تورم غده تیروئید یا غده تیروئید بزرگ شده و ملتهب را گواترمیگویند. بیشتر موارد گواتر، به عنوان گواتر ساده و بدون خطر گزارش شدهاند. بزرگ شدن غده تیروئید زمانی که بدون علائم خاصی بوده و تبدیل به گواتر ساده بدون التهاب میشود، معمولا مشکلی برای فرد مبتلا به بیماری گواتر ایجاد نمیکند. برخی افراد مبتلا به گواتر ممکن است ورم کمی را احساس کنند و برخی دیگر دچار تورم و التهاب قابل توجهی میشوند که باعث مشکلات تنفسی خواهد شد. بروز بیماری گواتر معمولا به دلیل تیروئید پرکار، تیروئید کم کار و ترشح هورمون یوتیروئیدیسم است. در ادامه متن بیشتر به دلایل بروز گواترخواهیم پرداخت.
تیروئید غدهای پروانهای شکل است که در جلوی گردن قرار میگیرد. این غده مسئولیت تولید و کنترل هورمونهای T3 و T4 را دارد که این دو هورمون وظیفه تنظیم متابولیسم بدن را دارند. متابولیسم بدن باعث استخراج انرژی لازم برای فعالیت انسان از غذا میشود. همچنین از دیگر وظایف غده تیروئید میتوان به تنظیم ضربان قلب، تنفس، بهبود هضم و حالات روحی اشاره کرد.
التهاب و ورم کردن گردن و در نتیجه بزرگ شدن غده تیروئید از مهمترین و شایعترین علامتهای بیماری گواتر هستند. همچنین اگر در هنگام لمس گردن خود با تودههایی روبه رو شدید، احتمالا نشانهای از وجود گواتر است. این تودهها میتوانند در اندازه و ابعاد متفاوتی حس شوند. میزان تورم غده تیروئید، باد کردگی گردن و همچنین بزرگ شدن غده تیروئید فرد به فرد متفاوت است و بستگی به هر شخص دارد.
وقتی غده تیروئید بزرگ شده و دچار گواتر میشوید، احتمالا علائم زیر را در خود مشاهده خواهید کرد:
بروز بعضی از علائم، به دلیل بیماریهایی است که سبب گواتر شدهاند. برای مثال دو مورد از مهمترین دلایل بروز گواتر، تیروئید پرکار و همچنین کم کاری تیروئید است. در نتیجه برخی نشانههای مشاهده شده سبب وجود این دو بیماری است. در این مطلب از وبسیات سبک زندگی میتوانید درباره پرکاری تیروئید بیشتر بخوانید. اما به طور مختصر، از عوارض تیروئید پرکار میتوان به این موارد اشاره کرد:
کم کاری تیروئید هم علائمی مشابه علائم زیر را دارد:
بزرگ شدن غده تیروئید دلایل متعددی دارد که در این قسمت به آنها خواهیم پرداخت. اما مهمترین دلیل بروز گواتر و تورم غده تیروئید، کمبود عنصر ید در بدن است. علل بزرگ شدن غده تیروئید عبارتند از:
تشخیص نوع گواتر میتواند به پزشک در درمان و تشخیص علائم آن کمک کند. در این قسمت به چندین نوع گواتر اشاره خواهیم کرد و هرکدام را مختصر توضیح خواهیم داد.
بزرگ شدن غده تیروئید و بروز بیماری گواتر، ممکن است به دو صورت دیگر نیز دسته بندی شود؛ گواتر سمی و گواتر غیر سمی.
حال با تعریف هر دو دسته گواتر میتوانیم تفاوت بین این دو را متوجه شویم. تنها تفاوت موجود علت گواتر است. اگر گواتر به علت تیروئید کم کار یا پرکار باشد، سمی و اگر دلایل دیگری داشته باشد، غیر سمی است.
پزشک متخصص غدد برای تشخیص گواتر باید معاینه بالینی انجام دهد و گلوی شما را برای هرگونه غده یا ورم معاینه کند. برای تشخیص دقیق و صحیحتر، پزشک انجام چندین آزمایش را توصیه میکند. در ادامه به این آزمایشها اشاره خواهیم کرد:
آزمایش خون میتواند سطح هورمونها و پادتنهای بدن را مشخص کند. اگر هر کدام از این موارد افزایش یا کاهش داشتند، نشان دهنده اختلالی مثل عفونت، التهاب یا بزرگ شدن غده تیروئید است. اگر سطح آنتی بادیهای بدن بالا باشد، نشان دهنده مشکلی در سیستم ایمنی بدن است و ممکن است فرد مبتلا به نوعی بیماری خود ایمنی مثل بیماری گریوز یا هاشیموتو باشد.
شاید برای شما هم سوال شده باشد که سونوگرافی تیروئید چیست؟ سونوگرافی تیروئید در حقیقت تصویر گردن شما و سایز گواتر شما را نشان میدهد. با توجه به این تصاویر، پزشک میتواند نوع گواتر را تشخیص دهد. برای مثال سونوگرافی نشان میدهد گواتر از نوع چند گرهای است یا به صورت یک دست منتشر شده است. همچنین گواتر چند گرهای نیاز دارد تا توسط سونوگرافی هر چند بارکنترل شود تا رشد بیشتری نکند.
پزشک متخصص شما ممکن است اسکن از تیروئید را به شما پیشنهاد کند. این آزمایش معمولا در مواقعی که غده تیروئید در ترشح هورمونها دچار مشکل است، توصیه میشود. اسکن از تیروئید اندازه غده تیروئید، میزان تورم آن و بیش فعالی بعضی یا تمام غدهی تیروئید را نشان میدهد.
بیوپسی یا نمونه برداری در شرایطی انجام میشود که پزشک متخصص غدد نیاز به اطلاعات بیشتر درباره ماهیت غده دارد یا شک به سرطانی بودن آن کرده است. این فرآیند توسط سوزن نمونه برداری انجام میشود و مایعی که داخل تودههای تیروئیدی است توسط این سوزن خارج میشود. این مایع در اختیار آزمایشگاه قرار میگیرد تا آزمایشهای لازم بر روی آن را انجام دهد.
گواتر غیر سمی و ساده که بیشتر در بین مردم شایع لست، با مصرف غذاها و نمک ید دار قابل پیشگیری است. همچنین مکملهای حاوی ید وجود دارد که افرادی که دسترسی به غذاهای دریایی و یددار ندارند، میتوانند از آن استفاده کنند.
درمان گواتر به علت به وجود آمدن آن بستگی دارد. اگر گواتر ساده و غیر سمی باشد و علائم و مشکلاتی به وجود نیاورد، نیازی به درمان ندارد و خود به خود بهبود مییابد.
کم کاری تیروئید: اگر علت به وجود آمدن گواتر کم کاری تیروئید باشد، باید ابتدا این کم کاری را با دارو جبران کرد تا بزرگ شدن غده تیروئید هم از بین برود. در کم کاری تیروئید باید داروهایی تجویز شود که کمبود هورمون T4 را جبران کند. یکی از این داروها لووتیروکسین است که در بدن تبدیل به هورمون T4 میشود. پزشک متخصص میزان این دوز را تا زمانی که این مشکل رفع شود، افزایش میدهد. پس از رفع مشکل کم کاری تیروئید تورم این غده هم متعاقبا از بین خواهد رفت.
پرکاری تیروئید: در اختلال پرکاری تیروئید هدف کاهش سطح هورمونهای ترشح شده تیروئید است. در نتیجه باید داروهایی تجویز شود که به تدریج سطح این هورمونها را کاهش دهد. یکی از این داروها تیونامید نام دارد که سبب کاهش ترشح هورمونها میشود. یکی دیگر از راههای درمان پرکاری تیروئید و متعاقبا گواتر به وجود آمده، رادیو تراپی است. رادیو تراپی سبب کاهش عملکرد تیروئید و توقف تولید هورمون است.
عمل جراحی گواتر: جراحی گواتر برای کاهش اندازه و تورم گواتر انجام میشود. این جراحی در شرایطی که بیمار دچار علائم شدیدی مثل تنگی نفس و مشکل در بلعیدن باشد، انجام میشود. هنگامی که فرد بیهوش است جراح به برداشتن تمام یا قسمتی از غدهی تیروئید اقدام میکند.
همان طور که گفتیم اگر بزرگی غده تیروئید به علتهای کم کاری تیروئید و پرکاری آن باشد مشکل آفرین است. گواتر ساده و غیر سمی که مشکلی برای فرد ایجاد نکند، بدون درمان هم بهبود مییابد و بعد از مدتی از بین میرود. اما گواتر سمی در حالت شدید، ممکن است فرد را دچار تنگی نفس و مشکل در بلع کند. همچنین کم کاری تیروئید و یا پرکاری آن اگر بدون پیگیری و درمان رها شود، عواقب خوشایندی برای بیمار ندارد.
غده تیروئید که مسئول تنظیم متابولسیسم بدن است دچار مشکل میشود و بسیاری از عملکردهای اعضای بدن را دچار اختلال میکند. توصیه میشود در صورت مشاهده عوارض و علائم گواتر برای تشخیص صحیح و جلوگیری از بروز مشکلی به پزشک متخصص غدد مراجعه کنید.
در این مقاله به علل و درمان بزرگ شدن غده تیروئید پرداختیم. امید است با مطالعه این متن، آگاهی بیشتری راجع به گواتر، انواع بیماری گواتر، تشخیص و درمان آن پیدا کرده باشید.
۳ نفر امتیاز دادهاند
۵
۴
۳
۲
۱
لطفا دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
حق همهی ماست که زندگی سالم و شادتری را تجربه کنیم. تمام تلاش تیمهای مختلف سبک زندگی همین است که حال شما بهتر شود.
کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به شرکت داده کاو(سهامی خاص) میباشد.