search

قرص سرترالین چیست - همه چیز درباره قرص ضد افسردگی سرترالین

clock icon زمان خواندن ۱۱ دقیقه ساینا یعسوبی شنبه ۲۲ خرداد ۱۴۰۰ ۲۱:۵۲

قرص سرترالین چیست - همه چیز درباره قرص ضد افسردگی سرترالین
۵/ ۳.۲۵
امتیاز دهید

قرص ضد افسردگی سرترالین از داروهایی است که برای درمان گروهی از اختلالات فکری و روانی از جمله افسردگی، اضطراب عمومی و وسواس به کار می‌رود. در واقع قرص سرترالین پرمصرف‌ترین قرص ضد افسردگی است؛ چراکه گفته می‌شود به بهبود افسردگی کمک شایانی کرده و نسبت به قرص‌های ضدافسردگی قدیمی‌تر، عوارض جانبی کمتری دارد. اما به راستی قرص سرترالین چیست و برای چه بیماری‌هایی استفاده می‌شود؟ آیا به راستی مصرف قرص ضد افسردگی سرترالین نسبت به دیگر داروها با عوارض کمتری همراه است؟ قرص سرترالین را چه مدت باید مصرف کرد؟ برای یافتن پاسخ این سوالات و کلی اطلاعات دیگر در مورد قرص سرترالین با ما در این مطلب از وبسایت سبک زندگی همراه باشید.

فهرست مطالب 

سرترالین چیست و برای چه کسانی تجویز می‌شود

موارد مصرف سرترالین چیست

قرص سرترالین نوعی داروی ضد افسردگی است که برای افراد مبتلا به بیماری‌هایی همچون افسردگی، وسواس فکری عملی یا OCD (اختلالی که در آن افکار مزاحمی سراغ فرد مبتلا آمده و او را مجبور می‌کند تا بعضی رفتارها یا اعمال را مکررا انجام بدهد)، حملات پنیک (حملات ناگهانی و غیرمنتظره ترس و نگرانی شدید که گاها ساعت‌ها طول کشیده و با علائمی همچون تپش شدیدی قلب، تنگی نفس، غش کردن، گرفتگی عضلات و احساس مرگ همراه است)، اختلال اضطراب پس از سانحه یا PTSD (گروهی علائم روان‌شناختی آزاردهنده که پس از تجربه واقعه‌ای هولناک در فرد بروز پیدا می‌کنند)، اختلال اضطراب اجتماعی یا جمع‌هراسی (اختلالی که در آن ترس فرد مبتلا از برخورد کردن با دیگران یا صحبت کردن جلوی دیگران به قدری شدت دارد که روند عادی زندگی وی را مختل می‌کند) و اختلال ناخوشی پیش قاعدگی (نوعی شدیدتر از اختلال سندروم پیشاقاعدگی یا PMS که شامل بعضی علائم جسمانی، روانی و عاطفی می‌شود) تجویز می‌شود. علاوه بر بیماری‌های پیش‌گفته، در بعضی موارد برای درمان سردرد و برخی اختلالات جنسی نیز از این دارو استفاده می‌شود. قرص سرترالین با نام‌های تجاری آسنترا و زلفت نیز شناخته می‌شود.

قرص ضد افسردگی سرترالین نوعی مهارکننده بازجذب سروتونین (SSRI) است. سروتونین ماده‌ای در مغز است که به سلامت و تعادل روانی کمک بسیاری می‌کند. این داروها با افزایش میزان سروتونین در مغز، علائم افسردگی را کاهش داده و در نتیجه باعث بهبود خلق‌وخو، اضطراب، روحیه، خواب، اشتها و سطح انرژی افراد مبتلا می‌شوند.

قرص سرترالین را چگونه باید مصرف کرد

قرص سرترالین را چگونه باید مصرف کرد

قرص سرترالین بدون نسخه به فروش نمی‌رسد و تنها پس از تجویز پزشک است که می‌توان مصرف آن را شروع کرد. هنگامی که پزشک متخصص برای بیمار قرص سرترالین تجویز می‌کند، دستور مصرف را نیز تاکید می‌کند. واضح است که باید از این دستورات تبعیت شود.

عموما پزشک به شما توصیه می‌کند تا مصرف قرص سرترالین را با دوز بسیار محدودی شروع کرده و آرام‌آرام دوز مصرفی خود را بالا ببرید. حتی امکان آن وجود دارد که ابتدای شروع مصرف این دارو، از شما بخواهد تا هفته‌ای یکبار از قرص سرترالین مصرف کنید. درباره میزان و دوز مصرف از دستورات پزشک متخصص خود پیروی کنید.

مدت زمان مصرف سرترالین

قرص ضد افسردگی سرترالین معمولا روزی یکبار، یا صبح‌ها و یا عصرها مصرف می‌شود؛ البته گاهی اوقات، برای درمان اختلال ناخوشی پیش‌ قاعدگی، به جای مصرف هرروزه قرص سرترالین، تنها روزهای خاصی از ماه از این دارو استفاده می‌شود. توصیه می‌شود سرترالین را هر روز در زمان مشخصی مصرف کنید.

به توضیحاتی که در نسخه‌تان نوشته شده توجه کرده و آنها را موبه‌مو دنبال کنید. به هیچ عنوان میزان سرترالین تجویز شده را کم و زیاد نکنید یا مصرف قرص سرترالین را برای مدتی بیش از آنکه پزشک توصیه کرده است ادامه ندهید.

ممکن است چندین هفته طول بکشد تا اثر قرص سرترالین بر بدن خود را مشاهده کنید. حتی اگر پیش از تمام شدن موعد مصرف دارو احساس بهتری داشتید، مصرف دارو را قطع نکنید؛ بلکه موضوع را با پزشک خود در میان گذاشته و نظر ایشان را بپرسید.

بهتر شدن حال شما نشانه‌ تاثیر دارو است، نه بی‌نیازی شما به آن. حتی اگر نیاز به قطع دارو باشد، قطع مصرف باید به صورت تدریجی باشد. قطع ناگهانی مصرف قرص ضد افسردگی سرترالین می‌تواند منجر به بروز علائمی همچون حالت تهوع، تعریق فراوان، افسردگی، تغییرات خلق‌وخو، هیجان‌زدگی غیرعادی، زودرنجی، اضطراب، سردرگمی، سرگیجه، سردرد، خستگی مفرط، تشنج، سوت کشیدن گوش، اختلال خواب و بی‌حسی یا گزگز کردن دست‌ و پا شود.

مصرف قرص سرترالین با چه عوارض جانبی همراه است

مصرف قرص سرترالین با چه عوارض جانبی همراه است

همناگونه که گفته شد عوارض جانبی مصرف قرص ضدافسردگی سرترالین از دیگر قرص‌های افسردگی قدیمی‌نر کمتر است، اما این موضوع به این معنا نیست که هیچ عوارضی ندارد. عوارض جانبی مصرف قرص سرترالین عموما خفیف و بی‌خطر بوده و پس از گذشت زمان کوتاهی (چند روز تا چند هفته) خودبه‌خود رفع می‌شود. البته اکثر قرص‌های ضد افسردگی ممکن است با عوارض چاق شدن همراه شود که در این مطلب از وبسایت سبک زندگی می‌توانید در باره قرص های اعصاب چاق کننده بیشتر بخوانید.

قرص سرترالین می‌تواند در کودکان و بزرگسالان عوارض متفاوتی بروز دهد. از شایع‌ترین عوارض جانبی بی‌خطر مصرف قرص سرترالین مشترک در بزرگسالان و کودکان می‌توان به مشکلات گوارشی (حالت تهوع، کاهش اشتها، اسهال، یبوست، ترش کردن و سوءهاضمه)، پرخوابی، بی‌خوابی،، افزایش تعریق، خشکی دهان، سرگیجه، سردرد، اختلالات جنسی (همچون کاهش میل جنسی و بی‌انزالی)، لرز، اضطراب، خستگی شدید و زودرنجی اشاره کرد.

افزایش غیرعادی حرکات عضلات، خونریزی بینی، تکرر ادرار، نشت ادرار، پرخاشگری، خونریزی شدید قاعدگی، کاهش سرعت رشد و تغییر وزن از دیگر علائمی است که ممکن است در کودکانی که از قرص سرترالین مصرف می‌کنند بروز پیدا کند. توصیه می‌شود در صورتی که فرزند دلبندتان از این دارو مصرف می‌کند، قد و وزن او را مرتبا بررسی کنید.

در بعضی موارد نادرتر، مصرف قرص ضد افسردگی سرترالین با عوارضی بسیار جدی‌تر همراه است. از جمله این علائم می‌توان به میل به خودکشی، رفتار‌های خشونت‌آمیز یا پرخاشگرانه، بروز نوعی جدید از حملات پنیک یا افزایش تعداد حملات، سندروم سروتونین، درد چشم، بروز اختلالاتی در بینایی، همچون تاری دید، تورم و قرمزی دور چشم، واکنش‌های آلرژیک، بروز دوره‌های شیدایی و کاهش سدیم خون شود. در صورت بروز چنین علائمی، به سرعت پزشک خود را مطلع کرده و اگر احساس می‌کنید علائمتان به قدری خطرناک است که جانتان را تهدید می‌کند، بی‌معطلی با اورژانس تماس بگیرید. با خواندن این مطلب، درباره عوارض سرترالین به طور کامل بخوانید. 

مصرف قرص سرترالین با چه قرص‌های شیمیایی دیگری تداخل دارد

مصرف قرص سرترالین با چه داروهایی تداخل دارد

ممکن است مصرف قرص ضد افسردگی سرترالین با برخی داروهای شیمیایی، مکمل‌های ویتامین و داروهای گیاهی تداخل داشته باشد. این تداخل یا خود باعث بروز عوارض و علائمی شده، یا مانع اثرگذاری سرترالین می‌شود.

مصرف همزمان داروهایی همچون مهارکننده‌های مونوآمین اکسیداز (از جمله ایزوکاربوکساید، فنلزین و ترانیل سیپرومین)، لینزولید، متیلن بلوی تزریق وریدی و پیموزاید با قرص سرترالین منجر به بروز عوارضی جدید و مصرف داروهایی مانند داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (از جمله ایبوپروفن، ناپروکسن، اسپیرین و وارفارین)، تریپفان‌ها همچون سوماتریپتان، لیتیم، داروهای سروتونرژیک (همچون فنتانیل و ترامادول)، سایمتیدین و داروهای ضدافسردگی سه‌حلقه‌ای (همچون آمی‌تریپتیلین، دسیپرامین و ایمی‌پرامین) باعث افزایش شدت و وخامت عوارض مصرف قرص سرترالین می‌شوند.

علاوه بر آن، مصرف برخی داروهای طبیعی و گیاهی، بخصوص گل راعی و تریپتوفان باعث افزایش عوارض قرص سرترالین می‌شود.

پیش از شروع مصرف قرص سرترالین، پزشک خود را در جریان تمامی داروهای شیمیایی، مکمل‌های ویتامین و داروهای گیاهی خود قرار دهید تا از تداخل سرترالین با آنها جلوگیری کنید.

مصرف سرترالین برای چه افرادی می‌تواند خطرناک باشد

مصرف سرترالین برای چه افرادی می‌تواند خطرناک باشد

مصرف قرص ضد افسردگی سرترالین ممکن است برای افراد مبتلا به شیدایی یا اختلال دوقطبی، افراد دارای مشکلات کبد، افراد مبتلا به صرع، افراد مبتلا به اختلالات کلیوی، افراد مبتلا به آب‌سیاه و افراد مبتلا به اختلالات تیروئید خطرناک باشد. پیش از شروع مصرف قرص سرترالین، سوابق پزشک خود و خانواده درجه‌تان را برای پزشک شرح داده و با توجه به فرمایش ایشان عمل کنید.

علاوه بر آن، مصرف قرص سرترالین ممکن است روی ریتم تپش قلب تاثیر گذاشته و منجر به طولانی‌شدن QT بشود. طولانی شدن QT  به ندرت باعث تپش شدیدا غیرعادی قلب و بروز علائمی همچون سرگیجه و غش می‌شود. در چنین شرایطی باید به سرعت به پزشک مراجعه کرد.

ابتلا به برخی اختلالات خاص یا مصرف بعضی داروهای شیمیایی، احتمال طولانی شدن QT در اثر مصرف قرص سرترالین را افزایش می‌دهد. علاوه بر قرص‌های مصرفی‌تان، اگر خود یا خانواده‌تان سابقه ابتلا به بیماری‌های قلبی دارید، آن را حتما با پزشک خود در میان بگذارید. پایین بودن میزان پتاسیم و منیزیم در خون، مصرف داروهای مدر، تعریق فراوان، اسهال و استفراغ مکرر هم می‌تواند ریسک طولانی شدن QT را افزایش بدهد. مشورت با پزشک خود در صورت ابتلا به این اختلالات را فراموش نکنید.

در بعضی موارد افراد با مصرف قرص سرترالین کمی گیج و منگ می‌شوند. در نتیجه خطر مصرف آن در کنار موادی همچون الکل که خود باعث گیجی و منگی می‌شوند خطرناک خواهد بود.

عوارض مصرف قرص ضد افسردگی سرترالین ممکن است برای کهن‌سالان و کودکان خطرناک باشد.

قرص سرترالین و مادران باردار و شیرده

قرص سرترالین و مادران باردار و شیرده

گفته می‌شود مصرف قرص سرترالین هنگام بارداری به میزان بسیار اندکی احتمال بروز اختلالاتی در کودک را افزایش می‌دهد. با این حال، اگر طی دوره مصرف قرص سرترالین باردار شدید، سرخود مصرف قرص را قطع نکنید؛ بلکه نظر پزشک خود را بپرسید. تا زمانی که پزشک از شما نخواسته تا مصرف قرص را متوقف کنید، به مصرف آن ادامه دهید.

درست است که ممکن است مصرف سرترالین باعث بروز اختلالاتی در کودک شود، اما درمان نشدن افسردگی در دوران بارداری نیز اثری مشابه دارد. به همین علت، اگر برای داشتن حالی خوب به مصرف قرص سرترالین نیاز داشته باشید، امکان آن وجود دارد که پزشک از شما بخواهد تا به مصرف دارو ادامه دهید.

قرص سرترالین و مادران باردار و شیرده

یکی دیگر از نگرانی‌ها، مصرف قرص ضد افسردگی سرترالین توسط مادران شیرده است؛ چراکه گفته می‌شود قرص سرترالین توسط شیر مادر وارد بدن کودک شده و در مواقعی منجر به بروز عوارضی در کودک می‌شود.

اگر کودکتان از سلامت کامل برخوردار باشد، امکان آن وجود دارد که پزشک مانع مصرف مادر از قرص سرترالین نشود؛ چراکه در بسیاری از موارد، کودک شیرخوار آسیبی از این بابت ندیده است. سلامت مادر نیز به اندازه سلامت کودک مهم است و اگر مصرف این قرص به سلامت کودک ضربه‌ای نزند، استفاده آن برای تقویت سلامت روان مادر بلامانع است. با این حال، برای احتیاط، اگر احساس کردید کودک شیرخوارتان به اندازه کافی شیر نمی‌خورد یا به صورت غیرعادی خوابالود است، موضوع را در اسرع وقت با پزشک خود در میان بگذارید.

پرسش‌های رایج

با مصرف سرترالین چه احساسی خواهم داشت

آیا سرترالین شادی اور است

داروهای ضد افسردگی همچون قرص سرترالین روحیه‌تان را تقویت می‌کنند تا حال بهتری داشته باشید. احتمالا با مصرف سرترالین راحت‌تر بخوابید، راحت‌تر با مردم معاشرت کنید، اضطراب کمتری داشته باشید و مسائلی که در گذشته حسابی پریشانتان می‌کرد را راحت‌تر حل بکنید.

از قرص سرترالین توقع نداشته باشید که حال شما را از ۰ به ۱۰۰ برساند. این دارو تنها کمک می‌کند تا به خود قبلی خودتان بازگردید. البته توقع تاثیر یک شبه از آن نداشته باشید. در بعضی موارد حال بیماران در چند هفته اول مصرف حتی بدتر هم می‌شود؛ اما پس از آن روندی رو به بهبود خواهید داشت.

سرترالین کی اثر می‌کند

سرترالین کی اثر می‌کنه

قرص سرترالین ممکن است بعد ۱ تا ۲ هفته علائمتان را کاهش دهد، ولی پس از ۴ تا ۶ هفته مصرف است که اثر کاملش را می‌گذارد. چندین هفته طول می‌کشد تا میزان سرترالین موجود در خونتان به میزان کافی برسد و سپس چندین هفته دیگر طول می‌کشد تا بدن به وجود آن عادت کند. تنها به علت اینکه اثری مشاهده نمی‌کنید ناگهانی مصرف قرص را قطع نکنید و حداقل ۶ هفته به آن زمان بدهید، سپس درباره قطع مصرف قرص سرترالین و پیدا کردن داروی جایگزین با پزشک خود مشورت کنید.

اگر فراموش کردم قرصم را بخورم چه کنم

اگر فراموش کردم سرترالین را بخورم چه کنم

در چنین شرایطی، به محض اینکه یادتان آمد خوردن قرص را فراموش کرده‌اید، قرص را مصرف کنید. با این حال، اگر زمانی که به یاد آوردید قرص خود را نخورده‌اید به زمان مصرف دوز بعدی قرصتان نزدیک بود، قرصی که باید روز قبل می‌خوردید را فراموش کرده و دوز معمول آن روز را بخورید. به هیچ عنوان برای جبران دوز از دست رفته روز گذشته، دوز مصرفی‌تان را دوبرابر نکنید.

آیا مصرف قرص سرترالین باعث افزایش یا کاهش وزن می‌شود

آیا مصرف قرص سرترالین باعث افزایش یا کاهش وزن می‌شود

مصرف قرص سرترالین می‌تواند باعث افزایش یا کاهش اشتها شود. در ابتدا ممکن است فرد کاهش وزن را تجربه کند با اصلا وزنش تغییری نکند. امامصرف طولانی مدت آن ممکن است باعث افزایش وزن شود. در صورتی که تغییراتی در وزن خود مشاهده کردید، از پزشک خود مشورت بگیرید.

آیا می‌توانم هنگام مصرف قرص سرترالین رانندگی و دوچرخه‌سواری کنم

آیا می‌توانم هنگام مصرف قرص سرترالین رانندگی و دوچرخه‌سواری کنم

توجه و تمرکز بعضی از افراد با مصرف قرص سرترالین کاهش می‌یابد. توصیه می‌شود چند روز آغازین مصرف سرترالین از رانندگی و دوچرخه‌سواری خودداری کنید تا نحوه تاثیر دارو بر بدنتان را بررسی کنید.

آیا باید پس از مصرف قرص سرترالین تغییراتی در برنامه غذایی خودم ایجاد کنم

آیا باید پس از مصرف قرص سرترالین تغییراتی در برنامه غذایی خودم ایجاد کنم

قرص سرترالین به طور کل نیازی به تغییر برنامه غذایی ندارد. تنها ماده غذایی که ممکن است مصرفش همراه با قرص سرترالین دردسرساز باشد، گریپ فروت است. مصرف گریپ فروت میزان سرترالین بدن را بالا برده و ممکن است احتمال بروز عوارض را افزایش دهد.

سخن پایانی

قرص ضد افسردگی سرترالین رایج‌ترین و پرکاربردترین داروی ضدافسردگی است. این دارو که نوعی مهارکننده بازجذب سروتونین است، با افزایش میزان سروتونین مغز خلق‌وخو را بهبود بخشیده و در درمان بسیاری از اختلالات روانی همچون افسردگی، اختلال وسواس فکری عملی، جمع‌هراسی و اختلال اضطراب پس از سانحه مفید واقع می‌شود. مصرف قرص سرترالین ممکن است با عوارضی نیز همراه باشد که عموما بی‌خطر هستند. از عوارض خفیف مصرف قرص سرترالین می‌توان به مشکلات گوارشی، سرگیجه، سردرد، خستگی و زودرنجی اشاره کرد. با این حال، در بعضی موارد نادر مصرف سرترالین منجر به بروز عوارضی خطرناک همچون تشنج، واکنش‌های آلرژیک، سندروم سروتونین، میل به خودکشی و کاهش سدیم خون می‌شود که در چنین مواردی باید بدون معطلی به پزشک مراجعه کرد. نحوه شروع و توقف مصرف قرص سرترالین باید کاملا طبق دستور پزشک متخصص باشد. مصرف کمتر یا بیشتر از میزان توصیه شده توسط پزشک خود عوارضی را برای فرد به همراه خواهد داشت. بعضی از افراد خاص، همچون افراد مبتلا به اختلال دوقطبی، افراد مبتلا به بیماری‌های کبد و مادران باردار باید در مصرف این دارو احتیاط بیشتری کنند.

نظرات کاربران