بسیاری از کارمندها و افراد شاغل و حتی دانشآموزان نهار خود را به محل کار و یا مدرسه میبرند. پس به نظر میرسد برای بسیاری از افراد جامعه، داشتن ظرف غذا امری رایج و روزمره است. شاید داشتن ایدههای الهام بخش برای غذای کودک سخت باشد و خریدن غذاهای آماده و بستهبندی شده نیز با وجود داشتن مقادیر زیاد چربی، چربیهای اشباع، نمک و شکر بسیار وسوسه کننده محسوب شود. اما سعی کنید غذاهای متنوع، تازه، خوشمزه، غنی از پروتئین، فیبر، میوه و سبزیجات انتخاب کنید. همچنین غذاهایی که میزان چربی، شکر و نمک آنها کم باشند.
ناهار و غذای کودکان در مدرسه یک مسئله مهم است. یک وعده سالم برای کودکان باید بتواند حداقل یک سوم از نیازمندیهای غذایی او را در طول روز تامین کند. در غیر این صورت، کودک برای فعالیتهای بعد از ظهر خود دچار کمبود انرژی میشود. برای افزایش عملکرد کودک در مدرسه، مواد مغذی و مقوی بیشتری را در ظرف غذای آنها بگنجانید. این امر مخصوصا در مورد کودک بدغذا انتخاب را مشکلتر میسازد.
آنچه در این مطلب خواهید خواند:
کودک بدغذای خود را در برنامهریزی برای وعده ناهار و آمادهکردن ظرف غذای او سهیم کنید. غالبا، بچهها به غذاهایی که در انتخاب و پختن آنها نقش داشته باشند، علاقه بیشتری نشان میدهند. این کار را به یک فعالیت سرگرمکننده و جالب تبدیل کنید تا با شما همکاری کنند.
کودکان طیف بسیار محدودی از غذاها را میپسندند. بنابراین، اگر فرزند شما هر روز فقط یک یا دو غذای خاص را انتخاب میکند اصلا غیر عادی نیست. به تدریج گزینههای بیشتری را به او پیشنهاد کنید و در انجام اینکار صبور و شکیبا باشید.
کربوهیدراتهای سبوسدار را در بین گزینههای پیشنهادی وعده سالم برای کودکان خود قرار دهید. اگر نان سبوسدار دوست ندارند میتوانید پاستا، برنج کینوا (خاویار گیاهی)، بلغور، سیبزمینی پخته با پوست، سیبزمینی شیرین یا نان پیتا را جایگزین آن کنید. حبوباتی مانند لوبیا و عدس هم موادی مناسب هستند که میتوان آنها را به صورت مزهدار و مخلوط شده (مانند حُمص) آماده و به این وسیله اشتهای کودک بدغذا را تحریک کرد.
با کودک خود در مورد غذاهایی که دوست دارد امتحان کند، یا غذاهای دوستانش صحبت کنید. برای مشارکت بیشتر فرزندتان میتوانید از دوستان او برای آمادهکردن غذا دعوت کنید.
این رفتاری کاملا طبیعی است که کودکان از چیزی خوششان بیاید و بعد از مدتی دیگر آن را دوست نداشته باشند. در واقع این بخشی از بزرگ شدن آنهاست. اگر کودک غذای خاصی را نمیخورد بهتر است که صبور باشید. فرزند خود را با آن غذا مواجه کنید (حداکثر بیست تا سی بار) و اگر همچنان از خوردن آن امتناع کرد با او جر و بحث نکنید، غذا را بردارید و دوباره در روزی دیگر تلاش کنید.
با سایر پدر و مادرها صحبت کنید و از مواد غذایی سالم و مورد علاقه فرزندشان به عنوان یک راهنما برای خود استفاده کرده تا بتوانید یک وعده سالم برای کودک بدغذای خود تهیه کنید.
از غذا به عنوان پاداش و جایزه استفاده نکنید چون سبب تقویت این عقیده در ذهن کودک میشود که غذاهای چرب و شیرین گزینههای بهتری نسبت به مواد غذایی سالم مانند میوهها و محصولات لبنی هستند.
سادهترین راه برای فهمیدن اینکه کودک بدغذایی دارید یا این که کودکتان به اندازه کافی غذا میخورد، مقایسه مواد مغذی موجود در دستورالعملهای غذایی و اطلاعات برچسبهای غذایی RI است. خواهید دید که از برچسب RI به جای مصرف روزانه توصیه شده (Guideline Daily Amounts: GDA) استفاده میشود. برای درک بیشتر شما از اطلاعات موجود در برچسبها، بسیاری از تولیدکنندههای مواد غذایی از این عددها استفاده کرده و به شما کمک میکنند که میزان غذای دریافتی روزانه فرزندتان را محاسبه کنید.
RI، راهنمایی برای میزان انرژی (کیلوکالری)، چربی، چربی اشباع، کربوهیدرات، پروتئین، شکر و نمک دریافتی توسط کودک یا یک فرد بالغ است. اما باید به خاطر داشته باشید که اندازه بدن و سطح فعالیت افراد با یکدیگر متفاوت است و این اطلاعات تنها به عنوان یک معیار برای ارزیابیهای ما عمل میکنند. به این نکته نیز توجه کنید که ارقام مربوط به چربی، چربی اشباع، شکر و نمک از حد مجاز بیشتر نباشد.
نوشیدنیها
آب و شیر ایدهآلترین نوشیدنیها هستند (۱۰۰ تا ۱۷۵ میلیلیتر)
لبنیات باید هر روز در وعده ناهار گنجانده شود.
کلسیم برای استخوانسازی ضروری است. شیر، پنیر تازه، ماست، سبزیجات دارای برگ سبز و کنسرو ماهیهایی مانند سالمون و ساردین (با استخوان)، منابع مناسبی برای این عنصر هستند.
علاوه بر لبنیات، مواد پروتئینی نیز باید هر روز در وعده ناهار گنجانده شوند. پروتئین برای کمک به رشد کودک مهم است. همچنین سبب میشود که کودکان برای مدت بیشتری احساس سیری داشته باشند. مرغ و سایر گوشتهای بدون چربی، ماهیهای روغنی (مانند سالمون)، تخم مرغ و برای گیاهخواران نیز دانهها و حبوباتی مانند لوبیای قرمز، عدس و نخود از مواد غذایی حاوی پروتئین به شمار میروند. از این مواد به اندازه کف دست کودک به او بدهید.
یک وعده سالم برای کودک باید شامل یک واحد میوه و یک واحد سبزیجات یا سالاد باشد. در این جا، واحد به عنوان مقداری از یک ماده است که کودک میتواند در کف دست خود جای دهد (معمولا یک سیب یا موز کوچک، چهار تا شش برش هویج یا سه تا چهار گوجهفرنگی گیلاسی). این مواد را میتوانید به صورت فریزشده، خشکشده، کنسروی یا آبمیوه به فرزند خود بدهید. اما به خاطر داشته باشید که برای کاهش پوسیدگی دندانها، بهتر است که آبمیوه و میوههای خشک به عنوان بخشی از وعده غذای کودک و نه میانوعده او مصرف شوند. نوشیدن آبمیوه و اسموتی را به میزان ۱۵۰ میلیلیتر در روز محدود کنید. به یاد داشته باشید که آبمیوههای کارخانهای جایگزین پنج واحد میوه و سبزیجات مورد نیاز کودک شما نمیشوند، پس از دادن آنها به بچهها خودداری کنید.
مانند نان، نودل، پاستا، برنج یا انواع سیبزمینی. این مواد برای تامین انرژی مهم هستند و باید یک سوم از ظرف غذای کودک را تشکیل دهند (از نانهای سبوس دار استفاده کنید یا برای تهیه ساندویچ، نانهای سفید غنی از فیبر را امتحان کنید).
برچسبهای روی مواد غذایی آماده و بستهبندی شده را در هنگام خرید بخوانید چون به شما کمک میکنند که انتخابهای مناسبی داشته باشید.
انتخاب یک نوشیدنی مناسب، به خصوص در زمانی که بیشتر نوشیدنیها دارای میزان بالایی از شکر هستند، دشوار است.
در صورت امکان با یکدیگر غذا بخورید و بدون اینکه تلفن یا تلویزیون حواستان را پرت کند، در مورد روزتان (به عنوان یک خانواده) با همدیگر صحبت کنید. کودک را در فرایند آشپزی مشارکت داده و اجازه دهید که در انتخاب دستورالعمل غذایی، آمادهکردن و پختن آن به شما کمک کند. فعال باشید. برای افزایش اشتهای در کودک بدغذا با او بازی کنید و خوش بگذرانید و حواستان باشد که حداقل یک بار در روز او را بیرون ببرید.
به یاد داشته باشید که کودکان کمتر از افراد بالغ غذا میخورند، پس برای آنها کمتر غذا بکشید و اجازه دهید که اگر مقدار بیشتری میخواهند خودشان درخواست کنند. به تمامکردن بشقابشان اصرار نکنید و سعی کنید الگو و عادت غذایی او تا حد امکان منظم باشد تا اشتهای کودک تنظیم شود.
یک سالاد میوه رنگارنگ میتواند برای همه کودکان بخصوص یک کودک بدغذا هیجانانگیز باشد. برای درست کردن این میانوعده سالم میتوانید سیب، انبه سفت، هلو و آلوی خرد شده را به همراه مقداری بلوبری در یک کاسه بریزید و با اندکی آبلیمو هم بزنید. انواع توت، تکههای موز یا انگور را فریز کنید و در ظرف غذای کودکتان بگذارید. یخ این میوهها تا زمان نهار آب میشود، اما ظرف غذا را خنک نگه میدارند. همچنین میتوانید از اسموتی برای دسر استفاده کنید. میانوعدهها نباید حتما شیرین باشند. میتوانید به جای کیک و بیسکویت، از بروکلی، هویج خام، فلفل دلمهای قرمز و خیار در کنار حمص یا پوره لوبیا استفاده کنید.
این نکته در مورد کودک بدغذا از اهمیت بیشتری برخوردار است زیرا کودکان در اولین مرحله ظاهر غذا را قضاوت میکنند. غذای کودک را به شکل صورتک در بیاورید و سعی کنید رنگ، طعم و مزههای متنوعی در آن استفاده کنید. ظرف غذا را جالب و رنگی انتخاب کنید، به گونهای که در زنگ تفریح کودک مشتاق بازکردن آن باشد.
0 نفر امتیاز دادهاند
۵
۴
۳
۲
۱
لطفا دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
حق همهی ماست که زندگی سالم و شادتری را تجربه کنیم. تمام تلاش تیمهای مختلف سبک زندگی همین است که حال شما بهتر شود.
کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به شرکت داده کاو(سهامی خاص) میباشد.