هر دارویی اثرات جانبی دارد و میزان آسیبپذیری فرد به این عوارض جانبی، به عوامل مختلفی وابسته است. در حالت کلی، این عوارض جانبی داروها را میتوان به گروههای وابسته به بیمار، وابسته به دارو، وابسته به محیط و یا اجتماع طبقهبندی کرد. از این رو، باید دقت کنید که چه ویژگیهایی از شما سبب افزایش آسیبپذیریتان به مصرف دارو میشود و برای مقابله با این اثرات جانبی داروها چه کارهایی میتوانید انجام دهید.
آنچه در ادامه میخوانید:
هر کدام از ما یک شخص منحصر به فرد هستیم و داشتن بعضی از ویژگیهای شخصی ما را در مقایسه با سایر افراد در معرض اثرات جانبی مختلفی قرار میدهد. عواملی وجود دارند که نقش مهمی در بروز عوارض جانبی داروها ایفا میکنند. از جمله:
سن یکی از مهمترین عوامل است و افراد خیلی جوان یا خیلی مسن، بیشتر در معرض اثرات ناخواسته قرار میگیرند. کودکان را نمیتوان بزرگسالانی کوچک تلقی کرد، چراکه نحوه جذب و سوخت و ساز بدن در مصرف داروها در کودکان (به خصوص نوزادان) با بزرگسالان متفاوت است. در کودکان کمسن، سرعت جذب مواد دارویی در معده کم بوده و در عوض، این افراد سرعت جذب عضلانی (Intramuscular: IM) بالایی دارند. همچنین، نسبت نسبت کبد به وزن بدن، بیشتر است و آنزیمهای کبدی همانند کلیه عملکرد ناقصی دارند.
بر اساس مطالعات انجام شده، افراد مسن به دلیل عوارض جانبی داروها دو برابر افراد معمولی به اورژانس مراجعه میکنند و احتمال بستری شدن آنها در بیمارستان، هفت برابر بیشتر است. بین مفید یا سمی بودن برخی از داروها مثل وارفارین (Warfarin)، انسولین (Insulin)، دیگوکسین (Digoxin) و داروهای ضد تشنج، مرز بسیار باریکی وجود دارد. افراد مسن در مقایسه با سایر افراد، این نوع از داروها را بیشتر مصرف میکنند و بدنشان تمایل دارد تا میزان چربی بیشتر و آب کمتری داشته باشد و بر همین اساس، طول اثر برخی از داروها در بدن افزایش مییابد. به علاوه، متابولیسم کبد و عمل دفع مواد از طریق کلیه، در سالمندان کم بوده و مغز آنها نیز به اثرات تسکیندهنده داروها حساستر عمل می کند. از این رو، ممکن است سبب بروز علائمی مانند سرگیجه، مشکلات چشمی و گوشی و افزایش خطر عدم تعادل شوند و مدیریت عوارض جانبی داروها در آنها اهمیت بیشتری دارد.
فارماکوژنتیک به علمی گفته میشود که به بررسی چگونگی تاثیر ژنها در بروز اثرات جانبی داروها و همچنین نقش آن در بروز بیست تا نود و پنج درصد از انواع بیماریها میپردازد. این شاخه از فارماکولوژی به سرعت در حال پیشرفت بوده و آزمایشهای مربوط به تنوع آنزیمهای کبدی در حال فراگیر شدن است. برای مثال، کدئین برای تبدیل شدن به یکی از متابولیتهای فعال خود (مورفین) به مسیر متابولیسمی CYP2D6 نیازمند است و این در حالی است که پنج تا ده درصد از بیماران در متابولیزه کردن آن ناتوانند یا توان بسیار کمی دارند؛ یعنی تنها مقدار اندکی از کدئین به مورفین تبدیل میشود و درد آنها به اندازه کافی تسکین نمییابد. از سوی دیگر، توانایی متابولیزه کردن یک تا دو درصد از بیماران بسیار زیاد بوده و در نتیجه، کدئین بیشتر از حد طبیعی به مورفین تبدیل میشود و خطر بروز واکنشهای سمی مثل افسردگی تنفسی افزایش مییابد (Respiratory depression: نوعی اختلال تنفسی که در آن نفس کشیدن به صورت کند و غیر موثر است).
در صورتی که کلیههای شما با حداکثر ظرفیت خود کار نکنند، مصرف داروهایی که از طریق کلیه دفع میشوند اثرات جانبی بیشتری را برای شما در پی خواهند داشت. تاثیر برخی دیگر از داروها نیز با کاهش عملکرد کلیه متوقف میشود.
برخی از آنزیمهای کبدی زنها فعالیت کمتری در مقایسه با مردان دارند. همچنین، نسبت چربی به آب بدن در زنها بیشتر و میزان سمزدایی داروها در کلیهها کمتر است. پژوهشها نشان دادهاند که زنها در مقایسه با مردها، کبدی سمیتر، (ناشی از دارو)، مشکلات گوارشی بیشتر (به دلیل اثرات جانبی مربوط به دستگاه گوارش)، آلرژیهای پوستی و سندروم بلندمدت QT (نوعی بیماری قلبی) بالاتری دارند.
با افزایش دوز دارو، اثرات جانبی آن نیز بیشتر میشود.
برای مثال، استروئیدهای تنفسی به صورت مستقیم ششها را هدف قرار میدهند و اثرات جانبی کمتری نسبت به استروئیدهای خوراکی ایجاد میکنند (انواع خوراکی تاثیر زیادی بر تمام بدن میگذارند).
عوارض جانبی وابسته به محیط یا اجتماع عبارتند از:
در ادامه، متداولترین عوارض جانبی داروها و توصیههایی برای مدیریت آنها آورده شده است.
با مصرف هر دارویی ممکن است اتفاق بیفتد. علائم آن، طیف گستردهای از راشهای پوستی خفیف تا واکنشهای شدید آنافیلاکسی (شامل تورم صورت و گلو، مشکلات تنفسی و راشهای پوستی زیاد) را در بر میگیرد.
راهکارهایی برای پیشگیری و مدیریت:
این عارضه ممکن است در اثر استفاده از آنتیهیستامینها، داروهای ضد روانپریشی (Antipsychotics)، بوپیواکائین (Bupivacaine)، بوپروپیون (Bupropion)، دولوکسیتین (Duloxetine)، اسومپرازول (Esomeprazole)، اتودولاک (Etodolac)، گاباپنتین (Gabapentin)، اپیوئیدها (مشتقات تریاک/Opioids) و چندین داروی دیگر بروز پیدا کند.
راهکارهایی برای پیشگیری و مدیریت: در مورد عوض کردن داروها با پزشک خود صحبت کنید. قطرههای روانکننده چشم ممکن است موثر باشند. در صورت تاری دید، رانندگی نکنید.
کبودی و خونریزی، از عوارض رایج داروهای رقیقکننده خون مثل آسپرین، کلوپیدوگرل (Clopidogrel)، انوکساپرین (Enoxaparin) و وارفارین (Warfarin) و همچنین NSAIDها، استروئیدها (مانند پردنیزون/Prednisone) و داروهای درمان سرطان است.
راهکارهایی برای پیشگیری و مدیریت:
عارضهای متداول در هنگام مصرف اپیوئیدها، داروهای ادرارآور، آنتاگونیستهای کلسیم، داروهای ضدافسردگی، آنتیاسیدهای حاوی آلومینیوم، انداسترون (Ondansetron) و مکملهای آهن است.
راهکارهایی برای پیشگیری و مدیریت:
عارضهای رایج در استفاده از مهارکنندههای ACE که میتواند منجر به خشکی، زخم شدن دهان و سرفههای شدید در بیست درصد از بیماران شود.
راهکارهایی برای پیشگیری و مدیریت:
بیآبی یا کمآبی بدن، عارضهای متداول در هنگام مصرف آنتیهیستامینها، داروهای فشار خون، شیمیدرمانی و مسهل است.
راهکارهایی برای پیشگیری و مدیریت:
ممکن است با مصرف برخی از آنتیبیوتیکها، داروهای ضد افسردگی، آنتیاسیدهای دارای منیزیم، مهارکنندههای پمپ پروتنی (مانند لانسوپرازول/Lansoprazol و امپرازول/Omeprazol) و داروهای شیمی درمانی ایجاد شود.
راهکارهایی برای پیشگیری و مدیریت:
داروهایی مانند بنزودیازپینها (مانند لورازپام/Lorazepam و دیازپام/Diazepam )، برخی از داروهای ضدافسردگی، ضد تهوع، آنتیهیستامینهای قدیمیتر (مانند دیفنیلهیدرامین/Diphenhydramine، کلروفنیرآمین/Chlorpheniramine)، برخی از داروهای قلبی، شل کنندههای عضلانی و داروهای دارای مواد مخدر از جمله موادی هستند که ممکن است سبب خوابآلودگی شوند.
شاید بخواهید مطالعه کنید: هر آنچه باید درباره قرص دیازپام بدانیم؛ عوارض، موارد مصرف و تداخل دارویی
راهکارهایی برای پیشگیری و مدیریت:
این عارضه ممکن است در اثر استفاده از داروهای ضد آرتیمی قلب (Antiarrhythmics)، داروهای آنتیکولینرژیک (Anticholinergics)، آنتیهیستامین (Antihistamines)، داروهای مربوط به کلسترول بالا، داروهای ضد التهاب، ادرارآورها، داروهای پارکینسون، وازودیلاتورها (گشادکننده عروق/Vasodialtor) و داروهای ضد روانپریشی بروز پیدا کند.
راهکارهایی برای پیشگیری و مدیریت:
این عارضه بیشتر با داروهای ضدافسردگی، آنتیهیستامینها، بنزودیازپینها، داروهای مسدودکننده بتا، داروهای مدر و مسدودکنندههای H2 مرتبط است.
راهکارهایی برای پیشگیری و مدیریت:
در اثر طیف گستردهای از داروها مثل آسپرین، بیوفسفناتها (مانند لندرونات/Alendronate)، داکسی سایکلین (D oxycycline)، پتاسیم کلراید، کینیدین (Quinidine) و ویتامین ث ایجاد شود.
راهکارهایی برای پیشگیری و مدیریت:
این عارضه بر اثر مصرف داروهایی که سبب سوزش معده میشوند (مانند آسپرین، آهن، داروهای NSAID و استروئیدها)، داروهایی که برای آرام کردن دریچه (اسفنگتر) انتهای مری (lower esophageal sphincter :LES) مصرف میشود (مانند آنتیکولینرژیکها/ anticholinergics، مسدودکنندههای کانال کلسیم و نیتراتها)، یا داروهای کاهشدهنده فشار دریچه (اسفنگتر) انتهای مری (مانند پروژسترون، تئوفیلین/Theophylline و داروهای ضد افسردگی تریسیکلیک)، ممکن است بروز پیدا کند.
راهکارهایی برای پیشگیری و مدیریت:
داروهایی که منجر به گیجی، خستگی یا بیحالی میشوند، مثل داروهای ضدروانپریشی، برخی از داروهای ضدافسردگی، بنزودیازپینها، آنتیهیستامینهای خوابآور، داروهای ضد صرع، داروهای حاوی مواد مخدر و برخی از داروهای قلبی ممکن است علت این عارضه باشند.
راهکارهایی برای پیشگیری و مدیریت:
این عارضه ممکن است در اثر مصرف سیکلوسپرین (Cyclosporine)، مسدودکنندههای کانال کلسیم (مانند نیفدیپین/Nifedipine) و فنیتوئین (Phenytoin) ایجاد شود.
راهکارهایی برای پیشگیری و مدیریت:
این عارضه ممکن است در اثر مصرف آسپرین (دوز پایین)، داروهای شیمیدرمانی، سیکلوسپرین، فروزماید(Fruzemide) و داروهای مدر تیازیدی(Thiazide) بروز پیدا کند.
راهکارهایی برای پیشگیری و مدیریت:
سردرد، عارضهای رایج در داروهای آسم، آنژین صدری و فشار خون، داروهای ضدبارداری خوراکی، داروهای درمان اختلال نعوظ و محرکهاست.
بروز سردردهای مصرف مفرط دارو یا سردردهای ریباند میتواند به علت مصرف بیش از حد استامینوفن، آسپرین، NSAIDها و اپیوئیدها باشد.
راهکارهایی برای پیشگیری و مدیریت:
کورتیکواستروئیدها (Corticosteroids)، سرکوب کنندههای سیستم ایمنی، داروهای شیمیدرمانی و چندین داروی دیگر، سیستم ایمنی بدن شما را سرکوب و خطر ابتلا به عفونت را افزایش میدهند.
راهکارهایی برای پیشگیری و مدیریت:
ممکن است موهای سر یا همه موهای بدن دچار ریزش شوند.
این عارضه هنگام شیمیدرمانی یا پرتو درمانی شایع است.
ممکن است در اثر مصرف برخی از داروها مثل داروهای ضد جوش، آنتیبیوتیکها، داروهای ضدافسردگی، داروهای خوراکی ضدبارداری و داروهای کاهش کلسترول، بروز پیدا کند.
راهکارهایی برای پیشگیری و مدیریت:
این عارضه هنگام مصرف استاتینها/Statins (برای کاهش سطح کلسترول) شایع است و احتمالا به دلیل اثر پروتئینهای ماهیچهای یا کاهش کوآنزیم Q10(CoQ10) رخ میدهد.
راهکارهایی برای پیشگیری و مدیریت:
عارضهای رایج در شیمیدرمانی و پرتو درمانی به شمار میرود.
در هنگام عدم تعادل الکترولیتها یا ابتلا به عفونت، این عارضه ممکن است در اثر مصرف داروهای کند کننده یا مسدود کننده شکم نیز رخ دهد.
راهکارهایی برای پیشگیری و مدیریت:
عارضهای رایج در هنگام مصرف داروهایی مانند آنتیبیوتیکها (مانند سیپروفلوکساسین/Ciprofloxacin، مترونیدازول/Metronidazole)، داروهای ضد تشنج، ضد افسردگی، آسپرین، داروهای فشار خون، لیتیوم، متفورمین و شلکنندههای عضلانی است.
راهکارهایی برای پیشگیری و مدیریت:
از اثرات شایع مصرف آنتیبیوتیکهای فلوروکینولون/ Fluoroquinolone است (مثل سیپروفلوکساسین، نورفلوکساسین/Norfloxacin، افلوکساسین/ Ofloxacin، لووفلوکساسین/Levofloxacin).
بیشتر در افراد بالای شصت سال، افرادی که از داروهای کورتیکواستروئیدی استفاده میکنند یا افراد دارای سابقه پیوند عضو رخ میدهد.
راهکارهایی برای پیشگیری و مدیریت:
عارضهای رایج در هنگام مصرف داروهای ضد روانپریشی، اکثر داروهای ضد دیابتی (به جز متفورمین)، داروهای ضد افسردگی و ضد صرع محسوب میشود.
راهکارهایی برای پیشگیری و مدیریت:
0 نفر امتیاز دادهاند
۵
۴
۳
۲
۱
لطفا دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
حق همهی ماست که زندگی سالم و شادتری را تجربه کنیم. تمام تلاش تیمهای مختلف سبک زندگی همین است که حال شما بهتر شود.
کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به شرکت داده کاو(سهامی خاص) میباشد.