امروزه، بسیاری از افراد مبتلا به آرتروز در تلاش برای یافتن داروهایی گیاهی هستند تا بتوانند دردهای خود را تسکین دهند؛ همانطور که در گذشته مادربزرگها با استفاده زردچوبه و دیگر گیاهان دارویی ضمادهای مختلفی برای درد مفاصل تهیه میکردند. برخی از گیاهان که دارای خواص ضد التهابی هستند، میتوانند با کاهش درد رماتیسم مفصلی (Rheumatoid arthritis/RA) به بهبود شرایط در همهی حالتهای این بیماری کمک کنند. البته شاید لازم باشد تاکید کنیم شواهد علمی اثبات شدهای برای این نوع درمان وجود ندارد و قبل از شروع به درمان سنتی آرتروز حتما با پزشک خود مشورت کنید تا از اثرات جانبی آن آگاه باشید؛ هر چند موارد مختلفی از تاثیر درمان گیاهی آرتروز گزارش شده است و بیماران معتقدند با استفاده از این گیاهان عوارض بیماریشان کاهش داشته است.
آنچه در این مطلب خواهید خواند:
به دلیل رواج روزافزون داروهای گیاهی، توجه پزشکان حوزه طب سنتی به بررسی فواید چنین داروهایی بیشتر شده است. برخی از گیاهان نامبرده ممکن است مکمل داروهای مصرفی بیمار در درمان آرتروز باشند. اما، باید توجه داشت که مصرف این گیاهان عاری از عوارض جانبی خطرناک نیست.
همچنین، کیفیت، خلوص، بستهبندی یا دوز مصرفی چنین داروهایی توسط FDA (سازمان غذا و دارو آمریکا) کنترل نمیشود. داروهای گیاهی را از منابع معتبر تهیه کنید، چون ممکن است برخی از این محصولات آلوده یا بیتاثیر باشند.
آلوئهورا یکی از گیاهانی است که برای مقاصد درمانی استفاده زیادی از آن میشود. این گیاه به داشتن ویژگیهای درمانی برای التیام آسیبهای پوستی (Skin abrasions) معروف است. احتمالا شما نیز از ژل آلوئهورا برای درمان آفتاب سوختگی استفاده کردهاید. از همین نوع محصول برای تسکین موضعی درد مفاصل نیز استفاده میشود.
آلوئهورا را میتوان به شکلهای مختلف، از برگ تا گیاه کامل تهیه کرد. طبق اظهارات مرکز ملی طب مکمل و جایگزین (یکی از آژانسهای دولتی در ایالت متحده آمریکا و زیر نظر موسسات ملی بهداشت این کشور- National Center for Complementary and Integrative Health - NCCIH)، مصرف خوراکی آلوئهورا سبب کاهش قند خون میشود و دارای اثراتی جانبی بر دستگاه گوارش است (مانند اسهال). از طرفی، استفاده موضعی این گیاه عوارض جانبی ندارد. بنابراین در التیام دردهای آرتروز بیخطر است.
به دلیل داشتن خواص ضد التهابی، کندر مورد علاقه بسیاری از پزشکان حوزه طب سنتی است. کندر را از صمغ درختان بومی هند (درخت Boswellia) به دست میآورند.
در بیماریهای خود ایمنی مانند روماتیسم مفصلی، لوکترینها (مادهای درگیر در واکنشهای التهابی که توسط گلبولهای سفید تولید میشود) به مفاصل سالم حمله میکنند. به نظر میرسد که کندر سبب مهار لوکوترین میشود و از این طریق دارای اثرات درمانی است . مرکز ملی پزشکی مکمل و جایگزین آمریکا شواهد امیدوارکنندهای را از تاثیر کندر بر نمونههای حیوانی مشاهده کردهاند، با این حال آزمایشهای بالینی روی انسان هموز انجام نشده است. کندر را میتوان به صورت قرص یا کرمهای موضعی تهیه کرد.
پنجه گربه گیاهی با خاصیت ضدالتهابی است که سبب کاهش تورم مفاصل در افراد مبتلا به آرتروز میشود. قدمت استفاده از این تاک گرمسیری به تمدن اینکان (Incan) برمیگردد و به صورت سنتی از آن در تقویت سیستم ایمنی بدن استفاده میشود. در سالهای اخیر، قدرت ایمنی این گیاه در بیماری آرتروز بررسی شده است. این گیاه ممکن است که با تحریک بیش از حد سیستم ایمنی، سبب درد بیشتر مفاصل شود.
طبق اطلاعات به دست آمده از بنیاد آرتروز، پنجه گربه میتواند در درمان سنتی آرتروز موثر باشد، اما هیچ مدرکی دال بر جلوگیری این گیاه از آسیبهای بیشتر مفصلی وجود ندارد.
همانند آلوئهورا، اکالیپتوس نیز به راحتی در دسترس است. این گیاه در تهیه داروهای خوراکی کاربرد دارد. همچنین از عصارههای روغنی آن به صورت موضعی در شرایط مختلف استفاده میشود. محصولات موضعی اکالیپتوس نیز در درمان دردهای آرتروزی مفید هستند.
برگهای این گیاه حاوی تانن (یا جوهر مازو) است که ممکن است در کاهش ورم مفاصل و دردهای ناشی از آن مفید باشند. برخی از افراد برای به حداکثر رساندن تاثیر اکالیپتوس بر مفاصل متورم، از پدهای گرمکننده استفاده میکنند.
قبل از استفاده موضعی محصولات اکالیپتوس، حتما حساسیتزا بودن آن را برای خود امتحان کنید. به این صورت که مقدار کمی از محصول را روی پوست ساعد خود بمالید و اگر در ۲۴ تا ۴۸ ساعت بعد واکنش آلرژیکی مشاهده نشد میتوانید از آن محصول با خیال راحت استفاده کنید.
احتمالا زنجبیل در کابینت ادویههای شما وجود داشته باشد، اما این گیاه یکی از اصلیترین اجزای داروهای سنتی و طبیعی نیز محسوب میشود. همان ترکیباتی که به زنجبیل عطر و طعمی قوی میدهند، دارای خواص ضدالتهابی نیز هستند.
مرکز ملی پزشکی مکمل و جایگزین آمریکا، شواهدی مبنی بر تاثیر زنجبیل بر کاهش تورم مفاصل منتشر کرده، اما برای درک بهتر عملکرد آن به آزمایشهای انسانی بیشتری نیاز است. در طب سنتی و طب چینی از زنجبیل برای افزایش گردش خون استفاده و همین امر سبب افزایش دما و التیام ناحیه آسیب دیده میشود. تحقیقات، این وعده را میدهند که بتوان از زنجبیل در درمان انواع آرتروز استفاده کرد.
چای سبز یکی از محبوبترین نوشیدنیها در جهان است که برای کاهش التهاب در بدن استفاده میشود. برای درمان التهابهای آرتروز، میتوان چای سبز را به صورت نوشیدنی، قرص یا تنتور(Tincture) مصرف کرد.
در مطالعههای انجام شده در سال ۲۰۱۰، مرکز ملی پزشکی مکمل متوجه شد که احتمالا چای سبز به افراد مبتلا به آرتروز استخوان (OA) و رماتیسم مفصلی کمک میکند. اما برای اثبات سودمندی این گیاه به مطالعات بیشتری نیاز است.
تریپتریگیوم ویلفردی یکی از قدیمیترین گیاهان مورد استفاده در طب چینی است. عصاره ریشه این گیاه، برای سرکوب سیستم ایمنی بیشفعال یه کار میرود، در نتیجه میتوان آن را نوعی درمان جایگزین برای بیماریهای خودایمنی مانند رماتیسم مفصلی در نظر گرفت. بهتر است که این گیاه دارویی به صورت مستقیم و موضعی روی پوست استفاده شود. مصرف آن در کنار سایر داروهای معمول رماتیسم مفصلی، میتواند عملکرد بهتری داشته باشد.
در هنگام استفاده از این گیاه بسیار احتیاط کنید، چون اگر عصاره مصرفی از سایر بخشهای گیاه تهیه شده باشد احتمال سمی بودن آن وجود دارد. همچنین مصرف طولانی مدت این گیاه توصیه نمیشود.
زردچوبه پودری زردرنگ است که از یک گیاه گلدار به دست میآید. در آشپزی از این پودر برای تهیه ادویه کاری استفاده میشود. زردچوبه دارای خواص ضدالتهابی نیز هست. مطالعات آزمایشگاهی انجام شده روی موشها نشان داده که این گیاه احتمالا سبب کاهش پیشرفت رماتیسم مفصلی میشود. سالهاست که از کورکومین (Curcumin) موجود در زردچوبه در طب سنتی استفاده میشود. یافتههای مرکز ملی طب مکمل و جایگزین آمریکا نشان میدهند که برخلاف سایر گیاهان، مصرف خوراکی زردچوبه میتواند تاثیر بیشتری در بهبود درد مفاصل داشته باشد. با وجود این، اگرچه همچنان به مطالعات بیشتری برای بیخطر بودن زردچوبه نیاز است، اما استفاده از این ماده میتواند امیدوار کننده باشد.
استفاده از پوست درخت بید یکی از قدیمیترین روشها برای درمان التهاب است، بهگونهای که مردم زمان در بقراط (قرن پنجم قبل از میلاد) برای کمک به درمان التهاب، پوست درخت بید را میجویدند. نتیجه یکی از مطالعات نشان داده است که پوست درخت بید موجب تسکین درد مفاصل و به خصوص مفاصل زانو، ران و گردن در افراد مبتلا به آرتروز استخوان میشود. در این روش، پوست درخت بید به صورت خوراکی (چای یا قرص) قابل مصرف است.
دریافت دوز بالا از این ماده ممکن است سبب بروز جوش یا سایر علائم التهابی شود. افرادی که به آسپرین آلرژی دارند یا به طور عادی خونشان رقیق است، نباید از این ماده گیاهی استفاده کنند.
در مورد تمام شیوههای درمانی آرتروز با پزشک خود مشورت کنید و تنها درصورتی مصرف داروهای تجویز شده را قطع کنید که پزشک از شما خواسته باشد. به خاطر داشته باشید که درمان سنتی آرتروز تنها به داروهای گیاهی محدود نمیشود، بلکه موارد زیر نیز به تسکین دردهای بیماری آرتروز کمک میکنند:
۱۴ نفر امتیاز دادهاند
۵
۴
۳
۲
۱
لطفا دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
حق همهی ماست که زندگی سالم و شادتری را تجربه کنیم. تمام تلاش تیمهای مختلف سبک زندگی همین است که حال شما بهتر شود.
کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به شرکت داده کاو(سهامی خاص) میباشد.