در ماههای اخیر بیماری همهگیر کرونا به شکل بیسابقهای زندگی عموم را دستخوش تغییر کرده است. احتمالا توصیههای عمومی برای پیشگیری از ابتلا به کرونا که شامل مواردی مثل شستشوی مرتب دستها و استفاده از ماسک در مکانهای عمومی میشود را شنیده باشید. یکی از راههای پیشگیری از گسترش کرونا و بهبود حال بیماران کرونایی، مراقبت از بیمار کرونایی در قرنطینه خانگی و به دور از بیمارستان است. اما، در مراقبت از بیمار کرونایی چه نکاتی را باید مورد توجه قرار داد؟ در این مطلب نکات مهم در مراقبت از بیماران کرونایی و افرادی که مشکوک به این بیماری هستند را معرفی میکنیم.
فهرست مطالب
به دلیل شیوع بیماری کرونا و افزایش تعداد مبتلایان، مراقبت از بیمار کرونایی اهمیت بسیاری دارد. پزشکان پیشنهاد میکنند که در صورت داشتن علائم خفیف در منزل بمانید و تنها در صورت شدت یافتن بیماری به مراکز درمانی رجوع کنید. فراموش نکنید که ابتلا به ویروس کرونا با نشانههای جدیدی همراه شده است که در این مطلب از وبسایت سبک زندگی میتوانید درباره علائم جدید ویروس کرونا بیشتر بخوانید. در ادامه این مطلب میتوانید با نکات مهم درباره شرایط نگهداری بیمار کرونایی بیشتر بخوانید.
اگر قصد نگهداری از بیمار کرونایی در منزل یا محلی غیردرمانی را دارید، این توصیهها را دنبال کرده تا از خود و دیگران را محافظت کنید. به این ترتیب یاد میگیرید وقتی فردی نشانههای ابتلا به بیماری کووید-۱۹ را داشته باشد، چه کارهایی باید انجام دهید و از چه مواردی پرهیز کنید. این توصیهها برای مراقبت از افرادی که به ویروس آلوده شدهاند نیز کاربرد دارد. از این توصیهها میتوان برای مراقبت از فردی که نتیجه آزمایشش مثبت است، اما نشانه بیماری را ندارد نیز استفاده کرد.
فراموش نکنید مراقبت از بیماران کرونایی نیازمند داشتن آگاهی و علم کافی است. باید بدانید چگونه ظرفهای او را بشویید، اتاقش را چگونه تمیز کنید و چه مواد غذایی برای او تهیه کنید.
کمک کنید نیازهای اصلی بیمار تامین شود
- به فردی که بیمار است کمک کنید دستورات پزشک را در مورد مراقبت و مصرف دارو انجام دهد (توجه داشته باشید که برای بیشتر افراد، نشانههای بیماری چند روز باقی میماند و بعد از یک هفته اغلب آنها احساس بهتری دارند).
- ببینید آیا داروهای تببر بدون نسخه کمکی به بهبود حال بیمار میکنند.
- مطمئن شوید فرد بیمار مقدار زیادی آب و مایعات مصرف کرده و به خوبی استراحت میکند.
- به بیمار در خرید مواد غذایی، گرفتن نسخهها و موارد دیگری که نیاز دارند کمک کنید. سعی کنید برای دریافت اقلامی که خریدهاید، در صورت امکان از امکان تحویل در محل استفاده کنید.
- اگر بیمار حیوان خانگی دارد سعی کنید ارتباط بیمار با حیوان را در صورت امکان محدود کنید.
در نگهداری از بیمار باید به علائم و نشانههای هشداردهنده زیر توجه کامل داشته باشید.
- شماره تلفن پزشک بیمار را در دسترس خود بگذارید.
- از راهنماهای بررسی نشانههای بیماران کرونایی برای بررسی حالت خود و بیمار استفاده کنید.
- اگر بیمار حالش بدتر شد، با پزشک تماس بگیرید. در صورت نیاز به فوریتهای پزشکی، با مراکز مرتبط تماس بگیرید و توضیح دهید که در حال مراقبت از بیمار کرونایی هستید.
چه زمانی باید با فوریتهای پزشکی تماس بگیرید
نشانههای هشدار اضطراری بیماری کرونا را بررسی کنید. اگر فرد هر یک از این نشانهها را داشت بلافاصله با یک مرکز فوریتهای پزشکی تماس بگیرید. البته در نظر داشته باشید که تمامی این نشانهها در مورد بیماری کرونا صدق نمیکند، اما لازم است در صورت وجود هر نوع نشانه دیگری که شما را به نگرانی میاندازد با مرکز فوریتهای پزشکی تماس بگیرید. این نشانهها عبارتند از:
- سختی در نفس کشیدن به گونهای که فرد احساس کند نفس کشیدن برایش سخت است؛ به اصطلاح ریهها از هوا پر نمیشود.
- تغییر رنگ ناخنها به قهوهای یا آبی
- احساس سنگینی در قفسه سینه
- گیجی
- ناتوانی در بیدار شدن یا بیدار ماندن
- آبی رنگ شدن لبها یا صورت فرد
افراد بیمار لازم است خود را جدا از دیگران، قرنطینه خانگی کنند و در صورت امکان، بیمار از یک دستشویی و حمام جدا از بقیه افراد استفاده کند. در صورت امکان فرد بیمار در «اتاق بیمار» یا محدودهای جدای از دیگران باقی بماند. شما نیز سعی کنید حداقل یک متر با بیمار فاصله داشته باشید.
- اگر مجبور هستید از فضایی به صورت مشترک استفاده کنید، مطمئن شوید که اتاق جریان هوا و تهویه خوبی دارد.
- پنجره را باز کنید تا هوا به گردش در بیاید.
- بهبود تهویه به حذف ذرات تنفسی معلق در هوا کمک قابل توجهی میکند.
- از پذیرفتن افرادی که برای ملاقات و بازدید میآیند یا داشتن هر نوع مهمان غیرضروری خودداری کنید. به خصوص ملاقات با افرادی که در خطر ابتلا به موارد سخت بیماری کرونا هستند را نپذیرید.
- اگر توانایی نظافت دارید، حمام و دستشویی را پس از هر بار استفاده به خوبی ضد عفونی کنید. در غیر اینصورت از مراقبتان بخواهید این کار را انجام دهد.
فردی که بیمار کرونایی است باید در این شرایط حتما از ماسک استفاده کند
- افرادی که به بیماری کرونا مبتلا میشوند باید هنگامی که در خانه یا بیرون از خانه به افراد دیگر نزدیک میشوند (از جمله قبل از اینکه وارد مطب دکتر شوند) از ماسک استفاده کنند.
- ماسک در جلوگیری از شیوع ویروس کرونا از فردی که بیمار است به دیگران کمک میکند. ماسک اجازه نمیدهد ذرات تنفسی بیمار به فضا و افراد دیگر منتقل شود.
- نباید از ماسک برای کودکانی که زیر دو سال سن دارند، یا هر کس که مشکل تنفسی دارد یا نمیتواند بدون کمک دیگران، ماسک را از صورت خود بردارد، استفاده کرد.
اگر یکی از اعضای خانواده شما به کرونا مبتلا شده است، با رعایت این نکات نظافتی میتوانید علاوه بر مراقبت از فرد بیمار، از ابتلای خودتان نیز جلوگیری کنید.
در اتاق یا بخشهای جدا از هم غذا بخورید
- بیمار کرونایی بهتر است در صورت امکان در اتاقی جدا غذا بخورد. در صورت نیاز به خوراندن غذا به بیمار نیز بهتر است این اتفاق در اتاقی جدا بیافتد.
- ظرفها را با استفاده از دستکش و آب داغ بشویید. هر ظرفی، استکان/ لیوان یا هر چیزی که توسط بیمار کرونایی مورد استفاده قرار گرفته را با دستکش جابه جا کنید. آنها را با آب داغ و صابون بشویید یا جدا از سایر ظروف در ماشین ظرفشویی قرار دهید. در مراقبت از بیمار کرونایی توجه به تمیز و ضد عفونی کردن ظرفها اهمیت زیادی دارد.
- بعد از در آوردن دستکش یا دستزدن به اشیایی که استفاده شدهاند، دست خود را با صابون بشویید.
از استفاده اشتراکی از وسایل شخصی خودداری کنید
از به اشتراک گذاشتن بشقاب، استکان /لیوان، ظروف نقره، حوله، روتختی یا وسایل الکترونیکی مثل موبایل با بیمار کرونایی خودداری کنید. در حین مراقبت از بیمار کرونایی بهتر است مواظب استفاده از هر وسیله مشترکی باشید.
شتسن و ضدعفونی کردن دستها
دستهای خود را با آب و صابون برای مدت حداقل بیست ثانیه بشویید. به همه افرادی که در خانه هستند بگویید همین کار را انجام دهند. به خصوص بعد از نزدیک شدن به فرد بیمار شستوشوی دستها لازم است.
اگر صابون و آب در دسترس نبودند، از یک ضد عفونی کننده دست که حداقل ۶۰ درصد تا ۷۰ درصد الکل داشته باشد استفاده کنید. تمام سطحهای دست خود را با آن پوشانده و آنقدر به هم بمالید تا حس کنید ضد عفونی کننده خشک شده است.
از لمس کردن چشم، بینی و دهان خود با دستهای نشُسته خودداری کنید.
ابتدا تمیز کرده و سپس ضد عفونی کنید
- سطوحی که زیاد لمس میشوند و اشیا مورد استفاده روزمره را تمیز و ضد عفونی کنید. این موارد شامل میزها، دستگیرهها، کلیدهای برق، میز کار و وسایل الکترونیکی میشود. تمیز بودن سطوح به مراقبت از بیمار کرونایی کمک میکند.
- اگر محدودهای کثیف بود از صابون و آب برای شستن آن استفاده کنید. سپس از یک ضد عفونی کننده خانگی برای ضد عفونی کردن استفاده کنید.
- برای تمیز کردن وسایل الکترونیکی به توصیههای شرکت سازنده توجه کنید. اگر چنین توصیههایی در دسترس نبود، از فومهای الکلی یا اسپریهایی که حداقل ۷۰ درصد الکل دارند استفاده کنید.
تمیز کردن اتاق خواب و دستشویی
- اگر از اتاق خواب و دستشویی مجزا استفاده میکنید، فقط هر زمانی که لازم است اطراف فرد بیمار را تمیز کنید.
- فرد بیمار اگر توان داشته باشد میتواند خودش کار نظافت و ضدعفونی کردن فضا را انجام دهد. به فردی که بیمار است، وسایل نظافت و ضد عفونی کردن بدهید.
- اگر از دستشویی و حمام مشترک استفاده میکنید، فرد بیمار باید بعد از هر بار استفاده این محیط را تمیز و ضدعفونی کند. اگر این امکان ندارد، یک ماسک بپوشید و تا جایی که ممکن است بعد از استفاده فرد بیمار صبر کنید و بعد محیط را تمیز کرده و از آن استفاده کنید. توجه به تمیزی اتاق خواب و دستشویی از مهمترین نکات مراقبت از بیمار کرونایی است.
شستن و خشک کردن لباس
- لباسهای کثیف را تکان ندهید.
- موقع سر و کار داشتن با لباسهای کثیف از یک دستکش یک بار مصرف استفاده کنید.
- لباس کثیف فردی که بیمار است را میتوانید همراه با مواردی که متعلق به افراد دیگر است بشویید.
- لباسها را طبق توصیهای که روی برچسب شستشوی آنها است بشویید. از گرمترین تنظیمات آبی که میتوانید استفاده کنید تا در زمان مراقبت از بیمار مبتلا به کرونا با مشکل سرایت مواجه نشوید.
- دستکشها را درآورده و دست خود را بلافاصله بشویید.
- لباس را کامل خشک کنید. اگر میتوانید از خشککن لباس استفاده کنید. این موضوع به مراقبت از بیمار کرونایی کمک میکند.
- بعد از گذاشتن لباسها در خشککن دستهای خود را بشویید.
- گیرههای لباس و جا لباسی را تمیز و ضد عفونی کنید. بعد از این کار دستهای خود را بشویید.
استفاده از سطل آشغال
- دستکشهای کثیف و موارد دیگری که دور میاندازید را در یک سطل آشغال پدالدار بیاندازید.
- موقع انداختن و برداشتن کیسه آشغال در سطل از دستکش استفاده کنید. بعد از آن دستهای خود را بشویید.
- اگر امکان دارد، یک سطل آشغال هم به فردی که بیماری کرونا دارد اختصاص بدهید.
استفاده از ماسک و دستکش
- هر وقت که ممکن است با خون، ادرار یا ترشحات بدن بیمار تماس داشته باشید از دستکش استفاده کنید. دستکش را در یک سطل آشغال پدالدار پرت کنید و دست خود را سریعا بشویید.
- مراقب باید از بیمار بخواهد که زمانی که وارد اتاق میشود از ماسک استفاده کند.
- مراقب نیز در هنگام مراقبت از بیمار کرونایی بهتر است از ماسک استفاده کند.
- برای پیشگیری از بیمار شدن، مطمئن شوید که عملهای پیشگیرانه روزمره را انجام میدهید؛ دستهای خود را بشویید. از لمس کردن چشم، بینی، و دهان با دست نشسته خودداری کنید. سطوح مختلف را پیوسته تمیز و ضد عفونی کنید.
برخی اقدامات مهم در حین و پس از دوره مراقبت از بیمار کرونایی
- افراد مراقب در حالی که به مراقبت از بیمار کرونایی میپردازند باید در خانه مانده و وضعیت سلامتی خود را پیگیری کنند.
- نشانههای اصلی شامل تب، سرفه، و تنگی نفس است اما ممکن است نشانههای دیگری هم وجود داشته باشند. یکی از نشانههای جدی هشدارآمیز به سختی نفس کشیدن است. در صورت داشتن این نشانه نیاز به مراقبت پزشکی دارید برای اطلاعات بیشتر میتوانید به مطلب مقایسه نشانههای آنفولانزا و کرونا رجوع کنید.
- بعد از اینکه مراقبت از بیمار کرونایی به پایان رسید، مراقبان باید در خانه باقی بمانند. مراقبان باید ۱۴ روز پس از تماس نزدیک با بیمار کرونایی از خانه خارج شوند.
- اگر به سختی نفس میکشید، با مرکز فوریتهای پزشکی تماس بگیرید و قبل از رفتن نشانههای خود را به آنها بگویید تا به شما بگویند که بهتر است چه کاری انجام دهید. شماره اطلاعرسانی ۴۰۳۰ هم به همین منظور در نظر گرفته شده است.
یکی از مهم ترین نکات مراقبت از بیماری کرونایی توجه به تغذیه بیمار و رژیم غذایی بیمار کرونایی در منزل است. احتمالا این پرسش برایتان پیش آمده است که بیمار کرونایی بهتر است چه مواد غذایی بخورد. پیش ازهر چیز باید بدانید که بیمار کرونایی نباید گرسنه بماند. هر چقدر دارو و ویتامین مصرف کند، نمیتواند جای مواد غذایی را بگیرد. بدن بیمار برای مقابله با ویروس کرونا به دریافت مواد غذایی مفید نیاز دارد. از این رو این نکات می تواند مفید باشد:
- بیمار بهتر است در تعداد وعده های بیشتر، حجم مواد غذایی کمتری مصرف کند.
- مایعات نقش مهمی در مبارزه بدن با ویروس دارد. بیمار بهتر است مایعات زیادی مصرف کند. اما مراقب باشید دچار مسمومیت نشود. سوپ، آب ماهیچه، آب میوهها به خصوص آب سیب تازه برای بدن بسیار مفید است.
- بیمار کرونایی باید از مواد غذایی پرچرب، فست فودها و شیرینیها پرهیز کند. خوردن این مواد غذایی به این دلیل توصیه نمیشود که هضم این مواد غذایی، انرژی زیادی از بدن می گیرد. در واقع، بدن برای مبارزه با بیماری نیاز به حداکثر انرژی دارد و به همین دلیل تغذیه بیمار باید به گونهای باشد تا بدن بخش زیادی از انرژی را صرف هضم غذا نکند.
- بیمار بهتر است روزی یک فنجان چای سبز بنوشد تا میزان آنتی اکسیدان بدن افزایش یابد. البته توصیه میشود تا در مصرف کافئین مراقب باشید. بیمار باید استراحت و خواب کافی داشته باشد و مصرف زیاد کافئین ممکن است بیمار را بیخواب کند.
زمان مراقبت از بیمار کرونایی از خودتان محافظت کنید
بیماری کرونا بین افرادی که در رابطه نزدیک با یکدیگر هستند، از طریق ذرات تنفسی منتقل میشود. ذرات تنفسی زمانی شناور میشوند که فرد حرف بزند و یا سرفه یا عطسه کند. دور ماندن از دیگران و حفظ فاصله اجتماعی حداقل یک و نیم متر، به پیشگیری از انتقال ویروس کرونا کمک میکند. در صورت امکان، بهتر است مراقب بیمار فردی باشد که خودش در خطر ابتلا به موارد حاد کرونا نباشد.
سخن پایانی
در روزهایی که کرونا به اوج خود رسید، بسیاری از بیماران کرونایی با نشانههای خفیف در خانههای خود در قرنطینه ماندند. چراکه امکان نگهداری از بیماران با نشانههای خفیف تا متوسط در بیمارستانها فراهم نیست. این در حالیست که، اغلب به یک نفر مراقب برای رسیدگی به حال بیمار و توجه به نشانههای بیماری نیاز است. از آنجایی که این افراد اطلاعات زیادی درباره مراقبت از بیمار کرونایی ندارند، در این راهنما مواردی که باید مورد توجه مراقبان بیماران کرونایی قرار گیرند، بیان شدهاند. توجه به این نکات میتواند به مراقبان در مراقبت از بیمار کرونایی کمک کند.