عوارض خام گیاهخواری
زمان خواندن ۵ دقیقه سهشنبه ۲۵ آذر ۱۳۹۹ ۲۱:۱۲
رژیم خام گیاهخواری ممکن است در کنار فوایدی که مصرف سبزیجات به بدن میرساند، ضررهایی نیز به همراه داشته باشد. شناخت عوارض خام گیاهخواری در رژیم غذایی هر فرد باید زیر نظر پزشک متخصص انجام پذیرد. پزشک میتواند با انجام آزمایشات، معاینات بالینی، بررسی خصوصیات فردی و مطالعه پیشینه بیماریهای افراد بهترین نوع رژیم غذایی را تعیین کند. اختصاص روش غذایی خاص، بدون مشورت با فرد متخصص و به صورت خودسرانه، مطمعناً موجب بروز مشکلات زیادی در ذهن و جسم انسان خواهد شد. با این وجود همیشه سوالاتی از قبیل رژیم خام گیاهخواری چیست؟ آیا خام گیاهخواری مفید است یا مضر؟ گیاهخواری باید به چه طریقی انجام بپذیرد، که تأثیر بیشتری روی سلامت انسان داشته باشد؟ عوارض خام گیاهخواری چیست؟ آیا رژیم خام گیاهخواری برای لاغری مفید است؟ در ذهن انسان وجود داشته و دارد. در ادامه این مطلب سعی میکنیم، شما را بیشتر با رژیم غذایی خام گیاهخواری، فواید و یافتن پاسخی مناسب برای پرسش عوارض رژیم خام گیاهخواری چیست؟ آشنا کنیم. پس با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
رژیم خام گیاهخواری چیست
در بین رژیمهای گیاهخواری (به معنی جایگزینی گیاهان و فرآوردههای گیاهی به جای گوشت و محصولات حیوانی) که تنوع زیادی دارند، میتوان به خام گیاهخواری اشاره کرد. خام گیاهخواری به رژیمی گفته میشود که در آن گیاهان یا محصولات گیاهی خوراکی و مورد استفاده نباید بیشتر از ۴۰ درجه سلسیوس و یا ۱۰۴ درجه فارنهایت حرارت ببینند.
افراد معتقد به این رژیم غذایی بر این باورند که سبزیجات و گیاهان خام مغذیتر، پرفایدهتر و مملو از خواص و ویتامینهای ضروری برای بدن هستند.
با وجود عوارض و مشکلاتی که این رژیم غذایی داشته و در ادامه به عوارض خام گیاهخواری چیست؟ بیشتر خواهیم پرداخت، ولی میتوان بیان داشت که در صورت تجویز و اصرار پزشک به انتخاب آن، این رژیم غذایی میتواند، به افراد در کاهش دیابت نوع دوم، سلامت قلب، کاهش وزن، بهبود بواسیر و یبوست کمک بزرگی کند.
عوارض رژیم خام گیاهخواری چیست
مواد مغذی، ویتامینها و املاح موجود در گوشت حیوانات و فرآوردههای گوشتی اکثرا مورد نیاز بدن جهت تأمین مواد اولیه ضروری واکنشها، مکانیسمها و سوخت و ساز هستند. میتوان اکثر این مواد مغذی و ویتامینها را با مصرف متنوع گیاهان تا حد زیادی جبران کرد، ولی در بسیاری از مواقع و با داشتن رژیم غذایی گیاهخواری برای مدت طولانی، بدن با کمبود یک یا چند ماده مغذی و ویتامین روبرو خواهد شد.
همین تعداد کم کمبود میتواند به مرور باعث بروز عوارض و بیماریهای خطرناکی از قبیل، پوکی استخوان، کاهش قدرت باروری، ضعف جسمانی، کاهش توان عضلهسازی، آلزایمر، پوسیدگی دندان و انواع مشکلات گوارشی در انسان شود.
همانطور که پیشتر گفته شد، رژیم غذایی گیاهخواری انواع متفاوتی دارند، اما خام گیاهخواری یا Raw Veganism رژیمی است که در آن مواد خوراکی گیاهی در معرض حرارت بالا قرار نگرفته و پخته نمیشوند.
حال باید به این باز میگردیم که عوارض رژیم خام گیاهخواری چیست؟ بسیاری از گیاهان از قبیل سیب زمینی، گلکلم، ریواس و کرفس دارای دیواره سلولزی و فیبر بالا هستند. مصرف این مواد غذایی گیاهی دستگاه گوارش انسان را به مخاطره انداخته و عمل هضم را با مشکل روبه رو میکنند.
گیاهان خوراکی دیگر مانند، مارچوبه، هویج و اسفناج در صورت مصرف به صورت خام قادر نخواهند بود، مواد مغذی و ویتامینهای مهم را تا حد زیادی از دیوارههای سلولی خود آزاد کنند. برخی دیگر از سبزیجات به دلیل وجود ریز میکروبها و باکتریها باید تحت حرارت بالا قرار بگیرند، در غیر این صورت ممکن است منجر به بروز بیماریهای گوارشی متفاوت در انسان شوند.
سبزیجاتی مانند سیب زمینی (به دلیل سم خطرناک سولانیل) و لوبیا (به دلیل سم خطرناک لکتین گلیکوپروتئین) در صورتی که به صورت خام مصرف شوند، منجر به بروز مسمومیت در افراد خواهند شد. در این مطلب از وبسایت سبک زندگی میتوانید درباره مصرف سبزیجات خام بیشتر بخوانید.
با همه این تفاصیر در پاسخ به پرسش عوارض رژیم خام گیاهخواری باید گفت علاوه بر موارد ذکر شده، مصرف بیش از حد مواد غذایی گیاهی به صورت خام ممکن است، منجر به کاهش سطح ویتامین B12، ید، کلسیم، ویتامین دی در انسان شود. کمبود ویتامین B12 در رژیم غذایی افراد خام گیاهخوار، باعث افزایش عوارض و بیماری هایی از قبیل کم خونی، مشکلات عصبی، بیماریهای استخوانی و قلبی خواهد شد.
کمبود ویتامین کلسیم و ویتامین دی هر کدام به نوبه خود میتوانند، مشکلات از قبیل ضعف عضلات و استخوانها و پوسیدگی دندانها را در بدن انسان به وجود آورند. کاهش میزان کالری دریافتی در کسانی که برای مدت طولانی خام گیاهخواری میکنند، منجر به بروز مشکلات بزرگی در توان جسمی، جنسی و ذهنی آنها خواهد شد.
آیا رژیم خام گیاهخواری برای لاغری مفید است
همانطور که در بحث درباره عوارض رژیم خام گیاهخواری گفته شد، افراد دارای رژیم غذایی خام گیاهخواری کمتر از دیگر افراد از وعدههای غذایی خود کالری دریافت میکنند.
همین امر باعث میشود بدن آنها برای تامین انرژی لازم جهت انجام انواع واکنشهای سوخت و سازی، فعالیتهای بدنی، فعل و انفعالات ذهنی و جسمی و مکانیسمهای درون سلولی و برون سلولی خود دست به سوزاندن انرژی انباشت شده در بدن، به صورت چربی زده و پیوند بین این ساختارهای بزرگ را شکسته و در حقیقت آنها را از بین ببرد (بسوزاند). همین امر میتواند باعث بروز لاغری و کاهش حجم چربی انباشت شده در افراد شود. این نوع رژیم علاوه بر کاهش سطح تریگلسیرید و قند خون نیز میتواند به کاهش وزن کمک کند.
همانطور که گفته شد افراد باید زیر نظر پزشک متخصص و به تجویز و دستور او اقدام به گرفتن رژیم خام گیاهخواری کنند، زیرا خودسرانه و غیر علمی عمل کردن میتواند عوارض و کمبودهای جبرانناپذیری بر روی جسم و ذهن انسان بگذارد.
مدت زمان رژیم غذایی باید کاملا کنترل شده و همراه با معاینات بالینی و آزمایشات مختلف باشد، تا فواید بیشتری از رژیم غذایی بدست آمده و عوارض آن بسیار کم و ناچیز باشد.
سخن پایانی
در پاسخ به این سوال که عوارض خام گیاهخواری چیست باید اذعان داشت، در صورتی که این رژیم تحت تجویز و زیر نظر او برای مدت مشخصی همراه با استفاده از مکملهای غذایی انجام بگیرد، عوارض بسیار کمی در پی خواهد داشت. ولی در صورت خودسرانه و غیراصولی بودن تصمیم به اتخاذ این رژیم، آن هم برای مدت طولانی میتواند عوارض و بیماریهایی را با خود به همراه داشته باشد.
نظرات کاربران