search

خواص درمانی دارچین - آشنایی با فواید عالی دارچین برای سلامتی

clock icon زمان خواندن ۱۰ دقیقه ارمغان میرزایی چهارشنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۰ ۲۱:۴۹

خواص درمانی دارچین - آشنایی با فواید عالی دارچین برای سلامتی
۵/ ۵.۰۰
امتیاز دهید

دارچین خواص متعددی دارد و تاریخچه مصرف آن به سال‌ها قبل از میلاد مسیح بازمی‌گردد. مردم عهد باستان از خواص درمانی دارچین آگاه بودند و از آن استفاده‌های پزشکی می‌کردند. پایین آوردن تب و رفع مشکلات معده از جمله خواص دارویی و درمانی دارچین بوده است. امروزه نیز تحقیقات انجام شده در این زمینه نشان دهنده تاثیرات مثبت دارچین بر سلامتی انسان است. خواص درمانی و دارویی دارچین توسط محققان در حال آزمایش و اثبات است، اما می‌توان گفت مصرف دارچین فواید بسیاری برای سلامتی انسان به همراه دارد. در این متن قصد داریم به تفصیل به خواص دارویی ودرمانی دارچین بپردازیم و به طور کلی از مزایا، روش استفاده از دارچین و مضراتش صحبت کنیم. پس در ادامه خود را به یک چای دارچین دعوت کنید. روی صندلی تکیه دهید و در آرامش خاطر این متن را تا انتها مطالعه کنید.

فهرست مطالب 

دارچین چیست و از کجا بدست می‌‌­آید

دارچین چیست و از کجا بدست می‌‌­آید

شاید برای شما جالب باشد که بدانید چوب دارچین و نهایتا پودر آن چگونه و از چه درختی به دست می‌­آید. درخت دارچین، درخت بومی سرینلانکا است. این درخت در مناطق گرمسیری مثل کشورهای چین و هند می­‌‌روید.

درخت دارچین، همیشه سبز است و چوب­های دارچین از تنه و پوست این درخت تهیه می­‌شوند. این درخت به ارتفاع ۵ تا ۷ متر است و از تمام قسمت‌­های آن بوعی مطبوع و گرم ساطع می­‌شود. چوب‌­های دارچین پس از جدا شدن از تنه­ درخت در آفتاب خشک می­‌شوند و آفتاب باعث می­‌شود این چوب­ها رول شوند.

خواص درمانی و دارویی دارچین

خواص درمانی و دارویی دارچین

فواید دارچین بی‌شمار است و از گذشته تا به امروز در درمان و بهبود بعضی از بیماری­‌‌ها و اختلالات موثر بوده و تحقیقاتی که بر روی آن انجام شده نیز این موضوع را ثابت می‌کند.

دارچین که در اصل از پوست درخت تهیه می­‌شود، در گذشته ادویه گران و نایاب بوده است که قدمت استفاده از آن به عنوان گیاه دارویی به مصر باستان باز می­‌گردد. این ادویه ارزشمند، اکنون با قیمتی مناسب در دسترس تمام مردم است.

دارچین به دو صورت وجود دارد:

  • دارچین سیلان: گفته می­‌شود این نوع دارچین بهترین و مرغوبترین نوع دارچین است و به عنوان دارچین حقیقی شناخته می­‌شود.
  • دارچین کاسیا: این نوع از دارچین، در اختیار عموم مردم قرار دارد و مردم به عنوان دارچین آن را می­‌شناسند.

بو و طعم شاخص دارچین به دلیل وجود ماده­‌ای روغنی به نام سینامالدئید در آن است. دانشمندان معتقدند خواص درمانی و دارویی دارچین به دلیل وجود این ماده است. این ترکیب بر سلامتی و متابولیسم انسان تاثیر می­‌گذارد و باعث بهبود آن می­‌شود. در ادامه با بعضی از خواص درمانی دارچین آشنا خواهیم شد.

  • دارچین سرشار از آنتی اکسیدان است

خواص آنتی اکسیدانی دارچین بر کسی پوشیده نیست. آنتی اکسیدان با اکسیدان­‌های به وجود آمده بر اثر رادیکال­های آزاد مقابله می­‌کند و آن­ها را از بین می­‌برد. دارچین سرشار از این مواد نجات بخش است و از مهمترین آنتی اکسیدان­های دارچین میتوان به پلی فنول­ها اشاره کرد.

دارچین مواد مغذی مثل سیر و آویشن را در این رقابت شکست می‌­دهد. این خاصیت استثنایی دارچین به قدری مهم و موثر است که می‌­توان از دارچین به عنوان منبع مهم تامین آنتی اکسیدان نام برد. در این مطلب از وبسایت سبک زندگی می‌توانید درباره فواید آنتی اکسیدان بیشتر بخوانید. 

خواص ضد التهابی دارچین

  • خواص ضد التهابی دارچین

التهابات در بدن یکی از مهم‌­ترین راهکارهای دفاعی آن در برابر عفونت­‌‌ها و باکتری­‌ها است. التهابات در بدن با عفونت­‌ها مبارزه کرده و بافت­‌های آسیب دیده را ترمیم می­‌کند. زمانی این التهابات خطرناک و آزار دهنده می­‌شوند که به صورت مزمن باشند و بافت­‌های خودی بدن را هدف قرار دهند و تخریب کنند.

دارچین به دلیل داشتن خواص درمانی مثل رفع التهابات می‌­تواند در این شرایط مورد استفاده قرار گیرد. آنتی اکسیدان دارچین ضد التهاب است و سبب کاهش التهابات بدن می­‌شود.

  • دارچین خطر ابتلا به بیماری­‌های قلبی را کاهش می‌­دهد

بیماری­‌های قلبی از علت­‌های اصلی مرگ و میر در سراسر جهان هستند و تا جای امکان باید از بروز مشکلات قلبی پیشگیری کرد.

در تحقیقات انجام شده در این زمینه، دارچین ثابت کرده است که کلسترول بد (LDL) و تری گلیسرید خون را کاهش می‌­دهد و کلسترول خوب (HDL) خون را متعادل نگه می‌­دارد یا افزایش می‌­دهد. همچنین یکی دیگر از خواص درمانی دارچین، کاهش فشار خون است. با این خواص دارویی دارچین می­‌توان از بروز بیماری‌های قلبی پیشگیری کرد.

  • دارچین حساسیت به هورمون انسولین را افزایش می‌­دهد

انسولین هورمونی است که در متعادل کردن متابولیسم و نحوه­ مصرف انرژی نقش دارد. همچنین این هورمون قند خون را به سلول­‌های بدن می­‌رساند و برای مصرف و ذخیره سازی گلوکز مورد نیاز است. بعضی از افراد به هورمون انسولین مقاوم هستند. این افراد در نهایت ممکن است به دیابت نوع دو مبتلا شوند.

خبر خوب این است که یکی از خواص درمانی دارچین، خاصیت آن برای دیابت است. دارچین در کاهش مقاومت افراد به انسولین موفق عمل کرده و می‌­تواند در درمان دیابت نوع ۲ موثر باشد.

دارچین و قند خون

  • دارچین قند خون را کاهش می‌­دهد

خواص دارچین برای دیابت و کاهش فشار خون توسط دانشمندان اثبات شده است. دارچین برای کاهش قند خون از چندین مکانیزم کاربردی استفاده می­‌کند. یکی از این مکانیزم­‌ها، کاهش مقاومت بدن نسبت به انسولین است.

 دارچین آنزیم­‌هایی تولید می­‌کند که می‌­توانند در هضم بهتر غذا و ذخیره سازی گلوکز به سلول­های بدن موثر باشند. در نتیجه پس از خوردن غذا اگر دارچین استفاده شود، قند خون کاهش می­‌یابد. این آنزیم­‌ها سرعت تجزیه کربوهیدرات غذاها را کاهش می‌­دهند و به این علت قند خون بعد از میل کردن غذا بالا نمی‌­رود.

مکانیزم دیگر این است که دارچین همانند انسولین در بدن عمل کرده و حتی از انسولین نیز آرام­تر کار می‌­کند. در نتیجه قند خون به سرعت افزایش پیدا نکرده و گلوکز به خوبی جذب سلول­‌های بدن می‌­شود.

این نوع عملکرد دارچین خواص درمانی ضد دیابت دارد و در بهبود این بیماری موثر است.

  • خواص دارچین برای کاهش فشار خون

تحقیقات محدود انجام شده روی این موضوع، تاثیرات مثبت دارچین در کاهش کوتاه مدت فشار خون را نشان می‌­دهند. این تحقیقات امیدوار کننده هستند، اما تا زمانی که تحقیقات گسترده‌­ای انجام نگیرد، نمی‌­توان دارچین را به عنوان داروی کاهش دهنده فشار خون معرفی کرد.

 پس اگر مبتلا به بیماری فشار خون هستید، علاوه بر مصرف داروهای تجویز شده توسط پزشک، می‌­توانید از دارچین هم استفاده کنید تا باعث کاهش فشار خون شود.

دارچین و سرطان

  • دارچین با سرطان مبارزه می­‌کند

یکی از خواص درمانی دارچین مقابله با سرطان است. دارچین با داشتن آنتی اکسیدان‌­های فراوان و ترکیبی به نام سینامالدئید می‌­تواند از سلول­‌های بدن در برابر سرطان محافظت کند. سینامالدئید موجود در دارچین دارای خواص ضد تومور و ضد سرطانی است و مانع از تشکیل سلول‌­های سرطانی می‌­شود. این ماده حتی برای سلول­‌های سرطانی همانند سم عمل کرده و آن­ها را نابود می­‌سازد.

سرطان که به عنوان یکی از بیماری‌­های کشنده و رایج در دنیا شناخته می­‌شود، در اثر تکثیر غیرمعمولی سلول‌­ها به وجود می­‌آید. هنوز علت این تکثیر سلولی مشخص نیست، اما طی تحقیقات انجام شده در آزمایشگاه و روی حیوانات، عصاره دارچین روی سرطان تاثیرات مثبتی گذاشته است.

آزمایش روی موش‌­هایی که به سرطان مبتلا بودند و از دارچین مصرف کرده‌­اند، اکسیدان استرس کم­تری یافت شد. یکی از عوامل مهم بروز سرطان همین اکسیدان استرس‌­ها هستند. البته این تحقیقات هنوز در سطح آزمایشگاهی و حیوانی است و تا اطمینان از نتایج آن راه درازی در پیش است.

خواص دارچین

  • خواص دارچین در درمان ویروس HIV

ویروس HIV باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن می­‌شود و مقاومت آن را در برابر بیماری‌­ها و عفونت­‌ها کاهش می‌­دهد. این ویروس اگر درمان نشود، می‌­تواند منجر به بیماری ایدز شود.

عصاره­ دارچین یکی از درمان­‌های گیاهی موثر برای این ویروس محسوب می­‌شود. دانشمندان انواع دارچین را روی ویروس‌­های متفاوت HIV امتحان کردند و متوجه شدند دارچین با ویروس نوع HIV1 مقابله می­‌کند. این نوع ویروس HIV از رایج‌­ترین نوع آن است.

همچنین طی این تحقیقات مشخص شد دارچین بین ۶۹ گیاه دارویی امتحان شده از همه موثرتر است. در آینده ما شاهد ساختن داروهایی برای درمان ویروس HIV خواهیم بود که از دارچین بهره برده‌­اند.

  • خواص دارچین در درمان بیماری­‌های عفونی و قارچی

همانطور که در ابتدای این مبحث اشاره کردیم، سینامالدئید سبب به وجود آمدن خواص شگفت‌­انگیز دارچین است. این ماده درمانی می­‌تواند با عفونت­‌ها و بیماری­‌های قارچی مبارزه کند و پیروز شود.

روغن دارچین می‌­تواند به طورموثر عفونت­‌های ناشی از قارچ‌­های دستگاه تنفس را درمان کند. همچنین دارچین از رشد برخی از باکتری­‌ها مثل لیستریا و سالمونلا در بدن جلوگیری می­‌کند.

اثرات ضد میکروبی دارچین به پیشگیری از پوسیدگی دندان کمک می‌­کنند. از دیگر خواص درمانی دارچین می‌­توان به بهبود بوی بد دهان اشاره کرد.

دارچین و بیماری آلزایمر

  • دارچین با بیماری آلزایمر مقابله می­‌‌کند

بعضی از تحقیقات انجام شده روی حیوانات نشان دهنده تاثیرات مثبت دارچین در پیشگیری از بروز آلزایمر هستند. طبق این تحقیقات عصاره دارچین ممکن است از پیشرفت برخی از علائم آن جلوگیری کند. موش­‌هایی که عصاره دارچین دریافت کردند، کاهش علائم آلزایمر مثل پلاک‌­های آمیلوئید و بهبود توانایی­‌هایی همانند تفکر و تعقل را تجربه کردند.

تحقیقات دیگری نیز یافت‌­های این آزمایشات را تایید کرده‌­اند. البته تنها عصاره دارچین و نه خود آن در پیشگیری از آلزایمر موثر است.

خاصیت دمنوش دارچین

خاصیت دمنوش دارچین

در حقیقت دمنوش دارچین دارای خواص متعددی است که بسیاری از آن­ها مثل خواص آنتی اکسیدانی، پیشگیری از سرطان، کاهش التهابات و درمان بیماری­‌های قلبی با خواص درمانی دارچین مشترک است. پس از توضیح دوباره آن­ها صرف نظر کرده و به سراغ خواص درمانی دیگر دمنوش دارچین خواهیم رفت.

  • کاهش وزن و لاغری: بسیاری از تبلیغات بر کاهش وزن با دمنوش دارچین تاکیید دارند و البته برخی تحقیقات هم گفته این افراد را تایید می‌کنند. اما در بیش­تر این تحقیقات میزان کالری دریافتی به درستی محاسبه نشده است و مشخص نیست که وزن کم شده به علت کاهش چربی‌ها بوده یا عضلات؟ در یک مطالعه انجام شده این فاکتورها در نظر گرفته شد و مشخص گشت که افراد با مصرف ۵ قاشق چای خوری پودر دارچین به مدت ۱۲ هفته، ۰.۷ درصد چربی از دست دادند و ۱.۱ درصد عضله به دست آوردند. هر چند نتایج این تحقیق مثبت بوده است اما برای اثبات خواص دارچین در لاغری به تحقیقات بیش­تری نیاز است.
  • درد دوران قاعدگی: دمنوش دارچین دارای خواص درمانی کاهش درد دوران پریود و رفع علائم سندروم پیش از قاعدگی (PMS) است و درد در این دوران را قابل تحمل می­‌کند. تحقیقات انجام شده روی گروهی از زنان نشان می‌­دهد دارچین باعث تسکین درد می‌­شود. البته به اندازه قرص مسکن درد را کاهش نمی‌­دهد. همچنین این تحقیقات ثابت کرد مصرف دارچین قبل از شروع قاعدگی، درد پریود را کاهش می‌­دهد.
  • پیری زودرس پوست: مطالعات انجام شده بیان می­‌کنند، دارچین باعث تشکیل کلاژن پوست می­‌شود و خاصیت کشسانی آن را افزایش می‌­دهد. همچنین دارچین پوست را مرطوب نگه داشته و آبرسانی می­‌کند. همه این موارد ممکن است از پیری زودرس پوست جلوگیری کنند.
  • از بین بردن آکنه: آزمایشات انجام شده بر خواص درمانی دارچین، بیان می‌­کنند که دارچین با باکتری­‌های عامل آکنه مقابله کرده و با از بین بردن آنها آکنه را هم درمان می­‌کند.

مضرات دارچین

مضرات دارچین

دارچین همان طور که پیش­تر اشاره کردیم به دو صورت در بازار یافت می­‌شود: کاسیا و سیلان

دارچین سیلان هیچگونه خطری نداشته و تنها افرادی که به دارچین حساسیت غذایی دارند، نباید از آن استفاده کنند. اما دارچین کاسیا حاوی مقادیر قابل توجهی کومارین است که اگر در دوزهای بالا مصرف شود، ممکن است برای سلامتی خطرساز باشد.

دارچین خواص دارویی و درمانی بسیاری دارد، اما دارچین کاسیا نباید در دوزهای بالا مصرف شود. میزان کومارین بسیار کمی در دارچین سیلان وجود دارد و خطرناک نیست. متاسفانه بیشتر دارچین موجود در سوپرمارکت­‌ها دارچین ارزان­تر یعنی همان دارچین کاسیا است. درنتیجه دقت کنید زمان خرید، دارچین سیلان را خریداری کنید.

سخن پایانی

دارچین یکی از خوش طعم و خوش عطرترین ادویه‌­هاست که خواص دارویی و درمانی بسیاری دارد. دارچین یکی از سالم‌­ترین ادویه­‌های جهان است که مصرف آن کمک شایانی به سلامت ما می­‌کند. دارچین باعث کاهش فشار خون و قند خون می­‌شود و خطر ابتلا به بیماری‌­های قلبی را پایین می‌­آ­ورد. خواص درمانی دارچین به این موارد ختم نمی‌­شود و شاید حتی بعضی از خواص دارویی آن هنوز ناشناخته باشد.

نظرات کاربران