شیرین بیان گیاهی خودرو است که در بیشتر نواحی ایران به خصوص نواحی شرق و شمال شرقی کشت و پرورش داده میشود. ریشه این گیاه که بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد، طعمی شیرین دارد که با شیرینی شکر برابری میکند. متون کهن نشان میدهد که از شیرین بیان و چای آن در زمان مصر باستان و برای تسکین دردهای معده استفاده میشده است. شیرین بیان در طب سنتی چینی هم به شکل عصاره و جوشانده برای بهبود و درمان بیماریها توسط طبیبان مصرف میشد. مردم ایران نیز از قدیم به خواص و فواید این گیاه پی برده بودند و از آن در موارد درمانی و خوراکی استفاده میکردند. در دامه مطلب به شما درباره خواص شیرین بیان بیشتر خواهیم گفت.
گیاه شیرین بیان دارای ارتفاع یک متر و در نواحی معتدل دو متر است. این گیاه دارای برگچههای بیضوی است که کنارههای صافی دارند. گلهای این گیاه به رنگهای ارغوانی، زرد، بنفش یا آبی مایل به سفید است و این گیاه در فصل تابستان گل میدهد.
شیرین بیان گونههای گوناگونی دارد که شامل گونه اسپانیایی، گونه روسی، گونه ترکی و گونه ایرانی میشوند. حال که بیشتر با این گیاه اعجاب آور آشنا شدیم بهتر است با اشکال گوناگونی مصرف شیرین بیان هم آشنا شویم.
شیرین بیان و ریشه آن به دلیل داشتن خواص و فواید گوناگون به روشهای متعددی مورد استفاده قرار میگیرند. انواع روشهای مصرف شیرین بیان بسته به نوع نیاز متفاوت است. روشهای مصرف شیرین بیان عبارتند از:
ریشه شیرین بیان را میتوان به صورت طبیعی به عنوان آب نبات در دهان گذاشت و مکید. همچنین، به عنوان ادویه نیز در غذاها کاربرد دارد.
شیرین بیان بدون گلیسیریزین (DGL)، نوعی قرص برای درمان معده درد، رفلاکس و ترشی معده است که ماده گلیسیریزین از آن حذف شده است. شیرین بیان به دلیل داشتن گلیسیریزین نمیتواند مورد مصرف روزانه قرار گیرد در نتیجه این ماده را در این قرص کاهش دادند تا بیماران بتوانند به مدت طولانی از آن استفاده کنند.
همانطور که اشاره کردیم شیرین بیان خواص گوناگونی دارد و در اشکال گوناگون، بسته به نوع مصرف مورد استفاده قرار میگیرد. در این قسمت به چندین مورد انگشت شمار از خواص شگفت انگیز شیرین بیان اشاره خواهیم کرد.
عصاره شیرین بیان دارای یک ترکیبی به نام گلیسیریزین است. این ترکیب خاصیت ضد التهاب و آنتی باکتریال داشته و برای درمان آکنه و اگزما استفاده میشود. همچنین عصاره شیرین بیان غنی از آنتی اکسیدان است که خواص ضد پیری و روشن کنندگی برای پوست دارد.
تحقیقات نشان میدهند، عصاره شیرین بیان به دلیل داشتن خواص ضد التهابی و آنتی باکتریال از بروز عفونت و آلودگی در سطح پوست جلوگیری میکند. از دیگر خواص شیرین بیان برای پوست میتوان به این موارد اشاره کرد؛
عصاره شیرین بیان برای روشن کنندگی و درخشانی پوست استفاده میشود و همچنین قابلیت درمان خارش و حساسیت پوست را دارد. عصاره شیرین بیان را میتوان در بسیاری از محصولات درمان و بهداشتی برای پوست مشاهده کرد.
بهترین حالت استفاده از خواص شیرین بیان، مصرف سرم و ماسک صورت حاوی عصاره آن است. این محصولات میتوانند سبب درخشندگی و زیبایی پوست صورت شوند. سرمها به دلیل داشتن مقدار بیشتر عصاره شیرین بیان برای سلامتی و زیبایی پوست توصیه میشوند.
هنگامی که عصاره شیرین بیان همراه با ویتامین ث ترکیب شود، میتواند از پوست در برابر اشعه مضر آفتاب محافظت کند. باید دقت کرد که این ترکیب باید قبل از کرم ضد آفتاب بر روی پوست استفاده شود.
اگر پوست شما حساس است و احساس خارش دارید بهتر است از ژل حاوی عصاره شیرین بیان استفاده کنید. این عصاره باعث نرمی و لطافت پوست میشود و خارش را از بین میبرد.
از دیگر خواص شیرین بیان، میتوان به نقش آن در سلامت موها اشاره کرد. خواص شیرین بیان برای مو عبارتند از:
برای استفاده از خواص شیرین بیان در درمان پوست سر، بهتر است از اکسیرهای حاوی شیرین بیان روی پوست سر استفاده شود. استفاده از این اکسیرها هفتهای یک بار روی مناطق حساس پوست سر و ماساژ دادن آن به مدت چند دقیقه باعث بهبود پوست سر میشود.
شما میتوانید با تهیه یک ماسک طبیعی مو و اضافه کردن عصاره شیرین بیان به آن، سبب رشد بهتر و سالمتر موهایتان شوید. همچنین استفاده از چای و دمنوش شیرین بیان هم برای سلامتی بیشتر موها توصیه میشود.
اگر میخواهید از شیرین بیان به عنوان نرم کننده مو استفاده کنید میتوانید روغنهای گیاهی و معطر را با آن مخلوط کرده و به موهایتان آغشته کنید و سپس با آب بشورید. همچنین میتوانید شیرین بیان را با حنا مخلوط کرده و سپس از این ترکیب به عنوان نرم کننده استفاده کنید.
بسیاری از افراد معتقدند شیرین بیان سبب کاهش وزن و لاغری میشود. البته درباره خواص لاغری شیرین بیان اطلاعات علمی معتبری در دست نیست و برای نتیجه گیری هنوز زود است. اما تعدادی از تحقیقات انجام شده بر خواص شیرین بیان برای لاغری، تاثیرات آن بر روی کاهش وزن را نشان داده است.
مصرف بیش از اندازه شیرین بیان به دلیل داشتن گلیسیریزین برای سلامتی مضر است. این ماده سبب کاهش پتاسیم و افزایش فشار خون میشود. البته تحقیقات انجام شده نشان دادند در صورت مصرف متعادل شیرین بیان، عوارضی وجود ندارد. مصرف ۳.۵ گرم شیرین بیان به صورت روزانه، چربی بدن را به مقدار ۴ درصد کاهش میدهد. این میزان مصرف شیرین بیان سبب افزایش فشار خون نمیشود.
همچنین، شیرین بیان به دلیل داشتن بو و طعم تند و تیز باعث کاهش اشتها میشود. یکی دیگر از خاصیتهای شیرین بیان برای لاغری، داشتن شاخص سیری بالاست. گفته میشود خوردن شیرین بیان سبب اشغال فضای معده میشود و احساس سیری به شما دست خواهد داد.
شیرین بیان به علت داشتن گلیسیریزین برای جلوگیری از بروز سندروم پیش از قاعدگی توصیه میشود. این ماده در عملکرد هورمون استروژن (یکی از دو هورمون زنانه) تاثیرگذار است.
این ترکیب روی گیرندههای استروژنی را میپوشاند و زمانی که هورمون استروژن بیش از اندازه ترشح شود، باعث مسدود شدن گیرندهها میشود و فعالیت آنها را کاهش میدهد. این اتفاق از بروز سندروم قاعدگی - که به علت ترشح زیاد استروژن به وجود میآید – جلوگیری میکند.
همچنین در زمانی که مقدار استروژن به شکل چشم گیری کاهش پیدا میکند – مثل دوران یائسگی- میتوان برای جبران از شیرین بیان استفاده کرد که باعث متعادل شدن هورمون استروژن میشود.
شیرین بیان خواص و فواید بسیاری دارد که باید در چندین مقاله به طور به فصل به آن پرداخ،ت اما در این قسمت به طور خلاصه به بعضی از مهمترین خواص درمانی شیرین بیان خواهیم پرداخت.
شیرین بیان دارای خاصیت تسکین درد در هنگام معده درد است. از ریشه شیرین بیان برای رفع مشکلات گوارشی استفاده میشود. عصاره شیرین بیان در زمان سوزش، رفلاکس، زخم معده و مصمومیت غذایی میتواند سبب بهبود شود.
از دیگر خواص اعجابانگیز شیرین بیان، میتوان به پاک کنندگی سیستم تنفسی اشاره کرد. شیرین بیان میتواند در تولید یک مخاط سالم به بدن کمک کرده و باعث پاکسازی سیستم تنفسی میشود. این گیاه برای بیماری آسم و درمان آنفولانزا مفید است.
آخرین خاصیت شیرین بیان که در این قسمت به آن خواهیم پرداخت، خاصیت مقابله با سرطان است. برخی تحقیقات نشان دادند که شیرین بیان میتواند در درمان سرطان سینه و پروستات موثر باشد. احتمالا دلیل آن، آنتی اکسیدان سرشاری است که در شیرین بیان یافت میشود.
خواص شیرین بیان برای بدن بیشمار است و علاوه بر فواید بسیاری که برای سلامتی دارد، مصرف بیش از اندازه آن میتواند مضر باشد. عوارض مصرف بیش از اندازه شیرین بیان شامل افزایش فشار خون، کاهش پتاسیم، ضعف، فلج، آسیب مغزی، سردرد و کاهش میل جنسی میشود. پس سعی کنیم شیرین بیان را به صورت متعادل در رژیم غذایی خود مصرف کنیم و برای مصرف هرگونه قرص حاوی شیرین بیان ابتدا با پزشک خود مشورت کنیم. شیرین بیان گیاهی است که میتواند در داشتن سبک زندگی سالم به ما کمک کند.
۲۸ نفر امتیاز دادهاند
۵
۴
۳
۲
۱
لطفا دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
حق همهی ماست که زندگی سالم و شادتری را تجربه کنیم. تمام تلاش تیمهای مختلف سبک زندگی همین است که حال شما بهتر شود.
کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به شرکت داده کاو(سهامی خاص) میباشد.