search

ترک الکل با ۹ گام موثر

clock icon زمان خواندن ۱۰ دقیقه مائده گودرزی سه‌شنبه ۰۹ شهریور ۱۴۰۰ ۲۰:۴۶

ترک الکل با ۹ گام موثر
۵/ ۲.۳۳
امتیاز دهید

آیا نگران مصرف الکل خود هستید؟ یا احساس می‌کنید به الکل اعتیاد دارید؟ ممکن است شما نیز جزء آن دسته از افراد باشید که بخواهید اقدام به ترک الکل کنید و به دنبال راهکارهایی برای ترک الکل در منزل باشید. بدون شک در این مواقع عاقلانه‌ترین کار مشورت با پزشک است، تا به شما کمک کند که با روش‌های پزشکی اقدام به ترک عادت مشروب خوردن خود نمایید، تا دچار سندروم ترک الکل نشوید. ما در این مقاله از سری مقالات سبک زندگی قصد داریم تا به طور کامل به مبحث ترک الکل و روش‌های درمان آن بپردازیم. اگر شما نیز به دنبال اطلاعاتی در این حوزه هستید تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

فهرست مطالب 

چگونه الکل را ترک کنیم

چگونه الکل را ترک کنیم

اگر با خود فکر می‌کنید که چگونه مشروب را ترک کنیم؟ باید بدانید که اکثر افراد مبتلا به مشروبات الکلی برای ترک مشروبات الکلی تصمیم نمی‌گیرند تغییر بزرگی را ایجاد کنند یا عادات نوشیدن خود را یک شبه تغییر دهند. بازیابی معمولا یک فرآیند تدریجی است.

در مراحل اولیه تغییر، انکار یک مانع بزرگ است. حتی پس از اعتراف به مشکل مشروب خواری، ممکن است به بهانه‌های مختلف به سمت مصرف الکل بروید و بهانه تراشی کنید. بسیار مهم است که به دوگانگی خود در مورد ترک مشروب اعتراف کنید. اگر مطمئن نیستید که آماده تغییر هستید یا در تصمیم گیری مشکل دارید، می‌توانید به هزینه‌ها و مزایای هر انتخاب فکر کنید. 

پس از تصمیم گرفتن به ترک الکل می‌توانید از روش‌های زیر برای کمک به کنترل روند ترک خود کمک بگیرید:

شما با درست کردن جدولی مانند جدول زیر می‌توانید مزایا و معایب ترک و مصرف الکل را برای خود بنویسید و در انتها تصمیم بگیرید که کدام روش (ترک یا مصرف) را انتخاب کنید.
جدول مزایا و معایب مصرف الکل
پس از تصمیم گرفتن به ترک الکل می‌توانید از روش‌های زیر برای کمک به کنترل روند ترک خود کمک بگیرید:

راه‌های ترک الکل

  1. تهیه فهرستی مکتوب از دلایل محدود کردن نوشیدن - مانند احساس سلامت، خواب بهتر یا بهبود روابط – می‌تواند به شما انگیزه دهد.
  2. هدف نوشیدن را تعیین کنید. محدودیتی برای میزان نوشیدنی خود تعیین کنید. شما باید نوشیدن خود را به میزان کمتر از  دستورالعمل‌های توصیه شده نگه دارید؛ بیش از یک نوشیدنی استاندارد در روز برای زنان و مردان ۶۵ سال به بالا و بیش از دو نوشیدنی استاندارد در روز برای مردان زیر ۶۵ سال. این محدودیت‌ها ممکن است برای افراد بسیار زیاد باشد. کسانی که شرایط پزشکی خاصی دارند یا برای برخی از افراد مسن. پزشک شما می‌تواند به شما کمک کند تعیین کنید که چه چیزی برای شما مناسب است.
  3. در مورد میزان نوشیدن مشروب برای خود یک دفتر تهیه کنید. به مدت سه تا چهار هفته، هر نوشیدنی را بنویسید. شامل اطلاعاتی در مورد میزان نوشیدنی و همچنین محل حضور خود داشته باشید. این را با هدف خود مقایسه کنید. اگر در انجام مراحل هدف خود مشکل دارید، آن را با پزشک خود یا یک متخصص بهداشت دیگر در میان بگذارید. الکل را در خانه خود نگه ندارید. عدم مصرف الکل در خانه می‌تواند نوشیدن شما را محدود کند.
  4. میزان مصرف خود را به آرامی کاهش دهید؛ توجه کنید که هیچگاه با معده خالی الکل ننوشید و همیشه بعد از خوردن نوشیدنی، نوشابه، آب یا آب میوه بنوشید. فراموش نکنید زخم معده ممکن است از عوارض نوشیدن الکل، انهم با معده خالی باشد. 
  5. برای ترک الکل، تصمیم بگیرید که یک یا دو روز در هفته از نوشیدن خودداری کنید. ممکن است بخواهید یک هفته یا یک ماه ننوشید تا ببینید از نظر جسمی و احساسی بدون الکل در زندگی خود چه احساسی دارید. استراحت از الکل می‌تواند راه خوبی برای شروع نوشیدن کمتر باشد.
  6. مراقب فشار همسالان باشید. روش‌های نه گفتن مودبانه را تمرین کنید. شما مجبور نیستید فقط به این دلیل که دیگران مشروب می‌خورند، مشروب بنوشید و نباید خود را موظف بدانید که هر نوشیدنی که به شما پیشنهاد می‌شود را قبول کنید. از افرادی که شما را تشویق به نوشیدن می‌کنند دوری کنید.
  7. مشغول باشید. قدم بزنید، ورزش کنید، برای غذا خوردن بیرون بروید یا فیلم تماشا کنید. وقتی در خانه هستید، یک سرگرمی جدید انتخاب کنید یا یک سرگرمی قدیمی را دوباره ببینید. نقاشی، بازی فکری، نواختن یک ساز موسیقی، نجاری – این‌ها و سایر فعالیت‌ها جایگزین‌های خوبی برای نوشیدن هستند.
  8. از وسوسه محافظت کنید. از افراد و مکان‌هایی که باعث می‌شوند مشروب بخورید فاصله بگیرید. اگر مشروب را با رویدادهای خاصی مانند تعطیلات یا تعطیلات مرتبط می‌دانید، از قبل برنامه‌ای برای مدیریت آن‌ها تهیه کنید. احساسات خود را زیر نظر بگیرید. هنگامی که نگران هستید، تنها هستید یا عصبانی هستید، ممکن است وسوسه شوید که به دنبال یک نوشیدنی بروید. سعی کنید روش‌های جدید و سالمی را برای مقابله با استرس پرورش دهید.
  9. پیگیر باشید. اکثر افرادی که با موفقیت نوشیدن خود را قطع کرده یا به طور کامل ترک کرده‌اند، تنها پس از چندین بار تلاش به موفقیت می‌رسند. احتمالا ابتدا با شکست مواجه خواهید شد، اما اجازه ندهید آن‌ها شما را از رسیدن به هدف بلند مدت باز دارند. در واقع هیچ نقطه پایانی نهایی وجود ندارد، زیرا این روند معمولا به تلاش مداوم نیاز دارد.

برخی از این استراتژی‎‌ها، مانند مراقبت از فشار همسالان، مشغول ماندن، درخواست حمایت، آگاهی از وسوسه و مداومت، می‌تواند برای افرادی که می‌خواهند الکل را به طور کامل ترک کنند مفید باشد.

علائم ترک الکل

علائم ترک الکل

وقتی زیاد و مکرر مشروب می‌نوشید، بدن شما از نظر جسمی به الکل وابسته می‌شود و در صورت ترک ناگهانی نوشیدن، علائمی مشاهده می‌شود. علائم ترک الکل از خفیف تا شدید متغیر است و شامل موارد زیر است:

  • سردرد
  • سرگیجه
  • تعریق
  • تهوع یا استفراغ
  • اضطراب و بیقراری
  • گرفتگی معده و اسهال
  • مشکل در خوابیدن یا تمرکز
  • افزایش ضربان قلب و فشار خون

علائم ترک الکل معمولا ظرف چند ساعت پس از قطع نوشیدن شروع می‌شود، و در یکی دو روز به اوج خود می‌رسد و ظرف پنج روز بهبود می‌یابد. اما در برخی از افراد الکلی، ترک فقط ناخوشایند نیست بلکه می‌تواند زندگی فرد را نیز تهدید کند.

اگر مدت زیادی است که از مشروبات الکلی استفاده می‌کنید، ممکن است به سم زدایی تحت نظارت پزشکی نیاز داشته باشید. سم زدایی را می‌توان به صورت سرپایی یا در بیمارستان یا مرکز درمان الکل انجام داد، جایی که ممکن است برای پیشگیری از عوارض پزشکی و تسکین علائم ترک دارو برای شما تجویز شود. برای کسب اطلاعات بیش‌تر در این خصوص باید با پزشک خود یا متخصص اعتیاد صحبت کنید.

راه ترک الکل

در صورت مشاهده هر یک از علایم ترک زیر، به دنبال کمک فوری پزشکی باشید:

  • استفراغ شدید
  • سردرگمی و گمراهی
  • تب
  • توهم
  • تحریک شدید
  • تشنج یا تشنج

علائم ذکر شده در بالا ممکن است نشانه شکل شدید ترک الکل به نام delirium tremens یا DT باشد. این وضعیت نادر و اورژانسی باعث تغییرات خطرناکی در نحوه تنظیم گردش خون و تنفس توسط مغز می‌شود، بنابراین مهم است که فورا به بیمارستان بروید.

سندروم ترک الکل

سندرم ترک الکل (AWS) چیست

سندرم ترک الکل (AWS) نام علائمی است که هنگامی رخ می‌دهد که یک نوشیدنی شدید مصرف ناگهانی مصرف الکل خود را قطع کرده یا به میزان قابل توجهی کاهش می‌دهد.

با AWS، ممکن است ترکیبی از علائم جسمی و احساسی را تجربه کنید، از اضطراب و خستگی خفیف تا حالت تهوع. برخی از علائم AWS به اندازه توهم و تشنج شدید است. در شدیدترین حالت خود، AWS می‌تواند تهدید کننده زندگی باشد.

علائم سندروم ترک اعتیاد

علائم سندرم ترک اعتیاد به الکل چیست

علائم و نشانه‌های AWS ممکن است در شش ساعت تا چند روز پس از آخرین نوشیدنی شما ظاهر شود. این‌ها معمولا شامل حداقل دو مورد از موارد زیر است:

  • لرزش
  • اضطراب
  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • سردرد
  • افزایش ضربان قلب
  • تعریق
  • تحریک پذیری
  • گیجی
  • بیخوابی
  • کابوس
  • فشار خون بالا

علائم ممکن است طی دو تا سه روز بدتر شوند و برخی علائم خفیف ممکن است در برخی افراد هفته‌ها ادامه داشته باشد. هنگامی که با الکل کمتری در خون از خواب بیدار می‌شوید ممکن است این حالات بیش‌تر به چشم بیایند.

شدیدترین نوع سندرم ترک با نام delirium tremens (DT) شناخته می‌شود. علائم و نشانه‌های آن عبارتند از:

  • سردرگمی شدید
  • تحریک شدید
  • تب
  • تشنج
  • توهمات لمسی، مانند احساس خارش، سوزش یا بی حسی که در واقع اتفاق نمی‌افتد
  • توهمات شنوایی یا شنیدن صداهایی که وجود ندارند
  • توهمات بصری یا دیدن تصاویری که وجود ندارند

اگر علائم شدید AWS دارید، این یک فوریت پزشکی است. برای کمک تماس بگیرید یا به اورژانس بروید. تب بالا، توهم و ناراحتی‌های قلبی همه دلایلی برای درخواست کمک فوری هستند.

سندروم ترک الکل

چه چیزی باعث سندرم ترک الکل می‌شود

نوشیدن بیش از حد باعث تحریک سیستم عصبی می‌شود. اگر روزانه مشروب می‌نوشید، بدن شما به مرور به الکل وابسته می‌شود. وقتی این اتفاق می‌افتد، سیستم عصبی مرکزی شما دیگر نمی‌تواند به راحتی با کمبود الکل سازگار شود. اگر به طور ناگهانی نوشیدن را متوقف کنید یا میزان الکل خود را به میزان قابل توجهی کاهش دهید، می‌تواند باعث AWS شود.

سندرم ترک الکل

چه کسانی در معرض سندرم ترک الکل هستند

افرادی که به الکل اعتیاد دارند یا به طور منظم زیاد مشروب می‌نوشند و نمی‌توانند به تدریج ترک کنند، در معرض خطر بالای AWS هستند.

AWS در بزرگسالان شایع‌تر است، اما کودکان و نوجوانانی که بیش از حد مشروب می‌نوشند نیز ممکن است علائم را تجربه کنند. اگر قبلا علائم ترک داشته‌اید یا به دلیل مشروبات الکلی نیاز به سم زدایی پزشکی دارید، در معرض خطر AWS قرار دارید.

کنترل میل به الکل

کنترل میل به الکل

وقتی با میل شدید به الکل دست و پنجه نرم می‌کنید، این راهکارها را امتحان کنید:

  • با شخصی که به او اعتماد دارید صحبت کنید: حامی خود، یکی از اعضای خانواده یا دوستان حمایت کننده، یا فردی از جامعه که آن را قبول دارید.
  • حواس خود را پرت کنید تا هوس از بین برود. قدم بزنید، به موسیقی گوش دهید، نظافت خانه را انجام دهید، یک کار را انجام دهید یا یک کار سریع را انجام دهید.
  • دلایل خود را برای عدم مصرف الکل یادآوری کنید. وقتی هوس الکل می‌کنید، تمایل به یاد آوردن اثرات مثبت نوشیدن و فراموش کردن نکات منفی وجود دارد. به خودتان یادآوری کنید که اثرات نامطلوب طولانی مدت نوشیدن زیاد چگونه است و چگونه واقعا احساس بهتری در شما ایجاد نمی‌کند، حتی در کوتاه مدت.
  • این خواسته را بپذیرید و به جای تلاش برای مبارزه با آن، آن را رها کنید. این به "موج سواری سریع" معروف است. هوس خود را به عنوان یک موج اقیانوس در نظر بگیرید که به زودی اوج می‌گیرد، می‌شکند و پراکنده می‌شود. وقتی از هوس خارج می‌شوید، بدون تلاش برای نبرد، قضاوت یا نادیده گرفتن آن، خواهید دید که سریع‌تر از آنچه فکر می‌کنید می‌گذرد.

پرسش‌های رایج

ترک الکل

ترک الکل چند روز طول میکشد؟

با توجه به مدت زمان مصرف، مدت زمان ترک در هر شخص متفاوت است.

بعد از یک هفته عدم نوشیدن الکل چه اتفاقی برای بدن شما می‌افتد؟

تمام سیستم‌های بدن شما به سطح کار معمول خود باز می‌گردند. ممکن است متوجه شوید که انرژی بیش‌تری دارید و تمرکز بهتری دارید. حتی اگر در ابتدا کمی تکان بخورید و بچرخانید، هنگام خوابیدن خواب بهتری خواهید داشت و احتمالا روز بعد با طراوت بیش‌تری از خواب بیدار خواهید شد.

منظور از سندرم ترک اعتیاد چیست؟

سندرم ترک، که به عنوان سندرم قطع مصرف نیز شناخته می‌شود، در افرادی رخ می‌دهد که وابستگی فیزیولوژیکی به مواد مخدر یا الکل داشته‌اند و مصرف آن را قطع یا کاهش می‌دهند.

سخن پایانی 

ما در این مقاله به روند ترک الکل و معرفی روش‌های درمانی آن، عوارض ترک اعتیاد الکل و سندروم آن پرداختیم. اگر شما نیز جز آن دسته از افراد هستید که قصد کاهش یا ترک الکل را دارید، به شما پیشنهاد می‌کنیم در صورتیکه مدت زمان طولانی است که به آن اعتیاد دارید حتما با یک پزشک متخصص مشورت کنید تا برنامه منظم و دقیقی به شما ارائه دهد و در صورت سم زدایی، آن را برای شما انجام دهد. در نهایت پس از مشورت با پزشک می‌توانید از راهکارهای گفته شده در این مقاله برای بهبود روند ترک خود کمک بگیرید.

نظرات کاربران