معرفی قرصهای اعصاب چاق کننده و راههای مقابله با اثرات آن
زمان خواندن ۱۰ دقیقه سهشنبه ۲۰ دی ۱۴۰۱ ۱۶:۱۰
سلامت روان تاثیرات قابل توجهی بر زندگی روزانهمان، شخصیت و نحوه برخوردمان با شرایط میگذارد؛ از همین رو مصرف قرصهای اعصاب مناسب میتواند نقش بسیار برزگی در بهبودی سبک زندگی و روحیهمان بازی کند. اما آیا این ادعا که داروهای اعصاب چاق کننده هستند صحیح است؟ این خاصیت قرصهای اعصاب چه علتی دارد؟ آیا میتوان اثر این قرصهای چاق کننده را خنثی کرد؟ برای فهمیدن پاسخ این سوالات و بررسی دقیقتر قرصهای اعصاب چاق کننده با ما در این مطلب از وبسایت سبک زندگی همراه باشید.
فهرست مطالب
قرصهای اعصاب و روان چیستند و چه انواعی دارند
قرصهای اعصاب و روان به قرصهایی گفته میشود که بر رفتار، خلق وخو، افکار و ادراک افراد تاثیر میگذارند. از این قرصها برای درمان بسیاری از بیماریها همچون اضطراب، افسردگی، اسکیزوفرنی (یا همان شیزوفرنی)، اختلال دو قطبی، اختلالات خواب و غیره استفاده میشود.
قرصهای اعصاب با تنظیم میزان مواد شیمیایی مغز یا پیام رسانهای عصبی همچون دوپامین، گابا یا گاما آمینو بوتیریک اسید (GABA)، نوراپینفرین و سروتونین به بهبود این بیماریها کمک میکنند.
انواع بسیاری از قرصهای اعصاب و روان وجود دارد، اما نام قرص اعصاب چاق کننده به شرح زیر است که به ۵ دسته کلی تقسیم می شوند؛
- داروهای ضد اضطراب یا بنزودیازپینها (همچون دیازپام، اگزازپام، آلپرازولام (زاناکس) و ...)
- داروهای ضد افسردگی (همچون سیتاپرولام، سرترالین، فلوکستین و ...)
- داروهای ضد روانپریشی (همچون فنوفنازین، الانزاپین (زیپرکسا)، تیوتکسین و ...)
- داروهای تثبیت کننده خلق (همچون والپروئیک اسید، ریسپریدُن، لاموتریژین و ...)
- داروهای محرک یا انگیزه دهندهها (همچون متیل فنیدیت (ریتالین)، دگزآمفتامین، مدافینیل و ...)
نحوه کار هر دسته از داروهای اعصاب با هم متفاوت است، اما شباهتهایی نیز دارند. پزشکان با توجه به علائم خاص و مختص هر فرد، نوعی خاص از داروهای اعصاب یا گاهی ترکیی از چند نوع را برای او تجویز میکنند. از بعضی از این داروها را باید برای چندین هفته مصرف کرد تا تاثیر داشته باشد. اما آیا واقعا داروی اعصاب چاق کننده است؟ اگر بله، علت آن چیست؟
آیا قرصهای اعصاب چاق کننده هستند
تحقیقات ثابت کرده است که داروهای اعصاب و روان، مانند دیگر داروهای شیمیایی، بدون عوارض جانبی نیستند و در مواردی باعث افزایش وزن میشوند. البته در نظر داشته باشید که همه قرصهای اعصاب به یک میزان چاق کننده نیستند. به علاوه، این احتمال نیز وجود دارد که دارویی در فردی باعث افزایش وزن شده اما در فردی دیگر این تاثیر را نداشته باشد.
یکی از علل این موضوع این است که قرصهای اعصاب روی عملکرد مغز و هورمونهایی که مسئول کنترل اشتها هستند تاثیر گذاشته و باعث افزایش اشتها میشوند. قرصهای اعصاب چاق کننده علاوه بر تقویت اشتها، تمایل فرد به مصرف غذاهای چرب یا شیرین را نیز افزایش میدهد و همچنین باعث افزایش چربی و قند خون میشوند.
خالی از لطف نیست که دو نکته را در نظر داشته باشید:
-
اول اینکه تمامی قرصهای اعصاب چاق کننده نیستند و حتی بعضی از آنها باعث کاهش وزن میشوند.
-
دوم، بهتر است در نظر داشته باشید که گاهی اوقات این داروی اعصاب نیست که چاق کننده است، بلکه عادتها، سبک زندگی و یا خود بیماری فرد است که موجب افزایش وزن شده است. برای مثال، افسردگی باعث کاهش میل و در مواقعی حتی توان فعالیت و تحرک در فرد مبتلا میشود و از این رو (خود بیماری و نه داروی مربوط به آن) باعث افزایش وزن میشود.
با این تفاسیر، پس کدامیک از قرصهای اعصاب چاق کننده هستند؟ آیا میزان چاق کنندگی همه آنها یکسان است؟ نام قرصهای اعصاب چاق کننده چیست؟ در ادامه مطلب به پاسخ این سوالات میپردازیم.
کدام قرصهای اعصاب خاصیت چاق کنندگی دارند
قرصهای اعصاب به چاق کنندگی معروف هستند. گفته میشود که افزایش ۹ تا ۱۵ کیلوگرم طی مصرف یک یا دوسال از این قرصها کاملا طبیعی است اما همانگونه که گفته شد، تمامی قرصهای اعصاب در این حد چاق کننده نیستند. به طور کل، سه دسته قرصهای ضدروانپریشی، قرصهای ضد افسردگی و قرصهای ضد اضطراب بیشترین تاثیر را در افزایش وزن فرد ایفا میکنند:
- قرصهای ضد روانپریشی
داروهای ضد روانپریشی معمولی جلوی فعالیت دپامین در مغز را میگیرند و انواع تخصصیتر آنها علاوه بر جلوگیری از فعالیت دوپامین، از فعالیت سروتونین 5-HT2A نیز جلوگیری میکنند. این قرصها برای بهبود علائم بیماری اسکیزوفرنی و یا درمان بعضی دیگر از بیماریها همچون اختلال دو قطبی، افسردگی و سندرم توره استفاده میشوند.
بزرگترین عوارض جانبی این قرصها، چاق کنندگی آنهاست. گفته میشود احتمال چاقی مفرط افراد مبتلا به بیماری اسکیزوفرنی دوبرابر دیگر افراد است.
با توجه به مطالعهای که در سال 2014 از هشت تحقیق متفاوت انجام شده است، بیش از ۵۵ درصد افرادی که از قرصهای ضدروانپریشی امروزی استفاده میکنند دچار افزایش وزن میشوند و بیشترین میزان افزایش وزن در شش ماه اول مصرف صورت میگیرد. گفته میشود این چاقی به علت اختلال در سیگنالهای شیمیایی کنترل کننده اشتها اتفاق میافتد.
الانزاپین (زیپرکسا) و کلوزاپین (کلوزاریل) از چاقکنندهترین قرصهای ضد روانپریشی چاق کننده هستند. تحقیقات ثابت کرده است که این دو قرص به طور متوسط در فرد مصرف کننده تنها در ۱۰ هفته باعث بیش از ۴ کیلوگرم افزایش وزن میشوند. به علاوه، این دو داروی اعصاب چاق کننده، ریسک ابتلا به سندرم متابولیک را افزایش میدهند که خود باعث افزایش وزن و ابتلا به بیماریهایی همچون دیابت نوع دو میشود.
کلرپرومازین نیز یکی دیگر از قرصهای ضدروانپریشی چاق کننده است که میتواند تاثیر بالا یا متوسطی در افزایش وزن فرد مصرف کننده داشته باشد. دیگر قرصهای ضدروانپریشی همچون آریپیپرازول، آسناپین، برکسپیپرازول، هالوپریدول، لوراسیدون و زیپرازیدون (ژئودون) احتمال کمتری دارد که باعث افزایش وزن بشوند.
- قرصهای ضد افسردگی
احتمالا خانمها به دلیل مسائل هرمونی، در دوره های مختلف زندگی همچون قاعدگی و یائیسگی دچار افسردگی میشوند که بی توجه به به خلق و خو در این دوره به مرور تاثیرات منفی بر فرد میگذارد. برای اطلاع بیشتر در این باره میتوانید در این مطلب درباره افسردگی دوران قاعدگی بیشتر بخوانید.
قرصهای ضد افسردگی نیز گروهی دیگر از قرصهای اعصاب چاق کننده هستند. طبق تحقیقات انجام شده احتمال چاقی افرادی که از داروهای ضد افسردگی استفاده میکنند ۲۱ درصد بیشتر از دیگر افراد است، البته تحقیقات انجام شده در سال ۲۰۱۴ ثابت کردهاند که قرصهای ضد افسردگی، به اندازه قرصهای ضدروانپریشی چاق کننده نیستند. همچنین ممکن است مصرف یک قرص در یک فرد باعث چاقی شده اما در فرد دیگر چنین اثری نداشته باشد.
میان قرصهای ضد افسردگی، میرتازاپین (رمرون) و سپس پاروکستین (پاکسیل) بیشترین میزان چاق کنندگی را دارند. یک چهارم افرادی که به مدت یک سال از میرتازاپین استفاده کرده بودند اضافه وزنی معادل ۷ درصد وزن قبلیشان پیدا کردند، از همین رو معمولا تنها در شرایطی از این قرص استفاده میشود که شرایط استفاده از هیچ قرص دیگری مهیا نباشد.
بعضی داروهای ضد افسردگی، مانند آمیتریپتیلین، ایمیپرامین (توفرانیل) و دوکسپین و همچنین برخی مهار کنندههای مونوآمین اکسیداز مانند فنلزین از دیگر مثالهای قرصهای اعصاب چاق کننده هستند. تنها یک نوع از قرصهای ضد افسردگی به نام بوپروپیون است گفته میشود چندان چاق کننده نیست.
البته، همانگونه که به آن اشاره شد، در نظر داشته باشید که خود افسردگی نیز میتواند باعث افزایش وزن شود. در نتیجه، بعضی اوقات افزایش وزن به مصرف قرصهای ضد افسردگی نسبت داده میشود در صورتی که تنها نتیجه طبیعی خود بیماری است. بعضی اوقات هم افزایش وزن به این علت است که مصرف قرصها در درمان افسردگی موثر بوده و با درمان افسردگی، بی اشتهایی حاصل از آن نیز درمان شده است. درنتیجه، با افزایش اشتهای فرد، میزان غذای مصرفی و در نتیجه وزن او نیز افزایش یافته است.
- داروهای ضد اضطراب یا بنزودیازپینها
بنزودیازپینها برای درمان انواع اضطراب، همچون ترس از صحبت در مکانهای عمومی استفاده میشود. این داروها برای بهبودی اختلالات خواب، حملههای پنیک و استرس نیز کاربرد دارند. این داروها با افزایش میزان گابا در مغز و کاهش حساسیت سیستم عصبی به انواع محرکها، باعث ایجاد احساس آرامش در فرد میشوند.
بنزودیزپینها با توجه به اینکه چقدر سریع اثر میکنند و اثر آنها تا چه مدت پایدار است دسته بندی میشوند. برای مثال، دیازپام (والیوم) و کلرازپات به سرعت اثر کرده و حدود ۳۰ تا ۶۰ دقیقه پس از مصرف کار خود را در بدن شروع میکنند؛ در صورتی که لورازپام، الپرازولام و کلونازپام سرعت متوسط و اگزازپام سرعت کمی دارند.
بعلاوه، کلرازپات، میدازولام و تریازولام داروهایی با پایداری کم هستند و تنها ۳ تا ۸ ساعت در بدن موثرند. آلپرازولام و لورازپام زمان تاثیری متوسط دارند و ۱۱ تا ۲۰ ساعت در بدن تاثیراتی خواهند داشت. اما کلردیازپوکساید و دیازپام داروهایی با تاثیر بلند مدت هستند و اثراتشان از ۱ تا ۳ روز در بدن باقی خواهد ماند.
این قرصها باعث آرامش فرد شده و از میزان انرژی فرد میکاهند. این کاهش انرژی از انگیزه فرد برای فعالیت کردن و تحرک داشتن میکاهد که باعث افزایش وزن و چاقی میشود.
با این حال، افزایش وزن یکی از عوارض مهم این داروها نیست؛ قرصهای ضداضطراب بیش از آنکه چاق کننده باشند، شدیدا اعتیادآور هستند و در صورت استفاده بیرویه عوارض وخیمتری را برای فرد مصرف کننده به همراه خواهند داشت. برای همین توصیه میشود از این داروها با تجویز پزشک و برای مدتی محدود استفاده شود.
چگونه میتوان اثر چاق کنندگی این قرصها را خنثی کرد
افزایش وزن حاصل از مصرف قرصهای اعصاب برای بسیاری از افراد تا حدی اذیت کننده است که آنها را به بیتوجهی به درمان و قطع مصرف این قرصها ترغیب میکند. اما نگران نباشید، چرا که چند راه ساده برای جلوگیری از افزایش وزن توسط مصرف قرصهای اعصاب چاق کننده وجود دارد:
- غذای مصرفی خود را مدیریت کنید: لزومی نیست سراغ رژیمهای سخت بروید، تنها کافیست تا میزان غذای مصرفی خود را مدیریت کنید. بیشتر ما امروزه سه برابر نیاز واقعی بدنمان غذا میخوریم. برای جلوگیری از افزایش وزن در نتیجه مصرف داروی اعصاب چاق کننده، درصورت امکان از قاشق یا چنگالی کوچکتر استفاده کنید و یا لقمههای کوچکتری بردارید تا با میزان غذای کمتری خود را سیر کنید.
- آرام غذا بخورید و غذای خود را به خوبی بجوید: مغز ۲۰ دقیقه پس از شروع غذا خوردن به بدن دستور سیری میدهد. اگر به جای پرخوری و با سرعت غذا خوردن، آرام غذا بخورید و از لقمه لقمه غذای خود لذت ببرید، با خوردن میزان غذای کمتری احساس سیری میکنید.
- یک دفتر غذا داشته باشید: هر مواد غذایی که مصرف میکنید را در دفتری یادداشت کنید. اینگونه خوردن سه برش کیک یا یک پیتزای کامل اندکی برایتان دشوارتر خواهد شد که به کاهش افزایش وزن ایجاد شده توسط قرصهای اعصاب چاق کننده کمک خواهد کرد.
- کالری شماری کنید: کالری شماری میتواند به شما در حفظ وزن فعلی (یا کاهش وزن) کمک کند. اما باید آن را به روشی اصولی انجام دهید تا نتیجه مثبتی برایتان به همراه داشته باشد.
- از دیگران کمک بگیرید: مطمئنا نمیتوانید از دیگر اعضای خانوادهتان بخواهید که برنامه غذاییشان را مطابق میل شما تنظیم کنند، اما میتوانید از آنها بخواهید که از شما حمایتی لازم و کافی و به شما در مدیریت غذای مصرفیتان کمک کنند.
- یک برنامه ورزشی برای خود تنظیم کنید: نیازی نیست تا دونده دوی ماراتون باشید که ورزشکار به حساب بیاید، مخصوصا اگر با بیماریهای همچون افسردگی دست و پنجه نرم میکنید! حتی ۳۰ دقیقه قدم زدن در ۳ تا ۴ روز هفته نیز میتواند برای بالا بردن ضربان قلب و جلوگیری از افزایش وزن توسط قرصهای چاق کننده کافی باشد.
سخن پایانی
قرصهای اعصاب و روان دسته بزرگی از داروها را شامل میشوند که برای درمان بسیاری از بیماریها مورد استفاده قرار میگیرند. این داروها با تنظیم سطح و میزان پیام رسانهای عصبی باعث میشوند تا احساس بهتری داشته باشید. پزشکان با توجه به علائم خاص و همچنین مواردی همچون سن، دیگر بیماریها و دیگر داروهایی که مصرف میکنید انواعی خاص از این داروها را برای شما تجویز میکنند. بسیاری از قرصهای اعصاب چاق کننده هستند و باعث افزایش وزن میشوند؛ اما جای نگرانی نیست، چون که توسط راههای سادهای همچون پیادهروی سبک و مدیریت غذای روزانه میتوان جلوی اثرات مخرب این قرصهای چاق کننده را گرفت.
نظرات کاربران