دمنوش خواب آور - خوابی عمیق با مصرف دمنوشهای خواب آور
زمان خواندن ۹ دقیقه یکشنبه ۰۳ اسفند ۱۳۹۹ ۲۳:۳۲
دمنوشهای گیاهی از جمله داروهای گیاهی هستند که میتوانند اثرات مفید زیادی بر سلامت جسم و ذهن انسان داشته باشند. اعصاب، ذهن و مغز انسان باید در سلامت کامل باشد تا جسم و اندامهای دیگر بدن بتوانند به درستی نقش خود را ایفا کنند. مصرف دمنوشهای آرامشبخش نقش بزرگی در تامین سلامت جسم و ذهن خواهند داشت. حالا چند سوال در ذهن انسان بوجود میآید؛ دمنوش خواب آور چیست؟ آیا دمنوش میتواند جای قرصهای شیمیایی خواب آور را برای انسان پر کند؟ این دو سوال از مهمترین پرسشهای پاسخ داده شده در این متن هستند. در ادامه شما را با انواع دمنوش خواب آور و طرز تهیه آنها بیشتر آشنا خواهیم کرد. پس با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
دمنوش چیست
دمنوشها که بیشتر از گیاهان تهیه میشوند، در واقع عصاره و یا جوشاندهای از گل، برگ، ساقه، ریشه، دانه، پوست میوه و یا اجزای دیگر گیاهان دارویی هستند که در درمان و بهبود عوارض بیماریها نقش مهمی ایفا میکنند.
دمنوشها یکی از مهمترین روشهای درمانی در طب سنتی به شمار میروند. گرفتن عصاره و یا دم گذاشتن مواد گیاهی و ادویجات به همراه آب متداولترین و قدیمیترین روش به کار بردن و استفاده از داروهای گیاهی محسوب میشوند.
در حقیقت تاریخچه پیدایش دمنوشها با تاریخچه کشف گیاهان دارویی برابری میکند. بسیاری از افراد دمنوشها را بیشتر به خاطر طعم خوبشان مینوشند، ولی باید دانست که هر کدام از این دمنوشها خاصیت دارویی متفاوتی دارند و مصرف خودسرانه و نا آگاهانه آنها میتواند عوارض زیادی با خود به همراه آورد.
در حقیقت و به طور خلاصه به نوشیدنی تهیه شده از گیاهان دارویی و ادویهجات دمنوش گفته میشود. برخی از افراد نمیتوانند فرق بین دمنوش و جوشانده مواد گیاهی را به خوبی تشخیص دهند.
دمنوش در واقع از کوبیده شده مواد گیاهی به همراه مقداری آب جوش و قرار دادن آن در ظرف در بسته (مانند قوری) تهیه میشود، با گذشت چند دقیقه و ایجاد بخار در ظرف، دم کردهای از مخلوط آب جوش و گیاه کوبیده شده به دست میآید، سپس با گذراندن مخلوط از صافی، محلول یک دستی بدست آمده، که به آن دمنوش یک گیاه و یا ادویه گفته میشود.
اصطلاح جوشانده وقتی مورد استفاده قرار میگیرد که گیاه به صورت مستقیم با آب سرد و یا گرم روی شعله گاز قرار گرفته و جوشیده شود (به جوش بیاید). جوشاندن معمولا خاصیت دارویی گیاهان را از بین میبرد.
این تصور که مواد دارویی گیاهی بدون عوارض هستند و مصرف زیاد آنها نمیتواند مشکلساز باشد، تصور بسیار غلط و خطرناکی است. مصرف بیرویه و بیش از حد گیاهان دارویی ممکن است، سبب بروز مشکلات و بیماریهای زیادی در جسم و ذهن انسان شود.
درمان بیخوابی با دمنوشها
مشکلات و بیماریهای اعصاب و مغز انسان بسیار مهم و اساسی هستند. نادیده گرفتن این مشکلات، صدمه بزرگی به جسم، روح و ذهن انسان وارد خواهد ساخت. از مهمترین بیماریهای اعصاب میتوان به افسردگی، میگرن، کمبود اعتماد بنفس، عدم توانایی در کنترل خشم، نداشتن تمرکز کافی، بیخوابی، کاهش اشتها، بیحالی، داشتن احساس سردرگمی، سردرد و پارکینسون اشاره کرد.
همانطور که پیشتر نیز در متن بالا گفته شد، نقش سلامت اعصاب، ذهن و مغز انسان در داشتن، جسمی سالم و بدون بیماری بسیار مهم و اساسی است. بیخوابی جزو مهمترین و تاثیرگذارترین مشکلات در زمینه پدید آوردن بیماریهای ذهنی و جسمی است. نمیتوان بدون داشتن زمان خواب کافی و اصولی سلامت جسمی و افزایش عملکرد مغز را انتظار داشت.
خواب کافی به مغز و جسم انسان کمک میکند تا روند بازسازی و جبران کمبودهای خود را به بهترین شکل ممکن انجام دهند. هر چقدر زمان خواب غیر اصولی و نادرست (زیاد و یا کم) باشد، به همان میزان سلامت جسمی و ذهنی انسان تحتالشعاع قرار میگیرد.
انسانها از زمانهای قدیم به دنبال راهی جهت درمان بیخوابی و رسیدن به ساعت خواب نرمال بودهاند. داروهای گیاهی زیادی برای درمان کمخوابی و بیخوابی در تاریخ ثبت شدهاند، ولی امروزه و با پیشرفت علم و دانش، تعداد اندکی از آن گیاهان برای درمان این مشکل مفید و موثر قلمداد میشوند.
درمان بیخوابی با دمنوشهای گیاهی، امروزه طرفداران فراوانی دارد. زیرا داروهای اعصاب و خوابآورهای شیمیایی، ممکن است عوارض زیادی با خود به همراه آورند. گیاهانی که میتوان به صورت دمنوش جهت درمان بیخوابی و به عنوان آرامبخش استفاده کرد، عبارتند از، گلگاوزبان، عناب، رزماری، اسطوخودوس، پونه کوهی، مرزه، سنبلالطیب، رازک، به لیمو، گل شاهپسند، دارچین، گشنیز، جنسینگ سیبری، بابونه، شوید، گل ساعتی، پوست مرکبات و گل راعی.
به دلیل اینکه بیخوابی ممکن است ناشی از مشکلات و بیماریهای عصبی باشد، پس در نتیجه درمان بیخوابی با دمنوش خواب آور باید به صورت اصولی و زیر نظر و تجویز پزشک متخصص اعصاب صورت بگیرند.
دمنوش خوابآور با طبع گرم
طبع افراد در نوع درمان طب سنتی و داروی گیاهی بسیار تاثیرگذار است. اصولا طبیعتتر باعث افزایش خواب در افراد میشود، در نتیجه افراد دارای طبع «گرم و تر» و «سرد و تر» بیشتر از بقیه به خواب نیازمند هستند. افراد دارای طبع «سرد و تر» و «گرم و تر» معمولا به ۷ الی۸ ساعت خواب در طول شبانهروز احتیاج دارند، این در حالی است که افراد دارای طبیعت خشک با ۶ ساعت خواب در طول شبانهروز نیز به حالت نرمال خود میرسند.
دمنوشهای خواب آور با طبع گرم، برای افراد دارای طبع سرد بسیار مفید هستند. دمنوش به لیمو، دمنوش بابونه، دمنوش بهارنارنج، دمنوش بادرنجبویه، دمنوش گل گاوزبان، دمنوش اسطوخدوس، دمنوش مرزنجوش، دمنوش چای کوهی و دمنوشهای زنجبیل و دارچین جزو مهمترین دمنوشهای آرامبخش و خوابآور با طبع گرم محسوب میشوند.
قویترین دمنوش خواب آور
گیاه بابونه به دلیل خاصیت ضد استرسی و آرامبخشی قوی خود، یکی از مهمترین گیاهان در زمینه تهیه دمنوشهای خواب آور گیاهی به حساب میآید. این گیاه با داشتن آنتی اکسیدانی به نام آپیژنین گیرندههای مغز را تحریک کرده و از بروز تنش و اضطراب جلوگیری میکند. در نتیجه چای بابونه از مهمترین و قویترین دمنوشهای خوابآور محسوب میشود. اگر میخواهید درباره خواص چای بابونه بیشتر بدانید، به وبسایت سبک زندگی سر بزنید.
سنبلالطیب نیز گیاهی با خاصیت آرامبخشی، ضد استرسی و ضداضطرابی است. طبق نظریهای، این گیاه مانند داروی ضداضطراب زاناکس سطح انتقال دهنده عصبی گاما آمینوبوتیریک اسید را افزایش میدهد. در میان تحقیقات دانشمندان جهت یافتن گیاهانی با خاصیت آرامبخشی فراوان، نام چای اسطوخدوس، بادرنجبویه، ماگنولیا و گل ساعتی نیز به چشم میخورد.
طرز تهیه دمنوش خواب آور
همانطور که در قسمت قبل گفته شد، چای بابونه از مهمترین دمنوش خواب آور به حساب میآید. به همین دلیل بهتر است ابتدا به طرز تهیه این نوع دمنوش بپردازیم و سپس دستورالعمل تهیه سایر دمنوشهای خوابآور را بیان کنیم.
- دمنوش بابونه: برای تهیه این دمنوش به ۲۵۰ گرم آب جوش و ۴ الی ۸ گرم بابونه خشک شده احتیاج است (به ازای هر لیوان آب جوش یک قاشق بابونه خشک شده). بابونه را به آب جوش موجود در قوری و یا ظرف مخصوص دمنوش بیافزایید. ۱۰ الی ۱۵ دقیقه صبر کنید، تا به خوبی دم بکشد. سپس مخلوط بدست آمده را از صافی رد کرده تا محلولی یکدست حاصل شود، و بعد به همراه کمی عسل (به صورت دلخواه) به عنوان دمنوش از آن استفاده کنید.
- دمنوش سنبلالطیب: برای تهیه این دمنوش بهتر است به ازای هر لیوان آب جوش یک تکه کوچک از گیاه سنبلالطیب را در قوری و یا ظرف مخصوص دمنوش قرار بدیم و ۵ دقیقه صبر کنید، تا به خوبی دم بکشد. سپس مخلوط به دست آمده را از صافی رد کرده تا محلولی یکدست حاصل شود. دمنوش سنبلالطیب شما حاضر است.
- دمنوش اسطوخودوس: بهترین راه برای تهیه دمنوش اسطوخودوس این است که به ازای هر لیوان آب جوش یک قاشق چایخوری گیاه اسطوخودوس را در داخل ظرف در بسته مانند قوری ریخته و به آن ۵ الی ۱۰ دقیقه مهلت بدهید تا خوب دم بکشد. سپس مخلوط را از صافی گذرانده و به همین راحتی محلول آرامشبخشی به دست آورید. راه دیگری نیز برای تهیه دمنوش اسطوخودوس وجود دارد. برای تهیه این دمنوش در روش دوم میتوان از برگ نعنا هم استفاده کرد. ابتدا باید گلبرگهای گیاه اسطوخودوس را به همراه برگهای نعناع و آب در قوری و یا هر ظرف دربسته (قابل حرارت دادن) ریخت. سپس مخلوط بدست آمده را تحت حرارت نسبتا زیاد به نقطه جوش رساند. بعد به مدت حدود ۱۵ دقیقه حرارت را کم کرده و بگذارید مخلوط به آرامی بجوشد. پس از آن شعله را خاموش کرده و مخلوط بدست آمده را از صافی رد کنید، تا محلولی یکدست حاصل شود. دمنوش شما آماده است. میتوانید به صورت خنک و یا گرم از آن استفاده کنید.
- دمنوش گل ساعتی: برای تهیه دمنوش گل ساعتی میتوان مانند چای بابونه عمل کرد. ابتدا در یک ظرف مناسب دمنوش، یک لیوان آب جوش ریخته، سپس به اندازه یک قاشق چایخوری به آن گل ساعتی اضافه میکنیم، بعد از گذشت ۵ الی ۱۰ دقیقه و دم کشیدن آن، مخلوط به دست آمده را از صافی گذرانده و محلول یکدستی به دست میآوریم. بسته به سلیقه میتوان به همراه آن از عسل هم استفاده کرد.
- دمنوش بادرنجبویه: برای تهیه این دمنوش ابتدا ۴ فنجان آب را جوشانده و سپس کمی صبر میکنیم تا حرارت آب جوش کاهش بیابد. پس از آن آب جوشیده شده را به همراه ۲ قاشق غذاخوری بادرنجبویه خشک شده یک ورق لیمو و نصف قاشق غذاخوری آویشن تازه در داخل ظرف مخصوص دمنوش و یا قوری ریخته و سپس ۱۰ دقیقه به آن مهلت دهید تا خوب دم بکشد. بعد مخلوط را از صافی گذرانده و محلول آرامشبخشی به دست آوریم.
عوارض مصرف زیاد دمنوش
این طرز فکر که مصرف محصولات و داروهای گیاهی عوارض و خطرات چندانی برای انسانها ندارند، بسیار غلط و مشکلساز است. دمنوشها در طب سنتی حکم دارو را برای درمان بسیاری از بیماریها و مشکلات برعهده دارند و داروها نیز باید به صورت اختصاصی و طبق دستور و تجویز پزشک مصرف شوند. در نتیجه مصرف بیرویه، غیر اصولی و بیش از حد دمنوشهای گیاهی میتواند عوارض مخرب زیادی بر روی جسم و ذهن انسان برجا بگذارد.
هر کدام از دمنوشها بسته به خواص گیاه دارویی تشکیل دهنده خود، فواید و عوارض مختلفی دارند. بهتر است افراد قبل از مصرف دمنوشها با پزشک خود مشورت کنند.
سخن پایانی
دمنوشها نقش مهمی در درمان بیماریها و مشکلات عصبی، ذهنی و جسمی انسان ایفا میکنند. از این نوع نوشیدنیها میتوان در جهت افزایش سلامتی استفادههای فراوانی کرد. دمنوشهایی مانند چای بابونه، دمنوش سنبلالطیب، دمنوش اسطوخودوس در درمان کمخوابی موثرند و میتوان از آنها به عنوان دمنوش خواب آور استفاده مرد. . با همه این تفاصیر و فواید بیان شده برای دمنوشهای آرامشبخش، به دلیل وجود عوارض در جسم و ذهن انسان، نباید در مصرف آنها زیادهروی کرد.
نظرات کاربران