لز زمانهای گذشته تا به امروز، از بابونه برای درمان و بهبود بسیاری از بیماریها استفاده میشده است. تحقیقاتی که امروزه نیز روی این گیاه شگفتانگیز انجام شده است، بر این ادعاهای باورنکردنی مهر تایید زدهاند. اما به راستی این ادعاها چیستند و خواص چای بابونه برای بدن چیست؟ آیا مصرف چای بابونه با عوارضی نیز همراه است؟ استفاده از این چای به چه کسانی توصیه نمیشود؟ با ما در ادامه این مطلب از وبسایت سبک زندگی همراه باشید.
بابونه (با نام علمی Matricaria recuita) گیاهی از خانواده مینای چمنی (دیزی، با نام علمی Asteraceae) است. این گیاه بومی اروپا و آسیای شرقی است، اما امروزه در هر کجای جهان یافت میشود.
عطر این گل، شباهت اندکی به عطر سیب دارد. گفته میشود که بابونه در بهبود سردرد، تب، مشکلات کلیه، کبد و مثانه، ناراحتی گوارشی، اسپاسم و گرفتگی عضله، اضطراب، بیخوابی، حساسیتهای پوستی، کبودی، زخم معده، ورم و التهاب، هموروئید و قاعدگی نامنظم موثر واقع میشود.
به طور عمده، دو نوع بابونه وجود دارد؛ بابونه آلمانی و بابونه رومی. گونه آلمانی بابونه قویتر است و در مصارف پزشکی و درمانی کاربرد بیشتری دارد، به همین علت هنگام صحبت کردن از خواص چای «بابونه» در ادامه مطلب، در واقع از خواص چای «بابونه آلمانی» سخن گفته میشود. گونههای دیگری از گیاهان نیز هستند که نام بابونه دارند (مانند بابونه بهاری و بابونه زرد) اما این گونهها عموما به صورت دمکرده به کار نرفته و خاصیت درمانی ندارند.
چای بابونه، نوشیدنی بدون کافئین و با طعمی شیرین و دلچسب است که عموما به عنوان جایگزینی برای چای سبز یا چای سیاه به کار میرود. برای تهیه چای و دمنوش بابونه از بابونه خشک شده و آب جوش استفاده میشود.
برای دم کردن چای بابونه، یک قاشق سر پر بابونه خشک شده را در دو سوم پیمانه آب جوش بریزید و بگذارید برای ۵ تا ۱۰ دقیقه دم بکشد. میتوانید از دمنوشهای کیسهای آماده و کارخانهای نیز استفاده کنید.
برای این منظور، دمنوش را در لیوان گذاشته، آن را با آب جوش پر کنید. سپس سر لیوان را بپوشانید و بگذارید ۵ تا ۷ دقیقه دم بکشد. در نهایت چای کیسهای را از لیوان خارج (تا چای زیاده از حد غلیظ نشود) و سپس نوش جان کنید.
غلظت انواع چای بابونه (بسته به میزان دم کشیدن و همچنین فرمول کارخانه) با یکدیگر متفاوت است؛ اما به طور کل، هر چه غلظت بابونه چای بیشتر یا گونه مصرفی در آن قویتر باشد، خواص جای برای بدن بیشتر خواهد بود.
البته در نظر داشته باشید که غلظت بیشتر چای بابونه، برای کسانی که مصرف این چای برایشان عوارضی به همراه دارد نه مفیدتر بلکه خطرناکتر خواهد بود. در نتیجه قبل از مصرف چای بابونه قوی و غلیظ، مطمئن شوید که با این انتخاب به سلامت خود آسیبی وارد نمیکنید.
برای مصرف بابونه هیچ میزان مصرفی توصیه نشده است و دوزهای مصرفی تحقیقات نیز با یکدیگر تفاوت داشتهاند. اما به هر حال توصیه میشود مصرف بابونه را از دوزهای محدودتر آغاز کرده و به تدریج دوز مصرفی خود را بالا ببرید. بهتر است مصرف روزانهتان از دو یا سه لیوان چای بابونه در روز تجاوز نکند.
دمنوش بابونه مانند سایر دمنوشها باید در حد اعتدال و زمان مناسبی مصرف شود. اگرچه هر زمانی برای نوشیدن چای بابونه ميتواند مناسب باشد، اما نوشیدن چای بابونه با معده خالی در تقویت معده موثر است. اما به طور کلی، بهتر است در مصرف چای بابونه احتیاط کنید، به خصوص اگر سابقه آلرژیک دارید. مصرف بیش از اندازه آن ممکن است باعث سردرد، تهوع، تعرق شدید و خستگی شود.
تحقیقاتی که تا به حال بروی گیاه و چای بابونه انجام شده است نتایج مثبتی داشتهاند، اما میان آنها تفاوتهایی دیده میشود. بعضی از تحقیقات انجام شده، آثار به وجود آمده را نتیجه مستقیم مصرف بابونه و بعضی دیگر از تحقیقات آنها را از آثار احتمالی و نه قطعی بابونه میدانند. در هر حال، هیچ تحقیقی تا به امروز خواص بابونه برای بدن را زیر سوال نبرده و بلکه، آن را تا حدودی تایید کرده است.
عموما از دمنوش و چای بابونه برای خاصیت خوابآوری آن استفاده میشود، اما طبق تحقیقات انجام شده، چای بابونه فواید بسیار دیگری را نیز برای مصرفکننده آن به همراه خواهد داشت. در ادامه مطلب به چند مورد از مهمترین خواص چای بابونه میپردازیم:
پاسخ دادن به این سوال، کار سختی است. بعضی از افراد، به علت خواص بسیار آن، مصرف چای بابونه در دوران بارداری را تشویق میکنند؛ در حالی که گروهی دیگر آن را منع کرده و خطرناک میدانند. دمنوش این گیاه شامل عوامل ضد التهاب میشود که میتواند برای مادران باردار خطرساز باشد. البته این خطر بسته به سوابق پزشکی، میزان مصرف و عوامل دیگر بستگی دارد.
پس از مشورت با چندین متخصص زنان و زایمان، نتیجه نهایی به دست آمده این است که نمیتوان یک قانون کلی برای مصرف بابونه و بارداری ارائه داد، چراکه تحقیقات کافی در این زمینه انجام نشده است. به همین دلیل احتیاط شرط عقل است و توصیه میشود هر مادر باردار پیش از شروع به مصرف این دمنوش گیاهی، مانند بسیاری از مواد غذایی دیگر، از پزشک متخصص خود مشورت بگیرد.
مصرف چای بابونه برای عموم افراد بیخطر است، اما گروه خاصی از افراد هستند که باید از مصرف آن خودداری کنند:
بابونه، مانند عسل و برخی دیگر از محصولات طبیعی، ممکن است شامل هاگهای بوتولیسم (عامل مسمومیت غذایی حاد) باشد. شاید اکثر افراد بالغ و سالم در مقابله با عفونت آن موفق باشند، اما بدن نوزادان و یا خردسالان توان مقابله با آن را ندارد. در نتیجه، بسیاری از پزشکان توصیه میکنند نوزادان و خردسالان از مصرف عسل، چای بابونه (در کل، تمامی محصولاتی که شامل بابونه میشوند) و دیگر موادی که ممکن است حاوی بوتولیسم باشند خودداری کنند.
همچنین، استفاده از چای بابونه به عنوان جایگزین داروهای شیمیایی تجویز شده برای افراد توصیه نمیشود. به علاوه، برای جلوگیری از بروز واکنشهای ناخواسته، در صورتی که به صورت مرتب از قرصی شیمیایی (مخصوصا ایبوبروفن و آسپرین) استفاده میکنید، قبل از مصرف چای بابونه با پزشک خود مشورت کنید تا از واکنش دادن بابونه با قرص مصرفیتان جلوگیری کنید.
مصرف بابونه معمولا برای عموم افراد بلامانع و بیخطر است. اما در چند مورد، حساسیت به بابونه گزارش شده است. در صورت داشتن حساسیت به این گیاه، بهتر است از مصرف مجدد چای بابونه خودداری کنید. به علاوه، در چند مورد تهوع به دلیل مصرف بیش از اندازه از چای بابونه گزارش شده است. باوجود این، هیچ مورد عارضه شدید و خطرناک یا مسمومیت در اثر مصرف چای بابونه گزارش نشده است.
همچنین در نظر داشته باشید مصرف بابونه به خردسالان، زنان باردار و شیرده و همچنین افراد مبتلا به بیماریهای کبدی یا کلیوی توصیه نمیشود.
عوارض گزارش شده درباره بابونه عموما مرتبط با بابونه رومی بوده است، اما در هر حال، در صورت بروز علائمی همچون استفراغ، عارضههای پوستی و واکنشهای حساسیتی (مانند تنگی نفس، خس خس کردن سینه، کهیر، جوش و خارش) به پزشک مراجعه کنید.
سالیان سال است که به دلیل خواص چای بابونه از دمنوش یا چای آن، برای درمان و بهبود نواع بیماریها استفاده میشود. چای بابونه، یکی از رایجترین راههای استفاده از بابونه برای بهرهبری از خواص شگفتانگیز ان است. اما در نظر داشته باشید که چای بابونه در یک دارو بلکه یک مکمل مفید است و نمیتوان جایگزین داروهای شیمیایی شود، اما در صورت مصرف دوز مناسبی از آن (یک یا دو لیوان در روز) تاثیراتی باورنکردنی برای سلامتتان به همراه خواهد داشت. با این حال، توجه داشته باشید که مصرف چای بابونه به گروهی از افراد توصیه نشده و پیشنهاد میشود قبل از شروع به مصرف آن، با پزشک خود مشورت کنید.
۹ نفر امتیاز دادهاند
۵
۴
۳
۲
۱
لطفا دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
حق همهی ماست که زندگی سالم و شادتری را تجربه کنیم. تمام تلاش تیمهای مختلف سبک زندگی همین است که حال شما بهتر شود.
کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به شرکت داده کاو(سهامی خاص) میباشد.