جوش هورمونی یا همان آکنه بزرگسالان ، جوش یا آکنه ناشی از عوامل ژنتیکی و هورمونی است که باعث بروز جوش در دوران بلوغ و دوران نوجوانی میشود. جوش هورمونی بیشتر در خانمها رخ میدهد و معمولا در قسمت تحتانی صورت قرار دارد. جوش هورمونی در امتداد خط فک، چانه و ناحیه اطراف دهان رخ میدهد. برآمدگیها شامل ضایعات التهابی، کیست، جوش سرسفید و سرسیاه است.
در دوران بلوغ، جوش هورمونی اغلب در ناحیه T ظاهر میشود. این ناحیه شامل پیشان، بینی و چانه شماست.
وقتی صحبت از جوش هورمونی میشود، ثابت شده است که ژنها در وجود این جوشها نقش دارند. ژنتیک بر تعداد، اندازه و فعالیت غدد چربی تأثیر میگذارد. غدد چربی در پوست هستند که چربی (روغن) ایجاد میکنند، میتوانند مسدود شده و باعث ایجاد جوش شوند.
دو هورمونی که در مورد شفافیت پوست باید با هم هماهنگ عمل کنند، آندروژن و هورمون استروژن هستند. آندروژنها (تستوسترون، دهیدروآپی اندروسترون سولفات و دی هیدروتستوسترون) رشد غدد چربی را تحریک کرده و تولید سبوم را افزایش میدهند. استروژنها برعکس عمل میکنند و تولید سبوم را کند میکنند. بنابراین هنگامی که سطح آندروژن به طور غیرطبیعی بالا باشد، غالبا رخ میدهد. به طور مشابه، هنگامی که سطح استروژن به خصوص در دوران پیش از قاعدگی در زنان پایینتر است، احتمال بروز آکنه بیشتر است.
جوش ناشی از هورمون ممکن است به دلایل زیر رخ دهد؛
عوامل دیگری که میتوانند جوش هورمونی را افزایش دهند رژیم غذایی نامناسب، داروها، استرس، مصرف دخانیات و بیماریهای غدد درون ریز است. به طور خاص این نوسانات هورمونی ممکن است مشکلات آکنه را با افزایش موارد زیر تشدید کند:
چند روش درمانی برای از بین بردن جوش هورمونی وجود دارد؛
درمان موضعی - اولین گزینه استفاده از درمانهای موضعی است. این گزینه در درمان انواع خفیف جوش محبوبترین موثرترین است. متخصص پوست احتمالا یکی از موارد زیر را تجویز یا توصیه میکند:
متخصص پوست شما همچنین ممکن است ترکیبی از هر یک از مواد فوق را به منظور افزایش حداکثر اثر در کاهش جوش توصیه کند.
داروی خوراکی - دومین گزینه درمانی برای جوش هورمونی شدیدتر یا مداوم داروهای خوراکی است.
تغییرات رژیم غذایی - محدود کردن لبنیات، قندهای مصنوعی، الکل، گوشت قرمز و غلات بیش از حد فرآوری شده (نان سفید، ماکارونی، دسر) میتواند به کاهش التهاب و کاهش جوشها کمک کند. در این مطلب میتوانید درباره غذاهای مفید برای سلامت پوست بیشتر بخوانید.
روشهای درمانی یکی دیگر از گزینههای درمانی است که معمولا برای برداشتن لایه بالایی پوست حاوی آکنه، خاک، چربی و سایر آلایندههای روی پوست استفاده میشود. گزینهها عبارتند از:
شدیدترین و شناخته شدهترین گزینه درمانی برای درمان جوش هورمونی در مواردی که بقیه راههای درمان شکست خوردهاند، ایزوترتینوئین (آکوتان) است. این دارو فقط در مواردی استفاده میشود که آکنه شدید باشد زیرا عوارض جانبی آن فوق العاده شدید است.
بسیاری از زنان در سنین ۴۰ تا ۵۰ سالگی یائسگی آغاز میشود. این باعث کاهش طبیعی هورمونهای تولید مثل شما میشود و در نتیجه قاعدگی به پایان میرسد. برخی از خانمها در دوران یائسگی دچار جوش یا آکنه میشوند. این به احتمال زیاد به دلیل کاهش سطح استروژن یا افزایش هورمونهای آندروژنی مانند تستوسترون است.
حتی اگر از درمانهای جایگزین هورمونی (HRT) برای تسکین علائم یائسگی خود استفاده میکنید، ممکن است هنوز آکنه یائسگی را تجربه کنید. این به این دلیل است که برخی از HRT ها از هجوم هورمون پروژستین برای جایگزینی استروژن و پروژسترون بدن شما استفاده میکنند. معرفی این هورمون به سیستم بدن شما میتواند باعث ترکیدن پوست شما شود.
در بیشتر موارد، تجویز داروها میتواند آکنه یائسگی را از بین ببرد. برخی از زنان ممکن است با استفاده از روشهای درمانی طبیعی به موفقیت برسند. با پزشک خود در مورد اینکه کدام گزینه برای شما مناسب است صحبت کنید.
برای از بین بردن آکنه هورمونی و دور نگه داشتن آن، ایجاد یک روتین مناسب برای مراقبت از پوست مهم است. در این مطلب میتوانید درباره روتین پوستی روزانه بیشتر بخوانید.
شما باید:
اگرچه زمانبندی سن دقیق جوش هورمونی در افراد مختلف متفاوت است، اما فعال بودن این جوشها میتواند به جلوگیری از بروز جوشهای مرتبط کمک کند. به طور معمول حدود هشت تا ۱۰ هفته طول میکشد تا یک طرح جدید درمان جوش به طور کامل اثر کند. اگر آکنه شما همچنان ادامه داشت، با پزشک یا متخصص پوست در مورد یک برنامه درمانی طولانی مدت صحبت کنید. آنها میتوانند در رژیم فعلی شما را تجدید نظر کرده و درمانهای متفاوتی را برای به حداکثر رساندن نتایج شما ترکیب کنند.
۱ نفر امتیاز دادهاند
۵
۴
۳
۲
۱
لطفا دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
حق همهی ماست که زندگی سالم و شادتری را تجربه کنیم. تمام تلاش تیمهای مختلف سبک زندگی همین است که حال شما بهتر شود.
کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به شرکت داده کاو(سهامی خاص) میباشد.