search

کاربرد نور قرمز درمانی در رفع مشکلات پوستی

clock icon زمان خواندن ۷ دقیقه نیلوفر مغازه‌ای سه‌شنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۹ ۱۲:۳۵

کاربرد نور قرمز درمانی در رفع مشکلات پوستی
۵/ ۱.۰۰
امتیاز دهید

استفاده از نور قرمز، در نور درمانی باعث شده تا بسیاری از افرد برای جوان‌سازی صورت، کاهش چین و چروک و ترک‌های پوستی و همچنین درمان بیماری‌هایی حاد پوستی، زخم‌های ماندگار و اثرات ناشی از شیمی درمانی از آن استفاده کنند. در این مقاله، این روش درمانی و زیبایی را مرور خواهیم کرد. 

آن‌چه در این مطلب خواهید خواند:

نحوه عملکرد نور درمانی با نور قرمز

روش استفاده از نور قرمز در نور درمانی

آیا استفاده از نور قرمز درمانی به طور واقعی تاثیرگذار است

گزینه‌های درمانی جایگزین

برای استفاده از این روش درمانی به کجا مراجعه کنیم

عوارض جانبی

در اوایل دهه ۱۹۹۰ میلادی، دانشمندان از این روش به منظور کمک به رشد گیاهان در فضا بهره می‌جستند. آن‌ها متوجه شده بودند که نور شدید حاصل از دیودهای نورانی (LED) قرمز، رشد و فتوسنتز سلول‌های گیاهی را بهبود می‌بخشد. پس از این بود که توانایی‌های بالقوه نور قرمز در پزشکی و به ویژه، قابلیت آن در افزایش انرژی سلول‌های بدن انسان مورد ارزیابی قرار گرفت. محققان امیدوار بودند که RLT بتواند در درمان آتروفی عضلانی، بهبود زخم‌های عمیق و ماندگار و مشکلات مربوط به تراکم استخوان ناشی از بی‌وزنی در طول سفرهای فضایی نیز موثر باشد. نور قرمز درمانی (RLT) با نام‌های دیگری هم شناخته می‌شود که از آن میان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • فوتوبیومدولاسیون (PBM)
  • درمان با لیزر سطح پائین (LLLT)
  • لیزر درمانی نرم
  • لیزر درمانی سرد
  • بیواستیمولاسیون (biostimulation)
  • تحریک فوتونی
  • لیزر درمانی کم‌توان (LPLT)

نور درمانی چیست

استفاده از RLT همراه با داروهای حساس به نور، روش درمانی فتودینامیک نام دارد که در این روش، نور تنها به عنوان یک عامل فعال کننده دارو عمل می‌کند. گفته می‌شود، نور درمانی یا همان LED تراپی به روش آرایشگاهی در بهبود مشکلات مربوط به زیبایی پوست موثر است که از این میان می‌توان به درمان ترک پوست و کاهش چین و چروک اشاره کرد. از طرف دیگر، انواع مختلفی از آن که در مطب پزشک به انجام می‌رسد، کاربرد درمانی جدی‌تری داشته و در رفع مشکلات حادی از قبیل، پسوریازیس، زخم‌های ماندگار و حتی عوارض شیمی درمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد. شواهد حاکی از آن است که RLT در شرایط خاص و برای مشکلاتی ویژه یک درمان امید بخش به شمار می‌رود؛ با این حال، اطمینان کامل از این موضوع نیازمند مطالعات و جمع‌آوری اطلاعات بیش‌تری است.

نحوه عملکرد نور درمانی با نور قرمز

تصور می‌شود، نور قرمز با تولید یک اثر زیست مولکولی در سلول‌ها، میتوکندری آن‌ها را تقویت می‌کند. میتوکندری‌ها نیروگاه سلول‌ها بوده و انرژی سلول در آن‌ها به وجود می‌آید. مولکول حامل انرژی که در سلول‌های همه موجودات زنده یافت می‌شود، ATP (آدنوزین تری‌فسفات) نام دارد. با استفاده از نور قرمز درمانی، عملکرد میتوکندری افزایش یافته و سلول می‌تواند ATP بیش‌تری تولید کند. به این ترتیب، انرژی سلول افزایش یافته، کارآیی آن بهبود خواهد یافت و در نهایت سلول قادر خواهد بود خود را بازسازی و آسیب‌ها را ترمیم کرده و روند جوان‌سازی را به انجام رساند.

روش نور قرمز درمانی با درمان‌های انجام شده توسط لیزر یا پالس شدید نور (IPL) متفاوت بوده و به هیچ عنوان سطح پوست را دچار آسیب نمی‌کند. روش‌های درمانی که از لیزر و پالس نور بهره می‌جویند از طریق ایجاد آسیب کنترل شده در سطوح خارجی پوست عمل می‌کنند. این امر، در نهایت، ترمیم و بازسازی بافت را به دنبال خواهد داشت. با این حال، RLT با تحریک مستقیم بازسازی پوست، این مرحله تهاجمی را پشت سر می‌گذارد. نور تابیده شده توسط این روش درمانی، تنها تا عمق پنج میلی‌متری سطح پوست نفوذ می‌کند.

روش استفاده از نور قرمز در نور درمانی

پس از آزمایش‌های نخستینی که در فضا به انجام رسیدند، صدها مطالعه بالینی و هزاران مطالعه آزمایشگاهی دیگر هم به منظور اطمینان از فواید پزشکی نور قرمز درمانی انجام شدند. بسیاری از تحقیقات مذکور، نتایج امیدوار کننده‌ای را به دنبال داشته‌اند؛ با این حال، مزایای درمانی RLT همچنان ثابت نشده و بحث و جدال فراوانی در این زمینه وجود دارد. به عنوان مثال، مراکز ارائه خدمات بیمه درمانی (CMS) مشخص کرده‌اند که برای اثبات مزایای درمانی این دستگاه‌ها و تفوق آن‌ها بر روش‌های درمانی موجود در زمینه بهبود زخم‌ها و درد هنوز شواهد کافی در دست نیست. بنابراین، اثبات اثربخشی نور قرمز درمانی نیازمند انجام تحقیقات بالینی بیش‌تر است.

با این حال، در حال حاضر، شواهد حاکی از آن است که استفاده از روش درمانی RLT ممکن است مزایای زیر را به همراه داشته باشد؛

  • روند ترمیم زخم و بازسازی بافت را بهبود می‌بخشد.
  • روند رشد مو را در افراد مبتلا به ریزش موی آندروژنیک بهبود می‌بخشد.
  • به درمان کوتاه‌مدت سندرم تونل کارپال کمک می‌کند.
  • روند درمان زخم‌های ماندگار نظیر زخم پای دیابتی را تحریک می‌کند.
  • ضایعات ناشی از پسوریازیس را کاهش می‌دهد.
  • به درمان کوتاه مدت درد و گرفتگی صبحگاهی عضلات در افراد مبتلا به روماتیسم مفصلی کمک می‌کند.
  • برخی عوارض جانبی درمان سرطان از جمله، موکوزیت دهانی را کاهش می‌دهد (موکوزیت دهانی به التهاب دهانی ناشی از عوامل شیمی درمانی یا اشعه یونیزان گفته می‌شود).
  • شرایط ظاهری پوست را بهبود بخشیده و با کلاژن‌سازی بیش‌تر به از بین بردن چین و چروک کمک می‌کند.
  • آسیب‌های ناشی از آفتاب سوختگی را ترمیم می‌کند.
  • به بهبود تبخال ناشی از عفونت‌های ویروسی هرپس سیمپلکس کمک می‌کند.
  • سلامت مفاصل در افراد مبتلا به آرتروز زانو را بهبود می‌بخشد. 
  • در از بین بردن جای زخم موثر است.
  • درد و اتهاب تاندون‌ها را کاهش می‌دهد.

ال ای دی تراپی

آیا استفاده از نور قرمز درمانی به طور واقعی تاثیرگذار است

روش‌های درمانی جدید همواره با سر و صدای زیادی همراه بوده و به ویژه در فضای مجازی، بسیاری از افراد، این روش‌ها را معجزه‌آسا و شگفت‌انگیز توصیف می‌کنند؛ با این حال، بدیهی است که نور درمانی در اغلب موارد، یک روش تجربی به شمار رفته و در کنترل و بهبود همه مشکلات موثر نخواهد بود. استفاده از نور قرمز درمانی برای بهبود و درمان مواردی که در ادامه ذکر خواهند شد فاقد مدارک معتبر بوده و اثبات نشده است.

  • درمان افسردگی، اختلال عاطفی فصلی، افسردگی پس از زایمان
  • فعال کردن سیستم لنفاوی برای کمک به سم‌زدایی بدن
  • تقویت سیستم ایمنی بدن
  • کاهش سلولیت
  • کمک به کاهش وزن
  • بهبود درد پشت و کمر
  • مقابله با پیوره و عفونت‌های دندانی
  • درمان آکنه
  • درمان سرطان

لازم است توجه داشته باشید که RLT در درمان سرطان، تنها به عنوان عامل فعال کننده داروهای درمانی دیگر مورد استفاده قرار می‌گیرد. سایر درمان‌های نوری هم ممکن است برای کمک به بهبود برخی شرایط فوق کاربرد داشته باشند. به عنوان مثال، مطالعات نشان داده‌اند که استفاده از نور سفید در درمان علائم افسردگی موثرتر از نور قرمز است. نور آبی درمانی هم با اثر بخشی محدود برای بهبود آکنه به کار می‌رود.

گزینه‌های درمانی جایگزین

نور قرمز تنها طول موجی نیست که برای دستیابی به اهداف پزشکی مورد مطالعه قرار گرفته است، بلکه نور آبی، نور سبز و ترکیبی از طول موج‌های مختلف نیز موضوع آزمایش‌های مشابه بر روی انسان بوده‌اند. LED تراپی انواع گوناگونی دارد و بهتر است در صورت تمایل برای استفاده از این روش‌های درمانی ابتدا با پزشک متخصص مشورت کنید؛

درمان با لیزر
نور طبیعی خورشید
درمان با نور آبی و سبز
سونای نور
نور ماورا بنفش با طول موج متوسط (UVB)
پسورالن (psoralen) و نور ماورابنفش با طول موج بلند (PUVA)

عوارض نور درمانی

برای استفاده از این روش درمانی به کجا مراجعه کنیم

بسیاری از سالن‌های آرایشی، باشگاه‌های ورزشی و مراکز اسپا از نور قرمز درمانی برای کاربردهای آرایشی و زیبایی استفاده می‌کنند. به علاوه، می‌توانید برخی تجهیزات مرتبط تائید شده توسط سازمان غذا و دارو (FDA) را نیز به صورت آنلاین خریداری کرده و از این تجهیزات برای مقابله با علائم سالخوردگی، لکه‌های پوستی و چین و چروک بهره ببرید. با این حال، لازم است پیش از مصرف، دستورالعمل استفاده از این دستگاه‌ها را با دقت مطالعه کنید و در صورت نیاز، در برخی موارد، از دیدگاه‌ها و بازخورداهای ارائه شده به صورت آنلاین نیز بهره ببرید.

برای هدفمند کردن بیش‌تر روند درمان با نور قرمز، ابتدا از یک پزشک متخصص پوست کمک بگیرید؛ زیرا، ممکن است لازم باشد از چند روش درمانی به صورت همزمان استفاده کنید. مشورت با پزشک متخصص برای درمان بیماری‌های جدی نظیر سرطان، آرتروز و پسوریازیس ضروری است. 

عوارض جانبی

اگرچه درمان با نور قرمز یک روش بی‌خطر و بدون درد بوده، اما گزارش‌هایی مبنی بر ایجاد سوختگی و تاول ناشی از به کارگیری RLT نیز وجود دارد و در اغلب موارد این سوختگی ناشی از به خواب رفتن افراد در داخل دستگاه بوده است. البته در مواردی نیز مشکلات سیم‌کشی یا خرابی دستگاه، باعث بروز این حادثه می‌شود. علی‌رغم ایمن‌تر بودن این روش در مقایسه با درمان سنتی با لیزر، همچنان احتمال بروز آسیب در چشم‌ها وجود خواهد داشت. بنابراین، در هنگام استفاده از روش نور قرمز درمانی باید از چشمان خود محافظت کرده و از عینک‌های مخصوص استفاده کنید.

نظرات کاربران