روش هایی آسان برای درمان داغی کف پا در خانه
زمان خواندن ۱۰ دقیقه یکشنبه ۲۷ تیر ۱۴۰۰ ۲۲:۱۴
برای درمان داغی کف پا، ابتدا باید منشا بیماری را جستوجو کنیم. برای مثال اگر داغی کف پا به دلیل پوشیدن کفش نامناسب باشد، باید کفش مناسب و اندازه پا تهیه کنیم تا بهبود یابد. اما اگر داغی کف پا به خاطر آسیب نوروپاتی دیابتی باشد، باید به پزشک مراجعه کنیم و از او برای کاهش قند خون و کنترل آسیب نوروپاتی کمک بگیریم. در ادامه، سعی میکنیم در کنار راهحلهای درمانی که پزشک به شما ارائه میدهد و داروهایی که ممکن است برای درمان داغی کف پا مصرف کنید، چند راهکار موثر خانگی برای درمان داغی کف پا معرفی کنیم.
فهرست مطالب
درمان خانگی داغی کف پا
در گام اول در درمان داغی کف پا، شناسایی علت آن است. که دلایل مختلفی دارد. با مراجعه به مطلب داغی کف پا در وبسایت سبک زندگی میتوانید درباره آن مفصل بخوانید. پس باید برای تشخیص درست به پزشک مراجعه کنیم تا آزمایشهای لازم را برای ما تجویز کند. همچنین توجه به علائم از اهمیت زیادی برخوردار است.
زمانی که دلیل داغی کف پا را تشخیص دادیم، درمان راحتتر میشود. البته در بعضی شرایط دلیل بروز داغی کف پا ناشناخته باقی میماند. در این بخش به چندین راهکار برای درمان خانگی کف پا اشاره میکنیم که بسته به نوع بیماری میتوانند با هم متفاوت باشند:
- داروهای آرامبخش
بعضی از داروهای مسکن بدون نسخه مانند استامینوفن، آسپرین و ایبوپروفن میتوانند در درمان داغی کف پا (خفیف تا متوسط) کمک کنند.
سایر داروهایی که ممکن است در درمان داغی کف پا موثر واقع شوند، عبارتند از:
- آنتی بیوتیکها
- ضد تشنج
- داروهای ضد افسردگی
- مسکنهای نسخهای (اگرچه این مسکنها فقط در موارد شدید استفاده میشوند)
- ویتامینها و مکملها
بسته به نوع بیماری که باعث داغی کف پا شده است، استفاده از ویتامینها و مکملها میتواند در درمان آن موثر باشد. مصرف این ویتامین و مکملها ممکن است باعث شوند آسیب به اعصاب کمتر شود یا تا حدودی آن را درمان کند. ویتامینها و مکملهایی که میتوانند به درمان داغی پا کمک کنند شامل:
- آلفا لیپوئیک اسید: این آنتی اکسیدان ممکن است به بهبود عملکرد عصب کمک کند. با این حال، همیشه برای افراد مبتلا به دیابت مناسب نیست و میتواند عوارض جانبی ایجاد کند.
- آمینو اسید: مکملهای خاص اسید آمینه مانند الکارنیتین، ممکن است در کاهش علائم آسیب عصبی در افرادی که دیابت دارند یا تحت شیمی درمانی هستند، تاثیر داشته باشد. البته شاید این مکملها عوارض جانبی داشته باشد. پس باید قبل مصرف با پزشک متخصص مشورت کرد.
- ویتامینها: اگر کمبود ویتامین باعث داغ شدن کف پا باشد، مصرف ویتامین ب یا مکمل آهن میتواند در درمان داغی کف پا به شما کمک کند.
توجه کنید که همیشه قبل از مصرف ویتامینها و مکملها با پزشک مشورت کنید. زیرا بعضی از این مکملها ممکن است عوارض جانبی داشته باشند یا باعث بروز تداخل دارویی شوند.
- کرمها و پمادهای موضعی
بعضی از کرمها و پمادهای موضعی میتوانند به سوزش پا و درمان داغی کف پا کمک کنند. البته در اینجا نیز درمان داغی کف پا به علت بروز آن بستگی دارد.
برای مثال اگر مبتلا به بیماری پای ورزشکاران هستید، کرمهای ضد قارچ مخصوص پا و سایر پمادهای موضعی میتوانند در بهبود علائم و درمان داغی کف پا موثر باشند.
کرم کپسایسین یکی دیگر از پمادهای موضعی موثر در درمان داغی کف پا است. کپسایسین ترکیب شیمیایی است که به طور طبیعی در فلفل تند یافت میشود. کپسایسین بر انتقالدهندههای پیام عصبی، که پیام درد را به مغز منتقل میکنند، اثر گذاشته و از این طریق میزان درد را کاهش میدهد. طبق یک تحقیق انجام شده در سال ۲۰۱۴، کرم کپسایسین ممکن است به بهبود علائم نوروپاتی محیطی کمک کند.
ممکن است پماد و کرمهای حاوی لیدوکائین در درمان داغی کف پا موثر باشند. لیدوکائین بیحس کننده ضعیفی است که در جراحیهای کوچک یا در دندانپزشکیها استفاده میشود. پمادهای حاوی لیدوکائین ممکن است در درمان بیماری اریترومالالژیا مفید باشد. این بیماری یک سندرم نادر است که علائمی مثل داغی کف پا و سوزش و گزگز را به همراه دارد.
- طب سوزنی و ماساژ پا
طب سوزنی سیستم عصبی را تحریک میکند و جریان خون را افزایش میدهد. طب سوزنی میتواند یک روش درمانی مفید برای کاهش علائم نوروپاتی یا بهبود آن مثل داغی و سوزش کف پا باشد. طب سوزنی و ماساژ کف پا از دیگر روشهای درمانی است که جریان خون را بهبود میبخشد و به تسکین علائم داغی کف پا مانند گزگز و بی حسی کمک میکند. عوارض جانبی طب سوزنی و ماساژ کف پا نسبت به دیگر درمانهای داغی کف پا کمتر و بیخطرتر است.
- بهبود گردش خون در پاها
گاهی داغی کف پا به علت نبود گردش خون مناسب و ضعیف در پاهاست. با انجام چند کار ساده قبل از خواب یا در طول روز میتوانید باعث بهبود گردش خون و درمان داغی کف پاهایتان شوید. کارهای موثر در افزایش گردش خون در پا و کف پا عبارتند از:
- در طول روز کفش راحتی بپوشید.
- در کفشهای خود از کفیهای مناسب گردش خون استفاده کنید.
- قبل از خواب با نمکهای اپسوم (منیزیم سولفات) حمام کنید و کف پا را در آن ماساژ دهید و بشویید.
- از بالش استفاده کنید و پاهایتان را تا سطح قلب بالا بیاورید.
- در طول روز یا شب جورابهای ژلهای یا جورابهای طبی فشاری بپوشید.
- پاهایتان را قبل از خواب ماساژ دهید.
- روشهای خنک کردن پا
در برخی از موارد داغی کف پا علت خاصی ندارد و قابل درمان نیست. برای مثال علت بروز بیماری اریترومالالژیا مشخص نیست، بنابراین درمان خاصی نیز ندارد. در این مواقع شما میتوانید برای خنکتر کردن کف پا و کاستن از داغی آن، موارد زیر را امتحان کنید:
- بخوابید و پاهایتان را از پتو یا ملحفه بیرون بگذارید.
- یک پنکه کوچک در انتهای تخت خود قرار دهید.
- یک بطری آب گرم را با آب یخ پر کنید و آن را نزدیک پاهای خود قرار دهید.
- یک جفت جوراب در یخچال یا فریزر نگه دارید تا خوب خنک شوند، سپس آنها را قبل از خواب بپوشید.
- تغییر سبک زندگی
تغییر دادن بعضی از عادات سبک زندگی ممکن است به درمان داغی کف پای شما کمک کند. شما میتوانید با رعایت موارد زیر باعث بهبود داغی کف پای خود شوید. البته به شرط اینکه داغی کف پای شما به دلیل عادات غلط زندگی به وجود آمده باشد.
- هر کفش را یک روز در میان بپوشید و سعی کنید هر روز کفش متفاوتی بپوشید. این کار باعث میشود کفشها به طور طبیعی هواگیری شوند و هوای کافی در آنها جریان پیدا کند.
- قبل از پوشیدن کفش اطمینان حاصل کنید که پاهایتان در کفش راحت هستند و کفش اندازه پاهای شماست. همچنین باید به تهویه مناسب کفش هم دقت کرد. کفشهایی را خریداری کنید که تهویه هوای مناسبی دارند.
- جورابهایتان را به طور مرتب به خصوص پس از ورزش و فعالیت بدنی تعویض کنید. از جورابهایی استفاده کنید که رطوبت پا را از بین میبرند. بهترین جنس جوراب، جورابهای ساخته شده از نخ طبیعی هستند. تا جای امکان از این جورابها استفاده کنید.
- هرگز جوراب یا کفش خیس و مرطوب نپوشید.
- در فصل تابستان، کفشهای مناسب با این فصل و روباز بپوشید تا پاها بتوانند به خوبی در گرما و رطوبت تنفس کنند.
- هنگام استفاده از استخرهای عمومی و دوشهای حمام، بهتر است برای کاهش خطر ابتلا به عارضه پای ورزشکار یا عفونتهای دیگر از دمپایی استفاده کنید.
- در صورت امکان از ایستادن طولانی مدت یا راه رفتن خودداری کنید.
- برای کاهش دمای کف پا و خنک کردن آن، چند دقیقه پاهای خود را در تشت آب سرد فرو ببرید. این راهکار برای افراد مبتلا به اریترومالالژی توصیه نمیشود. زیرا ممکن است به پوست آنها آسیب برساند. میتوانید این کار را قبل از رفتن به تختخواب و خوابیدن انجام دهید تا داغی کف پا هنگام خواب درمان شود.
- اگر داغی کف پا به دلیل نوشیدن الکل بیش از اندازه و نوروپاتی الکلی است، بهترین راه برای درمان آن ترک مصرف الکل است.
- داشتن یک رژیم غذایی متعادل میتواند در شرایطی که داغی کف پا به علت دیابت یا تغذیهی نادرست باشد، موثر واقع شود.
- ترک الکل و مصرف دخانیات نیز میتواند به درمان داغی کف پا کمک کند.
- پزشکان، پیادهروی روزانه و داشتن فعالیت را نیز در بهبود داغی کف پا تاثیرگذار میدانند.
درمان داغی کف پا در طب سنتی
طب سنتی در اغلب موارد برای دردها، درمانی در نظر گرفته است که برخی از این راهحلها ممکن است منطبق با علم پزشکی مدرن نباشند، بعضی از آنها تاکنون اثبات نشدهاند و برخی دیگر تاحدودی میتوانند در درمان بیماری کمک کننده باشند.
برای درمان داغی کف پا نیز بعضی از راه حلهای طب سنتی مفید و موثر هستند. ما سعی داریم در این قسمت بهترین و موثرترین راههای درمان داغی کف پا در طب سنتی را برای شما شرح دهیم.
زمانی از این راهکارها استفاده کنید که به پزشک مراجعه کردهاید و طبق توصیهای او عمل میکنید. در کنار درمانها و داروهایتان، در صورت نداشتن تداخل دارویی، میتوانید از این راهحلها نیز بهره ببرید.
- سرکه سیب- شما میتوانید برای درمان داغی کف پا هم سرکهی سیب را بنوشید و هم آن را به آب ترجیحا خنک اضافه کنید و پاهایتان را به مدت ۲۰ دقیقه در آن قرار دهید و پاشویه کنید. این درمان برای افراد مبتلا به دیابت توصیه نمیشود.
- زردچوبه: زردچوبه ریشه خشک شده گیاه است که دارای خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی میباشد و ممکن است به درد عصب کمک کند. شما میتوانید ۲ قاشق زردچوبه را در آب حل کنید و روزانه این نوشیدنی را مصرف کنید یا همین ترکیب را ۱ الی ۲ بار به پاهایتان بمالید تا داغی کف پا کاهش یابد. البته به دلیل رنگ ماندگار زردچوبه ممکن است پوست پاهایتان پس از چندبار استفاده لکه شود.
- زنجبیل: زنجبیل قابلیت بهبود گردش خون را دارد و به همین دلیل میتواند در کاهش درد و داغی کف پا موثر باشد. یکی از بهترین راههای بهره بردن از خواص زنجبیل، استفاده از دمنوش زنجبیل است. یکی دیگر از راهها برای درمان داغی کف پا به وسیله زنجبیل، مالیدن زنجبیل و روغن زیتون به کف پاست.
- آویشن: آویشن نیز یکی دیگر از ادویههای پرکاربرد است که میتواند در درمان داغی کف پا کمک کننده باشد. در روش درمان با آویشن، یک تشت را پر از آب سرد کنید و در آن آویشن بریزید و تشت دیگری را از آب گرم پر کنید. به مدت ۵ دقیقه پای خود را در آب گرم قرار دهید سپس آنها را در آب سرد بگذارید. این درمان را هر روز به مدت ۲۰ دقیقه انجام دهید.
- روغن اسانس بابونه: یکی دیگر از درمانهای رایج داغی کف پا در طب سنتی، استفاده از روغن زیتون و روغن اسانس بابونه به عنوان پماد موضعی برای کف پاست. کافی است این دو ماده را با هم ترکیب کنید و آن را هر روز به کف پاهای خود بمالید و تا ۱۰ دقیقه ماساژ دهید.
- روغن گل مغربی: روغن گل مغربی یک گیاه است که ممکن است به کاهش علائم مرتبط با آسیب عصبی مانند بی حسی، گزگز و ضعف کمک کند. این روغن را میتوانید با روغن زیتون یا نارگیل ترکیب کنید و کف پاهایتان را با آن به خوبی ماساژ دهید.
سخن پایانی
داغی کف پا میتواند یک عارضه خفیف تا شدید باشد. اگر داغ شدن کف پا در هنگام شب شما را آزار میدهد یا مانع خوابیدن میشود، احتمالا مشکل جدی وجود دارد. علل بروز داغی کف پا متفاوت است، از آسیب عصبی مثل نوروپاتی دیابتی و الکلی گرفته تا بیماریهای نادری مثل اریتروملالژیا و عفونتهای قارچی مثل بیماری پای ورزشکاران. بسته به نوع و علت بیماری، راههای متعددی برای درمان داغی کف پا وجود دارد. در این مقاله سعی کردیم تا حد امکان به راهکارهای موثر خانگی بپردازیم. امیدواریم راههای درمان برای داغی کف پا را که در این متن به آنها اشاره کردیم، امتحان کنید و اگر نتیجه مثبت آنها را مشاهده کردید در قسمت نظرات برای ما بنویسید تا بقیه هم از میزان اثربخشی آنها مطلع شوند.
نظرات کاربران