شناخت شایع ترین سرطانها در زنان کمک زیادی به سلامت زنان میکند. سلولهای بدن پس از سپری کردن عمر خود از بین رفته و از بدن دفع شده و سپس روند تکثیر و جایگزینی سلولهای مرده توسط بدن آغاز میشود. در مواقعی به دلیل جهشهای ژنتیکی رخ داده درون سلولها این تکثیر به صورت خارج از کنترل درآمده و یک تومور ساخته میشود. این تومور میتواند با ایجاد اختلال در فعالیت بدن و سرایت به سایر نقاط به سرطان تبدیل شود. اغلب سرطانها بین زنان و مردان مشترک هستند اما به دلیل تفاوتهای فیزیولوژیکی آن دسته از سرطانهایی که به اندام جنسی مربوط میشوند متفاوت خواهند بود. در این مقاله به بررسی و تشریح شایع ترین سرطانها در زنان خواهیم پرداخت.
سرطان سینه یا به تعریف دقیقتر سرطان پستان که یکی از شایع ترین سرطانها در زنان است و با ایجاد تغییرات در سلولهای این ناحیه از بدن همراه بوده و موجب رشد و تکثیر خارج از کنترل تومور در پستان میشود. سرطان پستان در لوبولها و مجاری مربوط به آن اتفاق میافتد. لوبولها غدههایی هستند که وظیفه تولید شیر و مجاری آنها مسیر انتقال شیر تولید شده به نوک سینه را فراهم میکنند. این سرطان همچنین میتواند در بافت چربی یا بافت پیوندی رشتهای درون پستان نیز ایجاد شود.
سلولهای سرطانی کنترل نشده به سایر بافتهای سالم پستان نیز حمله کرده و میتوانند به غدد لنفاوی موجود در زیر بازوها نفوذ کنند. غدد لنفاوی و رگهای آن مسیری هستند که سلولهای سرطانی از طریق آنها امکان نفوذ به تمام بدن را پیدا خواهند کرد.
سرطان پستان در مراحل اولیه ممکن است هیچ علامتی ایجاد نکند، چرا که تومورها در ابتدا بسیار کوچک بوده و توسط فرد تشخیص داده نمیشوند. در این مرحله تنها با استفاده از دستگاههای عکسبرداری بدن میتوان به وجود تومور پی برد. البته باید توجه داشت همه تودهها موجود در پستان سرطانی نیستند و تشخیص این موضوع برعهده پزشک است. علائم معمول سرطان پستان که یکی از شایع ترین سرطانها در زنان است، عبارتند از:
البته باید توجه داشته باشید که وجود این علائم لزوما به معنی سرطان نیست و ممکن است تومور خوش خیم باشد.
برای تشخیص اینکه تومور سرطانی خوش خیم است یا بد خیم پزشک علاوه بر معاینه فیزیکی پستان اقدام به معاینه بدنی کامل و انجام چند آزمایش میکند. آزمایشاتی که میتواند به تشخیص سرطان پستان کمک کند، عبارتند از:
در ادامه دو روش بالا ممکن است آزمایشاتی مانند MRI یا نمونه برداری از بافت پستان نیز انجام شود.
بزرگی تومور، میزان نفوذ آن در بدن و مرحلهای از سرطان که در آن قرار دارید در روند درمان نقش مهم و تعیین کنندهای بازی خواهند کرد. جراحی رایجترین درمان سرطان پستان بوده اما در کنار آن درمانهای دیگری مانند شیمی درمانی، پرتو درمانی و هورمون درمانی نیز مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
انواع مختلفی جراحی برای درمان سرطان پستان مورد استفاده قرار میگیرد که عبارتند از:
میزان بقا در سرطان پستان
شانس زنده ماندن در سرطان پستان که از شایع ترین سرطانها در زنان است، بر اساس عوامل بسیاری اندازه گیری میشود که مهمترین آنها نوع سرطان، مرحله و زمان تشخیص است. در مراحل بعد سن فرد و سلامت عمومی بدن نیز نقش آفرین خواهند بود. خبر خوب این است که با وجود پیشرفتهای شگرف علم پزشکی در زمینه درمان سرطان پستان که یکی ازشایع ترین سرطانها در زنان است بسیار بالاتر از گذشته است. بین سالهای ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۴ میزان بقای ۵ ساله ۹۰ درصد بوده که این عدد در سالهای گذشته از ۹۹ درصد برای سرطانهای موضعی اولیه تا ۳۰ درصد برای سرطانهای پیشرفته و متاستاتیک تغییر کرده است. در همین حال، اطلاعات برای پیشگیری از سرطان سینه افزایش یافته است. در این مطلب از وبسایت سبک زندگی میتوانید درباره پیشگیری از سرطان سینه بیشتر بخوانید.
یکی از شایعترین سرطانهای زنان، سرطان تخمدان است. تخمدانها بخشی از دستگاه تناسلی زنان بوده که مسئول تولید تخمک برای تولید مثل و هورمونهای زنانه استروژن و پروژسترون هستند. سرطان تخمدان زمانی رخ میدهد که روند تکثیر و ترمیم سلولهای این دو غده از کنترل خارج شده و شروع به تکثیر و تشکیل تومور دهند. این سرطان نیز میتواند پس از رشد به سایر قسمتهای بدن گسترش یابد.
به دلیل اینکه علائم اولیه سرطان تخمدان شبیه برخی از بیماریهای دیگر است و به صورت موقتی از بین رفته و دوباره ظاهر میشوند به راحتی ممکن است متوجه آن نشوید. علائم اولیه شامل:
این علائم لزوما به دلیل ابتلا به سرطان نیست و بسیاری از زنان در طول زندگی به دفعات آنها را تجربه کردهاند. اغلب علائم ذکر شده موقتی بوده و در بیشتر مواقع به درمانهای ساده پاسخ میدهند.
اگر این علائم ادامهدار شود باید با مراجعه به پزشک و معاینههای جانبی امکان ابتلا به سرطان تخمدان بررسی شود. تشخیص زمان شروع سرطان بسیار مهم است و هرچه زودتر باشد بهتر خواهد بود. در صورت مشاهد علائم غیر طبیعی و ادامهدار بودن آنها حتما به پزشک مراجعه کنید.
علت دقیق سرطان تخمدان مشخص نیست با این حال عوامل زیر میتوانند در میزان افزایش خطر موثر باشند:
بدون وجود این عوامل نیز امکان ابتلا به سرطان وجود دارد. در عین حال باید توجه داشته باشید که افرادی هستند که این عوامل خطر در آنها وجود دارد اما لزوما به این نوع سرطان دچار نشدهاند.
درست است که تشخیص زود هنگام سرطان تخمدان روند درمان آن را ساده میکند، اما مشکل اینجاست که شناسایی آن نیز ساده نیست. تخمدانها در عمق حفره شکمی قرار دارند و احساس کردن تومور آن ناممکن است. هیچ روش غربالگری مشخصی نیز برای این نوع سرطان در دسترس نیست به همین دلیل مهم است که علائم غیر معمول را شناسایی کرده و سریعا به پزشک اطلاع دهید.
اولین قدم معاینه لگن است با این حال یافتن تومورهای کوچک در این روش دشوار است. تومور همزمان با رشد به مثانه و راست روده فشار وارد میکند به همین دلیل پزشک ممکن است در معاینه لگن رکتوواژینال مشکل را تشخیص دهد.
روش دیگر استفاده از سونوگرافی ترانس واژینال است که با استفاده از امواج از اندام تناسلی تصویربرداری شده و تومورها در آن نشان داده میشوند. در این روش تشخیص سرطانی بودن یا خوش خیم بودن آن ممکن نیست.
در مراحل بعدی برای تشخیص بهتر اقدام به انجام آزمایش خون برای اندازه گیری آنتی ژنهای سرطان و نمونه برداری از تومور خواهد شد.
نوع درمان بسته به میزان گسترش سرطان خواهد داشت. روشهای مرسوم برای درمان سرطان تخمدان شامل شیمی درمانی، جراحی و هورمون درمانی است.
موضوع بعدی که در درمان سرطان تخمدان باید مد نظر داشته باشید حفظ قابلیت باروری است. درمانهایی مثل شیمی درمانی، پرتو درمانی و جراحی ممکن است به اندامهای تولید مثل شما آسیب رسانده و قابلیت باروری را از بین ببرند. اگر تصمیم به بارداری در آینده دارید باید این موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید تا گزینههای حفظ باروری را به شما پیشنهاد دهد. برخی از روشهای حفظ باروری عبارتند از:
آیا سرطان تخمدان قابل پیشگیری است
هیچ روش اثبات شدهای برای از بین بردن کامل خطر سرطان تخمدان وجود ندارد. با این حال اقداماتی مانند مصرف خوراکی قرصهای ضد بارداری، شیر دادن، بارداری و جراحیهایی مانند برداشتن رحم و بستن لولهها میتوانند در کاهش میزان خطر ابتلا به این نوع سرطان نقش داشته باشند.
سرطان دهانه رحم که یکی دیگر از شایع ترین سرطانها در زنان است، نوعی سرطان رحم است که از پوشش داخلی رحم شروع میشود. طبق اطلاعات جمع آوری شده توسط انیستیتوی ملی سرطان آمریکا تقریبا از هر ۱۰۰ نفر ۳ نفر به این نوع سرطان در طول زندگی خود مبتلا میشوند. تشخیص و درمان به موقع در افزایش احتمال بهبودی در این سرطان از اهمیت بسیار ویژهای برخوردار است.
در اغلب موارد علت ابتلا به این نوع سرطان مشخص نیست با این حال محققان معتقد هستند تغییر در سطح هورمون استروژن و پروژسترون در بدن اغلب نقش مهمی دارد.
هنگامی که سطح هورمونهای جنسی در نوسان است، آندومتر تحت تاثیر قرار میگیرد. در مواقعی که تعادل این دو هورمون به سمت افزایش ترشح استروژن تغییر کند تقسیم و تکثیر سلولهای آندومتر آغاز میشود. برخی تغییرات ژنتیکی در سلولهای آندومتر موجب تکثیر خارج از کنترل و تشکیل تومور میگردد.
شایع ترین علامت سرطان رحم خونریزی غیر طبیعی از واژن است. تغییر در طول یا سنگینی دورههای قاعدگی، خونریزی واژینال یا لکه بینی بین دورههای قاعدگی و خونریزی واژینال پس از یائسگی از جمله این نوع خونریزیهای غیر طبیعی به شمار میروند. سایر علائم بالقوه سرطان رحم عبارتنداز:
این علائم لزوما نشانه سرطان نیستند اما در صورت ادامهدار بودن و بهبود نیافتن باید برای انجام معاینات بیشتر به پزشک مراجعه کنید.
خونریزی غیر طبیعی واژن اغلب به دلیل یائسگی یا سایر بیماریهای غیر سرطانی زنان ممکن است رخ دهد. در عین حال این موضوع میتواند از علائم سرطان نیز باشد.
با گذشت زمان و عدم درمان به موقع سرطان رحم میتواند به سایر قسمتهای بدن گسترش یابد. این سرطان بر اساس میزان رشد یا گسترش به ۴ مرحله زیر طبقه بندی میشود:
درمان سرطان رحم در مرحله اول و دوم به مراتب آسانتر و دورنمای طول عمر بیمار بیشتر خواهد بود.
در ابتدا برای تشخیص ناهنجاریهای اولیه پزشک اقدام به معاینه لگن میکند تا ناهنجاریهای موجود در رحم و سایر قسمتهای اندام تناسلی را بیابد. مرحله بعدی انجام سونوگرافی از واژن است. در صورت مشاهده تومور در سونوگرافی باید از آن نمونه برداری صورت گیرد تا نوع تومور مشخص شود.
نمونه برداری معمولا توسط یک لوله کوچک که از طریق واژن وارد رحم میشود انجام خواهد گرفت. پس از انجام آزمایش بر روی نمونه و تشخیص سرطانی بودن آن با استفاده از آزمایش خون و سایر روشهای تصویر برداری، اقدام به بررسی گسترش تومور به دیگر بافتها میکند.
برای درمان این نوع سرطان که یکی از شایع ترین سرطانها در زنان است روشهای مختلفی وجود دارد که عبارتنداز:
به طور کلی برای مقابله با شایع ترین سرطانها در زنان، راههای مختلفی است که مهمترین آن انجام اقدامات پیشگیرانه است. همانطور که اشاره شد، یکی از شایع ترین سرطانها در زنان سرطان دهانه رحم است که نیاز به آگاهی برای مقابله با این بیماری وجود دارد. برخی از روشهای زیر به شما کمک خواهند کرد تا میزان خطر ابتلا به این نوع سرطان را کاهش دهید.
سعی کردیم در این مقاله به بررسی شایع ترین سرطانها در زنان بپردازیم. همانطور که مشاهده کردید در همه آنها تشخیص زود هنگام و درمان به موقع در کاهش میزان عوارض و افزایش امید به زندگی بسیار مهم است. نشانههای سرطان را دست گم نگیرید و همواره به محض مشاهده آنها به پزشک مراجعه کنید. با ورود به دوره یائسگی و افزایش سن سعی کنید به صورت سالانه به پزشک زنان مراجعه کرده و آزمایشات و معاینات دورهای را انجام دهید.
۲ نفر امتیاز دادهاند
۵
۴
۳
۲
۱
لطفا دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
حق همهی ماست که زندگی سالم و شادتری را تجربه کنیم. تمام تلاش تیمهای مختلف سبک زندگی همین است که حال شما بهتر شود.
کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به شرکت داده کاو(سهامی خاص) میباشد.