search

چگونه دست از مقایسه خود با دیگران برداریم

clock icon زمان خواندن ۷ دقیقه آیدا کاربخش زاده سه‌شنبه ۲۹ تیر ۱۴۰۰ ۱۶:۵۸

چگونه دست از مقایسه خود با دیگران برداریم
۵/ ۴.۵۰
امتیاز دهید

همه ما انسان‌ها در برخی از مواقع خود را با دیگران مقایسه می‌کنیم. این امر نه‌تنها یک اصل پوچ و بی اساس است، بلکه توانایی و استعداد هر فرد را نیز سرکوب می‌کند. هر انسان بسته به خصوصیات فردی، وظایف اخلاقی، شرایط خانوادگی، شرایط محیط پیرامون، ژنتیک و شرایط جسمی و روحی دارای استعدادها و توانایی‌های منحصر به فرد است، و نمی‌توان خود را با دیگران در هیچ زمینه‌ای مقایسه کرد. در ادامه این متن بیشتر به این موضوع مهم پرداخته و راه‌کارهای مهمی برای رهایی از مقایسه خود با دیگران ارائه خواهیم داد، پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

فهرست مطالب 

مقایسه خود با دیگران

مقایسه خود با دیگران چگونه است

ذهن انسان در بسیاری از موقعیت‌ها در حال تلاش برای یافتن راه کارهایی جهت جلوگیری از خمودگی و تنبلی در انسان است. گاهی در صورت هدایت نکردن درست ذهن به سمت شناخت ویژگی‌های فردی و جنبه‌های جسمی و ذهنی، مغز انسان شروع به مقایسه خود با دیگران و همسو شدن با آنها می‌کند. همین امر به نوبه خود در صورت تکرار می‌تواند به عادت تبدیل شده و فکر انسان را بیشتر به سمت این منجلاب هدایت کند.

از آنجایی که هر انسان با انسان دیگر از نظر داشتن نوع روابط اجتماعی و فردی، خصوصیات اخلاقی، نوع خلاقیت و هنرمندی و استعداد و توانایی متفاوت است، مقایسه دیگران با خودمان کاری بسیار نادرست و غیر روانشناختی است. همرنگ شدن و پیروی کردن غیر اصولی از اعمال هم می‌تواند سبب سرکوب این استعدادها و توانایی‌ها شود. مقایسه زندگی سایرین با زندگی فردی‌مان  همچنین ممکن است در طولانی مدت سبب بروز بیماری‌های ذهنی، روحی و روانی شده که در ادامه بیشتر به آنها خواهیم پرداخت.

چگونه بفهمیم

چگونه بفهمم خود را با دیگران مقایسه می کنم

بسیاری از افراد بر این موضوع آگاه و معتقد هستند که مقایسه زندگی خود با دیگران کار درست و اصولی نیست، ولی باز هم ممکن است به این طرز فکر بی مفهوم برسند، که چرا فلانی توانست فلان کار را انجام بدهد، ولی من نتوانستم. یا چرا فلان بازیگر انقدر خوش اندام هست و من نیستم. 

 اینها افکاری هستند که در ذهن اکثر انسان‌ها جریان می‌یابند. انسان برای فرار از فکر مقایسه باید ابتدا ذهن خود را به خوبی تعلیم داده تا از سنجش خود با دیگران جلوگیری کند. برای اینکار بهتر است به پیشرفت خود نسبت به گذشته بیشتر اندیشیده و خود امروز را با خود دیروز مقایسه کنیم.

بسیاری از افراد متوجه این موضوع نمی‌شوند که در حال مقایسه کردن خود با دیگران هستند. این کار به مرور میمکن است به عادت تبدیل شده و باعث بروز مشکلات روحی شود. باید هرچه سریع‌تر اعمالی نظیر، انجام حرکات ذهنی مثبت نگری، فاصله گرفتن از فضای مجازی، دوری از محیط‌های مقایسه‌ای و یا افراد ظاهرساز انجام داد.

باعث چه می شود

عوارض مقایسه خود با دیگران

از مهمترین و اصلی‌ترین عوارض مقایسه زندگی خود با دیگران، ایجاد احساس پوچی و تباهی در فرد است. زیرا در حقیقت انسان‌ها بیشتر جنبه‌های مثبت و زیبای زندگی خود را در معرض دید عموم قرار می‌دهند و پرده‌های تاریک و سکانس‌های غم‌انگیز زندگی را مخفی می‌کنند.

وقتی فردی زندگی  شخصی  خود و همچنین توانایی‌ها و دارایی‌هایش را با ظاهر زندگی اشخاص دیگری به طور مثال  بازیگران مشهور مقایسه می‌کند، طبیعتا کمبودها و نقص‌های زیادی در زندگی خود خواهد یافت و این موضوع به مرور باعث بروز احساس افسردگی، پوچی و بی‌انگیزگی در افراد می‌شود.

از دیگر عوارض مهم عبارتند از پیشرفت نکردن و درجا زدن، کاهش اعتماد به نفس، بروز اضطراب و استرس، ایجاد بیماری‌های روحی و روانی مختلف و به تبع آن بروز مشکلات جسمی، نداشتن احساس امنیت، ایجاد افسردگی و نداشتن عزت نفس، کمال‌گرا شدن به صورت افراطی.

عوارض

مقایسه خود با دیگران باعث چه می‌شود

احتمال افسردگی در افرادی که دائما در حال مقایسه کردن خود با دیگران هستند زیاد است. همچنین ممکن است استرس و اضطراب در این اشخاص دیده شوند.  بسیاری از مردم خود را با افراد و چهره‌های مشهور سینمایی و یا چهره‌های شناخته شده شبکه‌های اجتماعی مقایسه می‌کنند و دائما به این موضوع می‌اندیشند که در صورت پیروی از آنها و انجام اعمال این افراد می‌توانند مانند این شخصیت‌ها، موفق، امروزی و ثروتمند شوند.

 این موضوع در ابعاد وسیع باعث می‌شود جامعه  از پیشرفت باز مانده و انسان‌ها به جای طی کردن پله‌های ترقی و شکوفایی، افسرده و ناامید شوند. زیرا در صورتی که انسان با انجام کارها و اعمالی که در حقیقت برای آن‌ها آفریده نشده است برای مدت طولانی و نقش بازی کردن و فرار از خویشتن، باعث سرکوب خود شده و فرد از رشد و شکوفایی باز می‌دارد.

مقایسه کردن خود با دیگران و سرکوب خویش نه تنها باعث عدم شناسایی قابلیت‌های جسمی و ذهنی فرد می‌شود، بلکه عوارض روحی و روانی بسیاری نیز به همراه می‌آورد که در ادامه بیشتر به آن خواهیم پرداخت.

در صورتی که فردی بدون داشتن یک قابلیت خاص به طور مثال هنر نقاشی، خود را با دیگر افراد ماهر در این زمینه مقایسه کرده و آرزوی رسیدن به تراز آنها را داشته باشد به مرور دچار دلزدگی و افسردگی خواهد شد. زیرا ممکن است، خداوند در وجود این فرد استعداد و توانایی دیگری گذاشته باشد که با پیروی‌های کورکورانه و مقایسه نادرست نتوانسته به خوبی آنها را بشناسد و شکوفا کند.

این اصل مهم است، که انسان با سعی و تلاش می‌تواند به توانایی‌های بالایی برسد، ولی نباید تمام وقت و انرژی افراد در سنجیدن مقیاس خود با دیگران و هم سطح شدن با آنها صرف شود.

رهایی

راه‌کارهای رهایی از مقایسه خود با دیگران

برای جلوگیری از اعتیاد به مقایسه کردن خود دیگران بهتر است، ابتدا به خوبی از عوارض خطرناک این کار آگاه بوده و ذهن خود را از انجام آن باز داریم. ذهن انسان در صورت تکرار به انجام یک عمل و یا اندیشیدن به یک فکر به مرور به آن عمل و یا طرز فکر عادت کرده و در ناخوداگاه نیز آنگونه عمل خواهد کرد.

برای جلوگیری از خود کم بینی و احساس بیزاری از خود، باید توانایی‌ها و استعدادهای فردی را شناخته و بر نقاط قوت خود تمرکز کنیم. این عمل باعث می‌شود تا از افسردگی و احساس پوچی بعد از مقایسه خود با توانایی‌ها و استعدادهای دیگران جلوگیری کنیم. توجه به اعتماد به نفس و شناخت راه‌هایی برای افزایش اعتماد به نفس به شما در این مسیر کمک می‌کند. 

بهتر است، خصوصیات جسمی و ذهنی و همچنین شرایط زندگی خود را پذیرفته و به این درک برسیم که تمام انسان‌های روی زمین با وجود تظاهر به کامل بودن، نقص‌ها و کمبودهای زیادی در زندگی خود دارند و هیچکس کامل مطلق نیست. مثبت‌نگری، داشتن دید خوب نسبت به خود، انجام تلاش جهت بهبود شرایط خود نسبت به گذشته خود و مقایسه نکردن زندگی واقعی خود با ظاهر زندگی افراد از مهمترین راه‌کارهای رهایی از فکر مقایسه زندگی خود با سایرین است. فراموش نکنید افزایش عزت نفس به شما کمک می‌کند مه خود را دوست داشته باشید و با مقایسه کردن خود با دیگران، خود را کوچک نبینید. به دلیل اهمیت این موضوع، در این مطلب از وبسایت سبک زندگی توضیح داده‌ایم که چگونه عزت نفس خود را بالا ببریم

چگونه

از مهمترین راه‌کارهای مقایسه زندگی خود با دیگران عبارتند از:

  • شناختن خود و استعداد و توانایی‌های فردی.
  • اهمیت دادن به خود و تمرکز کردن بر روی نقاط قوت خود.
  • جلوگیری از ایجاد افکار منفی در ذهن و همچنین باز داشتن ذهن از مقایسه کردن دیگران با خود.
  • پذیرش کاستی‌ها و مشکلات خود و رسیدن به درک اینکه همه انسان‌ها در زندگی مشکلات و معایبی دارند.
  • مقایسه نکردن باطن زندگی خود با ظاهر زندگی دیگران
  • تلاش جهت بهبود امروز خود نسبت به دیروز خود و داشتن پیشرفت نسبت به گذشته خود
  • شناخت شخصیت درونی و پیش رفتن با خویشتن خویش
  • فاصله گرفتن از فضای مجازی در حد امکان 

سخن پایانی 

مقایسه کردن خود با دیگران از مهمترین معضلات جامعه امروزی با وجود گستردگی دستگاه‌های ارتباط جمعی می‌باشد. این امر به مرور و در صورت گسترش می‌تواند، افراد را به سوی افسردگی و فرار از خود سوق داده و جامعه را ضعیف کند. انسان‌ها باید بیشتر به کشف استعدادها و توانایی‌های درونی خود پرداخته و از مقایسه خود با دیگران به خصوص باطن زندگی خود و ظاهر زندگی سایرین- آنهم در فضای مجازی- دست بردارند. 

نظرات کاربران