گرمازدگی به مجموعه علائمی گفته میشود که پس از قرار گرفتن طولانی مدت در گرمای شدید هوا بروز پیدا میکنند. به این نشانهها خستگی گرمایی نیز میگویند. حالت شدیدتری از گرمازدگی، حمله گرمایی نامیده میشود که وضعیتی خطرناک است و میتواند منجر به مرگ شود. در ادامه به شما خواهیم گفت که گرما زدگی چیست و چه فرقی با حمله گرمایی دارد. علائم هر دو حالت را بررسی میکنیم و روشهای درمان و کمکهای اولیه هنگام بروز گرمازدگی یا حمله گرمایی را خواهیم گفت. در آخر نیز نکاتی برای پیشگیری از گرمازدگی به شما آموزش میدهیم.
همانطور که از نام آن میتوان حدس زد، گرما زدگی یکی از بیماریهای مرتبط با گرماست که بر اثر قرار گرفتن در معرض دمای بالا رخ میدهد. هنگامی که در محیط بسیار گرم قرار بگیریم، پس از مدتی سیستم تنظیم دمای درونی بدن دچار اختلال شده و توانایی خود را برای متعادل نگهداشتن دما از دست میدهد. به از کار افتادن سیستم کنترل دمای بدن، استرس گرمایی (Heat stress) گفته میشود. استرس گرمایی شامل حالتهای مختلف کرامپ گرمایی، خستگی گرمایی و حمله گرمایی است.
سیستم تنظیم دمای بدن با مکانیسمهای متفاوتی همچون تنفس، تعریق، و افزایش جریان خون در سطح پوست، گرمای اضافی را آزاد میکند. زمانی که دمای محیط اطراف خیلی بالا باشد، عرق از روی پوست تبخیر نمیشود و به این ترتیب بدن نمیتواند گرمای اضافه را به محیط خارج منتقل کند. دمای طبیعی بدن در شرایط عادی بین ۳۵.۵ تا ۳۷.۵ درجه سانتیگراد است. در گرما زدگی این عدد به ۳۸ و بالاتر میرسد. در صورتی که دمای بدن به ۴۰ درجه برسد، به آن حمله گرمایی میگویند که در ادامهی همین مطلب به آن خواهیم پرداخت.
پیشنهاد مطالعه: گرمازدگی کودکان و نوزادان و راه های درمان آن
بدن در گرمازدگی با دو نوع کمبود مواجه میشود؛
لازم به ذکر است در گرمازدگی، افزایش دمای بدن به علت عوامل خارجی (همچون گرمای هوا) اتفاق میافتد. اگر افزایش دمای درونی بدن به علت عوامل درونی همچون عفونت، اختلال در سیستم تنظیم دمای بدن، اوردوز یا واکنش بدن به مصرف بعضی داروهای خاص باشد، به آن گرمازدگی نمیگوییم.
از مهمترین علائم گرما زدگی (خستگی گرمایی)، کم آب شدن بدن است. هنگام گرمازدگی، بدن تلاش میکند تا به کمک تعریق ، دمای بدن را کاهش دهد. همین موضوع میتواند باعث کاهش آب و الکترولیتهای بدن شود. الکترولیتها موادی همچون کلسیم، سدیم و پتاسیم در بدن هستند که در تنظیم ضربان قلب، عملکرد صحیح اعصاب و سلامت عضلات موثر واقع میشوند.
اگر کم آبی ناچیز باشد (از دست رفتن حدود ۳ تا ۴ درصد آب بدن) عموما مشکلی برای فرد ایجاد نکرده و علائمی بروز نمیدهد. کم آبی خفیف (از دست رفتن حدود ۵ تا ۸ درصد آب بدن) منجر به احساس خستگی شدید، سرگیجه، گرفتگی و درد عضلات و سردرد میشود. اگر آب از دست رفته بیشتر از ۱۰ درصد آب بدن باشد، عطش شدید و عوارض جسمی و روانی را با خود به همراه خواهد داشت. کم آبی شدید (از دست رفتن ۱۵ تا ۲۵ درصد آب بدن) منجر به مرگ میشود. کم آبی ناشی از گرمازدگی عموما خفیف است و تنها باعث احساس ناراحتی و تشنگی میشود. این کمآبی با نوشیدن آب جبران میشود.
پیشنهاد مطالعه: تشخیص و درمان کم آبی بدن
اولین علائمی که در اثر گرمازدگی بروز پیدا میکند تعریق، قرمزی پوست، خستگی، گرفتگی و درد عضلات، سردرد، سرگیجه خفیف و حالت تهوع است. در این مرحله از گرمازدگی، رفتن به یک محیط خنک و نوشیدن آب عموما از وخیمتر شدن گرمازدگی جلوگیری کرده و آن را به طور کل برطرف میکند. همچنین، اگر در هوای گرم فعالیت بدنی زیادی داشته باشد، ممکن است که آزردگی پوستی نیز یکی از علائم اولیه گرمازدگی در بدنتان باشد. در اثر فعالیت در هوای گرم، لباس آغشته به عرق مکررا به پوست بدن کشیده شده و آن را آزرده میکند. آزردگی پوستی ناشی از گرمازدگی عموما پس از تعویض لباس و خنک شدن بدن رفع میشود.
اگر به علائم اولیه گرمازدگی بی توجهی شود یا فرد در محیط گرم باقی بماند، علائم شدیدتری بروز پیدا میکنند. رنگ پریدگی، تپش قلب، تعریق شدید، عطش، اسهال، استفراغ، تیرگی ادرار، سرگیجه، اختلال در تمرکز، تورم خفیف پاها و قوزکها یا دستها و انگشتان و غش کردن نمونههایی از این علائم هستند.
به غش کردن از گرما، «سنکوپ گرما» نیز گفته میشود. این اتفاق زمانی میافتد که فشار خون (بابت کم آبی) کاهش یافته و خون کافی به مغز نمیرسد. احتمال غش کردن از گرمازدگی و یا سنکپ گرما در کسانی که برای کاهش فشارخون خود دارو مصرف میکنند بیشتر است. عموما قبل از غش کردن فرد احساس سرگیجه میکند. اگر احساس میکنید که ممکن است از گرمازدگی غش کنید، با استراحت کردن و کاهش سریع دمای بدن خود ممکن است بتوانید از سنکوپ گرما جلوگیری کنید. بالاتر نگه داشتن پاها از سطح بدن نیز میتواند خون بیشتری را به سمت مغز جریان داده و از غش کردن جلوگیری کند.
حمله گرمایی (Heat stroke) یک وضعیت پزشکی است که طی آن دمای بدن تا حدی افزایش پیدا میکند که موجب تخریب سلولها و بافتهای بدن میشود. ممکن است آن را با نام سکته گرمایی نیز بشناسید. این وضعیت ممکن است ناشی از افزایش دمای محیط، فعالیت بدنی شدید، بیماریهای عفونی، مصرف داروهای خاص و یا برخی وضعیتهای پزشکی مانند بیماریهای قلبی، کلیوی، تنفسی و … باشد.
طبق تعریف علم پزشکی، رسیدن دمای مرکزی بدن به ۴۰ درجه سانتیگراد و عوارض سیستم عصبی مرکزی، اصلیترین نشانههای حمله گرمایی محسوب می شوند. در این حالت تعریق متوقف میشود و پوست فرد قرمز، داغ و خشک است. در صورت مواجهه فردی با حمله گرمایی باید فورا به دنبال مراقبت های پزشکی بود و او را در صورت امکان، به مکان خنک تر منتقل کرد. همچنین مایعات و الکترولیتهای بدن باید جایگزین شوند و از تماس با نور خورشید و گرما خودداری گردد. از دیگر علائم این حالت میتوان به حالت تهوع، تشنج، گیجی، از دست دادن هوشیاری یا حتی کما اشاره کرد.
میتوان گفت حمله گرمایی، جدیترین شکل آسیبهای گرمایی است. این وضعیت میتواند در ادامه سایر آسیبهای گرمایی مانند گرما زدگی یا سنکوپ گرمایی رخ بدهد، اما این تنها حالت ممکن نیست. ممکن است فردی بدون داشتن علائم دیگر آسیبهای گرمایی به ناگاه دچار حمله گرمایی شود. حمله گرمایی در صورت عدم درمان، میتواند منجر به مشکلات جدی مانند سکته قلبی، سکته مغزی و یا مرگ ناگهانی شود. به همین دلیل یک وضعیت اورژانسی محسوب شده و در صورت تجربه علائم حمله گرمایی، باید به سرعت به پزشک مراجعه کنید.
گرمازدگی و حمله گرمایی هر دو آسیبهایی گرمایی همراه با افزایش دمای بدن هستند، اما تفاوتهایی مهمی نیز بین آنها وجود دارد. اطلاع از تفاوت گرما زدگی و حمله گرمایی به ما کمک میکند در صورت مواجهشدن با این موقعیتها بتوانیم اقدامات صحیح را انجام دهیم. اولین قدم برای اینکه بدانیم گرما زدگی و حمله گرمایی چه تفاوتی دارند اینست که علائم آنها را بهتر بشناسیم.
بعضی علائم اولیه حمله گرمایی مشابه علائم گرمازدگی معمولی است. از دیگر علائم آن میتوان به تپش قلب، تنفس سریع و عمیق، کاهش تعریق، داغ و سرخ شدن پوست، سردرد، حالت تهوع، سردرگمی، تاری دید، کج خلقی و زودرنجی، غش کردن و بیهوشی اشاره کرد. اگر حمله گرما شدید باشد، میتواند منجر به تشنج، از کار افتادن اعضای بدن، کما یا حتی مرگ شود. هنگام وقوع حمله گرما، توصیه میشود تا بدون معطلی به نزدیکترین مرکز درمانی مراجعه کنید.
نکته بعد که باید به آن توجه کنیم تفاوت در علت بروز این مشکلات است. گرمازدگی همیشه به دلیل افزایش دمای محیط رخ میدهد اما حمله گرمایی میتواند دلایل دیگری مانند عفونت داخلی یا مصرف یک داروی خاص داشته باشد.
گرچه گرمازدگی و تب از نظر افزایش دمای بدن به هم شباهت دارند اما علت رخ دادن و علائم آنها کاملا متفاوت است. دمای بدن توسط عضوی با نام هیپوتالاموس کنترل میشود که عموما دمای بدن را حدود ۳۷ درجه نگه میدارد؛ هر چند این عدد در افراد مختلف و در ساعات مختلف روز، متفاوت است. اگر هیپوتالاموس احساس کند که باکتری یا ویروسی وارد بدن شده است، دمای بدن را افزایش میدهد تا بدن را به محیط نامناسبی برای رشد و تکثیر عامل بیماری زا تبدیل کند؛ در نتیجه تب میکنیم. در چنین شرایطی، تب کردن بخشی از واکنش سیستم ایمنی بدن به باکتری و ویروس است. با بهبود عفونت ایجاد شده توسط عامل بیماری زا، هیپوتالاموس نیز دمای بدن را به سطح عادی خود باز میگرداند.
اما گرمازدگی، واکنش بدن به محیط اطراف است، نه عاملی داخلی. هنگام گرمازدگی، مکانیسمهای خنک کننده سیستم تنظیم دمای بدن، همچون تعریق، کارساز نیست و دمای بدن بیشتر از حد عادی بالا میرود. به همین علت است که داروهایی که تب را بهبود میبخشند (همچون استامینوفن) در بهبود گرمازدگی ناموفق هستند.
توصیه میشود به محض اینکه علائم اولیه گرمازدگی را در خود مشاهده کردید، هر کاری که مشغول آن هستید را رها کنید و به مکانی خنک بروید تا بدن خود را خنک کنید. برای بهبود گرمازدگی و خنک کردن بدن میتوانید:
پیشنهاد مطالعه: برای گرمازدگی چه بخوریم
حمله گرمایی یک وضعیت اورژانسی است، به همین دلیل در صورتی که مشکوک هستید فردی به این حالت دچار شده است باید فورا با ۱۱۵ تماس بگیرید. هرگونه تاخیر در رساندن فرد به مراکز درمانی ممکن است منجر به آسیبهای جدی یا مرگ شود.
در مدتی که منتظر رسیدن کمکهای پزشکی هستید، با انجام برخی کمکهای اولیه میتوانید زندگی فرد بیمار را نجات دهید. آرامش خود را حفظ کنید و طبق ترتیب زیر عمل کنید:
طبعا احتمال گرمازدگی کسانی که در محیطی بسیار گرم قرار دارند، به خصوص اگر مشغول فعالیت بدنی باشند، بسیار بالاست. اما عوامل دیگری وجود دارد که خطر گرمازدگی را افزایش میدهد. یکی از این عوامل سن است. به طور کل کودکان و نوجوانان زیر ۱۶ سال و بزرگسالان بالای ۶۵ سال بیشتر در خطر ابتلا به گرمازدگی قرار دارند.
به طور کلی دیگر عواملی که احتمال گرمازدگی را افزایش میدهند عبارت است از:
به غیر از عوامل ذکر شده، افرادی که ورزشهایی همچون فوتبال، دو با مسافت زیاد، کوهنوردی یا دوچرخه سواری انجام داده یا افراد ارتشی، کشاورزان، کارگران ساختمانی، محققان، افسران پلیس، آتش نشانان و کارکنان پارکها و فضاهای سبز بیشتر در خطر گرمازدگی قرار دارند.
حمله گرمایی، افراد مسنتر که در خانههای بدون تهویه مطبوع زندگی میکنند را به احتمال بیشتری تحت تاثیر قرار میدهد.
سایر گروههای پرخطر شامل افراد از هر گروه سنی است که:
هنگامی که شاخص گرما بالا است، بهتر است در خانه یا فضای دارای تهویه مطبوع بمانید. اگر مجبور به بیرون رفتن هستید، میتوانید با انجام این مراحل از گرمازدگی جلوگیری کنید:
اگر صرع یا بیماری شدید قلبی، کلیوی یا کبدی دارید، از رژیم غذایی با محدودیت مایعات استفاده می کنید یا مشکل احتباس مایعات دارید، قبل از افزایش مصرف مایعات با پزشک خود مشورت کنید.
۱۰ نفر امتیاز دادهاند
۵
۴
۳
۲
۱
لطفا دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
حق همهی ماست که زندگی سالم و شادتری را تجربه کنیم. تمام تلاش تیمهای مختلف سبک زندگی همین است که حال شما بهتر شود.
کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به شرکت داده کاو(سهامی خاص) میباشد.