سردرد سینوسی - چگونه سردرد سینوزیت را از بین ببریم

اشتراک گذاری مطلب

سردرد سینوسی - چگونه سردرد سینوزیت را از بین ببریم

تقریبا تمامی افراد در طول زندگی خود با سردرد شدید، درد در ناحیه چشم، فک، صورت و پیشانی که در فصول سرد سال به سراغ آن‌ها می‌رود، مواجه شده‌اند. معمولا پس از مراجعه به پزشک متوجه می‌شویم که به سردرد سینوسی مبتلا شده‌ایم. بسیار نام سینوس و سینوزیت و سردردهای ناشی از آن را شنیده‌ایم اما ممکن است ندانیم که تمامی این اسامی چه معنی می‌دهند. در این مطلب درباره سردرد سینوسی می‌خوانید.

سینوس‌ها حفره‌های هوایی کوچکی هستند که در پشت پیشانی، بینی، استخوان گونه و چشم‌ها قرار دارند. درون این حفره‌ها مخاطی به شکل مایع روان تولید می‌شود که وظیفه به دام انداختن و دور کردن میکروب‌ها از بدن را بر عهده دارند. گاهی اوقات باکتری‌ها یا مواد حساسیت‌زا می‌توانند باعث ایجاد مخاط بیش از حد شده که این موضوع سبب مسدود شدن حفره‌های سینوس خواهد شد. سرماخوردگی، آلرژی و حساسیت‌های فصلی از عمده‌ترین دلایل تجمع بیش از حد مخاط است. این تجمع مخاط می‌تواند سبب افزایش مقدار باکتری و میکروب درون حفره سینوس شده و باعث ایجاد عفونت باکتریایی و ویروسی ‌شود. اغلب عفونت‌های سینوسی، ویروسی بوده و طی یک تا دو هفته از بین می‌روند. تورم، التهاب و گرفتگی این حفره‌ها سینوزیت نامیده می‌شود. این بیماری بسیار شایع‌ بوده و هر ساله افراد زیادی را درگیر سردرد سینوسی و مشکلات مرتبط می‌کند. معمولا برای درمان سینوزیت استراحت، استفاده از داروهای ضد التهاب و روش‌های خانگی کارساز بوده و نیاز به مراجعه به پزشک نیست. اگر علائم سینوزیت که در ادامه درباره آن‌ها به طور مفصل صحبت خواهیم کرد طی ۱ تا ۲ هفته بهبود نیابد ممکن است دچار عفونت باکتریایی شده باشید و باید به پزشک مراجعه کنید.

فهرست مطالب 

سردرد سینوسی چیست

سردرد سینوسی چیست

یکی از انواع سردردها، سردردر سینوسی است. سردرهای سینوسی که ممکن است در یک طرف یا هر دو طرف سر حس شود، زمانی اتفاق می‌افتند که حفره‌های سینوس‌ پشت چشم، بینی، گونه‌ها و پیشانی دچار گرفتی و عفونت شوند. درد یا فشار نه تنها در سر بلکه در تمامی نواحی سینوس‌ها از جمله صورت، حس می‌شود.

سردرد‌های سینوسی در کنار اختلال در حس بویایی و گرفتگی بینی از نشانه‌‌‌های بیماری سینوزیت هستند. سردردهای سینوسی ممکن است گاه و بی‌گاه و بر اساس شرایط آب و هوایی، حساسیت فصلی و دیگر عوامل محرک محیطی برای هر کسی رخ دهند، اما افرادی که به سینوزیت مبتلا هستند اینگونه سردردها را به صورت مداوم و مزمن تجربه خواهند کرد.

انواع عفونت سینوسی

انواع عفونت سینوسی

همانطور که پیشتر توضیح دادیم علت اصلی سردرد سینوسی عفونت حفره‌های سینوس است. شناخت علت عفونت و پیشگیری از آن تا حد زیادی می‌تواند در رفع اینگونه سردرد مفید باشد. انواع عفونت‌ سینوسی عبارتنداز:

  • سینوزیت حاد: طول دوره این نوع سینوزیت در بین سایر انواع سینوزیت بسیار کوتاه است. علائم سینوزیت حاد معمولا بین ۱ تا ۲ هفته به طول می‌انجامد و به طور مثال ممکن است توسط عفونت ویروسی ناشی از سرماخوردگی ایجاد شود. در برخی موارد ممکن است عوارض سینوزیت حاد تا ۴ هفته نیز ادامه داشته باشد. از دیگر عوامل ایجاد کننده این نوع سینوزیت آلرژی‌های فصلی است.
  • سینوزیت زیر حاد: علائم این نوع سینوزیت تا ۳ ماه ادامه خواهد داشت. علت ابتلا به سینوزیت زیر حاد معمولا عفونت‌های باکتریایی یا آلرژی‌های فصلی است.
  • سینوزیت مزمن: طول مدت درگیری یا سینوزیت معمولا ۳ ماه یا بیشتر است. عفونت باکتریایی، آلرژی مداوم و مشکلات ساختاری دستگاه تنفسی مانند انحراف بینی باعث ابتلا به این نوع سینوزیت می‌شوند.

چه کسانی در معرض خطر عفونت سینوسی هستند

چه کسانی در معرض خطر عفونت سینوسی هستند

هر فردی ممکن است دچار عفونت و سردرد سینوسی شود با این حال برخی از شرایط شانس ابتلا به این مشکل و شدت عوارض آن را افزایش می‌دهند.

  • زمانی که دیواره بافتی که بین سوراخ‌های بینی راست و چپ قرار دارد به طور ناهمگون به یک طرف متمایل باشد فرد دچار انحراف بینی می‌شود. انحراف بینی یکی از عوامل اصلی ابتلا به سردرد‌های سینوسی است.
  • خار استخوان بینی (رشد استخوان در بینی)
  • پولیپ بینی
  • سابقه آلرژی
  • تماس با قارچ انگلی
  • سیستم ایمنی ضعیف
  • سیگار کشیدن
  • عفونت تنفسی فوقانی
  • فیبروز کیستیک (وضعیتی که باعث می‌شود مخاط ضخیم در ریه‌ها و سایر پوشش‌های غشایی مخاطی ایجاد شود)
  • عفونت دندان
  • سفر با هواپیما

علائم عفونت سینوسی چیست

علائم عفونت سینوسی چیست

علائم سینوزیت و سردردهای سینوسی بسیار به علائم سرماخوردگی شباهت دارد. کاهش حس بویایی، تب، گرفتگی و آبریزش بینی، سردرد ناشی از فشار بر سینوس، خستگی، سرفه و حس درد و فشار در ناحیه صورت از جمله علائم عفونت سینوسی هستند. ممکن است تشخیص علائم عفونت دشوار باشد و با بیماری‌ها دیگر اشتباه گرفته شود. مهمترین علائم عفونت عبارتنداز:

  • علائم سرماخوردگی و آلرژی که ظرف ۱۴ روز بهبود نیافته و شدیدتر می‌شوند
  • تب بالاتر از ۳۹ درجه سانتیگراد
  • مخاط ضخیم و تیره رنگی که از بینی خارج می‌شود. گاهی اوقات این ترشحات وارد گلو شده و احساس خارش و گلودرد ایجاد می‌کنند.
  • سرفه‌ و تنگی نفس که بیش از ۱۰ روز طول بکشد
  • خستگی مفرط
  • احساس درد و سنگینی در ناحیه صورت و پیشانی

علائم عفونت‌های سینوسی حاد، زیر حاد و مزمن مشابه هم هستند. تفاوت این ۳ حالت در شدت و طول مدت علائم و عوارض خواهد بود.

عفونت سینوسی چگونه تشخیص داده می‌شود

عفونت سینوسی چگونه تشخیص داده می‌شود

تشخیص عفونت سینوسی توسط یک معاینه فیزیکی انجام می‌گیرد. پزشک با فشار دادن نقاط مختلف در صورت و سر فرد بیمار به دنبال پیدا کردن نقاط حساس است تا به این موضوع پی ببرد که آیا سردرد ناشی از مشکل در مجاری سینوس‌ها است و یا علت دیگری دارد. همچنین بینی و مجاری تنفسی برای یافتن نشانه‌های عفونت و التهاب بررسی می شود.

اگر فرد دچار عفونت مزمن باشد ممکن است نیاز به تصویربرداری از مجاری تنفسی و سینوسی داشته باشد. تصویربرداری می‌توانند انسداد مسیر مخاط، انحراف بینی و هرگونه ساختار غیر طبیعی مانند پلیپ را به خوبی نشان دهد.

تفاوت سردرد سینوسی با سردرد میگرنی

تفاوت سینوزیت و میگرن

همانطور که می‌دانید سردرد به دلایل مختلفی رخ می‌دهد. دو نوع از سردرد‌هایی که ممکن است با هم اشتباه گرفته شوند سردرد سینوسی و میگرنی هستند. مطابق آمار بنیاد میگرن آمریکا ۵۰ درصد از تشخیص‌های میگرن در کسانی است که ابتدا با فکر اینکه سردرد سینوسی دارند به پزشک مراجعه می‌کنند.

دلیل اهمیت و تشخیص درست بین این دو نوع سردرد این است که داروها، روش‌ها و راهکارهای درمانی سردرد سینوسی با میگرنی متفاوت است. اگر هیچ یک از علائم مربوط به سردرهای سینوسی را ندارید، اما در ناحیه صورت و پیشانی درد شدید و گیجی حس می‌کنید، ممکن است دچار میگرن باشید.

علائمی چون حالت تهوع، سرگیجه، حساسیت به نور و صدا از شایع‌ترین علائم میگرن هستند. برای تشخیص دقیق‌ و استفاده از داروهای مناسب به پزشک مراجعه کنید. همچنین در این مطلب از وبسایت سبک زندگی می توانید درباره سردردهای میگرنی بیشتر بخوانید. 

پرسش‌های رایج

چگونه سردرد سینوزیت را از بین ببریم

درمان سردرد ناشی از سینوزیت

  • استراحت و خواب کافی
  • مصرف مسکن‌هایی مانند ایبوپروفن
  • پرهیز از مصرف سیگار و عوامل محرک آلرژیک
  • شست‌و‌شوی بینی و مجاری تنفسی با محلول آب و نمک
  • قرار دادن کمپرس آب گرم بر روی صورت و پیشانی
  • استفاده از بخور آب گرم و مرطوب کننده هوا
  • استفاده از اسپری یا قطره برای رفع اختناق بینی

آیا ارتباطی بین سردرد سینوسی و کرونا وجود دارد

آیا ارتباطی بین سردرد سینوسی و کرونا وجود دارد

هنوز ارتباط خاصی بین سردرد سینوسی و کرونا یافت نشده اما از آنجایی که بسیاری از علائم این دو بیماری به هم شباهت زیادی دارند نباید به جای هم اشتباه گرفته شوند. در صورت مشاهده هر گونه علائم از جمله مشکل تنفسی حتی با وجود داشتن سابقه سینوزیت حتما به پزشک مراجعه کنید چرا که ممکن است به ویروس کرونا مبتلا شده باشید. با دنبال کردن این صفحه می توانید اطلاعات جامعی ردباره بیماری کرونا بخوانید.

سخن پایانی

عفونت‌های سینوسی قابل درمان هستند و بیشتر افراد بدون مراجعه به پزشک یا مصرف داروی خاصی و فقط با مراقبت و استراحت به طور کامل بهبود می‌یابند. با این حال اگر عفونت و سردرد سینوسی شما حالت مزمن داشته و به طور مکرر موجب آزار می‌شود، حتما باید به آن را جدی گرفته و به پزشک مراجعه کنید. ممکن است عفونت سینوسی مزمن شما به دلیل مشکلی مانند پلیپ، انحراف بینی و دیگر مشکلات ساختاری سیستم تنفسی باشد که قابل درمان هستند. در صورت عدم درمان عفونت‌های سینوسی مزمن و مکرر ممکن است عوارض نادری مانند آبسه، مننژیت (عفونت تهدید کننده‌ای که باعث آسیب به مغز و نخاع می‌شود)، سلولیت مداری، عفونت بافت اطراف چشم، استئومیلیت و عفونت استخوان رخ دهد.

۴

۱ نفر امتیاز داده‌اند

% 0

۵

% 0

۴

% 0

۳

% 0

۲

% 0

۱

امتیاز دهید

image

لطفا دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید


نظرات کاربران


image

هنوز هیچ دیدگاهی ثبت نشده

حق همه‌ی ماست که زندگی سالم و شادتری را تجربه کنیم. تمام تلاش تیم‌های مختلف سبک زندگی همین است که حال شما بهتر شود.

دسترسی سریع
درباره ما
تماس با ما

کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به شرکت داده کاو(سهامی خاص) می‌باشد.