به طور کلی، سرطان معده در سلولهای پوششی و تولیدکننده مخاط شروع شده که به این نوع سرطان، آدنوکارسینوم گفته میشود. طی چند دهه گذشته، نرخ شیوع سرطان در قسمت اصلی معده (تنه معده) رو به کاهش بوده، اما سرطان در ناحیه اتصال قسمت بالای معده به انتهای مری (دریچه کاردیا)، بسیار شایع شده است. ما در ادامه علل، تشخیص و درمان سرطان معده را بررسی کردهایم.
در این مقاله به توضیح این بیماری، شرح نشانهها و علایم آن میپردازیم.
آنچه در این مطلب میخوانید:
علائم و نشانههای سرطان معده در ناحیه اتصال مری به معده شامل موارد زیر است:
در صورت بروز هرگونه علائم نگرانکننده از جمله علائم گفته شده، فرد باید به پزشک خود مراجعه کند تا علل شایع این نشانهها بررسی شود.
به طور کلی، سرطان با جهش در DNA سلول شروع میشود. این جهش، باعث رشد و تقسیم بیرویه سلول و افزایش بقای آن در زمانی میشود که سایر سلولهای عادی میمیرند. تجمع سلولهای سرطانی، ایجاد تومور کرده و این سلولها میتوانند به ساختارهای مجاور نیز حمله کنند. سلولهای سرطانی قادرند از تومور جدا شده و در سراسر بدن گسترش یابند.
سرطان ناحیه اتصال مری به معده با بیماری رفلکس معده-مری(Gastrointestinal reflux disease:GERD) و به میزان کمتری با چاقی و سیگارکشیدن مرتبط است. رفلکس معده-مری (GERD) به شرایطی گفته میشود که مقدار زیادی از اسید معده به سمت مری برگشته و حس سوزش شدیدی را ایجاد میکند. ارتباطی قوی بین رژیم غذایی غنی از غذاهای دودیشده و شور، و سرطان تنه معده وجود دارد. به همین دلیل با افزایش امکان استفاده از یخچال برای نگهداری از مواد غذایی، میزان ابتلا این به سرطان نیز کاهش یافته است.
مهمترین عوامل افزایش خطر ابتلا به این سرطان، سابقه رفلکس معده-مری و چاقی است.
عواملی که خطر ابتلا به سرطان در تنه معده را افزایش میدهند، عبارتند از:
هنوز علل قطعی ابتلا به سرطان ناحیه اتصال مری به معده یا سرطان تنه معده مشخص نیست. بنابراین، هیچ راهی برای پیشگیری از آن وجود ندارد. اما میتوان با ایجاد تغییرات کوچکی در زندگی روزمره، ریسک ابتلا به این بیماریها را کاهش داد. برای مثال:
آزمایشها و روشهای مورد استفاده برای تشخیص سرطان ناحیه اتصال مری به معده (gastroesophagealjunction cancer) و سرطان معده شامل موارد زیر هستند:
تعیین اینکه سرطان در چه مرحلهای قرار دارد، به پزشک را در انتخاب روش درمانی مناسب کمک میکند. آزمایشها و روشهای مورد استفاده برای تعیین مرحله سرطان عبارتند از:
مراحل آدنوکارسینومای (سرطان) معده یا مری شامل موارد زیر است:
روشهای درمانی سرطان معده، وابسته به مرحله سرطان، سلامت کلی بدن و انتخاب بیمار است.
اگر سرطان ناحیه اتصال مری به معده پیشرفته نباشد، باید با عمل جراحی ناحیه سرطانی مری یا معده را جدا کرد. هدف از جراحی این است که تا حد امکان، بافت سرطانی و حاشیه سالم بافت حذف شوند. معمولا، غدد لنفاوی مجاور ناحیه سرطانی نیز برداشته میشوند. در سرطان معده نیز سعی بر آن است که با عمل جراحی، تمام قسمت سرطانی معده و حاشیه سالم بافت از میان برداشته شوند.
روشهای مورد استفاده شامل موارد زیر هستند:
در این روش از پرتوهای پر انرژی مانند اشعه X و پروتونها برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده میشود. در این نوع درمان، بیمار روی تختی دراز میکشد و پرتوهای پر انرژی ساطع شده از دستگاه، در اطراف فرد میچرخند. در سرطان ناحیه اتصال مری به معده و همچنین سرطان معده، میتوان از پرتو درمانی قبل جراحی (پرتو دهی القایی: Neoadjuvant) برای کوچک کردن تومور استفاده کرد تا از بین بردن آن راحتتر شود. همچنین میتوان بعد از عمنیز از این روش استفاده کرد (پرتو دهی کمکی: Adjuvant) تا سلولهای سرطانی باقیمانده در نواحی مری یا معده حذف شوند.
در سرطان ناحیه اتصال مری به معده، پرتو درمانی و شیمی درمانی معمولا به صورت همزمان (پرتو-شیمی درمانی) و اغلب قبل از عمل جراحی انجام میشوند. احتمالا، پرتو درمانی معده موجب اسهال، سوء هاضمه، تهوع و استفراغ و پرتو درمانی مری نیز ممکن است موجب درد و مشکل در عمل بلع غذا شود. به منظور جلوگیری از این عوارض جانبی و تا زمان بهبود مری، معمولا لولهای کوچک را از طریق برش کوچکی در شکم، به معده وصل میکنند. در افراد مبتلا به سرطان پیشرفته، میتوان از پرتو درمانی در تسکین عوارض جانبی حاصل از تومورهای بزرگ استفاده کرد.
شیمی درمانی یک درمان مبتنی بر دارو است که از مواد شیمیایی برای نابودی سلولهای سرطانی استفاده میکند. داروهای شیمی درمانی در سراسر بدن حرکت میکنند و از این طریق، سلولهای سرطانی گسترش یافته در خارج از معده را از بین میبرند.
از شیمیدرمانی قبل از عمل برای کوچک کردن تومور استفاده کرد تا حذف آن طی عمل جراحی راحتتر باشد. شیمیدرمانی بعد از عمل نیز برای از بین بردن هرگونه سلول سرطانی باقیمانده در بدن، به کار میرود. غالبا، شیمی درمانی را با پرتو درمانی ترکیب میکنند. همچنین از شیمی درمانی به تنهایی، برای تسکین علائم بیماری در افراد مبتلا به سرطان معده پیشرفته استفاده میشود. عوارض جانبی شیمیدرمانی، وابسته به نوع داروی مورد استفاده است.
در درمان هدفمند از داروهایی استفاده میشود که به ناهنجاریهای خاصی در سلولهای سرطانی حمله کرده، یا سیستم ایمنی بدن را برای کشتن سلولهای سرطانی تحریک میکنند (ایمونوتراپی). داروهای هدفمند مورد استفاده در درمان سرطان معده عبارتند از:
- تراستوزومب (Trastuzumab): به منظور حذف آن دسته از سلولهای سرطانی معده که HER2 زیادی تولید میکنند.
- راموسیروماب (Ramucirumab): برای درمان سرطان معده پیشرفته که به سایر روشهای درمانی پاسخ نداده است.
- ایماتینیب (Imatinib): برای درمان نوعی نادر از سرطان معده به نام تومور استروما دستگاه گوارش(Gastrointestinal stromal tumor).
- سانیتینیب (Sunitinib): برای از بین بردن تومورهای استرومائی دستگاه گوارش
- رِگورافِنیب (Regorafenib): برای از بین بردن تومورهای استرومائی دستگاه گوارش
چندین داروی هدفمند برای درمان سرطان ناحیه اتصال مری به معده بررسی شدهاند، اما فقط دو مورد از این داروها یعنی تراستوزومب و راموسیروماب برای این استفادههای درمانی تایید شدهاند.
داروهای هدفمند، اغلب همراه با داروهای معمول شیمی درمانی استفاده میشوند. در این شرایط، بررسی سلولهای سرطانی به پزشک کمک میکند تا تاثیرگذاری این روش درمانی را بسنجد.
این مراقبتهای تخصصی پزشکی، بر تسکین درد و سایر علائم بیماری تمرکز دارند. متخصصان مراقبتهای تسکیندهنده، با بیمار، خانواده و سایر پزشکان او کار میکنند تا بتوانند علاوه بر مراقبتها و درمانهای در حال انجام، نقش یک حمایتکننده تکمیلی را نیز ایفا کنند. در صورت انجام جراحی، شیمیدرمانی یا پرتو درمانی، از مراقبتهای تسکینی استفاده میشود. استفاده از مراقبتهای تسکینی در کنار سایر روشهای درمانی مناسب سبب میشود که افراد مبتلا به سرطان روحیه بهتری داشته باشند و حتی به مدت بیشتری زندگی کنند. مراقبت تسکینی توسط تیمی از پزشکان، پرستاران و سایر افراد متخصص آموزشدیده انجام میشود. هدف چنین تیمهایی، بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا به سرطان و خانوادههایشان است. این نوع مراقبت در کنار سایر روشهای درمانی ارائه میشود و مکمل آنهاست.
پژوهشگران در حال بررسی تعدادی از داروهای جدید هستند تا با روش ایمونوتراپی، از قدرت سیستم ایمنی بدن برای از بین بردن سرطان استفاده کنند. شیوه عمل این داروها پیچیده است. چنین داروهایی، سیستم ایمنی را وادار میکنند که به سلولهای سرطانی همانند سلولهای مهاجم (مانند باکتریها) حمله کنند.
اعلام تشخیص سرطان میتواند برای فرد شوکهکننده و ترسناک باشد. بعد از شوک اولیه، فرد باید روی مواردی متمرکز شود که برای مقابله با بیماری به او کمک کنند:
در صورت وجود علائم نگرانکننده، در ابتدا فرد باید به پزشک عمومی مراجعه کرده و با تشخیص هرگونه مشکلی در معده، باید توسط یک پزشک متخصص دستگاه گوارش معاینه شود. پس از تشخیص سرطان ناحیه اتصال مری به معده یا سرطان معده، فرد باید به یک متخصص سرطان (انکولوژیست) یا یک جراح متخصص دستگاه گوارش مراجعه کند.
به دلیل کوتاهبودن زمان ملاقات با پزشک و اطلاعات زیادی که بیمار باید از آنها آگاه باشد، بهتر است که فرد در مواجهه با چنین شرایطی آماده باشد. اطلاعات زیر به آماده کردن بیمار و انتظارات او از پزشک کمک میکنند.
داشتن لیستی از سوالات میتواند به کاهش نگرانیهای فرد کمک کند. سوالات را باید به ترتیب اهمیت پرسید.
نمونهای از سوالات مربوط به سرطان معده که بیمار میتواند از پزشک خود بپرسد، عبارتند از:
علاوه بر سوالهای از پیش آماده، از پرسیدن سوالهایی که در طول ملاقات پزشک برای بیمار پیش میآیند، نباید غافل شد.
احتمالا پزشک سوالهایی خواهد پرسید که بیمار باید آمادگی پاسخگویی به آنها را داشته باشد. این کار سبب صرفهجویی در زمان میشود. سوالات احتمالی پزشک عبارتند از:
0 نفر امتیاز دادهاند
۵
۴
۳
۲
۱
لطفا دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
حق همهی ماست که زندگی سالم و شادتری را تجربه کنیم. تمام تلاش تیمهای مختلف سبک زندگی همین است که حال شما بهتر شود.
کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به شرکت داده کاو(سهامی خاص) میباشد.