بواسیر یا هموروئید (Hemorrhoids)، به رگهای متورم مقعد و بخش تحتانی رکتوم (راست روده) گفته میشود که مشابه با رگهای واریسی هستند. بواسیر ممکن است در داخل رکتوم (بواسیر داخلی) یا زیر پوست اطراف مقعد (بواسیر خارجی) ایجاد شود. به صورت تقریبی، از هر چهار فرد بالغ سه نفر علائم بواسیر را تجربه میکنند. دلایل مختلفی سبب بروز علائم بواسیر میشود، اما غالبا علت این بیماری ناشناخته است. خوشبختانه، روشهای درمانی موثری برای هموروئید وجود دارد. به گونهای که بسیاری از افراد با درمانهای خانگی و تغییراتی در عادات و شیوههای زندگی تسکین مییابند.
نشانهها و علائم بواسیر متفاوت است به نوع آن بستگی دارد. در واقع به طور کلی، دو نوع بواسیر وجود دارد؛ بواسیر داخلی و وبواسیر خارجی. هر کدام از این انواع بواسیر با نشانههای متفاوتی همراه میشوند که به شرح زیر است؛
این نوع بواسیر زیر پوست اطراف مقعد شکل میگیرد. برخی از علائم هموروئید خارجی عبارتند از:
بواسیر داخلی در داخل قسمت انتهایی روده بزرگ (رکتوم) ایجاد میشود. بواسیر داخلی معمولا قابل مشاهده و حسکردنی نیست و به ندرت منجر به ناراحتی میشود. با این حال، در هنگام عمل دفع ممکن است که فرد به دلایل زیر، احساس سوزش یا ناراحتی کند. خونریزی بدون درد هنگام عمل دفع که ممکن است که هنگام مدفوع کردن، مقدار کمی خون قرمز روشن روی کاغذ توالت یا داخل توالت مشاهده شود. همچنین، فشارآوردن به هموروئید در هنگام مدفوع کردن که سبب بیرونزدگی آن و ایجاد درد و سوزش میشود.
برای تشخیص بواسیر داخلی به معاینه کانال مقعد و روده نیاز دارد. در ادامه روشهای معاینه بواسیر را بیشتر شرح میدهیم:
در شرایط زیر ممکن است پزشک از کولونوسکوپی برای معاینه کل روده استفاده کند:
در صورت جمعشدن خون در هموروئید خارجی و تشکیل لخته (ترومبوز)، موارد زیر ممکن است رخ دهند:
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد
اگر در هنگام دفع دچار خونریزی شدهاید یا مبتلا به بواسیری هستید که با درمانهای خانگی بهبود نیافته، به پزشک مراجعه کنید. توجه داشته باشید خونریزی رکتوم ارتباطی با بواسیر ندارد، به خصوص که اگر دفعات مدفوع کردن و همچنین رنگ و قوام مدفوع تغییر کرده باشد. ممکن است که رکتوم به دلیل بیماریهایی مانند سرطان روده بزرگ و سرطان مقعد دچار خونریزی شود. در صورت خونریزی زیاد رکتوم، منگی، سرگیجه و ضعف فورا باید تحت مراقبت قرار گیرید.
تحت فشار قرار گرفتن و کشیدهشدن رگهای اطراف مقعد، ممکن است سبب متورم شدن آنها شود. به دلایل زیر، افزایش فشار در بخشهای تحتانی رکتوم میتواند موجب هموروئید شود:
با افزایش سن، خطر ابتلا به بواسیر افزایش مییابد، در سنین بالا بافتهای حمایتی و تغذیهکننده رگهای روده و رکتوم، کشیده و ضعیف میشوند. خطر ابتلا به بواسیر در بارداری نیز به دلیل فشاری که جنین روی مقعد ایجاد میکند، بیشتر میشود.
عوارض هموروئید داخلی یا خارجی نادر است. اما مزمن شدن و طولانی شدن مزمن این بیماری، ممکن است با عوارض زیر همراه شود؛
بهترین راه برای جلوگیری از بواسیر، نرم نگه داشتن مدفوع است، چون در این حالت به راحتی از روده عبور میکند. به منظور پیشگیری از ابتلا به بواسیر، نکات زیر را رعایت کنید:
کارشناسان بارها بر ضرورت داشتن تغذیه سالم تاکید میکنند؛ تغذیهای که شامل مواد غذایی سالم میشود و در ان پروتئین، کربوهیدرات سالم و فیبر کافی وجود دارد. اهمیت این سبک ار رژیم غذایی گره خورده به سلامت دستگاه گوارش است. یکی از مواردی که سلامت دستگاه گوارش را تهدید میکند، بروز یبوست وبه دنبال آن بواسیر مزمن، بواسیر داخلی و بواسیر خارجی است. حاد شدن بواسیر در برخی از موارد ممکن است باعث ایجاد سرطان شود. به همین دلیل، ابتدا سبک زندگی سالم وعادت غذایی سالمی داشته باشید، به هشدارهای دستگاه گوارش که معمولا با یبوست یا سختی عمل مدفوع خود را نشان میدهد توجه کنید. علائم بواسیر را بشناسید و حتما به دنبال درمان آن باشید. در این مطلب با شما درباره علائم هموروئید گفتیم و میتوانید راههای درمان بواسیر را در مطلب دیگری از سبک زندگی بخوانید. اگر به سلامت دستگاه گوارشتان حساس هستید، با دنبال کردن مطلب مرتبط، اطلاعات کافی در یان باره به دست آورید.
0 نفر امتیاز دادهاند
۵
۴
۳
۲
۱
لطفا دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
حق همهی ماست که زندگی سالم و شادتری را تجربه کنیم. تمام تلاش تیمهای مختلف سبک زندگی همین است که حال شما بهتر شود.
کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به شرکت داده کاو(سهامی خاص) میباشد.