خواب آلودگی بیش ازحد در طول روز، تنفس غیرعادی و پریشانی و پرتحرکی هنگام خواب تنها چند مورد از علائم اختلال خواب هستند. اختلالات خواب انواع زیادی داشته و سالانه زندگی افراد زیادی در سراسر جهان را تحت تاثیر قرار میدهند. برای مطلع شدن از چیستی، علائم، علل و نحوه درمان اختلالات خواب با ما در این مطلب از وبسایت سبک زندگی همراه باشید.
بگذارید بحث را از اینجا شروع کنیم؛ همانطور که به آن اشاره شد، اختلالات خواب در خواب شبانه فرد اختلال ایجاد میکنند. اما به راستی خواب چیست؟ چه زمانی فرد «خواب» است و کی نیست؟
خوابیدن یک روند بیولوژیک بسیار پیچیده است. فردی که به خواب رفته بیهوش است، اما مغز و بدن او همچنان به فعالیتهای خود ادامه میدهند. فعالیتهای مغز و بدن هنگام خواب اهمیت بسیار بالایی داشته و به سلامت بدن و عملکرد صحیح آن در طول روز کمک میکنند. از این رو، اگر فرد به اندازه کافی خواب عمیق و پرکیفیت نداشته باشد، تنها نتیجه آن احساس بیخوابی در طول روز نیست؛ بلکه بی خوابی شبانه تاثیرات مخربی بر سلامت بدن و روان، قوه تفکر و عملکرد روزانه فرد نیز خواهد داشت.
اصطلاح کلی «اختلالات خواب» به اختلالاتی اشاره دارد که کیفیت و مدت خواب و زمان به خواب رفتن را دستخوش تغییر کرده و باعث میشود تا فرد در هنگام بیداری عملکرد صددرصدی نداشته باشد. اختلال خواب اختلالی شایع بوده و کیفیت زندگی بسیاری از افراد را تحت تاثیر قرار داده است. طبق آمار، بیش از یک سوم بزرگسالان و بیش از ۷۰ درصد نوجوان آمریکایی از بیخوابی شبانه رنج میبرند.
بسیاری از افراد به علت استرس و مشغله فراوان یا دیگر عوامل خارجی گاهی اوقات دچار اختلال در خواب شبانه خود میشوند. این موضوع لزوما نشانه ابتلا به اختلال خواب نیست. اما زمانی که این بی خوابی ادامه پیدا کرده و عملکرد فرد هنگام بیداری را تحت تاثیر قرار دهد، امکان آن وجود دارد که فرد مبتلا به اختلال خواب باشد.
در بعضی موارد، اختلالات خواب به علت اختلالی دیگر بروز پیدا میکنند. در چنین شرایطی، علائم اختلال خواب باید با درمان بیماریای که سرچشمه آن بوده است برطرف شود. اما در مواردی که بیماری دیگری منجر به اختلال خواب نشده است، درمان این اختلال با درمانهای بالینی و ایجاد تغییراتی در سبک زندگی فرد انجام میپذیرد.
با ما در ادامه مطلب همراه باشید تا با جزئیات به بررسی عوامل اختلال خواب بپردازیم.
بیش از ۱۰۰ نوع اختلال خواب وجود دارد و از آنجایی که نمیتوان درباره تمامی آنها توضیح دقیقی ارائه داد، در ادامه مطلب به شایعترین اختلالات خواب اشاره خواهیم کرد:
بی خوابی میتواند به سلامت و کیفیت زندگی افراد صدمه زده و باعث بروز اختلالاتی همچون افسردگی، مشکلات تمرکز، زودرنجی، افزایش وزن و عملکرد ضعیف در کار یا مدرسه شود.
متاسفانه اختلال بی خوابی بسیار شایع است. حدود ۵۰ درصد بزرگسالان حداقل یکبار این اختلال را تجربه میکنند و اختلال بی خوابی بیشتر در کهنسالان و زنان شایع است.
اختلال بی خوابی را میتوان به سه نوع تقسیم کرد:
دو نوع آپنه خواب وجود دارد: آپنه خواب انسدادی که در آن به علت انسداد، یا باریکی بیش از حد مجرای تنفسی، جریان هوا متوقف میشود؛ و آپنه خواب مرکزی که در آن، مشکل ارتباط مغز با عضلاتی است که مسئول کنترل تنفس شما هستند.
سندروم پای بی قرار عموما در اثر برخی بیماریها از جمله اختلال کم توجهی – بیش فعالی (ADHD) و پارکینسون رخ می دهد، اما نمیتوان گفت که علت آن همواره مشخص است.
این بیماری میتواند منجر به فلج خواب (اختلالی که در آن، فرد پس از بیدار شدن قابلیت حرکت نکردن ندارد) نیز شود. نارکولپسی عموما به خودی خود اتفاق میافتد، اما امکان آن نیز وجود دارد که با بعضی اختلالات عصبی همچون ام اس ارتباط داشته باشد.
کمتر از ۱ درصد جمعیت دنیا به این بیماری مبتلا هستند. این بیماری عموما پس از سن ۵۰ سالگی رخ داده و با بعضی اختلالات زوال عصبی از جمله بیماری پارکینسون ارتباط دارد. از آنجایی که احتمال آسیب زدن فرد بیمار به خود و یا همسر وی وجود دارد، توصیه میشود که افراد مبتلا به این بیماری هر چه سریعتر برای درمان بیماری خود اقدام کنند.
کار شیفتی، حاملگی، یائسگی، اختلالت روانی، بیماریهایی همچون آلزایمر و پارکینسون و مصرف برخی داروها میتوانند منجر به بروز این اختلال خواب شوند. افراد مبتلا به این بیماری تمرکز پایینی داشته و عملکر شناختی ضعیفتری دارند. سردرد و دل درد نیز از دیگر عوارض این اختلال است.
حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد آمریکاییها به این نوع از اختلال خواب مبتلا هستند. شاید نتوان خواب آلودگی مفرط در طول روز را یک اختلال نامید، اما این موضوع تاثیر منفی آن بر کیفیت زندگی افراد را انکار نمیکند.
علائم اختلالات خواب با توجه به نوع و شدت اختلال خواب با یکدیگر تفاوت دارند. به علاوه، علائم اختلالات خوابی که به علت بیماری دیگری بروز پیدا کردهاند ممکن است متفاوت باشند. با این حال، به طور کل میتوان علائم اختلالات خواب را موارد زیر در نظر گرفت:
بیماریها، اختلالات و شرایط خاص بسیاری هستند که میتوانند منجر به بروز اختلال در خواب شبانه افراد شوند. در بسیاری از موارد، اختلالات خواب در اثر بیماریهای جسمی اتفاق میافتند.
انواع آلرژی، سرماخوردگی و عفونتهای تنفسی ممکن است نفس کشیدن هنگام خواب را دشوار کنند و منجر به بی خوابی شبانه شوند. کیپ بودن بینی که باعث میشود فرد قادر به تنفس از بینی نباشد نیز ممکن است خوابیدن را دشوار کند.
تکرر ادرار میتواند یکی دیگر از علل اختلالات خواب باشد. گاهی اوقات برهم خوردن تعادل هورمونها، یا بعضی اختلالات مجاری ادرار باعث تکرر ادرار میشوند که فرد را در طول شب چندین بار از خواب بیدار کرده و به خواب شبانه وی صدمه میزند. (توجه داشته باشید که اگر تکرر ادرارتان با خون ریزی یا درد همراه است، حتما به پزشک مراجعه کنید).
یکی دیگر از علل احتمالی بروز بی خوابی شبانه در افراد، دردهای مزمن است. درد مزمن، خوابیدن را دشوار میکند؛ یا حتی شاید پس از خوابیدن فرد، او را از خواب بیدار کند. بعضی از رایجترین دردهای مزمن شامل آرتروز، سندرم خستگی مزمن، فیبرومیالژی (نوعی سندرم درد اسکلتی – عضلانی مزمن)، بیماری التهابی روده، سردرد مداوم و درد قسمت پایینی کمر میشوند. در بعضی موارد، این دردهای مزمن با بی خوابی تشدید نیز میشوند. برای مثال، به عقیده بعضی پزشکان، خود بیماری فیبرومیالژی میتواند به علت اختلال خواب بروز پیدا کند.
پیری نیز میتواند از علل ابتلا به اختلالات خواب باشد. هر چقدر سن افراد بالاتر میرود، توانایی آنها برای به خواب رفتن کمتر شده و شبهای بیشتری را با بی خوابی و بیقراری سپری میکنند.
و البته، همانگونه که به آن اشاره شد، استرس و اضطراب یکی دیگر از علل بروز اختلالات خواب هستند. استرس تاثیری منفی بروی کیفیت خواب افراد دارد. به خواب رفتن و از خواب نپریدن برای افراد مضطرب امری دشوار است. همچنین امکان آن وجود دارد که چنین افرادی به علت کابوس دیدن، صحبت کردن در خواب و یا راه رفتن در خواب، از خواب بپرند و خواب شبانه خوبی نداشته باشند.
علاوه بر علتهایی که مطرح شد، ابتلا به بیماریهای همچون بیماریهای قلبی، بیماریهای ریوی، بیماریهای عصبی، اختلالات روانی و همچنین ژنتیک نیز میتوانند منجر به بروز اختلال در خواب افراد شوند.
در بعضی موارد، علت اختلال خواب را نمیتوان تشخیص داد.
نحوه درمان اختلالات خواب با توجه به نوع بیماری و علت آن متغیر است؛ اما عموما شامل مصرف برخی داروهای شیمیایی و ایجاد تغییراتی در سبک زندگی فرد میشود.
داروهای شیمیایی که برای درمان اختلال در خواب استفاده میشوند، عبارتند از:
مکملهای ملاتونین درمانی طبیعی برای اختلالات خواب هستند، اما تنها برای استفاده کوتاه مدت مفیدند. قبل از شروع مصرف آنها، با پزشک خود مشورت کنید.
در بیماران مبتلا به آپنه خواب، امکان آن وجود دارد که یک دستگاه کمک تنفس برای فرد تجویز شود و یا حتی بروی فرد جراحی انجام بگیرد.
برای افرادی که در خواب دندانهای خود را به هم میزنند نیز یک محافظ دندان تجویز میشود تا از آسیب دیدن دندانها و بیدار شدن فرد از خواب جلوگیری شود.
علاوه بر درمانهای بالینی و داروهای شیمیایی، ایجاد بعضی تغییرات در سبک زندگی میتواند تاثیر قابل توجهی بر کیفیت خواب افراد داشته باشد، خصوصا اگر با درمانهای بالینی و داروهای شیمیایی همراه باشد. این تغییرات عبارتند از:
به علاوه، رفتن به رخت خواب و بیدار شدن از خواب در زمانهایی مشخص و معین تاثیر شگفت انگیزی در کیفیت خواب افراد خواهد داشت. شاید آخرهفتهها وسوسه شوید که اندکی بیشتر بخوابید، اما این کار خوابیدن و صبح زود از خواب بیدار شدن را در روزهای آتی هفته دشوارتر میکند. در این مطلب میتوانید درباره سحرخیزی در تعطیلات بیشتر بخوانید.
شیوع ویروس کرونا، جنبههای زیادی از زندگی افراد در سراسر دنیا را تحت تاثیر قرار داده است که یکی از آنها، خواب عمیق و باکیفیت است. آمار نشان داده است که با شیوع ویروس کرونا، تعداد افراد مبتلا اختلالات خواب افزایش داشته است. به گفته دکتر ریچل مانبر، شروع ویروس کرونا، میزان استرس افراد را شدیدا افزایش داده است. مردم نه تنها نگران ابتلا به خود بیماری هستند، بلکه از لحاظ مالی و روانی نیز تحت فشارند. این تنش و اضطراب کیفیت خواب شبانه را کاهش میدهد.
دکتر مانبر برای جلوگیری از بیخوابی شبانه، توصیه میکند تا زمان مشخصی در روز را برای آرامش و استراحت دادن به فکر و مغزتان اختصاص دهید. این زمان را میتوانید با خواندن یک کتاب، گوش دادن به موسیقی یا فعالیتهای بدنی بگذرانید – هر فعالیتی که برایتان دلچسب است. علاوه بر آن، تلاش کنید تا به برنامه روزانه خود ساختار مشخصی بدهید. شیوع ویروس کرونا، تعطیل شدن دانشگاهها و مدارس و دورکاری در زمان کرونا نظم زندگی افراد زیادی را به هم ریخته است. اگر نظم و ساختار قبلی زندگیتان دیگر با شیوع ویروس کرونا دست یافتنی نیست، تلاش کنید تا نظم جدیدی در زندگی خود ایجاد کنید.
اختلالات خواب، اختلالاتی هستند که کیفیت و مدت خواب افراد ابتلا را تحت تاثیر قرار داده و تاثیراتی منفی بر کیفیت زندگی آنها میگذارند. این اختلالات جلوی خواب بدون وقفه و عمیق شبانه را میگیرند و منجر به کاهش تمرکز، عملکرد شناختی و هشیاری فرد میشوند. این اختلالات میتوانند منجر به بروز بیماریهای دیگری شوند، یا خود نتیجه بیماری دیگری باشند. بیخوابی شبانه قابل درمان است و با کمک بعضی داروهای شیمیایی و ایجاد برخی تغییرات در سبک زندگی، درمان خواهد شد. داشتن زمان خواب مشخص، کاهش مصرف کافئین، وصرف غذاهای سبک قبل و خواب همگی راهکارهایی برای داشتن برنامه خواب سالم، به خصوص در این دوران پراسترس شیوع ویروس کروناست.
0 نفر امتیاز دادهاند
۵
۴
۳
۲
۱
لطفا دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
حق همهی ماست که زندگی سالم و شادتری را تجربه کنیم. تمام تلاش تیمهای مختلف سبک زندگی همین است که حال شما بهتر شود.
کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به شرکت داده کاو(سهامی خاص) میباشد.