جدول ارزش غذایی میتواند در انتخاب محصولات خوراکی بستهبندی شده به شما کمک کند و اطلاعاتی درباره مقدار چربی، نمک و قند موجود در غذایی به شما بدهد. البته این تنها کاربرد آن نیست؛ در این جدول اطلاعات دیگری در مورد میزان کالری آن خوراکی و مواد معدنی موجود در آن نیز به خریدار ارائه میشود. با مطالعه این مقاله و شناخت ارزش مواد غذایی، مواد غذایی بستهبندی شده را آگاهانهتر انتخاب کرده و رژیم غذایی سالمتری داشته باشید.
فهرست مطالب
زمانی که به فروشگاه رفته و مقابل قفس مواد غذایی قرار میگیرید چه پارامترهایی را برای خرید مد نظر دارید؟ معیار انتخاب یک محصول از چند برند برای شما چیست؟ آیا فقط قیمت مهم است یا کیفت را هم مد نظر دارید؟ اگر به کیفیت اهمیت میدهید چگونه آن را میسنجید؟
تمامی مواد غذایی از دو دسته عناصر مغذی درشت و ریز تشکیل شدهاند. درشت مغذیها شامل کربوهیدرات، چربی و پروئتین و ریز مغذیها شامل ویتامینها و مواد معدنی هستند که در کنار فیبر و آب مواد غذایی مصرفی انسان را تشکیل میدهند. تمام مواد غذایی مختلفی که ما در طول روز استفاده میکنیم به نوعی ترکیبی از این عناصر هستند. سوال دیگری که در این بخش وجود دارد این است که اگر همه مواد غذایی از این عناصر تشکیل شدهاند چرا به برخی از آنها سالم و به برخی ناسالم میگوییم؟
پاسخ سوالهای بالا در مفهومی به نام ارزش غذایی نهفته است. بسته به اینکه آن ماده غذایی که مصرف میکنیم چه ترکیبی از ریز مغذیها و درشت مغذیها را در خود دارد در دو دسته سالم و ناسالم قرار میگیرد. رژیم غذایی سالم بر مبنای رسیدن حداکثر مواد مغذی به بدن ایجاد شده است. هر ماده غذایی که شامل موارد یاد شده نبوده و یا تعادل بین چربی، پروتئین و کربوهیدارت در آن برقرار نباشد در دسته مواد غذایی مضر قرار خواهد گرفت.
این موضوع را هم در نظر داشته باشید درشت مغزیها مثل کربوهیدرات، پروتئین و چربی میتوانند طی فعل و انفعالات شیمیایی درون به بدن به مواد مفید و مضر دیگری تبدیل شوند. به عنوان مثال کربوهیدرات با شکسته شدن به واحدهای کوچکتر در بدن به قند تبدیل میشوند. پس وجود این مواد در یک غذا به این معنی نیست که آن غذا سالم است، بلکه باید میزان مواد مورد توجه قرار گیرد.
همانطور که در بخش پیش اشاره کردیم نوع و میزان درشت مغذیها و ریز مغذیها در غذایی که میخوریم نشان دهنده میزان سالم یا مضر بودن آن غذا است. جدول ارزش غذایی که امروزه بر روی تمامی محصولاتی که در فروشگاهها عرضه میشود وجود دارد، این اطلاعات ارزشمند را در اختیار ما میگذارد. از طریق این جدول امکان محاسبه میزان کالری دریافتی و انواع ویتامین، پروتئین و مواد معدنی در طول روز فراهم خواهد شد. متخصصان تغذیه همواره به افرادی که قصد رژیم گرفتن دارند یادآور میشوند که به اعداد و ارقام توجه کرده و با محاسبه آنها روند پیشرفت خود را بسنجند.
جدول ارزش غذایی موجود بر روی مواد غذایی همیشه یکسان نیست و بسته به شرکت و برند مورد نظر متفاوت خواهد بود. البته مواد مغذی اصلی که باید بر روی تمام مواد غذایی وجود داشته باشید در بین همه مشترک است، اما اطلاعات بیشتر بسته به سلیقه و نوع بسته بندی شرکتها متفاوت خواهد بود.
چربی، چربیهای اشباع شده، چربی ترانس، کلسترول، سدیم، کربوهیدرات، فیبر، قندها، پروتئین، ویتامین آ، ویتامین ث، کلسیم و آهن، ۱۳ ماده مغذی اصلی هستند که باید در جدول ارزش غذایی ذکر شوند.
جدول ارزش غذایی برخی از غذاها شامل مواد زیر نیز هستند:
فولات، منیزیم، نیاسین، فسفر، پتاسیم، ریبوفلاوین، سلنیوم، تیامین، ویتامینهای گروه ب، ویتامین ای، ویتامین کا، روی و منیزیم.
در چند سال گذشته و به دستور وزارت بهداشت، جدولی تحت عنوان چراغ راهنمای سلامتی، بر روی بستهبندی مواد غذایی درج میشود. در این جدول از سه رنگ قرمز، زرد و سبز برای کدگذاری میزان هر ماده استفاده شده است که از طریق آن میتوان به صورت کیفی میزان مواد مغذی موجود در غذای مورد نظر را مشاهده کرد. به این ترتیب با یک نگاه گذرا هم میتوان اطلاعاتی درباره زیاد، متوسط و یا کم بودن فاکتورهایی مانند چربی، چربی اشباع، قند و نمک به دست آورد.
برای اینکه بتوانید از این جدول به درستی استفاده کنید ابتدا باید بدانید هر بخش آن چه معنی دارد. مهمترین عناصر این جدول که در همه انواع آن نیز مشترک است شاملاین موارد میشوند:
مورد زیر به ما نشان میدهد غذایی در حال خرید و مصرف آن هستیم با رژیم غذایی سالم در تضاد است و ممکن است به ما آسیب برساند. همچنین مقدار حد پایین آن را نیز بیان کردیم تا بدانید چه قدر با حالت سالم فاصله وجود دارد. با در نظر گرفتم این موارد سعی کنید این مواد غذایی را حذف کرده و یا بخش کوچکی از وعدههای غذایی خود را به آنها اختصاص دهید:
طبق قانونهای بهداشتی، بیشتر غذاهای فرآوری شده و بستهبندی شده باید دارای جدول ارزش غذایی باشند، اما برخی از غذاها نیاز به درج این جدول ندارند. مواد غذایی مانند گوشت، مرغ، ماهی، تخم مرغ، انواع میوه و سبزیجات، آجیل و دانههای خام، حبوبات و غلات طبیعی موادی هستند که در صورتی که به طور طبیعی بوده و فرآوری نشده باشند نیاز به جدول ارزش غذایی ندارند. برای پی بردن به ارزش غذایی اینگونه مواد منابع متعددی از جمله هرم غذایی وجود دارد که اطلاعات مفیدی درباره میزان مصرف این مواد به شما خواهد داد. در ادامه نمونه ای از هرم غذایی را مشاهده میکنید.
جدول ارزش غذایی می تواند به شما کمک کند هنگام خرید مواد و تهیه غذا در خانه، انتخابهای غذایی آگاهانهتری انجام دهید. اگر میخواهید از رژیم غذایی سالم پیروی کنید بار دیگر که در فروشگاه در حال خرید بودید به این برچسب بیشتر دقت کنید.
۱۴ نفر امتیاز دادهاند
۵
۴
۳
۲
۱
لطفا دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
حق همهی ماست که زندگی سالم و شادتری را تجربه کنیم. تمام تلاش تیمهای مختلف سبک زندگی همین است که حال شما بهتر شود.
کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به شرکت داده کاو(سهامی خاص) میباشد.