بدون شک، خطرات کرونا برای زنان باردار تا حد زیادی جدی است. کووید-۱۹ ویروسی از خانواده ویروس کرونا و چیزی شبیه به آنفولانزاست که مدتی است تمام جهان را درگیر کرده است. نحوه عملکرد و تاثیرگذاری این ویروس بر بدن به طور وسیعی برای پزشکان و دانشمندان ناشناخته است و آنها هنوز در حال تحقیق و مطالعه بوده و هر روز خبری جدید درباره آن میشنویم. برخی از زنان در این دوره همهگیری باردار بوده و یا باردار شدهاند و بسیار نگران فرزند خود هستند. اطلاعات موجود در این مقاله بر اساس یافتههای جدید دانشمندان تا تاریخ ۱۰ آگوست (۲۰ مرداد) است. البته باید در نظر داشت که نحوه عملکرد این ویروس همچنان در بسیاری از جهات ناشناخته است و هر روز یافتههای جدیدی به گوش میرسد.
هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد کرونا برای زنان باردار خطرناکتر از دیگران است و ممکن است عوارض جدیتری ایجاد کند. اما برای احتیاط، زنان باردار در لیست افراد در معرض خطر متوسط قرار میگیرند. افراد حاضر در این لیست از نظر بالینی آسیبپذیری بیشتری نسبت به افراد دیگر دارند.
اما چرا زنان باردار در دسته آسیب پذیر قرار میگیرند؟ در برخی از زنان هنگامی که وارد دوره بارداری میشوند، نحوه برخورد بدن آنها با عفونتهای شدید ویروسی تغییر میکند و حتی ممکن است علائم شدیدتری نسبت به افراد عادی از خود بروز دهند. این گونه واکنشها به ویژه در زنانی که در هفته ۲۸ بارداری و بعد از آن قرار دارند، مشاهده میشود.
افراد آسیبپذیر باید پروتکلهای بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی را به دقت رعایت کرده و گوش به فرمان آخرین توصیههای بهداشتی باشند. اگر در سه ماهه سوم دوران بارداری (هفته ۲۸ به بعد) هستید، حتما از افرادی که علائم کرونا دارند، فاصله بگیرید.
با انجام اقدامات زیر خطرات کرونا برای زنان باردار را به حداقل برسانید:
شواهد موجود نشان میدهد که زنان باردارمبتلا به کرونا همان علائم افراد عادی را خواهند داشت و عوارض جدیدی تجربه نخواهند کرد. در واقع، اکثر زنان باردار علائمی خفیف یا متوسط را نشان دادهاند.
بسیاری از زنان باردار در خانه با مراقبتهای اولیه بهبود یافتند در صورتی که عدهای نیز نیاز به بستری در بیمارستان و مراقبتهای پیشرفته داشتند. بیشتر زنانی که نیاز به بستری داشتهاند، در سه ماهه سوم بارداری خود بودهاند و اغلب مسائل مربوط به فاصلهگذاری اجتماعی و شستوشوی منظم دستها را رعایت نمیکردند.
افرادی که بارداریهای پرخطر را تجربه میکنند، مانند زنان بالای ۳۵ سال، زنان دارای اضافه وزن و افرادی که مشکلات پزشکی از قبیل بیماریهای قلبی، فشار خون و دیابت دارند، باید بیشتر مراقب باشند، چرا که به دلیل بیماریهای زمینهای که دارند بیشتر در معرض خطر هستند. این افراد همچنین، پس از بهبودی از کرونا بایستی آزمایش دهند تا بتوانند عوارض بلند مدت کرونا را مدیریت کنند.
از آنجایی که کووید-۱۹ ویروس جدیدی است، پزشکان و محققان همچنان درحال تحقیق و بررسی آن هستند و هنوز به نتایج قطعی درباره آن نرسیدهاند. در حال حاضر هیچ مدرکی دال بر خطر سقط جنین به دلیل ابتلای مادر به کرونا وجود ندارد.
مطالعات جدید نشان میدهد که انتقال ویروس کرونا از مادر به جنین در دوران بارداری و زایمان امکانپذیر است. در اغلب موارد گزارش شده نوزادانی که به ویروس کرونا مبتلا بودهاند، امکان درمان و از بین بردن ویروس وجود داشته و نوزادان رو به بهبودی بودند.
باتوجه به شواهد موجود بعید به نظر میرسد که اگر نوزادی مبتلا به ویروس کرونا باشد و درمان شود در آینده و در روند رشدش مشکلی ایجاد شود. گزارشهایی در سطح جهان منتشر شده که برخی از نوزادان در زنان باردار مبتلا به کرونا که دچار وضعیت وخیمی شدهاند، پیش از موعد به دنیا آمدهاند. اما، در برخی از موقعیتهای خاص که پزشکان نوزاد را زودتر به دنیا میآورند تا بتوانند روند درمانی مادر را تسریع کنند، ممکن است برای نوزاد مشکلاتی را ایجاد کند.
در حال حاضر محققان و پزشکان با رصد دائم زنان باردار مبتلا به کرونا و نوزادان آنها در حال مطالعه درباره اثرات دقیق کرونا بر این جنین و نوزاد تازه متولد شده، هستند. از این رو، برای اعلام نتایج قطعی کمی زود است.
خطرات کرونا برای زنان باردار هیچ تاثیر وارتباطی بر شیر مادر ندارد و هیچ خطری کودک را تهدید نمیکند. فواید شیر مادر و محافظتی که در نوزاد در برابر بیماریها انجام میدهد بسیار مهم و قابل توجه است و هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد ویروس میتواند از طریق شیر مادر منتقل شود. اگر کودک مشکل خاصی نداشته و نیازمند مراقبتهای ویژهای نباشد، بلافاصله پس از تولد در اختیار مادر قرار گرفته و فرآیند شیردهی آغاز میشود. خطر اصلی در شیردهی ارتباط نزدیک بین مادر و کودک است، به طوری که اگر مادر عطسه و یا سرفه کند قطرات آلوده به ویروس از طریق هوا و تماس میتواند وارد مجاری تنفسی نوزاد شود.
برای شیر دادن به نوزاد خود نکات زیر را رعایت کنید:
مکمل ویتامین دی در دوران بارداری به همه خانمها توصیه میشود. این ویتامین علاوه بر تاثیرات مثبتی که بر نوزاد دارد میتواند به کاهش خطر عفونتهای تنفسی نیز کمک کند. گزارشهای زیادی نشان میدهد افرادی که سطح ویتامین دی کمی دارند و به ویروس کرونا مبتلا میشوند در معرض عوارض جدی تنفسی قرار خواهند داشت. در همین حال شواهدی وجود ندارد که نشان دهد مصرف ویتامین دی مانع از مبتلا شدن به ویروس کرونا خواهد شد. اکثر افرادی که در نیمکره شمالی کره زمین زندگی میکنند به دلیل میزان قرار گیری در برابر تشعشع خورشید از سطح ویتامین دی کمتری نسبت به سایر افراد برخوردارند.
پزشکان به زنان باردار توصیه میکنند برای حفظ سلامت استخوانها و ماهیچهها روزانه ۱۰ میکروگرم ویتامین دی مصرف کنند. با توجه به نکات گفته شده و خطراتی که کرونا برای زنان باردار دارد، بهتر است پس از مشورت با پزشک خود مصرف ویتامین دی را آغاز کنند.
بارداری به خودی خود یک روند به شدت استرسزا و پر از نگرانی است. حال که در دوران همهگیری ویروس کرونا قرار داریم این موضوع نیز بر میزان اضطراب و استرس زنان باردار میافزاید و تنشهای ذهنی و جسمی ممکن است بر نوزاد شما تاثیرات مخربی بگذارد. این تنشها ناشی از امکان مبتلا شدن به ویروس کرونا، تاثیرات انزوای اجتماعی و کاهش سطح روابط با دوستان و خانواده و کاهش توانایی مالی خانواده باشد.
برای از بین بردن اثرات روانی خطرات کرونا برای زنان باردار حتما با یک روانشناس یا مشاور در ارتباط باشید و از نگرانیهای خود صحبت کنید. اگر هر یک از اثرات افسردگی مثل احساس غم و ناامیدی، افکار منفی، خواب بیکیفیت، از بین رفتن علاقه در کارها، از دست دادن اشتها و از بین رفتن تمرکز را داشتید آن را جدی گرفته و حتما با پزشک صحبت کنید.
درست است که در طول دوره همهگیری ویروس کرونا باید فاصله اجتماعی را رعایت کنید، اما نباید از مراقبتهای قبل از زایمان و مراجعه دائم به پزشک خود غافل شوید. خطر کرونا برای زنان باردار، اگرچه ممکن است مشکل آفرین باشید اما قابل درمان و گذراست. اما اگر به مراقبت از خود نوزادتان بیتوجه باشید، ممکن است تا پایان عمر با عوارض آن دست و پنجه نرم کنید. بسیاری از مراکز درمانی اقدام به برگزاری جلسات مامایی به صورت آنلاین و ویدیو کنفرانس کردهاند که با خیال راحت میتوانید در آنها حضور داشته باشید.
در شرایط سخت همهگیری کرونا که بیمارستانها مراجع افراد را محدود کردهاند، به همراه فرد باردار اجازه داده میشود تا در کنار او باشد. اما شما نیز به عنوان همراه زن باردار، باید نکات مراقبتی برای مقابله با کرونا را رعایت کنید. این نکات به شرح زیر است:
تست ویروس کرونا برای زنان باردار نیز مانند افراد دیگر است. در حال حاضر مرسومترین نوع تست جمع آوری مخاط دهان و بینی است. نوعی دیگر از آزمایش نیز که آنتیبادی نام دارد از طریق آزمایش خون انجام میشود. در حال حاضر مشخص شدن جواب تست کرونا دو تا چهار روز به طول خواهد انجامید. در هنگام بارداری پزشکها از شما میخواهند که اگر علائم ویروس کرونا داشتهاید، اما جواب تست شما منفی بود همچنان به پیشگیری و مراقبتهای احتیاطی ادامه دهید. همچنین در مواردی ممکن است به تشخیص پزشک بار دیگری از شما آزمایش گرفته و تست اولیه باطل شود.
اگر شما بخواهید نوزاد خود را از طریق سزارین به دنیا بیاورید، ممکن است از شما خواسته شود تا مدتی را در قرنطینه سپری کرده و قبل از عمل تست ویروس کرونا بدهید. در مورد سزارین ممکن است از همسر و یا فردی که قبل از انجام عمل به طور طولانی مدت در کنار شما بوده است آزمایش ویروس کرونا گرفته شود.
ابتلای مادر به ویروس میتواند از طرق مختلف شرایط را برای ابتلای جنین و نوزاد فراهم آورد. بزرگترین خطری که نوزاد را تهدید میکند امکان تولد زودهنگام و به وجود آمدن شرایط نارسی است.
شواهدی وجود ندارد که ویروس کرونا از طریق تغذیه و شیر منتقل میشود. اما موضوع دیگر تماس مادر با فرزند در هنگام شیردهی است که در صورتی که مادر مبتلا است باید قبل از هربار شیردهی دست های خود را شسته و صورت خود را با ماسک و وسایل حفاظتی بپوشاند.
این موضوع یک نسخه همگانی نداشته و کاملا به شرایط مادر بستگی دارد. برحسب اینکه شدت بیماری در مادر تا چه حد است، بیماری زمینهای دارد یا نه، در هفته چندم بارداری است، وضعیت کودک به چه صورت است، کودک مبتلا شده یا نه و چندین عامل دیگر ممکن است شرایط متنفاوت باشد. اگر مادری به کرونا مبتلا است باید درباره روش زایمان با پزشک خود مشورت کند.
درباره خطرات کرونا برای زنان باردار، مطالبی را جمعآوری کردهایم. اما باید در نظر داشته باشید که اطلاعات داده شده در این مقاله بجنبه عمومی داشته و نباید برای مقاصد درمانی از آن استفاده شود. همچنین همانطور که پیشتر گفتیم کرونا ویروسی ناشناخته است و هر روز ابعاد گستردهتری از آن برای پزشکان روشن میشود. پس سعی کنید در این زمینه خود را به روز نگه داشته، تنها به این مقاله اکتفا نکرده و قبل از هر اقدامی حتما با پزشک معالج خود مشورت کنید.
۱ نفر امتیاز دادهاند
۵
۴
۳
۲
۱
لطفا دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
حق همهی ماست که زندگی سالم و شادتری را تجربه کنیم. تمام تلاش تیمهای مختلف سبک زندگی همین است که حال شما بهتر شود.
کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به شرکت داده کاو(سهامی خاص) میباشد.