وازلین (Vaseline) با ترکیب شیمیایی C25H52 که با نام تجاری ژله پترولیوم نیز در دنیا شناخته میشود، اولین بار توسط رابرت چسبرو به دنیا معرفی و در سال ۱۹۸۲ توسط شرکت یونیلیور که یک شرکت انگلیسی- هلندی بود، به بازار عرضه شد. وازلین که از هیدروکربنهای سنگین تشکیل شده است، علاوه بر مصرف روانکاری، به عنوان مرطوب کننده، ترمیم کننده و محافظ پوست و مو نیز در صنعت آرایشی و بهداشتی نقش ایفا میکند. علاوه براین، تحقیقاتی نیز در زمینه تأثیر آن بر روی جراحات و سوختگی انجام شده است. در ادامه درباره تاثیر وازلین برای پوست بیشتر خواهیم نوشت.
فهرست مطالب
وازلین در اواسط قرن نوزدهم از فرآوردههای نفتی کشف شد. این محصول نیز مانند سایر فرآوردههای به دست آمده از نفت مثل گازوئیل و بنزین خاصیت لیزی و سیالی دارد.
در گذشته بسیاری از مردم از این ماده شگفتانگیز در ترمیم جراحات، سوختگیها و مشکلات پوستی استفاده میکردند. ولی میتوان خواص بیشتری به خصوص در زمینه زیبایی و سلامت پوست و مو به آن اختصاص داد.
استفاده از وازلین برای پوست صورت نمیتواند مشکل آفرین باشد. این ترکیب علاوه بر حفظ رطوبت پوست صورت، لایهای محافظ نیز بر روی آن ایجاد میکند. در نتیجه وازلین نقش محافظتی نیز بر روی پوست صورت ایفا میکند.
نمیتوان از وازلین به عنوان یک آبرسان پوست نام برد، زیرا وازلین رطوبترسانی کمی داشته و بیشتر به حفظ رطوبت پوست کمک میکند. از وازلین برای برطرف ساختن خشکی پوست صورت، بهبود ترکهای دورلب و چشم، پاک کردن آرایش، جوانی پوست، بهبود بیماری پسوریازیس، لایه برداری پوست صورت و لبها استفاده میکنند.
کاربردیترین خاصیت وازلین برای پوست، جلوگیری از هدر رفتن آب و حفظ رطوبت آن است که با بهبود میزان رطوبت پوست، از بروز بسیاری از مشکلات از قبیل، خشکی، پیری، ترک، چروک و جوش جلوگیری میشود.
همانطور که گفته شد، وازلین خود به تنهایی خاصیت آبرسانی زیادی ندارد و تنها میتواند به بافت پوست کمک کرده، تا آب موجود در سلولهای خود را برای مدت زمان بیشتری حفظ کنند.
از دیگر خواص مهم این ماده، خاصیت محافظتی آن بر روی پوست است. وازلین برای پوستهای آسیب دیده مانند بانداژ عمل میکند و آنها را از ابتلا به انواع میکروب، باکتری و عفونت تا حد زیادی محفوظ میدارد.
ترمیمکنندگی نیز از دیگر خواص وازلین است که در زمانهای گذشته و نبود امکانات دارویی فراوان، به بسیاری از مردم و بیماران در زمینه بهبود جراحات، سوختگیها و زخمها یاری رسانده است. در ادامه این بخش به صورت اختصاصی به چگونگی تأثیر وازلین بر روی بخشهای گوناگون پوست صورت و بدن میپردازیم.
بروز جوش در صورت میتواند دلایل زیادی از نظر پزشکی داشته باشد، ولی به طور کلی میتوان رشد باکتریها در غدد چربی پوست را عاملی مهم در بروز آنها دانست.
غدد چربی مکانهای تنظیم کننده میزان چربی در پوست هستند و با افزایش ترشح چربی بر روی پوست، منافذ پوستی بسته شده و مشکلات زیادی از قبیل رشد باکتریها و نرسیدن اکسیژن به بافتهای پوستی را ایجاد میکند.
وازلین با خاصیت لایهبرداری، حفاظتی و آب رسانی کمک بزرگی به برطرف ساختن قرمزی پوست و ایجاد عفونت باکتریایی میکند. ولی باید در نظر داشت احتمال افزایش سطح چربی پوست صورت و ایجاد آکنه نیز وجود دارد. هنگام اصلاح صورت وازلین با کاهش خشکی پوست میتواند به آقایان و خانمها، در کاهش احتمال ایجاد جوش و خراش کمک کند.
وازلین یکی از مؤثرترین مواد در برطرف ساختن چین و چروک پوست صورت به حساب میآید. بسیاری از بازیگران و هنرپیشههای مطرح دنیا از تأثیر این ماده شگفتانگیز بر روی پوست صورت خودها مجلات و شبکههای اجتماعی گفتهاند، خاصیت هیدراته کردن پوست میتواند از خشکی پوست و ایجاد چین و چروک تا حد زیادی جلوگیری کند.
بهتر است شبها قبل از خواب صورت را با ماده شوینده مناسب شستشو داده و برای مدت ۲۰ دقیقه وازلین بمالید، سپس میتوان صورت را با آب به طورکامل مجددا شست.
تأثیرات شگفتانگیز این روش در کاهش میزان چین و چروک کمعمق صورت (دور چشم، زیر چشم و دور لب) بسیار زیاد است.
ترکهای پوستی در اکثر افراد جامعه به خصوص در ورزشکاران و مادران باردار دیده میشود. تأمین رطوبت پوست با مواد دارویی و بهداشتی، مانند وازلین و پماد آد کمک بزرگی به کاهش و درمان این نوع مشکل پوستی (استریا) خواهند کرد. هیدراته کردن پوست و حفظ رطوبت پوست نیز نقش مهمی در برطرف ساختن ترکهای پوستی ایفا میکند.
عوامل زیادی از قبیل مشکلات پوستی، وراثت، اشعه خورشید، تغذیه، کهولت، ضعف کبد، استرس وسرطان در ایجاد لک صورت نقش دارند. وازلین لایهای محافظت کننده، ضد پیری و ترمیم کننده بر روی پوست افرد ایجاد میکند. در نتیجه وازلین در برطرف ساختن موارد خفیف لک صورت رتبه درخشانی خواهد داشت.
وازلین با خاصیت هیدراته کردن پوست و لایه برداری آن با التهابات پوستی و قرمزی آن مبارزه میکند. همچنین با ایجاد لایه محافظ از بروز عفونت و بروز میکروبها، باکتریها و قارچها تا حد زیادی میکاهد. از آنجایی که وازلین فاقد عطر و رایحه خاصی است، تحریکات پوستی را به شدت کاهش داده و به بهبود هر چه سریعتر التهابات و اگزما کمک میکند.
وازلین برای اگزمای پوستی نیز مفید است، خشکی پوست در بیماران دچار اگزما بوسیله این ماده شگفتانگیز تا حد زیادی از بین میرود. وازلین مرطوب کننده بسیار مناسبی برای افراد دچار اگزمای پوستی به حساب میآید. از وازلین میتوان در برطرف ساختن اگزمای کودکان نیز استفاده کرد. در این مطلب از وبسیات سبک زندگی میتوانید درباره درمان اگزما بیشتر بخوانید.
وازلین یک لایه بردار پوست صورت و لب به حساب میآید. علاوه بر آن بسیاری از متخصصان پیشنهاد میکنند از این ماده برای پاک کردن مواد آرایشی و چربی پوست استفاده نیز میتوان استفاده کرد، تا علاوه بر بهبود روند تمیزی پوست از ایجاد خشکی در سطح پوست به خوبی جلوگیری شود. ترکیب وازلین و شکر میتواند به لایهبرداری پوست کمک کند. شکر نقش اسکراب را در ترکیب ایفا میکند.
پوست آسیب دید بیشتر از هر نوع پوست دیگری به محافظت و رسیدگی نیاز دارد. وازلین برای تریم زخمها و خراشیدگیها بسیار مناسب است. (البته باید زیر نظر پزشک مصرف شود). این ماده بسیار مفید با حفظ رطوبت پوست، از رشد میکروبها، باکتریها و همچنین بروز عفونتها جلوگیری میکند.
ایجاد خارش در سطح پوست، میتواند دلایل مختلفی از قبیل آلرژی، مشکلات پوستی و مشکلات کبدی داشته باشد. برای برطرف کردن خارش پوستی میتوان برای مدت چند دقیقه (۱۰ الی ۲۰ دقیقه)، وازلین را بر روی پوست ماساژ داده و سپس آن را با آب سرد شستشو داد. این عمل به کاهش میزان خارش پوستی کمک میکند.
همانطور که میدانید مقدار رنگدانهها در پوست نقش مهمی در تیرگی و یا روشنی آن ایفا میکنند. تعداد این رنگدانهها میتواند بوسیله بیماریها، وراثت و نور خورشید تغییر کنند.
تأثیر وازلین بر تیرگی و روشنی پوست هنوز به طور کامل مشخص نشده است، ولی افراد زیادی از تیرگی پوست خود بعد از مصرف وازلین گفتهاند. با این وجود تحقیقاتی در این باره در دست بررسی است. در این مطلب میتوانید با راهکارهایی برای داشتن پوستی شفاف آشنا شوید.
بهترین روش برای استفاده از وازلین این است که ابتدا پوست خود را با مواد شوینده مناسب به طور کامل شستشو داده، سپس با حوله نرم کمی از رطوبت آن را بگیرید.
بهتر است پوست در هنگام استفاده از وازلین مرطوب باشد، تا وازلین بتواند خاصیت هیدراته (نگه داشتن آب در بافت پوست) را به درستی انجام دهد. سپس مقداری از وازلین را بوسیله نوک انگشت یا گوش پاک کن بر روی نواحی آسیبپذیر پوست (مانند اطراف چشم و لب) بزنید.
بهتر است این کار رو شبها قبل از خواب انجام دهید. بعد از ۲۰ دقیقه صورت خود را مجددا بشویید.
از عوارض وازلین میتوان به پوستهای دارای آکنه و چرب اشاره کرد، زیرا وازلین با افزایش میزان چربی پوست ممکن است احتمال بروز آکنه را در افراد با پوست چرب افزایش دهد. آفتاب سوختگی نیز جزو مواردی است که وازلین در تشدید آن موثر است.
تاثیر وازلین برای پوست توسط بسیاری از متخصصان پوست تایید شده است و میتواند در افزایش سلامت پوست موثر باشد. امروزه در بسیاری از کرمها و مواد آرایشی و بهداشتی از این ماده شگفتانگیز استفاده میکنند. وازلین با حفظ رطوبت پوست، به ترمیم و حفاظت آن نیز میپردازد. با همه این در صورت استفاده از وازلین در بیماریها، جراحات و مشکلات پوستی باید حتما با پزشک متخصص پوست مشورت کرد.
۱۰ نفر امتیاز دادهاند
۵
۴
۳
۲
۱
لطفا دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
حق همهی ماست که زندگی سالم و شادتری را تجربه کنیم. تمام تلاش تیمهای مختلف سبک زندگی همین است که حال شما بهتر شود.
کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به شرکت داده کاو(سهامی خاص) میباشد.