترلی بروی وقوع آن ندارند، با محبت و مهربانی از آنها حمایت کرده و با مراجعه به موقع به پزشک و تشخیص علت آن، نسبت به درمان شب ادراری کودک خود اقدام کنید.
0 نفر امتیاز دادهاند
۵
۴
۳
۲
۱
لطفا دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
حق همهی ماست که زندگی سالم و شادتری را تجربه کنیم. تمام تلاش تیمهای مختلف سبک زندگی همین است که حال شما بهتر شود.
کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به شرکت داده کاو(سهامی خاص) میباشد.