عزت نفس، واژهای است که شاید تا به حال بارها آن را شنیدهایم یا در مکالمات خود از آن استفاده کردهایم. شاید هم به دلیل مطالعه کتابهای روانشناسی و خودشناسی بارها با این واژه مواجه شدهایم. برخی به اشتباه آن را مترادف واژه اعتماد به نفس میدانند. ممکن است دفعات بسیار بابت نداشتن عزت نفس خود را سرزنش کرده و احساس ناکافی بودن کرده باشیم. در هر صورت مقاله زیر میتواند به هر کسی که حتی یک بار به واژه عزت نفس اندیشیده است، کمک کند. در متن پیش رو، قصد داریم به موضوع عزت نفس، عزت نفس پایین و از همه مهمتر راههای افزایش عزت نفس بپردازیم. در این مطلب در این باره صحبت میکنیم که چگونه عزت نفس خود را بالا ببریم. بنابراین تا انتهای مطلب ما را همراهی کنید.
فهرست مطالب
عزت نفس مفهومی روانشناسانه است که از آغاز مورد توجه رواشناسان حتی پدر روانشناسی یعنی فروید بوده است. برای درک واژه عزت نفس و پی بردن به چگونگی افزایش عزت نفس باید از علم روانشناسی کمک بگیریم.
البته شایان ذکر است که بررسی این مفهوم باید بر عهده متخصصان و روانشناسان باشد و ما تنها در اینجا به اشاره به خودعزت نفس و راه حلهای افزایش آن میپردازیم. پس توصیه میکنیم بعد از خواندن این متن با روانشناس یا مشاورتان تماس گرفته و برای حل مشکل عزت نفس پایین از او کمک بگیرید. چرا که بسیاری از دلایل عزت نفس پایین، دلایلی پیچیده هستند و به چندین جلسه روان درمانی نیاز دارند. حال بیایید با تعریف دقیق عزت نفس اولین گام را در پاسخ به این پرسش که چگونه عزت نفس خود را بالا ببریم برداریم.
اولین قدم برای چگونگی افزایش عزت نفس، شناخت درست و علمی عزت نفس است. واژه عزت نفس به احساس فرد به خودش اشاره دارد. عزت نفس را میتوان به مثابه معیاری برای اندازه گیری میزان ارزشمندی فرد از دیدگاه خود او در نظر گرفت.
این موضوع که یک فرد در زندگی چقدر احساس ارزشمندی دارد، چقدر با کارها و افکار خود موافق است، آیا به خود هدیه میدهد یا چقدر به خود علاقه دارد، میتواند در مفهوم واژه عزت نفس خلاصه شود. اگر بخواهیم عزت نفس را به صورت ساده و مختصر تعریف کنیم، میتوان گفت «عزت نفس همان رفتار خوب یا بد فرد در برابر خودش است».
این درست است که علم روانشناسی سالهای طولانی حتی از ابتدای شکلگیری به مساله عزت نفس پرداخته و در حال یافتن راههایی برای افزایش عزت نفس است و یا سعی دارد علائم عزت نفس پایین را در افراد پیدا کند. با وجود این، نمیتوان به طور قطع بیان کرد که روانشناسان کاملا به شناخت عزت نفس و راههای افزایش آن پی بردهاند.
قدم دوم برای اینکه بدانیم چگونه عزت نفس خود را بالا ببریم شناخت دلایل بروز عزت نفس پایین است. دلایل زیر ممکن است یکی از علتهای داشتن عزت نفس پایین در افراد باشد. هر چند دلایل بروز این مشکل میتواند پیچیدهتر و مشکلتر از این دلایل باشند و حتما باید با کمک روانشناس یا روانکاو بررسی و حل شوند.
یکی از موضوعات مهم مورد بحث، تفاوت واژه عزت نفس و اعتماد به نفس است که ممکن است گاهی به غلط به عنوان مترادف هم به کار برده شود. پس گام بعدی در مسیر چگونگی افزایش عزت نفس مشخص کردن تفاوت بین آن و اعتماد به نفس است.
بدیهی است اگر به دنبال پاسخ این پرسش هستیم که چگونه عزت نفس خود را بالا ببریم باید تفاوت اعتماد به نفس وعزت نفس را به خوبی درک کنیم.
عزت نفس به معنای اعتماد به نفس نیست. اعتماد به نفس یعنی توانایی اعتماد کردن به خود، تصمیمات و توانایی کنار آمدن با مشکلات، حل مساله و مشارکت موفقیتآمیز در زندگی روزمره و روابط اجتماعی با دیگران. همان طور که از تعریف اعتماد به نفس مشخص است، اعتماد به نفس بیشتر فاکتور بیرونی است برای سنجش میزان ارزشمندی و مفیدی کارها و امورات فرد و وابسته به مسائل بیرونی است.
در صورتی که عزت نفس عاملی درونی است و بر اساس موفقیتهای بیرونی سنجیده نمیشود. یک فرد میتواند همزمان دارای اعتماد به نفس باشد، ولی از عزت نفس پایین زجر بکشد یا برعکس. بدین معنی که فرد در دنیای بیرون از خود موفق عمل میکند و به موفقیت میرسد، اما از درون به خود احساس محبت و شفقت نمیکند و خود را ارزشمند، مفید و دوستداشتنی نمیپندارد.
حال با مشخص شدن تعریف دقیق عزت نفس و تفاوت آن با اعتماد به نفس، بهتر است با نشانه های کمبود عزت نفس آشنا شویم.
اگر قصد داریم بدانیم که چگونه عزت نفس خود را بالا ببریم باید بفهمیم آیا عزت نفس پایینی داریم یا خیر. برای پاسخ به این پرسش، در ادامه به چند نشانه که به شما میگوید آیا دچار کمبود عزت نفس هستید یا خیر اشاره کردهایم.
البته ممکن است نشانه های عزت نفس پایین به شکلهای دیگری نیز وجود داشته باشند که برای تشخیص آنها به روانشناس نیاز است.
حالا وقت آن است که به سوال مهم و اصلی بپردازیم که اگر عزت نفس پایینی داریم چگونه عزت نفس خود را افزایش دهیم یا راههای حفظ عزت نفس چیست؟ ممکن است در نگاه اول این راهها به نظر ساده بیایند، اما در عمل ممکن است به مشکل برخورد کنیم.
باید توجه کنیم تمامی این راهکارها نیاز دارند تا در طول زمان با تمرین و استمرار تکرار شوند تا تاثیر مثبتی داشته باشند. همچنین در میانه راه نباید ناامید شد و باید به تمرین ادامه داد. اگر انجام این تمرینها و راهکارها جواب نداد باید با روانشناستان برای برگزاری جلسات مشاوره تماس بگیرید. در ادامه با ما همراه باشید تا به شما راهکارهای طلایی افزایش عزت نفس را معرفی کنیم.
یکی از مهمترین قدمهایی که میتوانیم در راه افزایش عزت نفس خود برداریم تغییر دیدگاه خود به عزت نفس است. اگر فکر میکنیم که عزت نفس پایینی داریم بسیار سخت میتوانیم این دیدگاه را تغییر دهیم، اما اگر فکر میکنیم ظرفیت ساختن و افزایش عزت نفس را داریم اولین قدم را در جهت بهبودی برداشتیم. تحقیقات انجام شده توسط دانشمندان ثابت کرده است که عزت نفس پایین قابل تغییر است و افراد در طول زندگی ممکن است عزت نفس پایینی داشته باشند، اما با تمرین و تلاش آن را افزایش دهند. این راهکارها به ما میآموزند که چگونه عزت نفس خود را بالا ببریم.
عزت نفس و مسالهای که سبب افزایش آن میشود زندگی کردن مطابق عقاید و ارزشهای خودمان است. اگر ما بتوانیم کارهایمان را با ارزشهایمان مطابقت دهیم احساس ارزشمندی و مفید بودن میکنیم.
برای مثال یکی از ارزشهای مهم در زندگی ما سلامتی، داشتن تحرک و فعالیت ورزشی است. پس در راستای تحقق به این ارزش در باشگاه ثبت نام میکنیم. حال اگر به طور مرتب به باشگاه رویم احساس مفید بودن و عزت نفس میکنیم، اما اگر بعد از ثبت نام در باشگاه به جای رفتن به آن، روی مبل تکیه داده و تلویزیون تماشا کنیم، احساس میکنیم حرف و عملمان با هم یکی نبوده و برای این مساله خود را مورد سرزنش قرار میدهیم. از این رو در تصمیم برای ورزش کردن مصمم باشید؛ حتی اگر امکان ورزش کردن در باشگاه را ندارید، در منزل به انجام تمرینات ورزشی در خانه بپردازید.
یکی دیگر از عواملی که میتواند سبب گمراهی ما در تطابق ارزشها و کارهایمان باشد این است که ممکن است ارزشها و هدفهایمان در زندگی ملموس و مشخص نباشد. یعنی دقیقا نمیدانیم چه چیزی در راستای هدف و معنای زندگی ما قرار دارد.
برای حل این مشکل، به کاغذ، قلم و چند ساعت زمان در تنهایی نیاز داریم تا به صورت هفتگی با خود خلوت کنیم. در این چند ساعت قرار است به طور کامل اهداف و ارزشها را برای زندگی را مشخص کنیم و آنها را به طور ملموس و قابل اجرا یادداشت کنیم. هدفها را مشخص میکنیم و راههای رسیدن به آن را مینویسیم.
سپس هدف خود را به چندین قدم ساده و قابل اجرا تبدیل میکنیم و برای رسیدن و انجام قدمهای کوچک وقت و انرژی میگذاریم. اینگونه هم به اهداف خود دست پیدا میکنیم و هم در درون احساس رضایتمندی و عزت نفس خواهیم داشت.
همان طور که هدفهای خود را به طور مشخص بر روی کاغذ آوردیم نیاز است که راههای رسیدن به آن را نیز یادداشت کنیم. بسیاری از افراد هدفها و ارزشهای مشخص و معینی برای زندگی دارند، اما تنها بر رسیدن به آنها و عبور از خط پایان تمرکز میکنند. این افراد در طی مسیر رسیدن به هدفها و خواستههایشان، اگر با شکست مواجه شوند دچار سرخوردگی میشوند و عزت نفسشان کاهش مییابد. پس برای حفظ عزت نفس و بالا بردن آن بهتر است به جای تمرکز بر هدف و رسیدن آن از مسیری که در حال طی کردن هستیم لذت ببریم.
مسیر رسیدن به ارزشها و هدفهایمان هم میتواند لذت بخش باشد. همین امر که در راه رسیدن به هدفهایمان تلاش میکنیم و برای رسیدن به آنها اقدام کردیم خود باید باعث افتخارمان باشد. لذت بردن از مسیر رسیدن به آرمانهایمان باعث افزایش عزت نفس میشود.
برای دانستن این مهم که چگونه عزت نفس خود را بالا ببریم شناخت توقعات و خواستههایمان از زندگی بسیار مهم است. همان طور که اشاره کردیم مطابقت خواستهها و توقعاتمان با اعمالمان سبب افزایش عزت نفس میشد. حال این سوال ممکن است پیش بیاد که اگر توقعات و خواستههایمان از زندگی دست نیافتنی و دور از دسترس باشند چه؟ چگونه کارهایمان را با آنها هماهنگ کنیم؟
پاسخ به این سوال بسیار مهم است زیرا بسیاری افراد به خصوص کسانی که به کمالگرایی مبتلا هستند خواستههایی نامعقول و انجام نشدنی از خود دارند. پس همیشه در معرض سرزنش خود و عزت نفس پایین قرار دارند.
برای حل این معضل باید خواستهها و توقعاتمان را با حقایق زندگی هماهنگ کنیم و در سطح واقع گرایانهای به آنها نگاه کنیم. خواستهها و اهداف ما اگر واقع گرایانه و انجام شدنی نباشند، نامشان آرزوست نه هدف. چون آرزو دست نیافتنی است، ولی هدف باید قابل رسیدن باشد. پس باید از جایگاه کمالگرایی پایین بیاییم و کمی عاقلانهتر به دنیای واقعی نگاه کنیم.
خود گویی یا گفتار درونی یعنی چگونه با خود صحبت میکنیم. به این مکالمات مداومی که با خود داریم خودگویی یا گفتار درونی گفته میشود. خودگویی میتواند به صورت منفی و مثبت باشد. یعنی گفتار ما با خودمان میتواند از سر مهربانی، شفقت و محبت باشد یا میتواند به صورت نقدی بیرحمانه، سرزنش کردن یا تحقیر کردن خود باشد.
این خودگویی میتواند درباره دیگران هم باشد. برای مثال در ذهن به خود بگوییم «این مرد/زن چرا چنین لباسی پوشیده است» یا بگوییم «این چه حرف غیر منطقی و بیربطی بود که آن مرد/زن بیان کرد؟ » یا جملاتی از این دست. اما خودگویی منفی درباره خود میتواند برای مثال شبیه به جملههای زیر باشد:
جملات بالا نمونهای از خودگویی منفی است که سبب میشود احساسات خشم، اضطراب، ناراحتی و افسردگی در ما پدیدار شود و البته تاثیر مستقیم بر عزت نفس دارد و سبب کاهش آن میشود.
هرچه مدت بیشتری خودگویی منفی داشته باشیم عزت نفسمان بیشتر صدمه میبیند. پس برای افزایش و بهبود عزت نفس باید حواسمان به خودگویی منفی باشد. یعنی به خودگویی منفی آگاه باشیم و هر وقت ذهنمان شروع به سرزنش و تحقیر ما کرد، مانع از این کار شویم.
قدم بعدی این است که در مواقع خودگویی منفی متوجه آن شویم و این خودگویی را به گفتار درونی کمتر خشن و ناراحت کننده تبدیل کنیم. سعی کنیم به اعمال و احساساتمان قضاوتی درست داشته باشیم و واقعگرا باشیم. تنها نکات منفی را ندیده بلکه نکات منفی و مثبت هر اتفاقی را در کنار هم ببینیم و بررسی کنیم. با کاهش حتی کمی خودگویی منفی مشاهده خواهیم کرد که عزت نفسمان چگونه افزایش مییابد.
شاید این جمله را شنیده باشید که «با دیگران به گونهای رفتار کنید که دوست دارید با خودتان رفتار شود» حالا توصیه ما دقیقا برعکس این جمله است «با خود به گونهای رفتار کنید که در مواقع سختی و ناراحتی با دوستان و آشنایانتان رفتار میکنید».
شاید این جمله به ظاهر، ساده و شعارگونه به نظر برسد، ولی با عمل کردن طبق آن عزت نفستان به مقدار بسیار زیادی بهبود مییابد و شاید از شر خودگویی منفی در مواقع حساس هم راحت شدید.
در مواقعی که دوستی رنجیده خاطر است و برای همدردی و همدلی به سراغ شما میآید شما با جملاتی نظیر «تقصیر خودت بود این بلا به سرت آمد»، « مگه بارها بهت نگفته بودم»، «تو از بس خنگ و نادانی که از پس مشکلات خودت برنمیایی» او را دلداری نخواهید داد و در عوض با جملاتی محبت آمیز، سرشار از همدلی و همدردی با او سخن خواهید گفت و سعی خواهید کرد او را تسلی دهید.
اما کاری که بیشتر مواقع ما با خودمان انجام میدهیم دقیقا مثل این است که در زمان ناراحتی بدترین جملهها و حرفها را به خود میگوییم و بدتر از آن اینکه خود را مستحق شنیدن آن میدانیم و حتی بعد از مدتی آنها را باور خواهیم کرد.
پس بیایید کمی با خود مهربان باشیم. چرا که هیچکس به اندازه خودمان نمیداند چه سختیهایی کشیدیم و از چه مراحلی عبور کردیم. به عبارتی هیچکس به اندازه خودمان ما را نمیشناسد و هیچکس به اندازه ما نگرانمان نیست. پس دست دوستی به خودمان دهیم و خودمان را دوست داشته باشیم تا دوست داشته شویم و عزت نفس و رضایت درونیمان هم افزایش یابد.
از جمله راهکارها برای اینکه چگونه عزت نفس خود را بالا ببریم تماما کردن مقایسه کردن خودمان با دیگری است. یکی از کارهایی که به شدت به عزت نفسمان آسیب میزند مقایسه زندگیمان با ظواهر زندگی بقیه است.
تکنولوزی و اینترنت یکی از ابزارهایی بوده که بیش از پیش به این موضوع دامن زده است. با باز کردن شبکههای اجتماعی و دیدن عکسهای رنگی و زیبا از زندگی بقیه یا دیدن قسمتی از زندگی آنها این احساس به ما دست خواهد داد که نحوه زندگی کردن ما در مقابل نحوه زندگی آنها بسیار پوچ و تهی از لذت و معنی است. اگر به شبکههای اجتماعی وابسته هستید، در این مطلب از وبسایت سبک زندگی میتوانید درباره راههای ترک اعتیاد به شبکه های اجتماعی بیشتر بخوانید.
دنبال کردن آدمهایی که شبانه روز مشغول خوش گذرانی و تفریح هستند حتما بر عزت نفس و دیدگاه ما به خودمان تاثیر خواهد گذاشت. حتی اگر در شبکههای اجتماعی حضور نداشته باشیم ممکن است با دیدن زندگی اطرافیان حسرت داشتههای آنها را بخوریم.
در حقیقت ما بدون در نظر گرفتن حقایق و تنها با تمرکز بر قسمت مثبت زندگی آنها - همان قسمتی که آنها اصرار دارند تا به ما نشان دهند – کل زندگی خود را قضاوت میکنیم. ما بدون اینکه از میزان تلاش، امکانات یا تواناییهای آنها با خبر باشیم، مشغول مقایسه نتایج زندگی خودمان با آنها هستیم. ما هرگز در لحظات سخت و ناراحت کننده آنها حضور نداشتیم و نمیتوانیم میزان رنج و دردی که آنها برای رسیدن به اهدافشان تحمل کردند را تصور کنیم. حتی بسیاری از آنها امکاناتی داشتند که هرگز برای ما فراهم نبوده است.
بنابراین، برای اینکه عزت نفسمان در اثر مقایسه زندگی خود با دیگران پایین نیاید و بتوانیم عزت نفس خود را حفظ کنیم، تنها باید بر روی خودمان، ارزشهایمان، هدفها و تواناییهایمان تمرکز کنیم. در حقیقت ما باید همواره با خود رقابت کنیم که هر روز کمی از روز قبل پیشرفت کرده و بهتر شویم. در این صورت است که دوباره احساس مفید بودن و ارزشمندی خواهیم کرد و میتوانیم عزت نفسمان را افزایش دهیم.
بسیاری از آدمهای اطرافمان با مشکل کمبود عزت نفس مواجه هستند. حتی ممکن است خودمان احساس نالایقی و بیهودگی کنیم. اما خبر خوب این است که میتوانیم با چندین راهکارهار ساده باعث افزایش عزت نفس شویم. عزت نفس و احساس خوشبختی ارتباط نزدیکی با هم دارند، پس با افزایش عزت نفس احتمال خوشبخت بودنمان زیاد میشود. به همین دلیل در این مقاله به طور مفصل به این پرسش پرداختیم که چگونه عزت نفس خود را بالا ببریم. امیدواریم با خوندن این مقاله و عمل کردن به توصیههای آن شما هم احساس خوشبختی و خرسندی کنید.
۱ نفر امتیاز دادهاند
۵
۴
۳
۲
۱
لطفا دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
حق همهی ماست که زندگی سالم و شادتری را تجربه کنیم. تمام تلاش تیمهای مختلف سبک زندگی همین است که حال شما بهتر شود.
کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به شرکت داده کاو(سهامی خاص) میباشد.