تخم کتان، این بذر کوچک و براق، ماده غذایی مغذی و مفیدی است که فواید کم نظیری را برای بدن به همراه دارد. زمانی که متوجه شوید مصرف تخم کتان در بهبود سلامت قلب، کاهش خطر ابتلا به دیابت و سرطان، کاهش سطح کلسترول خون و حتی متعادل نگه داشتن قند خون موثر است، مطمئنا بی درنگ آن را به رژیم غذایی روزانه خود میافزایید. برای آگاهی بیشتر از خواص تخم کتان، ارزش غذایی آن، نحوه مصرف و نگهداری آن و عوارض احتمالی که میتواند با خود به همراه داشته باشد با ما در این مطلب از وبسایت سبک زندگی همراه باشید.
تخم کتان ، بذر گیاه کتان است. گیاه کتان از هزاران سال پیش در مصر، سوریه و چین کاشت میشده است. مانند بسیاری از دانهها و بذرهای دیگر، تخم کتان نیز طعم قابل توجهی ندارد، از همین رو به سادگی میتوان آنرا به انواع غذا (چه شیرین و چه پرادویه) افزود و از خواص شگفتانگیز بذر کتان برای سامت بدن بهرهمند شد.
به طور کل دو نوع تخم کتان وجود دارد؛ تخم کتان قهوهای و تخم کتان طلایی. به عقیده بعضی مردم، تخم کتان قهوهای طعم قویتری نسبت به تخم کتان طلایی دارد. از این رو، اگرذائقه خاصی دارید یا نگرانید که کودکانتان متوجه مزه تخم کتان شده و غذا را کنار بزنند، از تخم کتان طلایی استفاده کنید.
تخم کتان دانهای بسیار مغذی است. مصرف روزانه تنها ۲ قاشق غذاخوری پودر تخم کتان، حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد فیبر مورد نیاز بدن برای یک روز را تامین میکند.
تخم کتان هر دو نوع فیبر یعنی فیبر محلول و فیبر غیر محلول را شامل میشود و از این جهت به متعادل کردن قند خون، تسریع روند کاهش وزن و جلوگیری از یبوست کمک میکند. فیبر محلول همچنین میتواند در کاهش سطح کلسترول بد خون یعنی LDL نیز موثر باشد.
یکی دیگر از مواد مغذی موجود در تخم کتان، اسیدهای چرب چنداشباع نشده مانند آلفا-لینولنیک اسید است. گفته میشود آلفا-لینولنیک اسید و دیگر مواد شیمیایی موجود در روغن تخم کتان خاصیت ضدالتهابی دارند. به همین دلیل است که گفته میشود مصرف موضعی روغن تخم کتان میتواند در درمان روماتیسم مفصلی و دیگر عارضههای التهابی موثر واقع شود. آلفا-لینولنیک اسید در هر دو نوع قهوهای و طلایی تخم کتان یافت میشود، اما مقدار آن در تخم کتان قهوهای اندکی بیشتر از تخم کتان طلایی است.
تخم کتان همچنین غنیترین منبع لیگنانها در میان گیاهان است؛ میزان لیگنان موجود در تخم کتان ۷۵ تا ۸۰ برابر میزان موجود در دیگر گیاهان است. لیگنانها با خاصیت استروژنی و آنتیاکسیدانیشان، در حفظ تعادل هورمونها در بدن موثر واقع میشوند. از همین رو، مصرف آن هم به زنان یائسه و هم به زنانی که در دوران یائسگی هستند توصیه میشود.
به علاوه، تخم کتان منبع اسیدهای چرب امگا-۳ است که در کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی و بعضی از انواع سرطان مانند سرطان سینه و پروستات موثر واقع شده و سلامت پوست، ناخن و مو را بهبود میبخشند.
طبق پایگاه دادههای تغذیه ملی دپارتمان کشاورزی آمریکا (USDA) جدول ارزش غذایی ۱۰۰ گرم تخم کتان به صورت زیر است:
ماده مغذی |
مقدار در هر ۱۰۰ گرم بذر کتان |
امگا-۳ |
۲۲.۸ گرم |
کلسیم |
۲۵۵ میلی گرم (۲۶ درصد ارزش روزانه) |
آهن |
۵.۷۳ میلی گرم (۴۴ درصد ارزش روزانه) |
منیزیم |
۳۹۲ میلی گرم (۱۱۰ درصد ارزش روزانه) |
فسفر |
۶۴۲ میلی گرم (۹۲ درصد ارزش روزانه) |
پتاسیم |
۸۱۳ میلی گرم (۱۷ درصد ارزش روزانه) |
روی |
۴.۳۴ میلی گرم (۴۹ درصد ارزش روزانه) |
ویتامین ث |
۰.۶ میلی گرم (۴۹ درصد ارزش روزانه) |
ویتامین ب-۱ (تیامین) |
۱.۶۴۴ میلی گرم (۱۴۳ درصد ارزش روزانه) |
ویتامین ب-۲ (ریبوفلاوین) |
۰.۱۶۱ میلی گرم (۱۳ درصد ارزش روزانه) |
ویتامین ب-۳ (نیاسین) |
۳.۰۸میلی گرم (۲۱ درصد ارزش روزانه) |
ویتامین ب-۵ (پانتوتنیک اسید) |
۰.۹۸۵ میلی گرم (۲۰ درصد ارزش روزانه) |
ویتامین ب-۶ |
۰.۴۷۳ میلی گرم (۳۶ درصد ارزش روزانه) |
ویتامین ب-۹ (فولات) |
۸۷ میکروگرم (۲۲ درصد ارزش روزانه) |
بدون شک، تمام این مواد مغذی موجود در تخم کتان، فواید بسیاری را برای سلامت افراد به همراه خواهد داشت. با ما در ادامه مطلب همراه باشید تا با جزئیات بیشتر به خواص تخم کتان برای بدن بپردازیم.
دکتر لیلیان تامپسون، محقق معروف بذر کتان از دانشگاه تورنتو، ادعا دارد که نمیتوان خواص تخم کتان برای بدن را به طور قطعی و ثابت شده دانست، اما تحقیقات انجام شده نشان دادهاند که مصرف تخم کتان (حداقل در اکثر شرایط) با خواص بسیاری همراه است. در ادامه مطلب به چند مورد از فواید تخم کتان برای بدن اشاره میکنیم:
همچنین لیگنانهای موجود در این دانه نیز میتواند با متعادل نگه داشتن هورمونهای بدن، از بروز سرطانهای حساس به هورمون جلوگیری کند. در پشتیبانی از این ادعا، دکتر تامپسون میگوید که مصرف تخم کتان در اوایل دوران جوانی از ابتلای افراد به سرطان سینه جلوگیری کرده و همچنین احتمال به دست آوردن مجدد سلامتی مبتلایان به سرطان سینه را افزایش میدهد.
برای بهرهمندی از خواص بسیار کتان، میتوان هم از خود دانه آن استفاده کرد و هم از روغن آن بهره برد. روغن آن را میتوان هم به صورت موضعی (برای درمان التهاب) و هم به صورت خوراکی مصرف کرد.
روغن تخم کتان شامل آلفا-لینولنیک اسید بیشتری نسبت به دانههای کتان میشود. یک قاشق غذاخوری پودر تخم کتان شامل ۱.۶ گرم آلفا-لینولنیک اسید میشود، در صورتی که این مقدار در روغن تخم کتان به حدود ۷ گرم میرسد. با این وجود، دانههای کتان شامل چندی از مواد مغذی از جمله فیبر میشوند که این مقدار در روغن تخم کتان موجود نیست. اگر به دنبال بهرهمندی حداکثری از فواید شگفت انگیز تخم کتان هستید، تخم کتان پودر شده بهترین گزینه است.
همانگونه که به آن اشاره شد، توصیه میشود هنگام استفاده از خود دانه کتان، آن را خرد و پودر کرده و سپس مصرف کنید. بدن توانایی هضم کامل دانه کتان را ندارد و امکان آن وجود دارد که دانه بدون هضم شدن از بدن خارج شود و در نتیجه، خاصیتهای شگفتانگیز آن به بدن نرسد. خوشبختانه، این مشکل کوچک را میتوان با مصرف پودر تخم کتان حل کرد. البته توجه داشته باشید که هر روز اندازه نیازتان تخم کتان پودر کنید، چراکه پودر کتان طی مدت زمان کوتاهی خاصیت خود را از دست میدهد. برای پودر کردن تخم کتان میتوانید از هاون یا دستگاه آسیاب استفاده کنید.
راههای متفاوتی برای وارد کردن تخم کتان به برنامه غذایی روزانهمان وجود دارد. پودر تخم کتان را میتوان به انواع پنکیک، کیک و نان افزود. همچنین افرادی که به گلوتن حساسیت دارند، میتوانند در پخت نان و شیرینی برای جبران فقدان گلوتن از پودر تخم کتان استفاده کنند. در این مطلب از وبسایت سبک زندگی میتوانید درباره رژیم غذایی فاقد گلوتن بیشتر بخوانید.
شاید تعجب کنید، اما از تخم کتان به عنوان جایگزین تخم مرغ نیز میتوان استفاده کرد؛ بله، تخم مرغ! خاصیت ژلاتینی تخم کتان باعث میشود که درست مانند تخم مرغ ویژگی امولسیونکنندگی داشته باشد و در وعدههای غذایی، نقش آن را بازی کند. در هر دستور غذایی، میتوان از مخلوط یک قاشق پودر تخم کتان با سه قاشق آب به عنوان جایگزین یک عدد تخم مرغ استفاده کرد.
میتوانید یک تا دو قاشق غذاخوری پودر تخم کتان را به انواع اسموتیها و شیکها بیفزایید، یا به جای روغن زیتون از روغن تخم کتان در انواع سالاد استفاده کنید. همچنین میتوانید برای بهرهمندی از خواص تخم کتان پودر آن را روی پاپکورن پاشیده، چند قاشق از آن را در ظرف ماست یا سس مایونز خود مخلوط کنید، یا آن را با مواد دلخواه مخلوط کرده و بیسکوییت و کلوچههای سالم و مقوی خانگی درست کنید.
روغن تخم کتان نقطه دودی شدن (نقطه سوزش) بسیار پایینی دارد، به این معنا که هنگام حرارت دیدن در مدت زمان کوتاهی شروع به تولید پیوسته دودی کبود رنگ میکند و به عبارتی دیگر، تحمل گرما را ندارد. از این رو، از پختوپز با روغن تخم کتان خودداری کنید و تنها به افزودن آن به انواع سالاد بسنده کنید.
مواد مغذی موجود در تخم کتان شاید به نفع همه نباشد. افراد زیر باید از مصرف تخم کتان و مشتقات آن خودداری کرده یا قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنند:
درباره خطرناک بودن مصرف تخم کتان در دوران بارداری و شیرده شواهدی قطعی وجود ندارد، اما شرط عقل است که احتیاط کرده و از مصرف این دانه در این دوران حساس خودداری شود.
از آنجایی که تخم کتان میتواند خاصیت استروژنی داشته باشد، امکان آن وجود دارد که باعث وخیمتر شدن بیماریهای حساس به هورمون شود. البته بعضی تحقیقات انجام شده نشان داده است که امکان آن وجود دارد که مصرف تخم کتان حتی برخلاف استروژن عمل کرده و از بدن در برابر ابتلا به بیماریهای حساس به هورمون محافظت کند. اما با این حال، تحقیقات بیشتر لازم است و توصیه میشود مبتلایان به این بیماریها از تخم کتان استفاده نکنند.
افراد دیابتی قبل از مصرف تخم کتان، بهتر است که با پزشک خود مشورت کنند؛ چراکه مصرف همزمان تخم کتان و قرصهای قند ممکن است باعث افت بیش از حد قند خون شده و سلامت فرد را به خطر بیندازد. اگر مبتلا به دیابت هستید و از تخم کتان استفاده میکنید، مرتب قند خون خود را کنترل کنید.
افرادی که مبتلا به فشار خون هستند و داروی فشار خون مصرف میکنند، بهتر است که در مصرف تخم کتان احتیاط کنند، چرا که ممکن است فشار دیاستولیک آنها بیش از حد پایین آمده و باعث کاهش غیرعادی فشار خون آنها شود. به طبع، کسانی که فشار خون پایین دارند نیز باید از مصرف تخم کتان خودداری کنند.
مصرف تخم کتان میتواند باعث افزایش تری گلیسیرید شود، به همین دلیل کسانی که تریگلیسیرید بیش از اندازه دارند باید که در مصرف ان احتیاط کنند.
به غیر از این گروه از افراد، به طور کل کسانی که از تخم کتان مصرف میکنند باید از مصرف بذر کتان خام و نرسیده جلوگیری کنند، چراکه تخم کتان خام شامل ترکیباتی سمی است. به علاوه، مصرف تخم کتان میتواند منجر به بعضی ناراحتیهای گوارشی همچون نفخ، دل درد، یبوست، اسهال و حالت تهوع شود. برای جلوگیری از این امر، تخم کتان را به صورت پودر و با مقادیر بالایی از مایعات مصرف کنید.
تخم کتان فواید بسیاری را برای بدن به همراه دارد، اما همانند هر ماده غذایی دیگری، زیاده روی در مصرف آن پیشنهاد نمیشود. هر قاشق غذاخوری پودر کتان حدود ۱۰ گرم خواهد بود. توصیه میشود برای بهرهمندی از فواید بسیار تخم کتان، از پنج قاشق غذاخوری پودر کتان در روز، یعنی حدود ۵۰ گرم، تجاوز نکنید.
هم تخم کتان، هم پودر تخم کتان و هم روغن تخم کتان حساس به نور هستند و در صورت تماس بلند مدت با نور مستقیم، خاصیت خود را از دست میدهند. به همین دلیل هنگام خرید تخم کتان یا دیگر مشتقات آن، محصولاتی را خریداری کنید که بسته بندی کدر و تیره دارند. حتما به تاریخ تولید و انقضای محصول نیز توجه داشته باشید.
بذر پودرنشده کتان (اگر در جای تاریک نگهداری شود) را میتوان در دمای اتاق تا یکسال بدون از دست رفتن خاصیتش نگهداری کرد، اما بهتر است که در فریزر نگهداری شود. روغن تخم کتان را در شیشهای تیره رنگ و در مکانی تاریک (برای مثال در کابینت) نگهداری کنید.
پودر تخم کتان را نمیتوان برای مدت طولانی نگهداری کرد و باید در اسرع وقت به اتمام رساند تا خاصیتش از بین نرود. روغن تخم کتان نیز مدت زمان زیادی سالم نمیماند و بعد مدتی فاسد شده و بوی نامطبوعی میگیرد. از این رو، تلاش کنید تا به مقدار نیاز خود روغن و پودر تخم کتان خریداری کنید و روی نگهداری آنها برای بلند مدت حساب باز نکنید.
تخم کتان فواید بیشماری برای بدن به همراه دارد. این دانه منبع غنی امگا-۳، آلفا-لینولنیک اسید و لیگنانهاست و در بهبود سلامت قلب و عروق، جلوگیری از بروز سرطان و کاهش کلسترول و قند خون موثر واقع میشود. بهتر است برای بهرهمندی هر چه بیشتر از خواص تخم کتان، آن را به صورت پودر شده مصرف کنید. افرادی همچون مادران باردار و شیرده، افراد مبتلا به دیابت و فشار خون که برای بیماری خود دارو مصرف میکنند و افراد مبتلا به سرطانهای سینه و رحم بهتر است که یا از مصرف تخم کتان خودداری کرده یا با مشورت پزشک به مصرف آن اقدام کنند. مراقب باشید تا برای بهرهمندی از خواص تخم کتان، در مصرف آن زیادهروی نکنید.
۷ نفر امتیاز دادهاند
۵
۴
۳
۲
۱
لطفا دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
حق همهی ماست که زندگی سالم و شادتری را تجربه کنیم. تمام تلاش تیمهای مختلف سبک زندگی همین است که حال شما بهتر شود.
کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به شرکت داده کاو(سهامی خاص) میباشد.