search

برای کنترل حسادت چه می‌توان کرد

clock icon زمان خواندن ۵ دقیقه فاطمه علیزاده سه‌شنبه ۰۶ خرداد ۱۳۹۹ ۱۷:۰۱

برای کنترل حسادت چه می‌توان کرد
۵/ ۵.۰۰
امتیاز دهید

خوشبختانه، لحظه‌های سخت حسادت معمولا با گذشت زمان کوتاهی از بین می‌روند. اما چه اتفاقی می‌افتد اگر از بین نروند؟ چه می‌شود اگر حسادت شما بیشتر شده و روی روابط شما تاثیر منفی بگذارد؟ شاید زمان آن رسیده تا با این دسته احساسات به شکل مسقیم مواجه شویم. اما چگونه؟ در ادامه مواردی را برای کنترل حسادت بررسی می‌کنیم. روش‌هایی که اگر آنها را بکار گیرید تا حد زیادی می‌توانید احساس حسادت خود را کنترل کنید.

آنچه در این مطلب می‌خوانید:

آیا حسادت کردن طبیعی است

چگونه با حسادت روبه‌رو شویم

کارهایی که برای کنترل حسادت باید از آنها اجتناب کنید

آیا حسادت کردن طبیعی است

احساس حسادت می‌تواند ناامیدکننده و حتی همراه عذاب وجدان باشد. واقعیت این است که همه افراد هر از گاهی دچار حسادت می‌شوند، این هم بخشی از مشکلات انسان بودن است. «مارک بورگ»، متخصص و یکی از نویسندگان «سلامت رابطه و بد ارتباطی» می‌گوید: «از لحاظ زیست‌شناختی و احساسی، ارتباط ما با دیگران از مکانیسم‌های اولیه بقای ما به شمار می‌رود». حسادت می‌تواند این حس را به شما القا کند که پیوند شما به کسی که دوستش دارید در معرض تهدید قرار گرفته و در اثر آن خود شما احساس خطر خواهید کرد. 

حسادت چیست

بورگ می‌گوید: « ما انتظار داریم عزیزان‌مان به ما حس امنیت دهند. بنابراین، زمانی که این کار را نمی‌کنند، ما حسادت می‌کنیم». مثلا شما هر پنج‌شنبه‌ با یکی از دوستان خود قهوه می‌خوردید، اما بعد از مدتی او آخر هفته‌ها در کلاس عکاسی ثبت نام کرده و دیگر زمانی برای ملاقات همیشگی با شما ندارد. ناگهان این حس غریب به سراغ شما می‌آید که گویا او به اندازه گذشته به شما توجه نمی‌کند. در نتیجه حسادت می‌کنید که شاید او در کلاس با فرد دیگری خوش می‌گذراند. داستان‌هایی مثل این بسیار رایج هستند و ممکن است به شما و رابطه‌تان آسیب برساند. حسادت خلق شما را بهم می‌ریزد و تمرکز شما بر وظایف مهم‌تر را از بین می‌برد. بورگ می‌گوید: «بدتر از همه این‌ها چیست؟ وقتی اوضاع به همین صورت باقی می‌ماند و به رابطه‌تان آسیب می‌زند».

خواندن این مطلب می‌تواند برای شما مفید باشد: علائم افسردگی کدامند و چگونه بر آن غلبه کنیم؟

چگونه با حسادت روبه‌رو شویم

ممکن است فکر کنید بهترین راه برای مقابله با حسادت بی‌توجهی یا درنظر نگرفتن آن است. اما تظاهر به این که حسی وجود ندارد، می‌تواند شروعی برای یک فاجعه احساسی باشد. بورگ می‌گوید: «در این حالت است که حسادت شما سمی شده، به گونه‌ای اغراق شده عمل می‌کند و می‌تواند به شدت نابودگر باشد». 

«ریزا گانل»، مشاور خانواده و ازدواج پیشنهاد می‌کند: «برای کنترل حسادت ابتدا نفس عمیقی بکشید. حالا زمان بگذارید تا قبل از اقدامات دیگر درباره حس واقعی خود و این که چگونه قرار است واکنش نشان دهید، فکر کنید». به این صورت که:

خودتان را از احساساتتان جدا کنید

قبل از آن‌ که خود را حسود بنامید، یادتان باشد که حسادت امری است ذهنی و نباید اجازه دهید ذهن شما کاری کند که توسط افکار و احساساتتان بلعیده شوید. آرام باشید و منطقی با موضوع برخورد کنید. گانل می‌گوید: «با این دیدگاه می‌توانید بفهمید که آیا احساس شما پشتوانه منطقی دارد و باید به آن پاسخ دهید و یا امری است مطلقا احساسی و نباید به آن توجهی داشت».

کنترل حسادت

منشا حسادت را بیابید

آیا حسادت شما ریشه در رفتاری دارد که شخصی در گذشته انجام داده یا ناشی از حساسیت خودتان است؟ جواب این سوال تعیین می‌کند که آیا مساله نیاز به سخن گفتن با فرد مورد نظر دارد (شاید همسر شما همیشه در مهمانی‌ها با سایرین صمیمی می‌شود) یا مساله‌ای است که برای حل آن باید روی خودتان کار کنید (مثلا همسر سابق شما خیانت کرده، بنابراین نگران هستید که همسر فعلی نیز چنین کند).

احساسات خود را بنویسید

گانل می‌گوید: «نوشتن احساسات روی کاغذ، گاهی جریان سیلاب آنها را کند کرده و کمک می‌کند قبل از انجام اقدامی احساسی، شفاف‌تر فکر کنید».

حالا درباره آن حرف بزنید

هنگامی که آرام شده‌اید و می‌دانید دقیقا چه احساسی دارید، شخص دیگری را نیز با خودتان همراه کنید. درباره تفکرات خود، صادق و صریح باشید. همچنین به جای انتقاد، برای بررسی و فهمیدن دقیق احساس حسادت خود درخواست کمک کنید. گانل می‌گوید: «این کار به شما فرصت می‌دهد راجع به تقویت رابطه‌تان صحبت کرده و مانع از سرزنش یکدیگر شوید. شاید از شنیدن این که اشخاص دیگر نیز حس حسادت داشته‌اند متعجب شوید».

درمان حسادت

کارهایی که برای کنترل حسادت باید از آنها اجتناب کنید

  • در برابر انگیزه ایرادگیری مقاومت کنید، حتی زمانی که احساس می‌کنید احساس حسادت شما کاملا موجه است. متهم کردن عزیزان‌تان یا سرزنش کردن آن‌ها به خاطر احساس حسادت آتش مشکلات را شعله‌ور می‌کند. گانل می‌گوید: «شما می‌خواهید مالک احساساتتان و مسئول آن‌ها باشید».
  • درباره حسادت‌های عاشقانه نیز به همین صورت عمل کنید. همسرتان را زیر نظر نگیرید یا برای اثبات درستی حسادت‌تان به حریم خصوصی او تجاوز نکنید. گانل هشدار می‌دهد: «هیچگاه هیچ رابطه‌ای، با تجسس بهبود نیافته است». بله! چک کردن پیام‌ها و ایمیل‌ها نیز در زمره این موارد به شمار می‌روند. 
  • در نهایت اجازه ندهید حسادت از کنترل شما خارج شود. بورگ خاطرنشان می‌کند: «طبیعی است که هر از گاهی احساس حسادت کنید»، اما اگر تقریبا هر روزه با حسادت درگیرید یا حسادت‌تان با عصبانیت شدید و خشونت همراه می‌شود، احتمالا با ضعفی درونی درگیر هستید. در این شرایط بهتر است ملاقاتی با یک درمانگر داشته باشید.
نظرات کاربران