زگیل پوستی، زائده کوچک و زبریست که در انواع نقاط بدن یافت میشود. اما علت پدید آمدن آن چیست؟ انواع زگیل های پوستی کدامند؟ آیا به راستی زگیلهای پوستی عارضهای مسری است؟ آیا میتوان از بروز زگیل پوستی جلوگیری کرد؟ چه راههایی (شیمیایی و خانگی) برای درمان انواع زگیل پوستی وجود دارد؟ در ادامه به پاسخ این سوالات و اطلاعات بیشتری درباره زگیل پوستی روی پوست بدن میپردازیم.
همانگونه که گفته شد، زگیل زائده پوستی زبریست که عموما ظاهری شبیه تاول و یا یک گل کلم بسیار کوچک دارد و میتواند روی هر نقطهای از پوست بدن ظاهر شود.
برخلاف خالها، زگیلها عموما به رنگ پوست بدن فرد هستند. شکل زگیل پوستی به محلی در بدن که در آن ظاهر میشود و ضخامت پوست آن ناحیه بستگی دارد. بروز زگیلهای پوستی به سیستم ایمنی بدن مرتبط است و هرچقدر ایمنی قویتر باشد احتمال بروز این عوارض پوستی کاهش مییابد. به همین خاطر است که از هر ۳ کودک و نوجوان یک نفر، یعنی بیش از ۳۰ درصد کودکان و نوجوان مبتلا به زگیل پوستی هستند، در صورتی که این عدد در بزگسالان (به علت سیستم ایمنی قویترشان) به ۳ تا ۵ درصد کاهش مییابد.
در حالت عادی زگیلهای پوستی چرکی نیستند و تنها زمانی که عفونی میشوند چرکی میشوند. ممکن است برای درمان زگیل پوستی عفونی، آنتی بیوتیک تجویز شود.
زگیلهای پوستی عارضهای ویروسی هستند و توسط ویروسهای خانواده ویروس پاپیلوم انسانی (HPV) ایجاد میشوند که در بروز سرطانه دهانه رحم نقش دارند. ویروسهای پاپیلوم انسانی باعث رشد بیرویه کراتین میشوند، پروتئنی سختی که در بالاترین لایه پوست موجود است.
این ویروس بیش از ۱۵۰ نوع متفاوت دارد، اما تمامی انواع آن منجر به بروز زگیل پوستی نمیشوند و تنها انواع محدودی از این ویروس باعث این عارضه خواهند شد. انواع متفاوت ویروس پاپیلوم انسانی منجر به وقوع انواع متفاوتی از زگیل پوستی میشوند.
آن دسته از انواع این ویروس که در ایجاد زگیل پوستی نقش دارند، با تماس پوستی و یا استفاده از وسایلی همچون حوله و کفش منتقل میشوند. به صورت دقیقتر، این ویروس میتواند با خاراندن یا گاز گرفتن زگیل پوستی، مکیدن انگشتان، جویدن ناخنها (درصورتی که اطراف ناخن زگیلهای پوستی باشد)، اصلاح پاها و صورت و غیره به دیگر قسمتهای بدن منتقل شوند.
زگیل پوستی عارضهای ویروسی است، در نتیجه امکان انتقال آن از قسمتی از بدن به قسمت دیگر و از فردی به فرد دیگر وجود دارد. همانگونه که گفته شد، ویروس مسبب بروز زگیل روی پوست بدن توسط تماس پوستی منتقل میشود؛ اما خوشبختانه احتمال گرفتن این ویروس از فردی دیگر خیلی بالا نیست (برای مثال، در اکثر واقع تنها یک عضو خانواده مبتلا به زگیل پوستی است) و تنها گروه خاصی از افراد احتمال ابتلای بالایی به ویروس زگیل پوستی را دارند.
احتمال عفونی شدن پوست خیس یا آسیب دیده در برخورد با این ویروس و درنتیجه بروز زگیل پوستی بیشتر است. برای مثال در یک استخر عمومی، احتمال ابتلای فردی که کف پای زخمی و آسیب دیده دارد به این ویروس بیشتر از فردی است که پوست کف پایش سالم و بدون جراحت است.
از آنجایی که بروز زگیل پوستی به ایمنی بدن ارتباط دارد، افرادی که ایمنی ضعیفی دارند (همانند افراد مبتلا به ایدز (AIDS) یا کسانی که پس از پیوند عضو از داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی استفاده میکنند) خطر ابتلای بیشتری دارند.
افرادی که به صورت مستمر با گوشت سروکار دارند نیز بیشتر در خطر ابتلا به زگیل پوستی قرار میگیرند. طبق تحقیقات انجام شده توسط آکادمی پزشکان خانواده آمریکا، ۳۳ درصد کارگران کشتارگاهها و ۳۴ درصد قصابان دچار زگیل پوستی بروی پوست دست خود میشوند.
در نظر داشته باشید که زگیلهای تناسلی تا حدود متفاوت با زگیل معمولی هستند. بعضی از انواع ویروس پاپیلوم انسانی باعث بروز زگیل پوستی در نواحی تناسلی میشوند. این زگیلها با برقراری رابطه جنسی و تماس پوستی منتقل میشوند و در صورت درمان نشدن، میتوانند منجر به سرطان دهانه رحم، سرطان مقعد و سرطان واژن در زنان و سرطان مقعد و سرطان آلت مردی در مردان شود. زگیلهای تناسلی واگیردارتر و خطرناکتر از زگیل معمولی هستند و برای درمان آنها باید به پزشک مراجعه شود.
از شایعترین انواع زگیل پوستی میتوان موارد زیر را برشمرد؛
در چه صورت برای درمان زگیل پوستی به پزشک مراجعه کنیم
توصیه میشود در صورتی که زگیل پوستی علائم زیر را دارد، برای درمان آن به پزشک مراجعه کنید.
- دردناک شده است
- به راحتی خونریزی میکند
- ظاهرش تغییر کرده است
- به سادگی به دیگر قسمتهای بدن سرایت پیدا میکند
- با اینکه زگیل را برداشتهاید اما دوباره بازگشته است
- در ناحیهای ظاهر شده است که همواره تحریک شده و خونریزی میکند و مزاحم فعالیتهای ورزشی یا روزانه میشود
- در سنین بزرگسالی به صورت ناگهانی زگیلهای پوستی فراوانی در بدنتان ظاهر شده است (که میتواند نشانه اختلال در عملکرد سیستم ایمنی بدن باشد)
بسیاری از زگیلهای پوستی خود به خود و با گذر زمان خوب میشوند. این زمان ممکن است با توجه به مکان و تعداد زگیلها از چند هفته تا چند سال متغیر باشد. زگیل پوستی معمولا در کودکان زودتر درمان میشود.
یک سوم کودکان مبتلا به زگیل پوستی میشوند، اما حدود ۵۰ درصد آنها کمتر از یک سال بعد و ۷۰ درصد آنها پس از گذشت دو سال بهبود مییابند. با این حال، اگر زگیل پوستی رفع نشود و موجب نگرانی را فراهم کند، درمانهایی برای آن وجود دارد.
تمامی درمانهای موجود برای انواع زگیل پوستی به گونهای تنطیم شدهاند که با تحریک پوست، بدن را وادار کنند تا با سلولهای مبارزه کننده با عفونت با زگیل مقابله کند.
درمانهای دیگری نیز برای انواع زگیل پوستی وجود دارد. برای مثال، ممکن است یک متخصص پوست به شما گزینه های دیگری همچون ایمنی درمانی (که باعث میشود سیستم ایمنی زگیلها را از بین ببرد)، تزریق بلئومایسین یا بلنوکسان (که ویروس مسبب زگیل پوستی را از بین میبرند)، استفاده از رتینوئیدها (که از خانواده ویتامین آ هستند و باعث کاهش رشد سلولهای پوست زگیل پوستی میشوند) و یا مصرف آنتی بیوتیک را پیشنهاد کند. اما در نظر داشته باشید که اگر زگیل از بین برود اما ویروس آن همچنان در بدن زنده باشد، احتمال بروز مجدد زگیل پوستی وجود دارد.
در کنار جراحیها و درمانهای بالینی که برای رفع انواع زگیل پوستی وجود دارد، درمانهای خانگی متعددی هم موجود است که میتواند در درمان زگیل پوستی موثر واقع شود. در ادامه مطلب به چند درمان خانگی زگیل پوستی اشاره میکنیم:
راههای زیادی برای کاهش احتمال ابتلا و یا انتقال زگیلهای پوستی وجود دارد. برای جلوگیری از ابتلا به زگیل پوستی توصیه میشود از دست زدن به زگیل دیگر افراد، استفاده از حوله، لیف، یا وسایل شخصی افراد مبتلا و یا استفاده از جوراب یا کفش افراد مبتلا خودداری کنید.
همچنین در مکانهایی همچون استخر و حمام عمومی پاهای خود و در دیگر مکانهای عمومی همچون باشگاهها دستهای خود را با کفش و دستکش مناسب بپوشانید. همانگونه که به آن پرداخته شد، پوست خیس یا آسیب دیده بیشتر در معرض ابتلا به ویروس پاپیلوم انسانی است، از همین رو پوشیدن دمپایی حمام هنگام استفاده از حمامها و استخرهای عمومی میتواند از بروز زگیلهای پوستی در کف پا جلوگیری کند.
برای جلوگیری از سرایت زگیل پوستی به دیگر نقاط بدن از خاراندن زگیلها و جویدن ناخنهایی که در اطرافشان زگیل پوستی وجود دارد، خودداری کنید. همچنین هنگام شانه کردن، اصطلاح کردن ویا بستن موها مواظب باشید تا زگیلهای پوستی تحریک نشوند. هنگام گرفتن ناخنها، برای گرفتن ناخنی که در اظرافش زگیلهای پوستی وجود دارد از ناخنگیر متفاوتی استفاده کنید.
توصیه میشود برای جلوگیری از سرایت ویروس به دیگر افراد، هنگام شنا در استخرهای عمومی محل زگیل را با چسب زخم ضد آب بپوشانید.
زگیل پوستی عارضهای پوستی است که به انواع و اشکال مختلف در تمام نواحی بدن پدیدار میشود. زگیلها به علت ویروس ایجاد شده و با تماس پوستی منتقل میشوند. بسیاری به علت ظاهر ناخوشایند زگیل موجود بر روی پوست بدن خود و یا به علت دردی که برایشان ایجاد میکند به دنبال درمان آن هستند. برای اینکار هم درمانهای خانگی و هم درمانهای بالینی موجود است. زگیلها معمولا بیخطرند و به خودی خود رفع میشوند. اما در کل توصیه میشود از تماس مستقیم با آن خودداری شود و در صورت پدیدار شدن تعداد زیادی زگیل پوستی، با پزشک متخصص مشورت شود.
۵ نفر امتیاز دادهاند
۵
۴
۳
۲
۱
لطفا دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
حق همهی ماست که زندگی سالم و شادتری را تجربه کنیم. تمام تلاش تیمهای مختلف سبک زندگی همین است که حال شما بهتر شود.
کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به شرکت داده کاو(سهامی خاص) میباشد.